Κυριακή 26 Απριλίου 2015

Πρώτη νίκη στη μάχη της κλιματικής αλλαγής




Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα παρέμειναν σταθερές το προηγούμενο έτος, στους 32 γιγατόνους, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνή Οργανισμού Ενέργειας, για πρώτη φορά εδώ και 40 χρόνια χωρίς να σημειώνεται παράλληλα μεγάλη οικονομική κρίση. Ωστόσο, παρά τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα, ο ΔΟΕ προειδοποιεί ότι δεν είναι ώρα για εφησυχασμό. «Είναι μια πολύ ευπρόσδεκτη αλλά και σημαντική έκπληξη» δηλώνει ο Fatih Birol, επικεφαλής οικονομολόγος του οργανισμού. «Παρέχει ένα πολύτιμο κεκτημένο στους διαπραγματευτές που ετοιμάζονται να διαμορφώσουν μια παγκόσμια συμφωνία για το κλίμα στο Παρίσι τον Δεκέμβριο: για πρώτη φορά, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου αποσυνδέονται από την οικονομική ανάπτυξη».

Η εκτελεστική διευθύντρια Maria van der Hoeven όμως επισημαίνει πως δεν πρέπει «να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη θετική είδηση ως δικαιολογία προκειμένου να σταματήσουμε την περαιτέρω δράση». Οι αναλυτές αποδίδουν αυτή την επιβράδυνση σε μεταβολή των προτύπων ενεργειακής κατανάλωσης στην Κίνα και σε χώρες μέλη του ΟΟΣΑ.

​«Να μη χρησιμοποιήσουμε αυτή τη θετική είδηση ως δικαιολογία προκειμένου να σταματήσουμε την περαιτέρω δράση»Η καθηγήτρια Corinne Le Quere, του Tyndall Centre του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας, που ασχολείται με την έρευνα για την κλιματική αλλαγή, εξηγεί: «Σημαντικός παράγοντας θα μπορούσε να είναι ότι η κατανάλωση άνθρακα στην Κίνα έπεσε το 2014, εξαιτίας των προσπαθειών τους να καταπολεμήσουν τη ρύπανση, να χρησιμοποιήσουν πιο αποδοτικά την ενέργεια και να αναπτύξουν τις ανανεώσιμες πηγές. Οι προσπάθειες να μειωθούν οι εκπομπές αλλού θα έχουν παίξει ρόλο, αλλά υπάρχουν και τυχαίοι παράγοντες, όπως ο καιρός και η σχετική τιμή του πετρελαίου, του άνθρακα και του φυσικού αερίου».


Κατά τον ΔΟΕ, τα μεταβαλλόμενα πρότυπα χρήσης της ενέργειας σε Κίνα και χώρες του ΟΟΣΑ, συμπεριλαμβανομένης της στροφής προς πιο ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, είχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα αποσύνδεσης της οικονομικής ανάπτυξης από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
Ο με έδρα το Παρίσι οργανισμός επισημαίνει πως, τα 40 χρόνια που συλλέγει τα σχετικά δεδομένα, μόνο τρεις φορές έπεσαν ή παρέμειναν σταθερές οι ετήσιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και πάντα έπαιζε ρόλο μια παγκόσμια ύφεση: στις αρχές της δεκαετίας του ’80 (ΗΠΑ), το 1992 (μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ), το 2009 (παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση).

​Τα μεταβαλλόμενα πρότυπα χρήσης της ενέργειας σε Κίνα και χώρες του ΟΟΣΑ, συμπεριλαμβανομένης της στροφής προς πιο ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οδήγησαν στο επιθυμητό αποτέλεσμαΟι πλήρεις λεπτομέρειες της σχετικής έκθεσης του ΔΟΕ θα δημοσιευτούν τον Ιούνιο, πριν από τις διαπραγματεύσεις των Ηνωμένων Εθνών στο Παρίσι στον Δεκέμβριο, προκειμένου να υπογραφεί νέα διεθνής συμφωνία για την κλιματική αλλαγή.  Οι χώρες προσβλέπουν σε μια συμφωνία με ισχύ από το 2020. Σκοπός τους, να περιοριστεί η μέση αύξηση θερμοκρασίας της επιφάνειας της Γης σε έως 2 βαθμούς Κελσίου συγκριτικά με τα προβιομηχανικά επίπεδα, ώστε να αποφευχθεί η «επικίνδυνη» κλιματική αλλαγή.


Σύμφωνα με τον Βρετανό υπουργό Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ed Davey, τα στοιχεία δείχνουν ότι η πράσινη ανάπτυξη είναι εφικτή όχι μόνο για τη χώρα του, αλλά για όλο τον κόσμο.

«Ωστόσο» συμπληρώνει «δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε – χρειαζόμαστε να περιορίσουμε δραστικά τις εκπομπές, όχι απλώς να σταματήσουμε την ανάπτυξή τους. Το να πετύχουμε μια νέα παγκόσμια συμφωνία για το κλίμα έχει οπωσδήποτε ζωτική σημασία, κι ο επόμενος χρόνος θα είναι κρίσιμος».
ΥΓ: Μπορείτε από εδώ να κατεβάσετε το αρχείο Χημεία και Περιβάλλον με μία συνοπτική αναφορά στα γνωστά περιβαλλοντικά προβλήματα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου