Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015

Περιοδικό Nature: Oι 10 επιστήμονες της χρονιάς

Τo top 10 με τους κορυφαίους επιστήμονες και τις επιστημονικές ανακαλύψεις ανέδειξε το περιοδικό «NATURE» μία ανάσα πριν το 2015 αποτελέσει… παρελθόν.
O κατάλογος του επιστημονικού περιοδικού είναι περισσότερο προσωκεντρικός και δεν εστιάζει στα επιτεύγματα των ανθρώπων που συγκαταλέγονται σε αυτόν.

Η λίστα του επιστημονικού περιοδικού

-Γιουνγιού Χουάνγκ, Κινέζος βιολόγος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Σουν Γιατ-σεν. Ο Χουάνγκ προέβη στην πρώτη χρήση της τεχνικής γονιδιακής επεξεργασίας CRISPR-Cas9 σε ανθρώπινο έμβρυο.
                                                  

-Κριστιάνα Φιγκουέρες, από την Κόστα Ρίκα. Είναι εκτελεστική γραμματέας της Συμφωνίας Πλαίσιο του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCCC), η οποία διαδραμάτισε ρόλο-κλειδί στις συνομιλίες για το κλίμα στη διάρκεια της Συνόδου στο Παρίσι.
                                                   

- Άλαν Στερν, πλανητικός επιστήμων από το Νοτιοδυτικό Ινστιτούτο Ερευνών του Κολοράντο. Ηγήθηκε της αποστολής του σκάφους «New Horizons» στον Πλούτωνα.
                                                  

- Ζενάν Μπάο, χημικός μηχανικός, καθηγήτρια-ερευνήτρια του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια. Η εν λόγω επιστήμονας δημιούργησε τεχνητό δέρμα με αίσθηση αφής, με τη χρήση ενσωματωμένων ηλεκτρονικών αισθητήρων από νανοσωλήνες άνθρακα.
                                                    

- Μιχαήλ Έρεμετς, φυσικός του γερμανικού Ινστιτούτου Χημείας Μαξ Πλανκ. Ο Πλανκ ανακάλυψε τη «ζεστή» υπεραγωγιμότητα στο σουλφίδιο του υδρογόνου.
                                                   

- Αλί Αμπάρ Σαλεχί, πυρηνικός μηχανικός, επικεφαλής του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Ιράν. Ο επιστήμονας ξεχώρισε για την καταλυτική συνδρομή του στην ιστορική συμφωνία της χώρας του με τη Δύση.
                                                   

- Κριστίνα Σμόλκε. Η βιολόγος του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια, κατάφερε να τροποποιήσει γενετικά ένα στέλεχος μύκητα, ώστε να παράγει ισχυρά αναλγητικά οπιοειδή.
                                                    

- Ντέιβιντ Ράιχ, γενετιστής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Ο δρ. Ράιχ συγκαταλέγεται στον κατάλογο του Nature για την μαζική ανάλυση αρχαίων γονιδιωμάτων, που δίνουν φως στην ανθρώπινη προϊστορία μέσω του αρχαίου DNA.
                                                       

- Μπράιαν Νόουζεκ, ψυχολόγος που αποκάλυψε ότι πολλές έρευνες στο πεδίο της ψυχολογίας είναι αδύνατο να αναπαραχθούν και περιέχουν λάθη.
                                                 

- Τζόαν Σμελτς, η φυσικός που έδωσε βήμα στις γυναίκες αστρονόμους προκειμένου να μιλήσουν ανοιχτά για τη σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας τους.
                                                 

Τα πρόσωπα του 2016

Το «Nature» δίνει στη δημοσιότητα τα ονόματα ακόμη πέντε επιστημόνων, τα ονόματα των οποίων, όπως κρίνει, θα βρεθούν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος το 2016, για τα επιτεύγματά τους.
Πρόκειται για τους:
- Φαμπιόλα Τζιανότι, Iταλίδα φυσικός η οποία από την 1η Ιανουαρίου θα τεθεί επικεφαλής του CERN, με στόχο νέες ανακαλύψεις σωματιδίων και άλλων μυστηρίων του σύμπαντος.
- Γκαμπριέλα Γκονσάλες, η οποία συμμετέχει ενεργά στο πρόγραμμα ερευνών Αdvanced LIGO που ασχολείται με την αναζήτηση βαρυτικών κυμάτων.
- Κάθι Νιάκαν, βιολόγος βλαστοκυττάρων από το βρετανικό Ινστιτούτο Φράνσις Κρικ. Η επιστήμονας στοχεύει να εφαρμόσει την τεχνική γονιδιακής επεξεργασίας CRISPR σε ανθρώπινα έμβρυα.
- Ντέμης Χασάμπης, βρετανο-κύπριος συνιδρυτής της εταιρείας DeepMind, που εξαγοράσθηκε από τη Google. Η εν λόγω εταιρεία εργάζεται υπό άκρα μυστικότητα σε σχέδια συγχώνευσης της νευροεπιστήμης και της επιστήμης των υπολογιστών.
- Γιανγκ Γουέι: Επικεφαλής του Εθνικού Ιδρύματος Φυσικών Επιστημών της Κίνας, που έχει ένα νέο πενταετές πλάνο χρηματοδότησης ερευνών.
Τέλος το επιστημονικό περιοδικό ξεχωρίζει τα
                                         10 επιστημονικά γεγονότα που σημάδεψαν το 2015
 Πρόκειται για:
- Tη συμφωνία για το κλίμα κατά τη διάρκεια της Συνόδου του Παρισιού.
- Το ταξίδι του «New Horizons» στον Πλούτωνα.
- Τις δυνατότητες της τεχνικής γονιδιακής επεξεργασίας CRISPR-Cas9.
- Τα εμβόλια για τον ιό Έμπολα και την ελονοσία.
- Τη νέα επιβεβαίωση μέσω πειραμάτων του φαινομένου της κβαντικής διεμπλοκής (όπου δύο μακρινά αντικείμενα αλληλοεπηρεάζονται ταυτόχρονα).
- Τη διαπίστωση πως οι υπόγειες δραστηριότητες των πετρελαϊκών εταιρειών δύνανται να προκαλέσουν τεχνητούς σεισμούς.
- Την επιβεβαίωση ότι ένα μεγάλο μέρος των επιστημονικών μελετών δεν είναι αξιόπιστες, ενώ ελλοχεύει ο κίνδυνος αναπαραγωγής λαθεμένων μελετών οι οποίες επί της ουσίας πρόκειται για «κακέκτυπα» και αντίγραφα παλαιότερων μελετών.
- Τη διαπίστωση ότι πολλοί κορυφαίοι επιστήμονες διακατέχονται από σεξιστικές αντιλήψεις έναντι των γυναικών συναδέλφων τους.
- Την εξέλιξη της κρυο-ηλεκτρονικής μικροσκοπίας, με το «πάγωμα» των μορίων του σώματος γεγονός που βοηθά στην απεικόνισή τους με μεγαλύτερη ακρίβεια.
- Τις εξελίξεις στη γενετική ανάλυση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου