Πέμπτη, 5 Μαρτίου 2015

Οι σχολές που σχετίζονται με διατροφή και τρόφιμα

Περισσότεροι από 21.000 είναι οι υποψήφιοι που επιλέγουν στο μηχανογραφικό τμήματα που σχετίζονται με τη Διατροφή, τη Διαιτολογία, την Τεχνολογία Τροφίμων και την Οινολογία-Τεχνολογία Ποτών, καθιστώντας τις συγκεκριμένες σχολές εξαιρετικά δημοφιλείς ακόμη και για αριστούχους υποψηφίους. 
13 είναι τα σχετικά τμήματα που υπάρχουν στο μηχανογραφικό και τα οποία είναι διάσπαρτα σε τρία διαφορετικά επιστημονικά πεδία (2ο, 3ο, 4ο).
Την περσινή χρονιά οι θέσεις που διατέθηκαν για την κατηγορία του 90% έφτασαν τις 1.202, ενώ συνολικά δόθηκαν 1.322 για όλους τους υποψηφίους. Τις θέσεις διεκδίκησαν από το 90% 4.544 υποψήφιοι από το 2ο Επιστημονικό Πεδίο, 9.871 από το 3ο Ε.Π. και 6.843 από το 4ο Ε.Π.

Σε ορισμένα τμήματα, μάλιστα, το ποσοστό επιτυχίας για όσους το δήλωσαν στην κορυφή του μηχανογραφικού ήταν χαμηλό, στοιχείο ενδεικτικό για το αντίκρισμα που έχουν τα συγκεκριμένα πτυχία στην αγορά εργασίας.
Στην κορυφή της λίστας, τόσο για τη βάση εισαγωγής όσο και το ποσοστό επιτυχίας, συναντάμε το Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής (Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο). Η βάση διαμορφώθηκε στα 17.631, επιλέχθηκε συνολικά από 4.243 υποψηφίους, ενώ 256 από αυτούς το δήλωσαν στην κορυφή του μηχανογραφικού (ποσοστό επιτυχίας 38,67%).
Πολύ υψηλή ήταν η ζήτηση και στο Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων του ΤΕΙ Αθήνας, με τη βάση να φτάνει τα 12.250 μόρια. Το τμήμα επιλέχθηκε συνολικά από 6.829 υποψηφίους, ενώ κατάφερε να εισαχθεί το 48,25% όσων το δήλωσαν ως πρώτη προτίμηση.
Τις εντυπώσεις μεταξύ των 13 τμημάτων που παρουσιάζουμε σήμερα κερδίζει και το Τμήμα Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών του ΤΕΙ Αθήνας. Το 56,55% των υποψηφίων που το έβαλε στην πρώτη θέση του μηχανογραφικό πέρασε τις πύλες του ιδρύματος. Η βάση εισαγωγής κάθε άλλο παρά απαγορευτική είναι, καθώς οι περσινοί υποψήφιοι χρειάστηκαν 10.719 μόρια.
ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΑΝΑ ΤΜΗΜΑ
                                   ΤΜΗΜΑ
ΒΑΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ
ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΙΣΑΚΤΕΩΝ
ΣΥΝΟΛΟ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΩΝ
Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου (Γεωπονικό)
15.448
112
4.554
Τεχνολογίας Τροφίμων (ΤΕΙ Ιονίων Νήσων - Αργοστόλι)
8.511
108
6.612
Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής (Χαροκόπειο)
17.631
99
4.243
Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής (Πανεπιστήμιο Αιγαίου - Λήμνος)
11.258
113
3.011
Διατροφής και Διαιτολογίας (ΤΕΙ Θεσσαλονίκης)
14.586
69
9.871
Διατροφής και Διαιτολογίας (ΤΕΙ Κρήτης - Σητεία)
11.929
103
7.439
Διατροφής και Διαιτολογίας (ΤΕΙ Θεσσαλίας - Καρδίτσα)
12.616
87
7.852
Τεχνολογίας Τροφίμων (ΤΕΙ Θεσσαλονίκης)
11.421
69
6.843
Τεχνολογίας Τροφίμων (ΤΕΙ Αθήνας)
12.25
69
6.829
Τεχνολογίας Τροφίμων (ΤΕΙ Θεσσαλίας- Καρδίτσα)
9.316
110
6.438
Τεχνολογία Τροφίμων (ΤΕΙ Πελοποννήσου - Καλαμάτα)
9.387
107
6.129
Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών (ΤΕΙ Αθήνας)
10.719
69
6.007
Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών (ΤΕΙ Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης - Δράμα)
8.145
87
5.833

Περισσότερο στο ειδικό αφιέρωμα της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ  εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου