Πέμπτη 9 Απριλίου 2020

Η νέα (μειωμένη) ύλη της ΧΗΜΕΙΑΣ

Η πρόταση του ΙΕΠ για την περικοπή της ύλης της Χημείας (σύμφωνα με την εψημερίδα ΤΑ ΝΕΑ 9-4-2020)
ΚΑΝΕΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ
ΕΚΤΟΣ ΟΞΕΙΔΟΑΝΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΚΗ
ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΦ.3  ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΛΑΓΗ (απλώς ενσωμάτωσαν κάποιες προσθήκες που έγιναν στο ΦΕΚ αυτό και αφορούσαν το 3ο ΚΕΦ ΒΛΠ. ΕΔΩ )

Στο ΦΕΚ ΦΕΚ/Β΄/3226/22-08-2019 ήρθαν κατά καιρούς διάφορες αντικρουόμενες διευκρινήσεις για τις ιδιότητες των υγρών.
Η τελευταία χρονικά οδηγία (ΑΡΧΕΣ ΝΟΕΜΒΡΗ 2019) ήταν αυτή:

<<Μετά από προφορική επικοινωνία με το Ι.Ε.Π. σας ενημερώνουμε ότι:
η υποπαράγραφος του 1ου Κεφαλαίου του τεύχους Α' της Χημείας Γ γενικού λυκείου με τίτλο «Ιδιότητες υγρών» που περιλαμβάνει τις ενότητες «Ιξώδες», «Επιφανειακή τάση» και «Τάση ατμών» είναι εντός διδακτέας ύλης.
Επισημαίνεται ότι η ως άνω υποπαράγραφος δεν περιέχει μαθηματικές σχέσεις, ως εκ τούτου α) οι ερωτήσεις σχετικά με το ιξώδες, την επιφανειακή τάση και την τάση ατμών είναι εντός Διδακτέας-Εξεταστέας ύλης,
β) οι ασκήσεις που συνδέονται με την τάση ατμών είναι εκτός Διδακτέας-Εξεταστέας ύλης.>> 

Βέβαια η σημερινή ανακοίνωση δεν επικαλείται πουθενά την παραπάνω οδηγία οπότε Εντός ή Εκτός; 
Προσωπικά τα έχω διδάξει (ακόμα και κάποιες απλές υπολογιστικές)

Και επίσημα από το ΥΠΕΠΘ: ΝΕΑ ΥΛΗ

5 σχόλια:

  1. Απο όσα γνωρίζω τις υποενότητες αυτές τα σχολεία τις είχαν αφήσει για το τέλος επίσης στην τάση ατμών υπάρχουν ερωτήσεις συνδυαστικές με χημική ισορροπία το βιβλίο κάνει αναφορά για ισορροπία σε φυσικά φαινόμενα αλλά οι συνδυαστικές άραγε που δεν υπάρχουν στο βιβλίο που αναφέρονται στην ισορροπία υγρό αέριο αρχή le chandelier και kc ειναι εντός?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι το αντίστοιχο μοντέλο της διάσπασης του ανθρακικού ασβεστίου τελικά απο την επίσημη ανακοίνωση της ύλης φαίνεται να είναι εντός επιφανειακή τάση, ιξώδες, τάση ατμών

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα σας. Θα ήθελα να σας ρωτήσω για το επαγωγικό φαινόμενο αν το κάνετε στην επανάληψη. Ήταν στο κεφάλαιο της οργανικής που βγήκε, αλλά υπάρχει κομμάτι στο κεφάλαιο του ιοντισμού , στην ισχύ οξέων και βάσεων. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή