Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2015

Chemistry advent calendar 2015

Το compoundchem.com  25 ημέρες πριν τα Χριστούγεννα ξεκίνησε να  στολίζει  το Χριστουγεννιάτικό του δέντρο. Ένα στολίδι-χημικό δώρo για κάθε ημέρα.
Chemistry Advent 2015
Για να πάρετε μία ιδέα για το είδος των δώρων:

 Γράφημα ΕΔΩ 
  Γράφημα ΕΔΩ-Περισσότερα ΕΔΩ
  Γράφημα ΕΔΩ -Περισσότερα  ΕΔΩ κι ΕΔΩ
 Γράφημα ΕΔΩ -Περισσότερα ΕΔΩ
 Γράφημα ΕΔΩ - Περισσότερα ΕΔΩ
Γράφημα ΕΔΩ -Περισσότερα ΕΔΩ 
 Γράφημα ΕΔΩ 

Τα υπόλοιπα δώρα εδώ:  www.compoundchem.com
Πατώντας σε μία ημερομηνία πάνω στα χριστουγεννιάτικα στολίδια βλέπετε και το αντίστοιχα ...χημικά δώρα τα οποία μπορείτε να κατεβάσετε και σε pdf.

Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2015

Καλά Χριστούγεννα με τον κώδικα ... αμινοξέων της IUPAC

Γράφοντας  Καλά Χριστούγεννα με τον κώδικα της  IUPAC για τα αμινοξέα (βλπ. ΕΔΩ ) προκύπτει το πεπτίδιο:


   Σημ: Θέλετε να δείτε ποιο ...πεπτίδιο προκύπτει από το όνομά σας; Δείτε  εδώ              

Γ΄Λυκείου: Ογκομέτρηση εξουδετέρωσης


 1. Ογκομέτρηση είναι η διαδικασία ποσοτικού προσδιορισμού μιας ουσίας με μέτρηση του όγκου διαλύματος γνωστής συγκέντρωση μιας άλλης ουσίας (πρότυπο διάλυμα)

2. Δείτε καμπύλες ογκομέτρησης εξουδετέρωσης για όλες (!) τις περιπτώσεις εδώ 
Επιλέξτε ανάμεσα στο συνδυασμό  strong(ισχυρό) ή weak (ασθενές) οξύ (acid) και strong ή weak  base (βάση) καθώς και έναν από τους δείκτες  Πορτοκαλί του μεθυλίου, Μπλε της βρομοθυμόλης ή Φαινολοφθαλείνη. Πατήστε Reset επιλέξτε το είδος ογκομέτρησης και μετά πατήστε Start .

3. Από τις καλύτερες προσομοιώσεις ογκομέτρησης εδώ (ακολουθήστε τις οδηγίες)

4. Μπορούν οι μαθητές να κατεβάσουν από εδώ μία επαναληπτική άσκηση (με τις απαντήσεις) που ετοίμασα με τα σημαντικότερα ερωτήματα για την ογκομέτρηση.

5.  Επίσης αρκετά καλές προσομοιώσεις εδώ ,  εδώ  εδώ και εδώ

6.  Η  πολύ καλή ιστοσελίδα (κυρίως για καθηγητές) του Ivano Gebhardt Rolf Gutz  για την ογκομέτρηση. Τα ...άπαντα της ογκομέτρησης εδώ

Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015

Περιοδικό Nature: Oι 10 επιστήμονες της χρονιάς

Τo top 10 με τους κορυφαίους επιστήμονες και τις επιστημονικές ανακαλύψεις ανέδειξε το περιοδικό «NATURE» μία ανάσα πριν το 2015 αποτελέσει… παρελθόν.
O κατάλογος του επιστημονικού περιοδικού είναι περισσότερο προσωκεντρικός και δεν εστιάζει στα επιτεύγματα των ανθρώπων που συγκαταλέγονται σε αυτόν.

Η λίστα του επιστημονικού περιοδικού

-Γιουνγιού Χουάνγκ, Κινέζος βιολόγος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Σουν Γιατ-σεν. Ο Χουάνγκ προέβη στην πρώτη χρήση της τεχνικής γονιδιακής επεξεργασίας CRISPR-Cas9 σε ανθρώπινο έμβρυο.
                                                  

-Κριστιάνα Φιγκουέρες, από την Κόστα Ρίκα. Είναι εκτελεστική γραμματέας της Συμφωνίας Πλαίσιο του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCCC), η οποία διαδραμάτισε ρόλο-κλειδί στις συνομιλίες για το κλίμα στη διάρκεια της Συνόδου στο Παρίσι.
                                                   

- Άλαν Στερν, πλανητικός επιστήμων από το Νοτιοδυτικό Ινστιτούτο Ερευνών του Κολοράντο. Ηγήθηκε της αποστολής του σκάφους «New Horizons» στον Πλούτωνα.
                                                  

- Ζενάν Μπάο, χημικός μηχανικός, καθηγήτρια-ερευνήτρια του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια. Η εν λόγω επιστήμονας δημιούργησε τεχνητό δέρμα με αίσθηση αφής, με τη χρήση ενσωματωμένων ηλεκτρονικών αισθητήρων από νανοσωλήνες άνθρακα.
                                                    

- Μιχαήλ Έρεμετς, φυσικός του γερμανικού Ινστιτούτου Χημείας Μαξ Πλανκ. Ο Πλανκ ανακάλυψε τη «ζεστή» υπεραγωγιμότητα στο σουλφίδιο του υδρογόνου.
                                                   

- Αλί Αμπάρ Σαλεχί, πυρηνικός μηχανικός, επικεφαλής του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Ιράν. Ο επιστήμονας ξεχώρισε για την καταλυτική συνδρομή του στην ιστορική συμφωνία της χώρας του με τη Δύση.
                                                   

- Κριστίνα Σμόλκε. Η βιολόγος του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια, κατάφερε να τροποποιήσει γενετικά ένα στέλεχος μύκητα, ώστε να παράγει ισχυρά αναλγητικά οπιοειδή.
                                                    

- Ντέιβιντ Ράιχ, γενετιστής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Ο δρ. Ράιχ συγκαταλέγεται στον κατάλογο του Nature για την μαζική ανάλυση αρχαίων γονιδιωμάτων, που δίνουν φως στην ανθρώπινη προϊστορία μέσω του αρχαίου DNA.
                                                       

- Μπράιαν Νόουζεκ, ψυχολόγος που αποκάλυψε ότι πολλές έρευνες στο πεδίο της ψυχολογίας είναι αδύνατο να αναπαραχθούν και περιέχουν λάθη.
                                                 

- Τζόαν Σμελτς, η φυσικός που έδωσε βήμα στις γυναίκες αστρονόμους προκειμένου να μιλήσουν ανοιχτά για τη σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας τους.
                                                 

Τα πρόσωπα του 2016

Το «Nature» δίνει στη δημοσιότητα τα ονόματα ακόμη πέντε επιστημόνων, τα ονόματα των οποίων, όπως κρίνει, θα βρεθούν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος το 2016, για τα επιτεύγματά τους.
Πρόκειται για τους:
- Φαμπιόλα Τζιανότι, Iταλίδα φυσικός η οποία από την 1η Ιανουαρίου θα τεθεί επικεφαλής του CERN, με στόχο νέες ανακαλύψεις σωματιδίων και άλλων μυστηρίων του σύμπαντος.
- Γκαμπριέλα Γκονσάλες, η οποία συμμετέχει ενεργά στο πρόγραμμα ερευνών Αdvanced LIGO που ασχολείται με την αναζήτηση βαρυτικών κυμάτων.
- Κάθι Νιάκαν, βιολόγος βλαστοκυττάρων από το βρετανικό Ινστιτούτο Φράνσις Κρικ. Η επιστήμονας στοχεύει να εφαρμόσει την τεχνική γονιδιακής επεξεργασίας CRISPR σε ανθρώπινα έμβρυα.
- Ντέμης Χασάμπης, βρετανο-κύπριος συνιδρυτής της εταιρείας DeepMind, που εξαγοράσθηκε από τη Google. Η εν λόγω εταιρεία εργάζεται υπό άκρα μυστικότητα σε σχέδια συγχώνευσης της νευροεπιστήμης και της επιστήμης των υπολογιστών.
- Γιανγκ Γουέι: Επικεφαλής του Εθνικού Ιδρύματος Φυσικών Επιστημών της Κίνας, που έχει ένα νέο πενταετές πλάνο χρηματοδότησης ερευνών.
Τέλος το επιστημονικό περιοδικό ξεχωρίζει τα
                                         10 επιστημονικά γεγονότα που σημάδεψαν το 2015
 Πρόκειται για:
- Tη συμφωνία για το κλίμα κατά τη διάρκεια της Συνόδου του Παρισιού.
- Το ταξίδι του «New Horizons» στον Πλούτωνα.
- Τις δυνατότητες της τεχνικής γονιδιακής επεξεργασίας CRISPR-Cas9.
- Τα εμβόλια για τον ιό Έμπολα και την ελονοσία.
- Τη νέα επιβεβαίωση μέσω πειραμάτων του φαινομένου της κβαντικής διεμπλοκής (όπου δύο μακρινά αντικείμενα αλληλοεπηρεάζονται ταυτόχρονα).
- Τη διαπίστωση πως οι υπόγειες δραστηριότητες των πετρελαϊκών εταιρειών δύνανται να προκαλέσουν τεχνητούς σεισμούς.
- Την επιβεβαίωση ότι ένα μεγάλο μέρος των επιστημονικών μελετών δεν είναι αξιόπιστες, ενώ ελλοχεύει ο κίνδυνος αναπαραγωγής λαθεμένων μελετών οι οποίες επί της ουσίας πρόκειται για «κακέκτυπα» και αντίγραφα παλαιότερων μελετών.
- Τη διαπίστωση ότι πολλοί κορυφαίοι επιστήμονες διακατέχονται από σεξιστικές αντιλήψεις έναντι των γυναικών συναδέλφων τους.
- Την εξέλιξη της κρυο-ηλεκτρονικής μικροσκοπίας, με το «πάγωμα» των μορίων του σώματος γεγονός που βοηθά στην απεικόνισή τους με μεγαλύτερη ακρίβεια.
- Τις εξελίξεις στη γενετική ανάλυση.

Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015

Γ΄Λυκείου: Δείκτες



1. Στην παραπάνω προσομοίωση pH-indicator Selector (ξεκινήστε πατώντας εδώ ) μπορείτε να βρείτε σε μία οποιαδήποτε τιμή pH ποιος δείκτης είναι κατάλληλος π.χ. για μία ογκομέτρηση. Ακόμα και οδηγίες παρασκευής του δείκτη μπορείτε να βρείτε!


2. Στην παραπάνω προσομοίωση (ξεκινήστε πατώντας εδώ ) μπορείτε να βρείτε το pH διαφόρων διαλυμάτων (που παρασκευάζουμε μόνοι μας) χρησιμοποιώντας πεχαμετρικό χαρτί.

3. Στην παραπάνω εφαρμογή (πατήστε εδώ ) δείτε την περιοχή αλλαγής χρώματος στους διαφόρων δεικτών.

4. Στην παραπάνω εφαρμογή (ξεκινήστε εδώ ) δείτε κάτι πιο απλό για τους δείκτες (κατάλληλο και για μαθητές γυμνασίου).

5. Στην παραπάνω εφαρμογή (ξεκινήστε εδώ ) δείτε το χρώμα των δεικτών σε πράγματα από την καθημερινή μας ζωή.
6. Άλλες προσομοιώσεις για τους δείκτες εδώ: 1  2  3  4  5  6

Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

Γιατί θα πέσουν οι βάσεις με το νέο σύστημα υπολογισμού των μορίων

Με πτώση έως και πάνω από 1.000 μόρια σε όλες τις σχολές των ΑΕΙ και ΤΕΙ αναμένεται στις επόμενες Πανελλαδικές Εξετάσεις, μόνο και μόνο εξαιτίας της αλλαγής του συστήματος και του διαφορετικού υπολογισμού των μορίων! 
Παράλληλα, επειδή το τρέχον σχολικό έτος θα γίνουν και διπλές Πανελλαδικές – Μία με το νέο σύστημα που προσομοιάζει στις δέσμες και μια με το παλαιότερο – θα παρατηρηθεί το φαινόμενο να εισαχθούν στην ίδια σχολή υποψήφιοι που ενώ θα είναι ισόβαθμοί στα κοινά μαθήματα, εντούτοις θα έχουν διαφορά εκατοντάδων μορίων μεταξύ τους!
Το εισιτήριο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση αναμένεται να είναι φθηνότερο καθώς θα καθοριστεί από τους εξής παράγοντες:

α) Με το προηγούμενο εξεταστικό σύστημα των 6 ή 7 εξεταζόμενων μαθημάτων, ο προφορικός βαθμός συμμετείχε στη διαμόρφωση των βάσεων. Στα περισσότερα λύκεια η βαθμολόγηση των μαθημάτων με βαθμολογίες εξωπραγματικές σε πολλές περιπτώσεις πριμοδοτούσαν του υποψηφίους με πολλά εικονικά μόρια. Το φαινόμενο αυτό ήταν συνηθισμένο στα πιο πολλά λύκεια και ακόμα περισσότερο σε πολλά ιδιωτικά, με αποτέλεσμα να έχουμε στρατιές αριστούχων στα σχολεία, που όμως εξαφανίζονταν στις Πανελλαδικές. Μαθητές που στα σχολεία συγκέντρωναν βαθμολογίες 18-20, βλέπαμε πολλές φορές να προσγειώνονται στις Πανελλαδικές με βαθμολογίες κοντά στη βάση.
β) Σημαντικό ρολό έπαιζε και ο Γενικός Βαθμός Πρόσβασης που υπολογιζόταν από όλα τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα. Σε κάθε Κατεύθυνση υπήρχαν 2 ή 3 σχετικά εύκολα μαθήματα, στα οποία οι υποψήφιοι έπαιρναν υψηλές βαθμολογίες. Αποτέλεσμα φυσικό ήταν οι υποψήφιοι να συγκεντρώνουν και εδώ περισσότερα μόρια.

γ) Επειδή τα μαθήματα ήταν πολλά, αν κάποιος δεν τα κατάφερνε σε κάποιο ή κάποια μαθήματα στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, γράφοντας καλά στα υπόλοιπα μαθήματα ισορροπούσε κάπως την κατάσταση.
Οι λόγοι που θα πέσουν οι βάσεις
Με το νέο εξεταστικό σύστημα που θα εφαρμοστεί πρώτη φορά τον προσεχή Ιούνιο, οι βάσεις θα είναι σαφώς χαμηλότερες για τους εξής λόγους:
  1. Δεν λαμβάνεται υπόψη ο βαθμός του λυκείου
  2. Δεν υπάρχουν «εύκολα» μαθήματα που αυξάνουν τις βαθμολογίες.
  3. Αν κάποιος δεν τα καταφέρει σε ένα μάθημα και δεν γράψει καλά σε ένα από τα τέσσερα, ουσιαστικά θα βρεθεί έξω από το παιχνίδι γιατί η απώλεια αυτή δεν μπορεί να αναπληρωθεί από τις επιδόσεις στα υπόλοιπα μαθήματα. Πρέπει να γράψει καλά και στα 4 ή 5 μαθήματα.
  4. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να λάβουν υπόψη ότι επειδή τα εξεταζόμενα μαθήματα λιγόστεψαν, οι απαιτήσεις συνήθως αυξάνονται (ίσως δυσκολότερα θέματα).
Συμπερασματικά, αν οι συνθήκες των Πανελλαδικών του 2016 είναι παρόμοιες με τις περυσινές, θα εμφανιστεί το φαινόμενο σε κάποιες σχολές οι βάσεις να κατρακυλήσουν έως και 1.000 ή και περισσότερα μόρια. Σε τελική όμως ανάλυση το αποτέλεσμα δεν θα αλλάξει, αφού λόγω του κλειστού αριθμού των προσφερόμενων θέσεων εισάγονται αυτοί που θα συγκεντρώσουν τα περισότερα μόρια.

Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015

Γ΄ Λυκείου: 8 συνδυαστικές ασκήσεις για τα κεφάλαια 1-4


Μία συλλογή 8 συνδυαστικών ασκήσεων για τα  
κεφάλαια 1-4 της Χημείας Γ΄Λυκείου 
(του Δ. Φουνταλή  www.ylikonet.gr)



Κατεβάστε από ΕΔΩ τις ασκήσεις σε αρχείο word(doc). 

Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015

Παραδείγματα υπολογισμού μορίων ανά ομάδα προσανατολισμού




1. Δείτε ΕΔΩ  πέντε  παραδείγματα υπολογισμού μορίων για τους μαθητές των Ανθρωπιστικών σπουδών.
2. Δείτε  ΕΔΩ  πέντε παραδείγματα υπολογισμού μορίων για τους μαθητές των Θετικών σπουδών.
3. Δείτε   EΔΩ  τέσσερα παραδείγματα υπολογισμού μορίων για τους μαθητές των σπουδών Oικονομίας και  Πληροφορικής.

  • Κατεβάστε από ΕΔΩ ένα προγραμματάκι (σε excel) ( Ε. Κορφιάτης: www.ylikonet.gr) για τον υπολογισμό των μορίων
  • Για το κινητό σας κατεβάστε από το Google Play την εφαρμογή "Πανελλαδικές 2016"
 

Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015

Τρόπος υπολογισμού μορίων για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Σύμφωνα με απόφαση (βλπ. ΕΔΩ ) που υπέγραψε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης:
1. Ο υπολογισμός του συνολικού αριθμού μορίων κάθε υποψηφίου για εισαγωγή στις Σχολές, τα Τμήματα και τις Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων που είναι ενταγμένα σε Επιστημονικά Πεδία σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. Φ.253/85476/Α5/2015 υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 995Β ́/2015), γίνεται ως εξής:
Το άθροισμα των γραπτών βαθμών στην εικοσάβαθμη κλίμακα με προσέγγιση δεκάτου των τεσσάρων πανελλαδικά εξεταζομένων μαθημάτων, τα οποία προβλέπονται στην Ομάδα Προσανατολισμού όπου ανήκει ο υποψήφιος για το συγκεκριμένο Επιστημονικό Πεδίο, όπως ορίστηκαν στο άρ. 3 του Ν. 4327/2015 (ΦΕΚ 50 Α ́/2015), πολλαπλασιάζεται επί δύο (2).
Στη συνέχεια, στο γινόμενο αυτό προστίθενται τα γινόμενα των γραπτών βαθμών των δύο μαθημάτων με τους αντίστοιχους συντελεστές βαρύτητας, τα οποία προβλέπονται στην Ομάδα Προσανατολισμού όπου ανήκει ο υποψήφιος για το συγκεκριμένο Επιστημονικό Πεδίο, όπως καθορίστηκαν στο άρ. 2 της υπ’ αριθμ. Φ.253/85476/Α5/2015 υπουργικής απόφασης (ΦΕΚ 995 Β ́/2015).
Το τελικό άθροισμα πολλαπλασιάζεται με το εκατό (100).
Σε περίπτωση που ο υποψήφιος εξεταστεί πανελλαδικά και σε ένα πέμπτο (5ο) μάθημα προκειμένου να έχει πρόσβαση σε δεύτερο Επιστημονικό Πεδίο, τότε ο υπολογισμός των μορίων του για κάθε ένα από τα δύο Επιστημονικά Πεδία που έχει δικαίωμα να δηλώσει προτίμηση γίνεται με βάση τα αντίστοιχα τέσσερα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα όπως αυτά προβλέπονται στην παρ. 3 του άρ. 3 του Ν. 4327/2015 (ΦΕΚ 50Α ́/2015).
2. Προκειμένου για Σχολές ή Τμήματα για τα οποία απαιτείται εξέταση ειδικού μαθήματος ή πρακτικών δοκιμασιών ο υπολογισμός του συνολικού αριθμού μορίων κάθε υποψηφίου γίνεται ως εξής:
Στο σύνολο μορίων της προηγούμενης παραγράφου προστίθενται τα μόρια που προκύπτουν από τον πολλαπλασιασμό με το εκατό (100) του γινομένου του βαθμού του υποψηφίου στο απαιτούμενο ειδικό μάθημα ή στις πρακτικές δοκιμασίες με τον αντίστοιχο συντελεστή κατά περίπτωση. Κατά την εφαρμογή της παρούσας διάταξης:
i.  Βαθμός ειδικού μαθήματος είναι ο γραπτός βαθμός που σημείωσε στην απαιτούμενη εξέταση ο υποψήφιος μετά την αναγωγή του στην εικοσάβαθμη κλίμακα με προσέγγιση δεκάτου. Για τις περιπτώσεις που εξετάζονται δύο ειδικά μαθήματα είναι ο μέσος όρος των βαθμών των δύο ειδικών μαθημάτων. Ο μέσος όρος υπολογίζεται μετά την αναγωγή των βαθμών των δύο μαθημάτων στην εικοσάβαθμη κλίμακα και εκφράζεται με προσέγγιση εκατοστού.
Στην περίπτωση που υποψήφιος έχει εξετασθεί σε περισσότερες από μία ξένες γλώσσες, τότε ως βαθμός στο μάθημα της ξένης γλώσσας, για τα τμήματα που απαιτούν εξέταση σε μία από τις ξένες γλώσσες από αυτές που εξετάστηκε, λαμβάνεται υπόψη ο μεγαλύτερος βαθμός από αυτούς που πέτυχε στις ξένες αυτές γλώσσες.
ii Βαθμός πρακτικών δοκιμασιών είναι ο μέσος όρος των βαθμών που αντιστοιχούν στις τρεις δοκιμασίες αγωνίσματα που διαγωνίστηκε ο υποψήφιος και ο οποίος εκφράζεται με προσέγγιση εκατοστού.
Για τον υπολογισμό του βαθμού με προσέγγιση δεκάτου, στις περιπτώσεις που κατά τον υπολογισμό προκύπτουν περισσότερα του ενός δεκαδικά ψηφία τότε, αν το δεύτερο δεκαδικό ψηφίο είναι ίσο ή μεγαλύτερο του πέντε (5), το πρώτο δεκαδικό ψηφίο προσαυξάνεται στο αμέσως επόμενο παραλειπομένων των λοιπών και αν είναι μικρότερο του πέντε (5) παραλείπονται όλα τα υπόλοιπα πέραν του πρώτου δεκαδικά ψηφία.
Για τον υπολογισμό του βαθμού με προσέγγιση εκατοστού, στις περιπτώσεις που κατά τον υπολογισμό προκύπτουν περισσότερα των δύο δεκαδικά ψηφία τότε, αν το τρίτο δεκαδικό ψηφίο είναι ίσο ή μεγαλύτερο του πέντε (5), το δεύτερο δεκαδικό ψηφίο προσαυξάνεται στο αμέσως επόμενο παραλειπομένων των λοιπών και αν είναι μικρότερο του πέντε (5) παραλείπονται όλα τα υπόλοιπα πέραν του δεύτερου δεκαδικά ψηφία.
3. Αν ο υποψήφιος δεν πάρει μέρος στην εξέταση μαθήματος Ομάδας Προσανατολισμού ή γενικής παιδείας που επέλεξε να εξετασθεί πανελλαδικά, τότε θεωρείται ότι εξετάσθηκε στο συγκεκριμένο μάθημα και πήρε γραπτό βαθμό μηδέν (0). Για να λάβει μέρος στη διαδικασία επιλογής για εισαγωγή στις Σχολές και τα Τμήματα του άρθρου 1 της υπ’ αριθμ. Φ.253/85476/Α5/2015 υπουργικής απόφασης (ΦΕΚ 995 Β ́/2015) θα πρέπει να συμμετάσχει στις πανελλαδικές εξετάσεις σε ένα τουλάχιστον μάθημα της Ομάδας Προσανατολισμού που έχει επιλέξει και το οποίο ανήκει στα τέσσερα εξεταζόμενα μαθήματα του Επιστημονικού Πεδίου που δηλώνει.
Συντελεστές Βαρύτητας ειδικών μαθημάτων και πρακτικών δοκιμασιών
Για τα Τμήματα για τα οποία απαιτείται εξέταση ενός ή περισσοτέρων ειδικών μαθημάτων ή πρακτικών δομασιών, όπως αυτά έχουν οριστεί με την υπ’ αριθμ. Φ.253/128314/Β6/2002 υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 1538 Β ́/2002) «Ορισμός των Τμημάτων και των Σχολών των Πανεπιστημίων, των Τ.Ε.Ι. και των Ανωτέρων Σχολών Τουριστικών Επαγγελμάτων των Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης για την εισαγωγή στα οποία απαιτείται εξέταση σε ειδικά μαθήματα ή πρακτικές δοκιμασίες, τα αντίστοιχα ειδικά μαθήματα και πρακτικές δοκιμασίες για κάθε ένα από τα τμήματα και τις σχολές αυτές, τον τρόπο, τον τόπο και το χρόνο εξέτασης και βαθμολόγησης της εξέτασης στα ειδικά αυτά μαθήματα και πρακτικές δοκιμασίες και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια», όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, οι συντελεστές του ειδικού μαθήματος ή των πρακτικών δοκιμασιών κατά περίπτωση είναι:
¡. Δύο (2) για τα Τμήματα για τα οποία απαιτείται εξέταση στα ειδικά μαθήματα:
«Ελεύθερο Σχέδιο» και «Γραμμικό Σχέδιο»
«Αρμονία» και «Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων».
ii. Δύο (2) για τα τμήματα:
Ξένων Γλωσσών και Φιλολογιών,
Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας του
Ιονίου Πανεπιστημίου Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού.
iii. Ένα (1) για το τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης Παν. Ιωαννίνων για το οποίο απαιτείται εξέταση στο ειδικό μάθημα «Ελεύθερο Σχέδιο» και για όλες τις λοιπές σχολές και τμήματα για τα οποία απαιτείται εξέταση σε ειδικό μάθημα ξένης γλώσσας, με την επιφύλαξη των περιπτώσεων ¡ και ii του παρόντος άρθρου.

Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015

Ανέκδοτο: Διάκριση του αέριου βουτανίου από το υγρό εξάνιο

Πώς θα διακρίνουμε  το αέριο βουτάνιο από το υγρό εξάνιο;
Aν δεν  μπορείτε να απαντήσετε διαβάστε το παρακάτω ανέκδοτο. Ίσως βοηθήσει...

"Δύο καουμπόηδες φτάνουν με τα άλογά τους βράδυ σ’ ένα χάνι για να ξεκουραστούν.
Έχουν όμως αγωνία γιατί θα αφήσουν στο στάβλο τα άλογά τους  και μπορεί να τα μπερδέψουν την άλλη μέρα.
Δε θέλει κανένας να αποχωριστεί το άλογό του.
Δε θέλουν με τίποτα την άλλη μέρα ο ένας κατά λάθος να πάρει το άλογο του άλλου.
Έτσι προσπαθούν να βρούν μία λύση.
Σκέφτονται  το ένα άλογο να το δέσουν και το άλλο όχι, αλλά φοβούνται  να αφήσουν το ένα άλογο ελεύθερο γιατί μπορεί και να φύγει.
Σκέφτονται στο ένα να αφήσουν τη σέλα και στο άλλο όχι, αλλά θέλουν να είναι  ξεκούραστα και τα 2  άλογα για την άλλη μέρα...
Σκέφτονται να κοιμηθούν σε διαφορετικό χάνι άλλα πάλι δε θέλουν να χωρίσουν...
Σκέφτονται  να δώσουν σε κάποιον να φυλάξει το ένα άλογο και σε άλλον να φυλάξει το άλλο, αλλά φοβούνται μη τους τα κλέψουν.
Είναι όμως πολύ κουρασμένοι και δεν μπορούν να σκεφτούν κάτι άλλο.
Με βαριά καρδιά τελικά αποφασίζουν  να κόψουν λίγο  την ουρά από το καφέ άλογο ενώ από το λευκό να μην την πειράξουν!
Έτσι έπεσαν για ύπνο ήσυχοι ότι την άλλη μέρα δε θα μπερδέψουν τα άλογά τους!!!


ΣΗΜ: Όσο χρειάζεται να βρούμε έναν τρόπο να διακρίνουμε ένα καφέ άλογο από ένα λευκό, άλλο τόσο χρειάζεται να βρούμε έναν τρόπο να διακρίνουμε ένα υγρό από ένα αέριο. Άρα πραγματικά είναι ανέκδοτο όταν ζητάνε από τους μαθητές στην Οργανική να διακρίνουν ένα υγρό από ένα αέριο 
π.χ. το 1-βουτίνιο (που είναι αέριο στις συνηθισμένες συνθήκες) από το εξάνιο (που είναι υγρό). 
Δε χρειάζεται ούτε CuCl/NH3 ούτε Na για να γίνει η διάκριση!
Αυτά... για όσους ψάχνουν που είναι το αστείο..

Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015

Γ΄ Λυκείου: Ρυθμιστικά διαλύματα

1.  Μεταβολή του pH ενός ρυθμιστικού διαλύματος ανάλογα με τις συγκεντρώσεις του συζυγούς ζεύγος

 

Στην παραπάνω εφαρμογή (ξεκινήστε  εδώ ) μπορείτε  να επιλέξετε το συζυγές ζεύγος από το "Acid/Base Pair"  και μετά από το "Ιnitial Concentrations" να αυξομειώνετε την τιμή της συγκέντρωσης των 2 συζυγών μορφών παρατηρώντας την τιμή pH του ρυθμιστικού διαλύματος.

2.  Παρασκευή ρυθμιστικού διαλύματος και μέτρηση του pH

                           
Στην παραπάνω εφαρμογή (ξεκινήστε εδώ ) παρασκευάστε διάφορα Ρ.Δ. και μετρήστε το pH τους (ακολουθήστε τις οδηγίες). Τα  Ρ.Δ. είναι στο part II. Μη ξεχνάτε μετά την επιλογή των διαλυμάτων π.χ. NH3-NH4Cl να πατάτε insert probes  στο πεχάμετρο και μετά την ένδειξη να πατάτε remove probes. Στο part I μπορείτε να μετρήσετε το pH άλλων διαλυμάτων (μη Ρ.Δ).

Στην παραπάνω εφαρμογή (ξεκινήστε εδώ ) Πατώντας New Target εμφανίζεται με κόκκινο βέλος το pH του ρυθμιστικού διαλύματος που θέλουμε να παρασκευάσουμε. Επιλέγουμε εκείνο το ρυθμιστικό διάλυμα που έχει pKa όσο το δυνατόν πιο κοντά στην τιμή pH που θέλουμε. Π.χ. αν με το κόκκινο βέλος μας υποδείξει να παρασκευάσουμε Ρ.Δ με pH=6,51 επιλέγουμε το Ρ.Δ.  Η2CO3/NaHCO3  με pKa=6,38. Στη συνέχεια ρυθμίζουμε τις [Η2CO3] και [NaHCO3] ώστε στο μπλε βέλος πετύχουμε την τιμή 6,51. Αυτό συμβαίνει π.χ. αν βάλουμε τις τιμές [Η2CO3]=0,11M  και [ΝαΗCO3]=0,15M

3. Προσθήκη οξέος ή βάσης σε ρυθμιστικό διάλυμα


Στην παραπάνω εφαρμογή (ξεκινήστε εδώ )     προσθέστε HCl ή NaOH  
α) σε 100 mL νερό (με pH=7) 
β) 100 mL διαλύματος NaCl (με pH=7) 1Μ   
γ) 100 mL  Ρ.Δ. Na2CO3 1M - NaHCO3 1M (με pH=4,74) 
Παρατήστε τις μικρές μεταβολές στο pH του Ρ.Δ.

Στην παραπάνω εφαρμογή (ξεκινήστε εδώ ) προσθέστε HCl ή NaOH στο ρυθμιστικό διάλυμαCH3COOH/CH3COO- και παρατηρήστε τη μεταβολή των συγκεντρώσεων των [CH3COOH] και [CH3COO-].

Στην παραπάνω εφαρμογή (ξεκινήστε εδώ ) προσθέστε ταυτόχρονα την ίδια ποσότητα HCl σε διάλυμα NaOH 1,78.10-5 M και σε Ρ.Δ. ΝΗ3 0,01Μ- ΝΗ4Cl 0,01M και παρατηρήστε τις μεταβολές του pH.

Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

Τα Pokemon cartoons των 112 Χημικών στοιχείων

Τα  cartoons  των χημικών στοιχείων (από Ζ=1 έως Ζ=112) σε Pokemon στυλ, με σύντομες πληροφορίες για το κάθε στοιχείο, όπως αυτά σχεδιάστηκαν από την Kaycie D.
Πραγματικά πρωτότυπο!
Η παρακάτω παρουσίαση αφορά τα στοιχεία με Ζ= 1-20
Αν θέλετε να δείτε ή να κατεβάσετε και τα 112 στοιχεία σε pdf πατήστε  εδώ


Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015

Γ΄Λυκείου: Διαχείριση ύλης και διευκρινίσεις στο μάθημα της Χημείας

Επιτέλους ήρθαν οι επεξηγήσεις για τη διαχείριση της ύλης
Από τον Ιούνιο (βλπ. εδώ ) τα λέγαμε. Και τελικά έτσι ακριβώς είχαν τα πράγματα!

Γ΄Λυκείου: Η θεωρία στην ΕΚΙ μέσα από μία άσκηση


Η παραπάνω άσκηση αναφέρεται στο φαινόμενο της επίδρασης κοινού ιόντος (Ε.Κ.Ι.) ανάμεσα σε ασθενή ηλεκτρολύτη και ισχυρό ηλεκτρολύτη (με  συγκεντρώσεις που επιτρέπουν τις γνωστές προσεγγίσεις). Μετά τη λύση της άσκησης ακολουθεί η θεωρία της ΕΚΙ προσαρμοσμένη στην άσκηση που προηγήθηκε. (Για download του pdf κάντε κλικ κάτω αριστερά. Για να το δείτε σε πλήρη οθόνη πατήστε κάτω δεξιά)

Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015

Γ΄ Λυκείου: Επίδραση κοινού ιόντος

            
   

1. Θεωρία και ασκήσεις στην ελληνική εφαρμογή εδώ (πατήστε είσοδος και θεωρία ή ασκήσεις για να επιλέξτε επίδραση κοινού ιόντος).
2. Στην εφαρμογή εδώ επιλέξτε HF, equilibrate και παρατηρήστε τις τιμές των [ΗF], [H3O+], pH, [F-] Mετά, με το mol/L [F-] to add προσθέστε στο διάλυμα ιόντα F- (π.χ. 0,02 mol/L). Ξαναπατήστε equilibrate και παρατηρήστε τις νέες τιμές στο pH, [H3O+], [F-], [HF]. Επειδή η ισορροπία μετατοπίστηκε αριστερά μειώθηκε η [Η3Ο+] (άρα το pH αυξ). αυξήθηκε η [ΗF] ενώ η [F-] παρέμεινε αυξημένη (βλπ. τείνει να αναιρεθεί η μεταβολή). Με  το reset κάνετε επανεκκίνηση της εφαρμογής.

Βοήθημα Χημείας Γ΄ Λυκείου


Κυκλοφόρησε από τον εξαιρετικό συνάδελφο Παύλο Μπασδάρα ο Α΄ τόμος από το βοήθημα Χημείας Γ΄ Λυκείου (Κεφάλαια 1-4)
Ένα από τα χαρακτηριστικά του βιβλίου αυτού είναι το πλήθος πρωτότυπων θεμάτων για τους μαθητές και συναδέλφους που ζητούν το κάτι παραπάνω.
Μπορείτε να το παραγγείλετε (χωρίς έξοδα αποστολής) από εδώ: http://www.basdaras.gr/
Ενδεικτικό περιεχόμενο του βιβλίου:
Ακολουθεί και ο Β΄ τόμος προσεχώς. 
Ένα δείγμα από το περιεχόμενό του Β τόμου: