Σάββατο 7 Μαΐου 2016

Συμβουλές για τις εξετάσεις

ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΙΣ  ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Καθώς πλησιάζει η έναρξη των Πανελληνίων εξετάσεων, η νευρικότητα σας και το στρες αυξάνει. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό.
Κάποια πράγματα όμως μπορούν να σας βοηθήσουν να φτάσετε στις εξετάσεις με καθαρό μυαλό:
Μια εβδομάδα πριν από τις πανελλήνιες
Προσπαθήστε να ρυθμίσετε το βιολογικό σας ρολόι . Προσπαθήστε να κοιμάστε στις 11 το βράδυ και να ξυπνάτε στις 6 το πρωί . Αυτές θα είναι πάνω – κάτω οι ώρες ύπνου στις 15 ημέρες των πανελληνίων.
ΠΡΟΣΟΧΗ !!!
1. ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΔΙΑΙΤΑ στην περίοδο των εξετάσεων.
2. ΔΕΝ ΔΟΚΙΜΑΖΟΥΜΕ ΝΕΕΣ ΤΡΟΦΕΣ (κίνδυνος αλλεργιών) στην περίοδο των εξετάσεων
3. Κάνουμε σουτάκια ... δεν παίζουμε μπάσκετ ;-) ( και σπάσουμε κανένα χεράκι )


Την προηγούμενη ημέρα των Πανελληνίων

- Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να προσέξετε είναι αναμφισβήτητα ο ποιοτικός ύπνος, ο οποίος είναι απολύτως απαραίτητος για να επαναφορτίσετε τις μπαταρίες σας. Η ολονύχτια μελέτη είναι αναποτελεσματική και αντιπαραγωγική. Πρέπει να γνωρίζετε ότι ο οργανισμός μας χρειάζεται από μία έως τρεις ημέρες για να συνέλθει από μια νύχτα αϋπνίας. Η ολονύχτια μελέτη δεν αποτελεί λοιπόν τον καλύτερο τρόπο για να ξεκινήσετε τις Πανελλήνιες εξετάσεις. Σε περίπτωση αϋπνίας, μια βόλτα κάνοντας βαθιές αναπνοές, πριν από τον ύπνο, θα σας βοηθήσει να διώξετε το άγχος και να χαλαρώσετε.
- Ένα γεύμα πλούσιο σε υδατάνθρακες -και όχι σε πρωτεΐνες και λιπαρά- θα έχει μια χαλαρωτική επίδραση και θα βοηθήσει στο να κοιμηθείτε.

Την ημέρα των εξετάσεων

Για να είστε σε άριστη φυσική και πνευματική κατάσταση την ημέρα των εξετάσεων ακολουθήσετε το παρακάτω πρόγραμμα:
- Αφιερώστε λίγο χρόνο για το πρωινό: ειδικά κατά τη διάρκεια των εξετάσεων είναι το γεύμα που δεν πρέπει να χάσετε! Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο, ότι οι διανοητικές σας επιδόσεις θα είναι καλύτερες αν φάτε το πρωί, και αυτό διότι το πρωινό φέρνει νέα ενέργεια στον εγκέφαλο.
- Πάρτε μαζί σας ένα μπουκάλι νερό για να πίνετε κατά τη διάρκεια της εξέτασης
Τι να πάρω μαζί μου για την ώρα της εξέτασης των Πανελληνίων
-    Δελτίο εξεταζόμενου πανελληνίων
-    2 στυλό ανεξίτηλου μπλε ( που σου αρέσει να γράφεις με αυτά )
-    1 σβήστρα
-   1 μπουκαλάκι κρύο νερό ή χυμό ( μην ανησυχείς … θα ζεσταθεί … μην το πιείς πριν μπεις στην αίθουσα και τρέχεις συνέχεια για … )
-    Να φοράς ( έχεις !!!! ) ρολόι ( οπωσδήποτε )
-    Γεωμετρικά όργανα ( προφανώς όχι για την έκθεση … ρώτα τον μαθηματικό σου ή τον φυσικό σου)

Τι να ΜΗΝ πάρεις
-    Το κινητό. Δεν επιτρέπεται η κατοχή κινητού κατά την διαδικασία της γραπτής εξέτασης. Η κατοχή κινητού οδηγεί σε μηδενισμό της κόλλας ( ακόμα και εάν αυτό είναι κλειστό … υπάρχει πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ).Εάν δεν μπορείς να ζήσεις χωρίς αυτό … οι πανελλήνιες είναι μια καλή αρχή για να μάθεις
-    Αριθμομηχανή ( κομπιουτεράκι ) και blanco. Δεν επιτρέπεται η χρήση τους.
-    Το ασανσέρ πηγαίνοντας στο σχολείο για την εξέταση. Πριν από 5 χρόνια, στον Πειραιά κλείστηκαν μαθητές στο ασανσέρ και μετά «έτρεχαν» σαν τρελοί ( ναι συμβαίνουν ΚΑΙ αυτά ). Στην επιστροφή κάνε ότι θες.   


ΠΡΟΣΟΧΗ
-    Μην ακούς τα «θέματα του προαυλίου». Θα αγχωθείς χωρίς λόγο. Μακριά από συμμαθητές σου που συζητούν με στυλ «αυτό το διάβασες ?» ή «αυτό θα πέσει σίγουρα» κτλ
-    Υπομονή ( ειδικά την 1η μέρα τα θέματα μπορεί να αργήσουν πολύ )
-    Το χθεσινό μάθημα το έδωσες εχθές. Σήμερα δίνεις άλλο μάθημα. Ο βαθμός πρόσβασης είναι το άθροισμα στην εξέταση 6 μαθημάτων και όχι 1 ή 2. Μην αφήσεις μια κακή εξέταση να επηρεάσει τις υπόλοιπες αλλά και ούτε μια καλή να σε εφησυχάσει.
-    Καθαρό μυαλό
-    Εμπιστεύσου το διάβασμά σου
-    Πήγαινε με τα πόδια στο εξεταστικό κέντρο ( σχολείο ). Το περπάτημα , η πρωινή δροσιά , η ησυχία , θα σε βοηθήσουν στην προετοιμασία σου για την εξέταση.

Μην ξεχνάς
Πρώτα απ’ όλα σκέψου πως δεν είσαι ο μόνος. Χιλιάδες παιδιά έρχονται αντιμέτωπα με τις πανελλήνιες εξετάσεις για την εισαγωγή τους σε κάποια σχολή.

Δεν είσαι, όμως, μόνος σου και για έναν άλλο σημαντικό λόγο. Έχεις δίπλα σου την οικογένεια σου, τους φίλους σου και τους καθηγητές σου που μπορούν να σε στηρίξουν, όταν τους το ζητήσεις και όχι μόνο.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΑΙ ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
( Πώς να γράφουμε καλύτερα στις εξετάσεις )

     Είναι γεγονός πως αν θελήσουμε να μάθουμε το πιο σωστό τρόπο για να γράφουμε σωστά και με σύστημα στις πανελλήνιες εξετάσεις, θα λάβουμε αρκετές απόψεις οι οποίες αρκετές φορές είναι και αντιδιαμετρικά αντίθετες. 
   Με συζητήσεις που είχαμε με μαθητές που έδωσαν πανελλήνιες εξετάσεις τις προηγούμενες χρονιές, και ύστερα από τις σκέψεις που εξέφρασαν, διαφοροποιήσαμε λίγο τις θεωρούμενες "αποδεκτές" πρακτικές. 
   Παρακάτω λοιπόν παραθέτουμε τις προτάσεις που συγκεντρώσαμε, χωρίς να επιμένουμε πως αυτές είναι οι σωστές τεχνικές που πρέπει να ακολουθούνται. Απλώς παρουσιάζουμε κάποιες προτάσεις που ίσως να βοηθήσουν στην προσπάθεια απόκτησης καλύτερου αποτελέσματος στις πανελλήνιες εξετάσεις.

Καταρχήν αποφύγετε να διαβάσετε όλα τα θέματα από την αρχή.
Αρκετοί μαθητές μόλις παίρνουν τα θέματα, κοιτάζουν κατευθείαν το τελευταίο θέμα για να διαπιστώσουν πόσο δύσκολο είναι. Αν όντως είναι δύσκολο, τότε τους απογοητεύει, τους καταστρέφει την ψυχολογία (επειδή δεν πρόκειται να γράψουν 20) και συνήθως κάνουν λάθη μετά από αυτό ακόμα και σε θέματα που γνωρίζουν.

Ο κανόνας είναι πιο απλός. 
Κοιτάμε το πρώτο θέμα-ερώτημα και μόνο. Αν είμαστε σίγουροι ότι το ξέρουμε, το γράφουμε και πηγαίνουμε στο επόμενο. Αν δεν είμαστε σίγουροι το αφήνουμε και πηγαίνουμε στο επόμενο.
Σκοπός είναι να γράφουμε πάντα τα θέματα που γνωρίζουμε.
Έτσι όταν φτάσουμε στο τέταρτο θέμα θα έχουμε συγκεντρώσει ήδη αρκετές μονάδες, θα έχουμε εξασκηθεί στην προσέγγιση των θεμάτων, και θα έχουμε καλύτερη ψυχολογία για τα επόμενα θέματα. Όταν περάσουμε όλα τα θέματα από μία φορά (είτε τα γράψαμε είτε όχι), επιστρέφουμε σε όσα αφήσαμε, επιλέγοντας από αυτά που έμειναν όποιο θεωρούμε πλεόν πιό εύκολο.
Διαβάζουμε κάθε θέμα προσεκτικά και αργά, ώστε να κατανοήσουμε πλήρως τι ζητείται
Ακόμα και κατά τη διάρκεια της απάντησης, επιστρέφουμε και ξαναδιαβάζουμε το θέμα ώστε να σιγουρέψουμε ότι δεν ξεφύγαμε και απαντάμε σε κάτι άλλο διαφορετικό από αυτό που ζητείται. 
Δεν χρειάζεται να φτάσουμε στο σημείο, αφού γράψουμε σελίδες ολόκληρες,  να διαπιστώσουμε ότι δεν έχουν σχέση με το θέμα και να αναγκαστούμε να τις σβήσουμε, ξεκινώντας πάλι από την αρχή, με περισσότερο άγχος και λιγότερο διαθέσιμο χρόνο.
Ερωτήσεις που φαίνονται γνωστές και εύκολες, χρειάζονται περισσότερη προσοχή
Συχνά σε ερωτήσεις που μας φαίνονται γνωστές - εύκολες δεν δίνουμε την απαραίτητη προσοχή και απαντάμε σχεδόν απερίσκεπτα και γρήγορα. Έτσι όμως ξεφεύγουν ορισμένες λεπτομέρειες της ερώτησης. Μία λέξη που λείπει ή άλλαξε ίσως να διαφοροποιεί όλο το πνεύμα της ερώτησης! 
Διαβάζουμε λοιπόν με την ίδια σοβαρότητα όλες τις ερωτήσεις, και σκεφτόμαστε καλά τις απαντήσεις, ώστε να είμαστε σίγουρου πως αυτό που γράφουμε είναι πραγματικά αυτό που μας ζητείται.
Χρησιμοποιείστε λειτουργικά το πρόχειρο (τις τελευταίες σελίδες του τετραδίου)
Δεν υπάρχει κάποιος κανόνας για το αν πρέπει πρώτα λύνουμε τα θέματα στο πρόχειρο ή όχι. Κάθε μαθητής διαμορφώνει το δικό του τρόπο. Εάν είναι σίγουρος για την απάντηση μπορεί να απαντήσει κατ' ευθείαν στο καθαρό. Αν όχι, τότε μάλλον θα δοκιμάσει στο πρόχειρο.
Το βέβαιο είναι ότι κάποια στιγμή, όλοι χρειάζονται και καταφεύγουν στο πρόχειρο.
Διαβάζοντας ένα θέμα μας έρχονται διάφορες σκέψεις που ακόμα ίσως να μην είμαστε σε θέση να εξακριβώσουμε κατά πόσο και πώς χρειάζονται ή ακόμα και αν σχετίζονται με το θέμα. Προφανώς χρειάζεται να γράψουμε αυτές τις σκέψεις κάπου για να μην τις ξεχάσουμε και να μπορέσουμε αργότερα να ελέγξουμε τη χρησιμότητά τους.
Αυτό ακριβώς κάνουμε στο πρόχειρο. Καταγράφουμε και ελέγχουμε τις σκέψεις μας.
Έτσι στην έκθεση επιλέγουμε τα επιχειρήματα που θα χρησιμοποιήσουμε, αλλά και τη σειρά με την οποία θα τα παρουσιάσουμε, ενώ στα μαθηματικά, ελέγχουμε με πράξεις, αν η σκέψεις μας οδηγούν στο ζητούμενο.
Το βασικό ερώτημα βέβαια παραμένει, αν δηλαδή πρέπει να λύνουμε πρώτα ολόκληρο το θέμα στο πρόχειρο και μετά να το αντιγράφουμε στο καθαρό, ή όχι. 
Η απάντηση ίσως να γίνει πιο εύκολη, αν θεωρήσουμε το πρόχειρο σαν το θρανίο και το τρόπο που το χρησιμοποιούν οι μαθητές όλη τη χρονιά. Σε κάθε διαγώνισμα έχουν την τάση να μουντζουρώνουν στο θρανίο, να σημειώνουν μία λέξη που τους παραπέμπει κάπου, να κάνουν πράξεις, να γράφουν κάποιο τύπο που ίσως να ξεχάσουν, να ξεκινήσουν την αρχή από μία παράγραφο που σκέφτονται να αναπτύξουν. 
Πάντως σχεδόν κανένας μαθητής δεν γράφει στο θρανίο ολόκληρα θέματα με σκοπό να τα αντιγράψει μετά στο καθαρό. 
Κάπως έτσι πρέπει να είναι και η χρήση του πρόχειρου. Δεν χρειάζεται να τα γράφουμε όλα πρώτα εκεί. Γράφουμε στο πρόχειρο ότι και όσα χρειαζόμαστε μέχρι να πάρουμε μπρός και να είμαστε σίγουροι για την ορθότητα αυτών που θα γράψουμε στη συνέχεια. Αν δεν νιώθουμε άνετα αλλιώς, τότε ναι, θα χρειαστεί να γραφτούν πρώτα όλα στο πρόχειρο. Η επιλογή είναι φυσικά των μαθητών, αρκεί να μην ξεχαστούν και σπαταλήσουν πολύ χρόνο.
Προσέξτε την εμφάνιση του γραπτού σας
Είναι γεγονός πως οι περισσότεροι μαθητές σήμερα, δυστυχώς δεν γνωρίζουν πως πρέπει να γράφουν ένα διαγώνισμα, ώστε να έχει πλήρη και ολοκληρωμένη μορφή. 
Συνήθως παραδίδονται γραπτά, πολλές φορές ανορθόγραφα, με ελλείψεις και λάθη στη γραμματική, σαφώς μη εμφανίσιμα και αρκετές φορές με ασυναρτησίες και ασύνδετες σκέψεις. Βέβαια δεν υπάρχουν μονάδες για την εμφάνιση του γραπτού, επηρεάζουν όμως σημαντικά τους βαθμολογητές, όπου μέσα στο 'χάος' ξεχωρίζει ένα προσεγμένο γραπτό. 
Σε αυτήν την κατεύθυνση προσέξτε λίγο τα γράμματα που κάνετε (ιδίως στην πρώτη σελίδα η οποία είναι η βιτρίνα του γραπτού).
Είναι τα σχήματα καθαρά και μεγάλα ή πρόκειται για προχειροδουλειά;
Χρησιμοποιείτε όργανα για να κάνετε σχήματα ή τα κάνετε με το χέρι; (αλήθεια υποστηρίζετε ακόμα ότι μπορείτε να κάνετε ένα κύκλο με το χέρι και χωρίς διαβήτη;). 
Ξεχωρίζουν οι προτάσεις και οι παράγραφοι στα όσα γράφετε; Μήπως έχετε την τάση να γράφετε και έξω από τα περιθώρια των σελίδων ή να στριμώχνεται τις λέξεις για να χωρέσουν όλα σε μία σειρά;
Και το πιο σημαντικό. Αφήνετε 2-3 κενές σειρές ανάμεσα στα ερωτήματα και τα θέματα για να ξεχωρίζουν. ( όχι για τον εξεταστή ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΕΣΕΝΑ ώστε να ελέγξεις εάν έχεις απαντήσει ΣΕ ΟΛΑ ΘΕΜΑΤΑ )

Κατανοήστε την 'φιλοσοφία' του τρόπου απάντησης
Στην αρχή κάθε απάντησης, πάντα αναφέρουμε πιο ερώτημα αναπτύσσουμε (Θέμα 1β.). 
Σαφώς και δεν χρειάζεται να γράφουμε τις απαντήσεις με τη σειρά. Μπορούμε να ξεκινήσουμε από το "Θέμα 1γ" να συνεχίσουμε στο "Θέμα 4β" και μετά να επιστρέψουμε στο "Θέμα 1α". Για αυτό το λόγο είναι σημαντικό να αναφέρουμε που θέμα αναπτύσσουμε. Μην θεωρείτε πως είναι υποχρέωση του βαθμολογητή να βρει τί κάνετε και τί εννοείτε. 
Αν αργότερα ενώ απαντήσατε στο "θέμα 3β" θελήσετε να συμπληρώσετε κάτι που θυμηθήκατε στο θέμα 2α που έχετε ήδη γράψει προηγουμένως και δεν έχει χώρο, δεν βάζουμε αστεράκια σαν παραπομπές. Επιστρέψτε στο τέλος στο "Θέμα 2α" και συμπληρώστε κάποια παραπομπή όπως "συνεχίζεται μετά το θέμα 3β" ή κάτι παρόμοιο. Μετά το θέμα 2α ξεκινήστε καινούργια παράγραφο και σημειώστε ότι πρόκειται για τη 'Συνέχεια του ερωτήματος 2α'. 
Στην ουσία δεν αφήνουμε τίποτα στην τύχη. Εξηγούμε οτιδήποτε κάνουμε, βάζουμε τίτλους και αναφορές και στην ουσία προσπαθούμε να κάνουμε τη δουλειά του βαθμολογητή λίγο πιο εύκολη.
Δεν υπάρχει θέμα που δεν γνωρίζετε την απάντηση!
Για το τέλος αφήσαμε το πιο παράλογο. Είναι δυνατό να γνωρίζουν όλοι οι μαθητές όλες τις απαντήσεις; Σαφώς και όχι. Αρκετά συχνά σε κάποια ερωτήματα δεν ξέρουμε τί να γράψουμε είτε επειδή δεν διαβάσαμε τη συγκεκριμένη ενότητα, είτε επειδή 'κόλλησε το μυαλό'.
Το θέμα είναι πως ακόμα και σε θέματα που δεν γνωρίζετε την απάντηση, σίγουρα έχετε κάποιες ιδέες. 
Η παρότρυνση η δική μας είναι να γράφετε αυτές τις ιδέες σας.
Μην αφήνετε κάποιο θέμα κενό από απάντηση. Μην αφήνετε τον βαθμολογητή να σας βάλει «μηδέν» σε κάποιο θέμα χωρίς να νοιώθει τύψεις. Αν αφήσετε κάποιο θέμα χωρίς απάντηση, το σίγουρο είναι ότι δεν πρόκειται να πάρετε καμία μονάδα σε αυτό. Αν γράψετε κάτι, που ίσως να θεωρείτε ότι είναι και λάθος, δεν έχετε να χάσετε απολύτως τίποτε! Αν όμως αυτό που γράφετε είναι μέρος της απάντησης, τότε σίγουρα θα πάρετε και τις μονάδες που του αναλογούν.
Εκτός να θέλετε και εσείς να μένετε με το παράπονο ότι το είχατε στο πρόχειρο σωστό, αλλά δεν ήσασταν σίγουρος/η και για αυτό δεν το περάσατε στο καθαρό.
Όπως καταλαβαίνετε και εσείς οι πανελλήνιες εξετάσεις φαίνεται να έχουν και να ακολουθούν τη δική τους φιλοσοφία. Η ουσία είναι πως οι πανελλήνιες είναι ένα είδος εξετάσεων και ακολουθούν τη φιλοσοφία που επικρατεί σε κάθε είδους εξετάσεις και γραπτούς διαγωνισμούς. 
Σαφώς και δεν δίνεται ανάλογη σημασία για το συγκεκριμένο ζήτημα στα σχολεία. Η εξήγηση πως στα σχολεία προσφέρονται γενικές και αναγκαίες γνώσεις και δεν πρέπει να στοχεύει αποκλειστικά και μόνο στην επιτυχία στις εξετάσεις, προφανώς και δεν ευσταθεί. Οι πανελλήνιες εξετάσεις είναι μέρος της σχολικής εκπαίδευσης και τα σχολεία οφείλουν να προετοιμάσουν τους μαθητές τους όσο το δυνατό καλύτερα και από όλες τις πτυχές για το συγκεκριμένο θέμα.
Ελπίζουμε τα προηγούμενα να βοηθήσουν τη προσπάθεια σας για όσο το δυνατόν καλύτερη παρουσία στις πανελλήνιες εξετάσεις. Αφήνουμε μόνο μία παράκληση για το τέλος.

·         Αφήστε τα θεωρητικά θέματα που ζητούν εξηγήσεις … τελευταία.

Οι μαθητές δεν νοιώθουν ασφάλεια για την πληρότητα της απάντησης τους στην εξήγηση ενός θεωρητικού θέματος ( μορφής «εξηγήστε γιατί είναι σωστή η παρακάτω πρόταση ) με αποτέλεσμα να πλατειάζουν και να γράφουν κατεβατά 1 σελίδας για να εξηγήσουν 1 πρόταση ( και το θέμα έχει 5 προτάσεις !!! ). Απαντήστε σε αυτά τα θέματα αφού έχετε λύσει τα υπόλοιπα και αφήστε τον χρόνο να ρυθμίσει την έκταση της απάντηση σας. Ο εξεταστής ψάχνει λέξεις / φράσεις κλειδιά που απαντούν στο ερώτημα και είναι χαλαρός στην «σάλτσα» που συνοδεύει την απάντηση.
Όταν τελειώσετε και με το τελευταίο ερώτημα, μη σηκωθείτε να φύγετε αμέσως.
Αφού τελειώσατε καθίστε λίγο ακόμα. Ηρεμήστε, χαλαρώστε και ρίξτε ακόμα μία ματιά στα θέματα. Κάνετε έναν έλεγχο αν απαντήσατε όντως σε όλα τα θέματα όπως νομίζετε. Μήπως ξεχάσατε να γράψετε κάποιο θέμα ή κάποιο ερώτημα, ενώ έχετε την εντύπωση ότι το έχετε γράψει.
Αν διαπιστώσατε ότι θέλετε να προσθέσετε κάτι, έχετε το χρόνο για να το κάνετε.
Αν δεν διαπιστώσατε καμία εκκρεμότητα της τελευταίας στιγμής, μπορείτε να αποχωρήσετε ήρεμοι και χαλαροί.
Όταν τελειώσετε και με το τελευταίο ερώτημα, μη σηκωθείτε να φύγετε αμέσως.
ΟΧΙ ΔΕΝ ΕΚΑΝΑ ΛΑΘΟΣ .... ΞΑΝΑΔΕΙΤΕ ΕΑΝ ΕΧΕΤΕ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ !!!!!!!!!!!
Καλή επιτυχία
( παρεμπιπτόντως  δεν υπάρχει «κακή» επιτυχία )

Για την αντιγραφή …
Αντώνης Μπαλτζόπουλος
Χημικός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου