Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2019

Top 5 επικινδυνότερων χημικών ενώσεων!


                                          

5. Τριφθοριούχο χλώριο


Το κατασκεύασε ο στρατός του Χίτλερ στο Β’ παγκόσμιο πόλεμο, ως τρόπο πυρπόλησης των εχθρών, στη μορφή βόμβας. Τελικά όμως, δε χρησιμοποιήθηκε ποτέ! Ακόμα και οι ίδιοι οι ναζί, το κατέταξαν στα πιο επικίνδυνα χημικά προϊόντα της εποχής! Σε μία διαρροή, που έγινε το 1950 στην Αμερική, κάηκε 1 μέτρο τσιμεντένιο πάτωμα και μετά άλλο τόσο χώμα με χαλίκια.

4. Αζίδιο του αζιδοαζιδίου

ekrhktiko-stoixeio
Πρόκειται για το πιο εκρηκτικό χημικό παράγωγο, που φτιάχτηκε σε εργαστήριο. Είναι τόσο εύκολα πυρπολίσιμο, που δεν φτάνουν οι κλίμακες μέτρησης εκρηκτικότητας, για να μετρήσουν τη δύναμη του!
Πως ανατινάσσεται; Βάλε στο μυαλό σου, μια βόμβα από κάποιο video game. Ναι, καλά κατάλαβες! Το μετακινείς, το αγγίζεις, το διαλύεις, το αφήνεις στην ησυχία του και μπουμ! Να και κάτι, που δε θα ήθελες να δεις ποτε, από κοντά!

3. Διμεθυλικό Κάδμιο

kadmio

Είναι η πιο τοξική ουσία, που φτιάχτηκε ποτέ και ανατινάζεται και εύκολα. Ενα εκατομμυριοστό του γραμμαρίου ανά 1000 λίτρα αέρα, είναι αρκετό, για να σε σκοτώσει.
Επιπλέον, το διμεθυλικό κάδμιο είναι και εξαιρετικά καρκινογόνο. Αν χυθεί κάτω πως το καθαρίζεις; Την πάτησες! Αν του ρίξεις νερό, ανατινάζεται, αν το τρίψεις, αναζωπυρώνει, αν το αφήσεις να στεγνώσει, σχηματίζει υπεροξείδιο του διμεταλλικού καδμίου, το οποίο ανατινάζεται με την τριβή. 

2. Θειική ακετόνη

toksiko-proion
Το τεράστιο αρνητικό αυτής της ουσίας είναι ότι μυρίζει πολύ άσχημα! Είναι, επίσημα, η πιο βρωμερή ουσία, που έχεις μυρίσει ποτέ. Έχεις πάει ποτέ σε πηγές νερού με αυξημένο θείο; Αν ναι, τότε σίγουρα, μπορείς να καταλάβεις το ένα χιλιοστό, από τη βρωμιά του.
Μπορείς να μυρίσεις μια σταγόνα θειοακετόνης από μισό χιλιόμετρο μακριά! Το 1960 ένα φιαλίδιο θειοακετόνης έμεινε, κατά λάθος, ανοιχτό για μερικά δευτερόλεπτα και το εστιατόριο του πανεπιστημίου, που ήταν 200 μέτρα μακριά, έκλεισε για 2 εβδομάδες. Στη Γερμανία, πάλι, ύστερα από διαρροή, εκκενώθηκε ολόκληρη πόλη!

1. Φθοροαντιμονικό οξύ

dunato-oksu
Το θειικό οξύ, γνωστό και ως βιτριόλι είναι αρκετά δυνατό. Το Φθοροαντιμονικό οξύ είναι δέκα τετράκις εκατομμύρια φόρες, πιο δυνατό, από το θειικό οξύ. Ενώ οι υπόλοιπες όξινες ενώσεις, αδρανοποιούνται, κάποια στιγμή, η συγκεκριμένη ουσία, δε σταματά ποτέ!
Δεν έχουμε και πολλές πληροφορίες, γύρω από το συγκεκριμένο οξύ, γιατί δε μπορεί να αποθηκευτεί πουθενά, καθώς λιώνει μπουκάλια και δοκιμαστικούς σωλήνες. Ο μόνος τρόπος να το αποθηκεύσεις, είναι να χρησιμοποιήσεις ένα πανάκριβο υλικό, από το οποίο κατασκευάζονται τα αλεξίσφαιρα γιλέκα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου