Τετάρτη 6 Αυγούστου 2014

Γιατί αλλάζει χρώμα το ούζο ή το τσίπουρο όταν προσθέσουμε νερό;


Έχουμε όλοι παρατηρήσει ότι όταν προσθέτουμε νερό στο τσίπουρο και στο ούζο, αυτό αλλάζει χρώμα. Γιατί συμβαίνει όμως αυτό το φαινόμενο;
Τα ηδύποτα με γλυκάνισο, όπως το ούζο και πολλές φορές το τσίπουρο, οφείλουν τη γεύση τους στα τερπένια(βλπ.εδώ)που είναι το βασικό στοιχείο των αιθέριων ελαίων.
Τα τερπένια διαλύονται στην αιθανόλη, αλλά όχι στο νερό.
Η αιθανόλη που περιέχεται σ’ αυτά τα ποτά, όπως το ούζο και το τσίπουρο (περίπου το 40% - 42 % v/v) διατηρεί τα τερπένια σε διάλυση, αναμεμειγμένα με τα υπόλοιπα συστατικά.
Έτσι το ποτό είναι διαφανές.
Προσθέτοντας φρέσκο νερό στο ποτήρι με το ούζο, η περιεκτικότητα σε αιθανόλη μειώνεται, οπότε τα τερπένια δε μπορούν να παραμείνουν διαλυμένα.
Αυτά τότε παίρνουν τη μορφή αιωρούμενων σταγονιδίων και δεν αναμειγνύονται με το νερό.
Το φως που πέφτει στα σταγονίδια αντανακλάται προς όλες τις κατευθύνσεις –πρόκειται για το λεγόμενο  φαινόμενο της διάθλασης του φωτός– προσδίδοντας στο ποτό την τυπική γαλακτώδη του όψη. Στο ίδιο φαινόμενο οφείλεται και το γεγονός ότι τα σύννεφα στον ουρανό μας φαίνονται λευκά.
Σημείωση: Το καλό τσίπουρο όταν συνοδεύεται και από τους κατάλληλους μεζέδες κάνει κακό στους καλοφαγάδες. Tώρα το καλοκαίρι το στομαχάκι καλό είναι να μην υπάρχει. O λόγος;

Δείτε το παρακάτω animation:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου