Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

Γ΄ Λυκείου: Λίγο ακόμη ...pH


1. Ελέγξτε το pH πραγμάτων όπως ο καφές, το σάλιο και το σαπούνι για να προσδιορίσετε αν είναι όξινο, βασικό ή ουδέτερο. Δέστε τον σχετικό αριθμό των ιόντων υδροξειδίου και οξωνίου στη λύση. Κάντε εναλλαγές μεταξύ λογαριθμικής και γραμμικής κλίμακας. Εξερευνήστε εάν η αλλαγή της μάζας ή η διάλυση με νερό επηρεάζει το pH. Ακόμη, μπορείτε να σχεδιάσετε το δικό σας υγρό!
Πολύ καλή προσομοίωση στα ελληνικά!!! από το Πανεπιστήμιο του ... Colarado. (Πού είναι τα ελληνικά πανεπιστήμια οέο;)  Ξεκινήστε πατώντας εδώ  (πατήστε εκτέλεση τώρα και περιμένετε να φορτώσει ή αποθηκεύστε το applet).
2. Ποια η διαφορά μεταξύ ισχυρών και ασθενών οξέων; Χρησιμοποίησε εργαστηριακές συσκευές μέσα από τον υπολογιστή σου για να βρείς! Βούτηξε το χαρτί ή το πεχάμετρο μέσα στο διάλυμα για να μετρήσεις το pH ή τοποθέτησε τα ηλεκτρόδια για να μετρήσεις την αγωγιμότητα. Στη συνέχεια δες πως η συγκέντρωση και η ισχύς του οξέος επηρεάζουν το pH. Μπορεί το διάλυμα ενός ισχυρού και το διάλυμα ενός ασθενούς οξέος να έχουν το ίδιο pH;
Πολύ καλή προσομοίωση στα ελληνικά!!! από το Πανεπιστήμιο του ... Colarado. (Πού είναι τα ελληνικά πανεπιστήμια οέο;)  Ξεκινήστε πατώντας εδώ (πατήστε εκτέλεση τώρα και περιμένετε να φορτώσει ή αποθηκεύστε το applet).
3.  Δείτε εδώ διάγραμμα μεταβολής του pH σε σχέση με την [Η3Ο+] (μετακινήστε με το ποντίκη το pH και δείτε την αντίστοιχη τιμή της [Η3Ο+].
4. Δείτε εδώ τη μεταβολή του pH (αύξηση-ελάττωση) κατά την προσθήκη HCl  και ΚΟΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου