Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

Γιατί θα πέσουν οι βάσεις με το νέο σύστημα υπολογισμού των μορίων

Με πτώση έως και πάνω από 1.000 μόρια σε όλες τις σχολές των ΑΕΙ και ΤΕΙ αναμένεται στις επόμενες Πανελλαδικές Εξετάσεις, μόνο και μόνο εξαιτίας της αλλαγής του συστήματος και του διαφορετικού υπολογισμού των μορίων! 
Παράλληλα, επειδή το τρέχον σχολικό έτος θα γίνουν και διπλές Πανελλαδικές – Μία με το νέο σύστημα που προσομοιάζει στις δέσμες και μια με το παλαιότερο – θα παρατηρηθεί το φαινόμενο να εισαχθούν στην ίδια σχολή υποψήφιοι που ενώ θα είναι ισόβαθμοί στα κοινά μαθήματα, εντούτοις θα έχουν διαφορά εκατοντάδων μορίων μεταξύ τους!
Το εισιτήριο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση αναμένεται να είναι φθηνότερο καθώς θα καθοριστεί από τους εξής παράγοντες:

α) Με το προηγούμενο εξεταστικό σύστημα των 6 ή 7 εξεταζόμενων μαθημάτων, ο προφορικός βαθμός συμμετείχε στη διαμόρφωση των βάσεων. Στα περισσότερα λύκεια η βαθμολόγηση των μαθημάτων με βαθμολογίες εξωπραγματικές σε πολλές περιπτώσεις πριμοδοτούσαν του υποψηφίους με πολλά εικονικά μόρια. Το φαινόμενο αυτό ήταν συνηθισμένο στα πιο πολλά λύκεια και ακόμα περισσότερο σε πολλά ιδιωτικά, με αποτέλεσμα να έχουμε στρατιές αριστούχων στα σχολεία, που όμως εξαφανίζονταν στις Πανελλαδικές. Μαθητές που στα σχολεία συγκέντρωναν βαθμολογίες 18-20, βλέπαμε πολλές φορές να προσγειώνονται στις Πανελλαδικές με βαθμολογίες κοντά στη βάση.
β) Σημαντικό ρολό έπαιζε και ο Γενικός Βαθμός Πρόσβασης που υπολογιζόταν από όλα τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα. Σε κάθε Κατεύθυνση υπήρχαν 2 ή 3 σχετικά εύκολα μαθήματα, στα οποία οι υποψήφιοι έπαιρναν υψηλές βαθμολογίες. Αποτέλεσμα φυσικό ήταν οι υποψήφιοι να συγκεντρώνουν και εδώ περισσότερα μόρια.

γ) Επειδή τα μαθήματα ήταν πολλά, αν κάποιος δεν τα κατάφερνε σε κάποιο ή κάποια μαθήματα στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, γράφοντας καλά στα υπόλοιπα μαθήματα ισορροπούσε κάπως την κατάσταση.
Οι λόγοι που θα πέσουν οι βάσεις
Με το νέο εξεταστικό σύστημα που θα εφαρμοστεί πρώτη φορά τον προσεχή Ιούνιο, οι βάσεις θα είναι σαφώς χαμηλότερες για τους εξής λόγους:
  1. Δεν λαμβάνεται υπόψη ο βαθμός του λυκείου
  2. Δεν υπάρχουν «εύκολα» μαθήματα που αυξάνουν τις βαθμολογίες.
  3. Αν κάποιος δεν τα καταφέρει σε ένα μάθημα και δεν γράψει καλά σε ένα από τα τέσσερα, ουσιαστικά θα βρεθεί έξω από το παιχνίδι γιατί η απώλεια αυτή δεν μπορεί να αναπληρωθεί από τις επιδόσεις στα υπόλοιπα μαθήματα. Πρέπει να γράψει καλά και στα 4 ή 5 μαθήματα.
  4. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να λάβουν υπόψη ότι επειδή τα εξεταζόμενα μαθήματα λιγόστεψαν, οι απαιτήσεις συνήθως αυξάνονται (ίσως δυσκολότερα θέματα).
Συμπερασματικά, αν οι συνθήκες των Πανελλαδικών του 2016 είναι παρόμοιες με τις περυσινές, θα εμφανιστεί το φαινόμενο σε κάποιες σχολές οι βάσεις να κατρακυλήσουν έως και 1.000 ή και περισσότερα μόρια. Σε τελική όμως ανάλυση το αποτέλεσμα δεν θα αλλάξει, αφού λόγω του κλειστού αριθμού των προσφερόμενων θέσεων εισάγονται αυτοί που θα συγκεντρώσουν τα περισότερα μόρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου