Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Ο μικρότερος Περιοδικός Πίνακας στον κόσμο: Σε μια τρίχα ... 118 χημικά στοιχεία !!!!

Σε μια τρίχα... 118 χημικά στοιχεία!
Ένας Περιοδικός Πίνακας, με όλα τα υπάρχοντα χημικά στοιχεία στον κόσμο, που... δεν διαβάζεται με γυμνά μάτια. Είναι χαραγμένος πάνω σε μια ανθρώπινη τρίχα και φυσικά είναι ο μικρότερος του είδους του. Αποτελεί δημιούργημα Βρετανών επιστημόνων και συνιστά μια ακόμη ένδειξη για τις ολοένα αυξανόμενες δυνατότητες της νανοτεχνολογίας.
Οι ερευνητές του Κέντρου Νανοτεχνολογίας και Νανανοεπιστήμης του πανεπιστημίου του Νότιγχαμ, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Daily Mail, χρησιμοποίησαν ένα συνδυασμό μιας "γραφίδας" από ακτίνα ιόντων και ένα ηλεκτρονικό μικροσκόπιο για να δημιουργήσουν ένα τόσο μικρό Περιοδικό Πίνακα, με τα σύμβολα και των 118 χημικών στοιχείων, που ένα εκατομμύριο τέτοιοι Πίνακες χωράνε σε ένα τυπικό αυτοκόλλητο χαρτάκι τύπου "Post-It".
Οι επιστήμονες πήραν μια τρίχα από τον καθηγητή Μάρτιν Πολιάκοφ, ειδικό στην "πράσινη" χημεία, και αφού χάραξαν τον Περιοδικό Πίνακα πάνω της, του την έκαναν δώρο γενεθλίων! "Αν και η εφαρμογή δεν είχε σοβαρό σκοπό, μας επιτρέπει να δείξουμε στους ανθρώπους πώς γίνεται η νανο-εγγραφή", σχολίασε ο Πολιάκοφ.
Εξάλλου, εμπνευσμένοι από την εορταστική εποχή και το άφθονο χιόνι στη Βρετανία, οι ερευνητές του ίδιου πανεπιστημίου χάραξαν τις λέξεις "Καλά Χριστούγεννα" πάνω σε μια χιονονιφάδα. Όπως είπε ο καθηγητής φυσικής Φίλιπ Μοριάρτι, "αν και το γράψιμο πάνω σε μια χιονονιφάδα δεν είναι παρά ένα επίκαιρο αστείο, αποτελεί επίσης μια ξεκάθαρη επίδειξη των σημαντικών δυνατοτήτων που προσφέρουν πλέον τα νανο-εργαλεία, τα οποία έχουν στα χέρια τους οι επιστήμονες στο εργαστήριο".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου