Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ Η τελική(;) πρόταση του Υπ. Παιδείας για την αναμόρφωση του Λυκείου και το νέο σύστημα πρόσβασης σε ΑΕΙ-ΤΕΙ

Σύμφωνα με τις προτάσεις του Υπουργείου Παιδείας και στα πλαίσια αλλαγών σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες προωθούνται αλλαγές στο Λύκειο αλλά και στον τρόπο εισαγωγής στην Ανώτατη Εκπαίδευση από το σχ. έτος 2013-2014 (βλπ πρόταση νομου 19-12-2012 εδώ )
                                       Αναλυτικό Πρόγραμμα Λυκείου
Η πρώτη πρόταση (Mάρτιος 2011 βλπ. εδώ) που είχε δημοσιεύσει το Υπουργείο αφορούσε μόνο στο αναλυτικό πρόγραμμα του Νέου Λυκείου. Οι αλλαγές αυτές εντάσσονται στο συνολικό σχεδιασμό αναμόρφωσης του εκπαιδευτικού συστήματος και αποσκοπούν στον εκσυγχρονισμό του Λυκείου.
Στη μεταγενέστερη πρόταση (Φεβρουάριος βλπ. εδώ) που πρόσφατα (1/2/2012) παρουσίασε η υπεύθυνη επιστημονική ομάδα, επαναδιατυπώνονται οι βασικές αρχές για το αναλυτικό πρόγραμμα του Νέου Λυκείου και το αναλυτικό πρόγραμμα της  Α' Λυκείου - όπως ήδη ισχύει από το τρέχον σχολικό έτος.
Βέβαια, δεν καταγράφονται τα αναλυτικά τα μαθήματα για τη Β' & Γ' Λυκείου και απουσιάζει η αναφορά στις "Κατευθύνσεις", σε μια προσπάθεια να δοθεί μεγαλύτερη ευελιξία στην επιλογή μαθημάτων.
Οι μαθητές στη Β' & Γ' Λυκείου ενθαρρύνονται να επιλέξουν μαθήματα από κατάλογο προσφερόμενων μαθημάτων, με γνώμονα τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντά τους αλλά και τον προσανατολισμό των σπουδών που ενδιαφέρονται να ακολουθήσουν.
       Βασικά χαρακτηριστικά του προτεινόμενου αναλυτικού προγράμματος
  • μείωση του συνολικού αριθμού των μαθημάτων ώστε να υπάρχει χρόνος για εμβάθυνση στα γνωστικά αντικείμενα κεντρικής σημασίας (Ελληνική Γλώσσα, Μαθηματικά, Ιστορία)
  • κατάργηση των μονόωρων μαθημάτων
  • κατάργηση των Κατευθύνσεων στη Β΄ και Γ΄Λυκείου. Οι μαθητές - εκτός από λίγα υποχρεωτικά μαθήματα Γενικής Παιδείας - επιλέγουν συγκεκριμένο αριθμό μαθημάτων από τον κατάλογο προσφερόμενων μαθημάτων του σχολείου.
  • εισαγωγή της ομαδικής ερευνητικής εργασίας (project) σε όλες τις τάξεις του Λυκείου
  • ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών στην εκπαιδευτική διαδικασία.
                                                  Aξιολόγηση των μαθητών
Βασική επιδίωξη μέσω του νέου αναλυτικού προγράμματος είναι η απόκτηση στέρεων γνώσεων σε λίγα βασικά μαθήματα, προκειμένου να αποφευχθεί ο κατακερματισμός του σχολικού χρόνου σε διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα που διδάσκονται σε μικρό βάθος.
Επιπλέον, προτείνεται η ύλη να προσδιορίζεται με βάση θεματικές ενότητες (όχι με συγκεκριμένες σελίδες σχολικού βιβλίου).
Η αξιολόγηση των μαθητών θα εστιάζει:
  • στην κατανόηση των βασικών εννοιών του κάθε γνωστικού αντικειμένου
  • στη δυνατότητα κριτικής αξιολόγησης και ανάπτυξης επιχειρηματολογίας για την τεκμηρίωση απόψεων
  • στην ικανότητα σύνθεσης γνώσεων από ευρύτερα τμήματα της ύλης
  • καθώς και στην επάρκεα στη χρήση της σχετικής επιστημονικής ορολογίας και των "εργαλείων" που χρησιμοποιούνται σε κάθε επιστημονικό κλάδο (πχ. γραφικές παραστάσεις και σχεδιαγράμματα στα μαθηματικά και τις φυσικές επιστήμες)
                                                             Εξετάσεις
Για τη ρύθμιση όλων των θεμάτων που αφορούν τις Εξετάσεις - θέματα, επιτηρήσεις, βαθμολόγηση κλ.π. - προτείνεται να δημιουργηθεί νέος φορέας (Ανεξάρτητος Εθνικός Οργανισμός Εξετάσεων).
Συγκεκριμένα, προτάθηκαν τα εξής:
  • στο τέλος κάθε σχολικού έτους οι μαθητές να αξιολογούνται με εξετάσεις που θα διεξάγονται ενδοσχολικά, με κοινά θέματα σε εθνικό επίπεδο.
  • τα θέματα να αντλούνται από τράπεζα θεμάτων και μεγάλο μέρος τους να είναι στη μορφή ερωτήσεων κλειστού τύπου (ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής κλπ)
  • τα γραπτά να διορθώνονται από καθηγητές άλλου σχολείου - σε επίπεδο δήμου ή περιφέρειας - ώστε να υπάρχει αντικειμενικότητα στη βαθμολόγηση
  • o βαθμός στο κάθε μάθημα να προκύπτει από τους προφορικούς βαθμούς των τετραμήνων και το γραπτό βαθμό, με κατάλληλη προσαρμογή του προφορικού βαθμού ώστε να μην απέχει περισσότερο από τρεις (3) μονάδες από τον γραπτό βαθμό της τελικής εξέτασης (στην κλίμακα του 20)*.
  • ο βαθμός του Απολυτηρίου του Λυκείου να είναι ο μέσος όρος των βαθμών της κάθε τάξης.
*δεν έχει καθοριστεί επακριβώς η βαρύτητα που θα έχουν οι - προσαρμοσμένοι - προφορικοί βαθμοί και ο γραπτός βαθμός.

               Α΄ Λυκείου - Αναλυτικά Προγράμματα & Επεξηγήσεις
Η Α΄Λυκείου θα είναι μια τάξη γενικής παιδείας όπου θα δίνεται βαρύτητα στα μαθήματα της Γλώσσας και των Μαθηματικών. Από την αναδιάρθωση των μαθημάτων προκύπτουν τρία νέα ενιαία μαθήματα:
  • η "Ελληνική Γλώσσα", που περιλαμβάνει την Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, τη Νέα Ελληνική Γλώσσα και τη Νεοελληνική Λογοτεχνία,
  • το μάθημα "Φυσικές Επιστήμες", που περιλαμβάνει τους κλάδους της Φυσικής, της Χημείας και της Βιολογίας,
  • τα "Μαθηματικά", που περιλαμβάνουν την Άλγεβρα και τη Γεωμετρία.
Το αναλυτικό πρόγραμμα - όπως περιγράφεται στην πρόταση του Υπουργείου - παρουσιάζεται στον παρακάτω πίνακα.
(Οι ώρες διδασκαλίας για τα μαθήματα βασίζονται στην προηγούμενη πρόταση του Υπουργείου.)
Μαθήματα Ώρες
Ελληνική Γλώσσα (ενιαίο μάθημα)9
Μαθηματικά (ενιαίο μάθημα)5
Φυσικές Επιστήμες (ενιαίο μάθημα)6
Ιστορία2
Ερευνητική Εργασία (project)*3
Ξένη Γλώσσα 3
Φυσική Αγωγή 2
Θρησκευτικά2
Επαγγελματικός Προσανατολισμός

* Η ερευνητική εργασία θα είναι ομαδική, θα γίνεται ανά τετράμηνο, θα αξιολογείται αυτόνομα και ο βαθμός θα προσμετράται ισότιμα με τους βαθμούς των υπόλοιπων μαθημάτων. Το θέμα της εργασίας θα αντλείται από τις θεματικές ενότητες:
  • Ανθρωπιστικές & Κοινωνικές Επιστήμες
  • Τέχνη & Πολιτισμός
  • Μαθηματικά, Φυσικές Επιστήμες & Τεχνολογία
  • Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη
ή θα συνδυάζει κάποιες από αυτές. Μία εργασία θα μπορεί να είναι και στα αγγλικά. Βασική επιδίωξη είναι να ενισχυθεί το πνεύμα ομαδικής προσπάθειας και συνεργασίας μεταξύ των μαθητών και να καλλιεργηθεί μέσα από τη διαδικασία αυτή η δεξιότητα αναζήτησης και σύνθεσης πληροφοριών από διάφορες πηγές - με έμφαση στη χρήση του διαδικτύου.

Aξιολόγηση των μαθητών - Α' Λυκείου

Οι μαθητές στο τέλος του σχολικού έτους θα αξιολογούνται με εξετάσεις που θα διεξάγονται ενδοσχολικά, με κοινά θέματα σε εθνικό επίπεδο και ο βαθμός της Α' Λυκείου θα προσμετράται (ισότιμα με τους γενικούς βαθμούς των άλλων τάξεων) στο βαθμό του Απολυτηρίου Λυκείου.
Στην πρόταση του Υπουργείου δε διασαφηνίζονται οι ρυθμίσεις για την προαγωγή στη Β' Λυκείου.
Η αξιολόγηση στο τέλος του έτους σε πανελλαδικό επίπεδο με κοινά θέματα είναι μια ρύθμιση που πιθανότατα θα ισχύσει από το σχολικό έτος 2013-2014.
Οι μαθητές που βρίσκονται φέτος στην Α' Λυκείου θα εξεταστούν στο τέλος της φετινής χρονιάς - και λογικά και στη Β' Λυκείου - ενδοσχολικά σε θέματα που εισηγούνται οι καθηγητές σε κάθε σχολείο.

  Β΄ Λυκείου - Αναλυτικά Προγράμματα & Επεξηγήσεις

Στη Β΄Λυκείου το αναλυτικό πρόγραμμα προβλέπει λίγα υποχρεωτικά μαθήματα ("Κοινά Μαθήματα"), οπότε οι μαθητές επιλέγουν τα υπόλοιπα μαθήματα με βάση τα ενδιαφέροντά τους αλλά και τις ανάγκες της προετοιμασίας τους για τις περαιτέρω σπουδές τους.
Στην νέα πρόταση του Υπουργείου Παιδείας, δεν αναφέρονται αναλυτικά οι ώρες διδασκαλίας των μαθημάτων, και οι κανόνες που θα διέπουν τη διαδικασία επιλογής μαθητών στη Β' & Γ' Λυκείου.
Για να μην περιοριστούμε, λοιπόν, σε μια παρουσίαση των γενικών αρχών του αναλυτικού προγράμματος, καταγράφουμε τις επιλογές των μαθητών, βασιζόμενοι και στην προηγούμενη πρόταση για Νέο Λύκειο.

Κοινά Μαθήματα

Κοινά (Υποχρεωτικά) ΜαθήματαΏρες
Νέα Ελληνική Γλώσσα & Γραμματεία5
Αρχές Οικονομίας & Διοίκησης2
Φυσική Αγωγή 2
Θρησκεία & Κόσμος1
Ερευνητική Εργασία (project)2
Επαγγελματικός Προσανατολισμός

Κατάλογος Βασικών Μαθημάτων

Από τον κατάλογο βασικών μαθημάτων επιλέγονται πέντε (5) μαθήματα με τους εξής περιορισμούς:
  • τα επιλεγόμενα μαθήματα να μην ανήκουν όλα στην ίδια ομάδα μαθημάτων
  • ένας μαθητής δεν μπορεί να επιλέξει ταυτόχρονα το ίδιο μάθημα "αυξημένης βαρύτητας" και "γενικής παιδείας"
  • κάθε μαθητής πρέπει να παρακολουθεί Μαθηματικά και Ιστορία είτε ως μάθημα "αυξημένης βαρύτητας" είτε ως μάθημα "γενικής παιδείας"
Μαθήματα ομάδας
Θετικών & Τεχνολογικών Επιστημών
Ώρες
Μαθηματικά (Αυξημένης Βαρύτητας)6
Φυσική4
Χημεία3
Επιστήμη Υπολογιστών2
Βιολογία2
Μαθηματικά (Γενικής Παιδείας)2
Αρχές Φυσικών & Περιβαλλοντικών Επιστημών
(Γενικής Παιδείας)
2

Μαθήματα ομάδας
Κλασικών & Ανθρωπιστικών Επιστημών
Ώρες
Αρχαία Ελληνική Γλώσσα & Γραμματεία6
Ιστορία (Αυξημένης Βαρύτητας)4
Φιλοσοφία2
Ιστορία (Γενικής Παιδείας)2

Κατάλογος Μαθημάτων Επιλογής

Από τον κατάλογο αυτό επιλέγονται δύο (2) μαθήματα με τους εξής περιορισμούς:
  • κάθε μάθημα "εμβάθυνσης" προυποθέτει να έχει επιλεγεί και το αντίστοιχο "βασικό μάθημα"
  • ένας μαθητής δεν μπορεί να επιλέξει ταυτόχρονα την Επιστήμη Υπολογιστών ως βασικό μάθημα και τις Εφαρμογές Υπολογιστών ως μάθημα επιλογής
Μαθήματα ΕμβάθυνσηςΏρες
Εμβάθυνση στα Μαθηματικά 2
Εμβάθυνση στη Φυσική2
Εμβάθυνση στη Χημεία2
Εμβάθυνση στην Επιστήμη Υπολογιστών2
Εμβάθυνση στη Βιολογία2
Εμβάθυνση στην Αρχαία Ελλ. Γλώσσα & Γραμματεία2
Εμβάθυνση στην Ιστορία2
Άλλα μαθήματα ΕπιλογήςΏρες
Νεότερη Ευρωπαϊκή Λογοτεχνία2
Λογική2
Εφαρμογές Υπολογιστών2
Ξένη Γλώσσα 2
Τέχνη & Πολιτισμός2


Aξιολόγηση των μαθητών - Β' Λυκείου

Οι μαθητές στο τέλος του σχολικού έτους θα αξιολογούνται με εξετάσεις που θα διεξάγονται ενδοσχολικά, με κοινά θέματα σε εθνικό επίπεδο και ο βαθμός της Β' Λυκείου θα προσμετράται (ισότιμα με τους γενικούς βαθμούς των άλλων τάξεων) στο βαθμό του Απολυτηρίου Λυκείου.
Στην πρόταση του Υπουργείου δε διασαφηνίζονται οι ρυθμίσεις για την προαγωγή στη Γ' Λυκείου.

Παρατηρήσεις

Σε σύγκριση με το τωρινό αναλυτικό πρόγραμμα, ο αριθμός των μαθημάτων στη Β' Λυκείου μειώνεται από δεκαεπτά σε δώδεκα και επιπλέον, όπως περιγράψαμε παραπάνω, οι μαθητές έχουν αυξημένες επιλογές.
Έτσι, ο κάθε μαθητής με τις επιλογές του χαράσσει μια πορεία με στόχο συγκεκριμένες ομάδες Τμημάτων των Πανεπιστημίων & των ΤΕΙ, όπου θέλει να συνεχίσει τις σπουδές του.
Οι επιλογές των μαθητών στη Β' Λυκείου, βέβαια, δεν είναι δεσμευτικές για τα μαθήματα που θα επιλέξουν στη Γ΄Λυκείου. Φυσικά, επειδή υπάρχει λογική συνέχεια σε κάθε μάθημα, αν κάποιος θέλει να κάνει μια διαφορετική επιλογή στη Γ΄Λυκείου θα πρέπει να καλύψει μόνος του τα κενά από την προηγούμενη τάξη.

  Γ΄ Λυκείου - Αναλυτικά Προγράμματα & Επεξηγήσεις
 
Βασική επιδίωξη του νέου αναλυτικού προγράμματος είναι να υπάρχει η δυνατότητα και η ευελιξία για βαθμιαία εξειδίκευση των μαθημάτων ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και τις φιλοδοξίες των μαθητών για τις μετέπειτα σπουδές τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Αφού πλέον δε θα υπάρχουν Κατευθύνσεις, για την καλύτερη παρουσίαση των αναλυτικών προγραμμάτων της Γ΄ Λυκείου, ορίσαμε ως "Ροή" το συνδυασμό των μαθημάτων που μπορεί να επιλέξει ένας μαθητής στη Β' & στη Γ' Λυκείου, προκειμένου να οδηγηθεί σε μια ομάδα σχολών με συγκεκριμένο προσανατολισμό σπουδών.
Παρακάτω παρουσιάζουμε, ενδεικτικά, τις Ροές που έχουν λογική συνέχεια στο περιεχόμενο των μαθημάτων. Επιπλέον, με βάση τα μαθήματα, συνδέουμε την κάθε "Ροή" με ένα γενικό "Προσανατολισμό Σπουδών". Τα ωρολόγια προγράμματα βασίζονται στην προηγούμενη πρόταση αναμόρφωσης του αναλυτικού προγράμματος για το Νέο Λύκειο.
Στη Γ' Λυκείου, εκτός από τα κοινά μαθήματα, επιλέγονται πέντε (5) βασικά μαθήματα και δύο (2) μαθήματα επιλογής.
Να σημειωθεί ότι για να παρακολουθήσει κάποιος ένα μάθημα "εμβάθυνσης", πρέπει απαραίτητα να έχει επιλέξει και το αντίστοιχο "βασικό μάθημα".

Κοινά (Υποχρεωτικά) Μαθήματα

Κοινά ΜαθήματαΏρες
Νέα Ελληνική Γλώσσα & Γραμματεία5
Ερευνητική Εργασία (project)2
Φυσική Αγωγή 2

Ροές 1η & 2η:
Θετικές, Τεχνολογικές Επιστήμες & Επιστήμες Υγείας

Ροή 1
Προσανατολισμός: Επιστήμες Υγείας & Θετικές Επιστήμες
ΏρεςΡοή 2
Προσανατολισμός: Θετικές & Τεχνολογικές Επιστήμες
Ώρες
Μαθηματικά7 Μαθηματικά7
Φυσική5 Φυσική5
Χημεία4 Χημεία4
Βιολογία4 Επιστήμη Υπολογιστών4
Ιστορία2 Ιστορία2
Μαθήματα Επιλογής (επιλέγονται δύο)Μαθήματα Επιλογής (επιλέγονται δύο)
Εμβάθυνση στα Μαθηματικά2 Εμβάθυνση στα Μαθηματικά2
Εμβάθυνση στη Φυσική2 Εμβάθυνση στη Φυσική2
Εμβάθυνση στη Χημεία2 Εμβάθυνση στη Χημεία2
Εμβάθυνση στη Βιολογία2 Εμβάθυνση στην Επιστήμη Υπολογιστών2
Θρησκεία & Κόσμος2 Θρησκεία & Κόσμος2
Ξένη Γλώσσα2 Ξένη Γλώσσα2
Γενικό Σύνολο 35 Γενικό Σύνολο 35

Σχηματικά, η πορεία ενός μαθητή ο οποίος ενδιαφέρεται για σπουδές στις Θετικές και στις Τεχνολογικής Επιστήμες ή στον κλάδο των Επιστημών Υγείας θα είναι:
Ροή 1η A1
ή Ροή 2ηA2


Ροές 3η & 4η: Επιστήμες Οικονομίας & Διοίκησης
Κοινωνικές & Πολιτικές Επιστήμες

Ροή 3
Προσανατολισμός: Επιστήμες Οικονομίας
& Διοίκησης
ΏρεςΡοή 4
Προσανατολισμός: Κοινωνικές & Πολιτικές Επιστήμες
Ώρες
Ιστορία5 Ιστορία5
Μαθηματικά & Στοιχεία Στατιστικής6 Μαθηματικά & Στοιχεία Στατιστικής6
Μικροοικονομική & Μακροοικονομική5 Κοινωνιολογία5
Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων και Υπηρεσιών3 Εισαγωγή στο Δίκαιο & στους Πολιτικούς Θεσμούς3
Εφαρμογές Πληροφορικής3 Εφαρμογές Πληροφορικής3
Μαθήματα Επιλογής (επιλέγονται δύο)Μαθήματα Επιλογής (επιλέγονται δύο)
Εμβάθυνση στα Μαθηματικά & τη Στατιστική2 Εμβάθυνση στα Μαθηματικά & τη Στατιστική2
Εμβάθυνση στην Οικονομία2 Εμβάθυνση στην Κοινωνιολογία2
Τεχνολογία & Ανάπτυξη2 Τεχνολογία & Ανάπτυξη2
Θρησκεία & Κόσμος2 Θρησκεία & Κόσμος2
Ξένη Γλώσσα2 Ξένη Γλώσσα2
Γενικό Σύνολο 35 Γενικό Σύνολο 35

Σχηματικά, η πορεία ενός μαθητή ο οποίος ενδιαφέρεται για σπουδές στις Επιστήμες Οικονομίας & Διοίκησης ή στον κλάδο των Κοινωνικών & Πολιτικών Επιστημών θα είναι:
Ροή 3η A1
ή Ροή 4ηAB2


Ροές 5η & 6η: Κλασικές Σπουδές
Νομικές & Ανθρωπιστικές Επιστήμες

Ροή 5
Προσανατολισμός: Κλασικές Σπουδές
ΏρεςΡοή 6
Προσανατολισμός: Νομικές & Ανθρωπιστικές Επιστήμες
Ώρες
Ιστορία5 Ιστορία5
Αρχαία Ελληνική Γλώσσα & Γραμματεία7 Αρχαία Ελληνική Γλώσσα & Γραμματεία7
Ιστορία της Τέχνης και του Πολιτισμού4 Κοινωνιολογία5
Φιλοσοφία4 Εισαγωγή στο Δίκαιο & στους Πολιτικούς Θεσμούς3
Λατινικά2 Λατινικά2
Μαθήματα Επιλογής (επιλέγονται δύο)Μαθήματα Επιλογής (επιλέγονται δύο)
Εμβάθυνση στα Αρχαία Ελληνικά2 Εμβάθυνση στα Αρχαία Ελληνικά2
Εμβάθυνση στην Ιστορία2 Εμβάθυνση στην Ιστορία2
Εμβάθυνση στα Λατινικά 2 Εμβάθυνση στα Λατινικά2
Εμβάθυνση στην Κοινωνιολογία2
Ξένη Γλώσσα2 Ξένη Γλώσσα2
Θρησκεία & Κόσμος2 Θρησκεία & Κόσμος2
Γενικό Σύνολο 35 Γενικό Σύνολο 35

Σχηματικά, η πορεία ενός μαθητή ο οποίος ενδιαφέρεται για σπουδές στις Νομικές & Ανθρωπιστικές Επιστήμες ή στον τομέα των Κλασικών Σπουδών θα είναι:
Ροή 5η B1
ή Ροή 6ηB2

Aξιολόγηση των μαθητών - Γ' Λυκείου

Οι μαθητές στο τέλος του σχολικού έτους θα αξιολογούνται με εξετάσεις που θα διεξάγονται ενδοσχολικά, με κοινά θέματα σε εθνικό επίπεδο και ο βαθμός της Γ' Λυκείου θα προσμετράται (ισότιμα με τους γενικούς βαθμούς των άλλων τάξεων) στο βαθμό του Απολυτηρίου Λυκείου.
Πρέπει να σημειωθεί ότι εξετάσεις για την απόκτηση του Απολυτηρίου Λυκείου είναι διαφορετικές από τις Πανελλήνιες Εξετάσεις για την πρόσβαση στα Τμήματα των Πανεπιστημίων & των ΤΕΙ.

ΠΗΓΗ: www.methodiko-frontistirio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου