Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016

Εκτιμήσεις για πτώση βάσεων το 2016

Μεγάλες ανατροπές αναμένονται φέτος στις βάσεις εισαγωγής στα τμήματα των πανεπιστημίων και ΤΕΙ της χώρας. Η αναθεώρηση των επιστημονικών πεδίων, τα λιγότερα εξεταζόμενα μαθήματα και η απουσία της προσμέτρησης των προφορικών σχολικών βαθμών θα διαφοροποιήσουν τις βάσεις εισαγωγής που, στην πλειονότητα των τμημάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, θα κινηθούν πτωτικά. 
Ενδεικτικά, οι βάσεις στις περιζήτητες Ιατρικές Σχολές εκτιμάται ότι θα «πέσουν» τουλάχιστον 600 μόρια, ενώ μεγαλύτερη -περί τα 700 μόρια- θα είναι η πτώση στις Νομικές Σχολές. Στις υψηλόβαθμες Οικονομικές Σχολές και στα περιζήτητα τμήματα του Πολυτεχνείου, η πτώση αναμένεται να ξεπεράσει τα 1.000 μόρια. 
Θεαματική «βουτιά» 4.000 και πλέον μορίων αναμένεται να κάνουν οι βάσεις εισαγωγής στα παιδαγωγικά τμήματα, χωρίς μάλιστα να αποκλείεται το ενδεχόμενο στην περιφέρεια να μείνουν ακόμη και κενές θέσεις και οι βάσεις εισαγωγής να κατρακυλήσουν πολύ κάτω από το 10. Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι βάσεις εισαγωγής του 2016 δεν θα είναι συγκρίσιμες με τις περσινές και έτσι οι υποψήφιοι θα πρέπει να συμπληρώσουν τα μηχανογραφικά τους δελτία από μηδενική βάση. 
Πατήστε στην εικόνα για μεγέθυνση
Πανελλαδικές: «Βουτιά» έως 4.000 μόρια για την εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ (πίνακες) Ειδικότερα, το νέο σύστημα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση προβλέπει διπλές πανελλαδικές εξετάσεις, καθώς οι απόφοιτοι των προηγουμένων ετών μπορούν να επιλέξουν να διαγωνιστούν είτε με το παλαιό σύστημα των έξι ή εφτά μαθημάτων είτε με το νέο σύστημα των τεσσάρων ή πέντε μαθημάτων. Η δυνατότητα αυτή, όπως εξηγεί στην «ΗτΣ» ο εκπαιδευτικός - φροντιστής κ. Γιώργος Χατζητέγας, δημιουργεί ένα εξαιρετικά σύνθετο εξεταστικό τοπίο, καθώς ο τελικός αριθμός των εισακτέων καθορίζεται από τον αριθμό των αποφοίτων που θα επιλέξουν να διαγωνιστούν με το παλαιό σύστημα.
 Όπως διαφαίνεται, πάντως, από τις δηλώσεις συμμετοχής των αποφοίτων λυκείου στις πανελλαδικές εξετάσεις, το μεγαλύτερο ποσοστό επέλεξε τελικά να διαγωνιστεί με το νέο σύστημα των τεσσάρων μαθημάτων.
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, το 37,8 % των μαθητών έχει επιλέξει την ομάδα προσανατολισμού των Ανθρωπιστικών Σπουδών, το 35,8% την ομάδα προσανατολισμού των Θετικών Σπουδών και μόλις το 26,4% την ομάδα προσανατολισμού των Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής. Με βάση τα παραπάνω δεδομένα οι πανελλαδικές εξετάσεις του 2016 διαφέρουν σημαντικά από τις προηγούμενες. Πώς, λοιπόν, θα κυμανθούν οι βάσεις εισαγωγής στα πανεπιστήμια και ΤΕΙ;
Πτώση των βάσεων 
Μια απόπειρα αποτύπωσης της πορείας των αναμενόμενων βάσεων εισαγωγής σε 43 σχολές των πέντε επιστημονικών πεδίων, επιχείρησε ο κ. Χατζητέγας, λαμβάνοντας υπόψιν τις ακόλουθες παραδοχές:
  • τις πρώτες προτιμήσεις των υποψηφίων 
  • τον παρόμοιο βαθμό δυσκολίας των θεμάτων. 
Επιπροσθέτως, ελήφθησαν υπόψη:
  • ο νέος αλγόριθμος υπολογισμού των μορίων με τα 4 μαθήματα 
  • η αναδιάταξη των επιστημονικών πεδίων και η κατανομή των υποψηφίων στους προσανατολισμούς των σπουδών. 
  • η επιλογή του 5ου μαθήματος. 
Οι νέες βάσεις προσμετρήθηκαν με βάση τις επιδόσεις των υποψηφίων του 2015 οι οποίοι εισήχθησαν οριακά στα αντίστοιχα τμήματα και οι επιδόσεις τους στα μαθήματα τα οποία θα εξεταστούν στο πλαίσιο του νέου συστήματος.
Βάσει των παραπάνω , υπογραμμίζει ο κ. Χατζητέγας, προκύπτει ότι οι βάσεις στις περιζήτητες σχολές, όπως στις Ιατρικές, θα παρουσιάσουν πτώση τουλάχιστον 600 μορίων σε σχέση με πέρυσι (η Ιατρική της Αθήνας αναμένεται να «πέσει» στις 18.500 μόρια).
Μεγαλύτερη θα είναι η πτώση στις Νομικές Σχολές (κοντά στα 17.500 μόρια αναμένεται ότι θα βρεθεί αυτή της Αθήνας), ενώ στις υψηλόβαθμες Οικονομικές Σχολές και στα περιζήτητα τμήματα του Πολυτεχνείου η πτώση αναμένεται να ξεπεράσει τα 1.000 μόρια.
Επίσης, η πτώση των βάσεων αναμένεται ότι θα είναι εντυπωσιακή -πιθανότατα θα ξεπεράσει τα 2.000 μόρια- στα τμήματα μεσαίας και χαμηλής ζήτησης.
Στην περίπτωση των παιδαγωγικών τμημάτων, οι βάσεις θα κάνουν «βουτιά» η οποία μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και τα 4.000 μόρια (π.χ. στο παιδαγωγικό Ιωαννίνων). Μάλιστα, δεν πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο κάποια περιφερειακά τμήματα των παιδαγωγικών σχολών να παρουσιάσουν εξαιρετικά χαμηλές βάσεις εισαγωγής μερικών χιλιάδων μορίων μόνο, καθώς μόλις το 6% του συνόλου των υποψηφίων όλων των προσανατολισμών φαίνεται να επιλέγουν το συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο.
Σημειώνεται ότι τα παιδαγωγικά τμήματα έχουν απομονωθεί στο 4ο επιστημονικό πεδίο, το οποίο παρουσιάζει εξαιρετικά χαμηλή ζήτηση, καθώς η πρόσβαση σε αυτό εξασφαλίζεται με την επιλογή πέμπτου μαθήματος, των Μαθηματικών γενικής παιδείας για τους υποψηφίους των Ανθρωπιστικών Σπουδών και της Ιστορίας γενικής παιδείας για τους υποψηφίους των άλλων προσανατολισμών.  

«Κλειδώνει» η 16η Μαΐου 
Η 16η Μαΐου είναι η ημερομηνία η οποία συγκεντρώνει τις μεγαλύτερες πιθανότητες για να ξεκινήσουν φέτος οι πανελλαδικές εξετάσεις. Τα σχολεία θα επαναλειτουργήσουν μετά τις γιορτές του Πάσχα, στις 9 Μαΐου, και βάσει του νόμου πριν από την έναρξη των εξετάσεων πρέπει να μεσολαβήσει ένα τριήμερο διακοπής. Σημειώνεται ότι οι απολυτήριες εξετάσεις στην Γ΄ τάξη Ημερησίου Γενικού Λυκείου και στη Δ΄ τάξη Εσπερινού Γενικού Λυκείου θα διεξαχθούν μετά τη λήξη των πανελλαδικών εξετάσεων.
Πηγή: www.imerisia.gr (Χαρά Καλημέρη)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου