Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

100.000 συνολικές προβολές σελίδας


Συμπληρώθηκαν περίπου 3,5 χρόνια από την υλοποίηση της ιδέας ενός blog χημείας, ως μέσο αλληλεπίδρασης μαθητή και χημικών προσομοιώσεων. Ένα blog  αποκλειστικά φτιαγμένο από αγάπη για τη χημεία και όχι μόνο ως απόρροια ή ως προβολή της επαγγελματικής ενασχόλησης.
Οι προσομοιώσεις είχαν και έχουν το πρόβλημα της γλώσσας (αγγλικά) αλλά γρήγορα αυτό ξεπεράστηκε με κάποιες σύντομες οδηγίες για τη χρήση τους.
Στην πορεία, μετά και από υποδείξεις  μαθητών και συναδέλφων  εμφανίστηκαν αναρτήσεις ασκήσεων, επαναληπτικών διαγωνισμάτων, online tests, σταυρόλεξα, παιχνίδια χημείας, επιστημονικά άρθρα (αναδημοσιεύσεις), εκπαιδευτική επικαιρότητα, θέματα πανελλαδικών και ΠΜΔΧ, προτάσεις θεμάτων ή εργασιών άλλων χημικών και άλλα. Τελευταία βέβαια η κοινοποίηση των περισσοτέρων αναρτήσεων και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήταν επιβαλλόμενη...
Κόντρα στην  σοβαροφάνεια, δεν έλειψαν τα κρύα...(!) χημικά ανέκδοτα ή οι χιουμοριστικές προσεγγίσεις σε θέματα χημείας και γενικότερα σε εκπαιδευτικά θέματα  με σκίτσα πρωτότυπα ή διασκευασμένα από το διαδίκτυο.
Πίσω από κάθε ανάρτηση πολλές φορές κρυβόταν ατέλειωτες ώρες αναζήτησης στοιχείων και επεξεργασίας για την παρουσίασή τους.
Ζητώ συγγνώμη από εκατοντάδες μαθητές που λόγω έλλειψης χρόνου δε μπόρεσα τις περισσότερες φορές να τους λύσω απορίες ή ασκήσεις που μου έστελναν μέσω mail. Μελλοντικά υπάρχουν βέβαια κάποιες σκέψεις και για το θέμα αυτό.
Με αφορμή τις 100.000 συνολικές προβολές σελίδας που συμπληρώθηκαν σήμερα  παίρνω το θάρρος να συνεχίσω και μέσα από τη μελλοντική βελτίωση του blog να δοθεί η ευκαιρία σε όλο και περισσότερους μαθητές να γνωρίσουν τη μαγεία της Χημείας και να την αγαπήσουν.
Σας ευχαριστώ!

Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

29os Πανελλήνιος διαγωνισμός Χημείας: Οι εκφωνήσεις των θεμάτων

logo

Σήμερα 28/03/2015 πραγματοποιήθηκε ο 29ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Χημείας σε 93 εξεταστικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού εθελοντών- συναδέλφων και περισσότερων από 3000 μαθητών.
Ο διαγωνισμός διεξήχθη χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα και για πρώτη φορά συμμετείχαν με ξεχωριστά θέματα και μαθητές της Α΄ Λυκείου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο διαγωνισμό συμμετείχαν μαθητές από την Ελληνική ομογένεια της Γερμανίας και της Αιγύπτου.
Οι λύσεις των θεμάτων θα αναρτηθούν μετά την παραλαβή όλων των γραπτών, όχι αργότερα από την Τετάρτη 8 Απριλίου 2015.

Κυριακή 22 Μαρτίου 2015

Η Χημεία της φωτογραφίας


           

Τα άλατα του Ag+ (AgCℓ, AgBr, AgI) καθώς και τα διαλύματά τους είναι ευαίσθητα στο φως. 
Για το λόγο αυτό τα φυλάσσουμε σε σκουρόχρωμα δοχεία.
Αν παραμείνουν στο φως, μαυρίζουν διότι σχηματίζεται μεταλλικός Ag.
Οι κρύσταλλοι του AgCℓ αποτελούνται από κατιόντα αργύρου (Ag+) και ανιόντα χλωρίου (Cℓ-).
Με την επίδραση φωτός τα ανιόντα χλωρίου (Cℓ-) απορροφούν φωτόνια με αποτέλεσμα να οξειδώνονται σε άτομα χλωρίου:  Cℓ- + hv  => Cℓ + e-.
Τα ηλεκτρόνια από την παραπάνω αντίδραση ανάγουν τα κατιόντα αργύρου Ag+ προς μεταλλικό άργυρο Ag:       Ag+ + e- => Ag
Το χρώμα του ιζήματος που παρακολουθήσαμε στο βίντεο σκουραίνει λόγω του σχηματισμού Ag. Η ιδιότητα αυτή αξιοποιείται και στη φωτογραφία.
ΠΗΓΗ: Ε.Κ.Φ.Ε Αγίων Αναργύρων (Χρονάκης Αντώνης-Χημικός)

Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Σαν σήμερα στη ...Χημεία

Ένα site (ΕΔΩ) στο οποίο μπορούμε να βρούμε τι σημαντικό έχει συμβεί στη Χημεία  σε οποιαδήποτε ημέρα του χρόνου!
Από σήμερα θα υπάρχει πλέον στο blog σαν σταθερό link στους "χρήσιμους συνδέσμους"
Ας δούμε τι γράφει για σήμερα 19 Μαρτίου:
"O Άγγλος χημικός Walter Norman Haworth γεννήθηκε αυτή την ημέρα το 1883.
Εκτός από τον καθορισμό των δομών πολλών σακχάρων , το πιο φημισμένο έργο του ήταν η ανακάλυψη της δομής της βιταμίνης C και δημιουργώντας την πρώτη τεχνητή της σύνθεση πήρε το βραβείο Νόμπελ Χημείας το 1937 ."

Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

Γ΄ Λυκείου: Διαγώνισμα στα κεφάλαια 1 και 5


Πριν από τα επαναληπτικά διαγωνίσματα  εφ' όλης της ύλης, ένα ~ 3ωρο  διαγώνισμα που περιλαμβάνει τα κεφάλαια:
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 (Ηλεκτρονιακή Δομή των Ατόμων και Περιοδικός Πίνακας) και
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 (Οργανική Χημεία)
Μπορείτε να το κατεβάσετε από ΕΔΩ

Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

Η ατυχία να είσαι μαθητής που έχει γεννηθεί το 1998


               
Τα παιδιά που γεννήθηκαν το 1998 είναι οι μαθητές της φετινής Β Λυκείου, που αποτέλεσαν την πρώτη χρονιά εφαρμογής του Νέου Λυκείου, νομοθέτημα του κ. Αρβανιτόπουλου. Η προχειρότητα του σχεδιασμού και της εφαρμογής του συστήματος έκανε τα παιδιά να νιώθουν πειραματόζωα. Ας θυμηθούμε μερικά από τα προβλήματα που δημιούργησε στους μαθητές για να δούμε τι έχουν πάθει μέχρι τώρα τα παιδιά της Β Λυκείου.
Η τράπεζα θεμάτων φτιάχτηκε στο πόδι και ανακοινώθηκε μόλις τρεις ημέρες πριν τις εξετάσεις. Ανακαλύψαμε ότι πολλά από τα θέματα ήταν πέρα από τη λογική των σχολικών εγχειριδίων, ότι δεν ήταν ίδιας δυσκολίας (ως όφειλαν), ότι εξέταζαν υπερβολικές λεπτομέρειες και διαπιστώσαμε πολλά άλλα προβλήματα, τόσα που αναγκάστηκε ο κ. Λοβέρδος να κάνει αλλαγές.
Η προαγωγή στην επόμενη τάξη ήταν τόσο δύσκολη που αναγκάστηκε ο κ. Λοβέρδος να αλλάξει δύο φορές τους όρους προαγωγής μέσα στο καλοκαίρι, για να απαλύνει κάπως την κατακραυγή, που δημιούργησε ο μεγάλος αριθμός των μετεξεταστέων, που κυμάνθηκε από 20-40%.
Η εισαγωγή στις ανώτατες σχολές ήταν το θέμα που ποτέ δεν ανακοινώθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, αφού ξεκίνησε το νέο λύκειο, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός του. Έτσι τα παιδιά ποτέ δεν έμαθαν ποιες σχολές εντάσσονται σε ποιο πεδίο, που σημαίνει ότι δεν γνωρίζουν σε  ποια μαθήματα θα εξεταστούν για να μπουν στη σχολή που επιθυμούν. Δηλαδή ενάμιση χρόνο μετά την εφαρμογή του νέου λυκείου δεν στάθηκε δυνατό να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός του νέου λυκείου, γιατί υπήρχαν δομικά προβλήματα στο σχεδιασμό του, που εντάθηκαν όταν ο κ. Λοβέρδος προσέθεσε και το μάθημα της πληροφορικής στα εξεταζόμενα, χωρίς να μελετήσει τις επιπτώσεις της εισαγωγής στην κατανομή των σχολών στα πεδία. Ο αρχικός νόμος ανέφερε ότι μέχρι την 1η Μαρτίου 2014 έπρεπε να ανακοινωθεί η ένταξη των σχολών σε επιστημονικά πεδία. Επειδή αυτό στάθηκε αδύνατο να υλοποιηθεί άλλαξε ο νόμος ορίζοντας νέο χρονικό όριο την 1η Μαρτίου 2015, που και πάλι δεν τηρήθηκε.
Η νέα κυβέρνηση κατάργησε την τράπεζα θεμάτων και τους όρους προαγωγής με μία εγκύκλιο. Υπάρχει ένα θέμα, τεχνικής φύσεως, που πιστεύω ότι θα λυθεί σύντομα. Δεν μπορεί μία εγκύκλιος να καταργεί το νόμο. Προφανώς οι ρυθμίσεις αυτές θα περιληφθούν στο αναμενόμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας.
Αυτό που οφείλουμε στα παιδιά του 1998 είναι να τους ανακοινωθεί το σύστημα εισαγωγής, το συντομότερο δυνατό, όπως λέει και ο νόμος, γιατί ζουν σε μια αβεβαιότητα που εντείνεται από τις φήμες που κυκλοφορούν. Οι φήμες και οι πληροφορίες δημιουργούν σύγχυση, άγχος και ανασφάλεια.
Ακούγεται ότι θα μπορούν να δίνουν και 5ο μάθημα για να μπορούν να "ανοίξουν" και ένα δεύτερο επιστημονικό πεδίο, ώστε να έχουν περισσότερες επιλογές.
Ακούγεται ότι μπορεί να παραμείνουμε στο ισχύον σύστημα, για ένα δύο χρόνια μέχρι να σχεδιαστεί ένας νέος τρόπος εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Αυτές οι δύο φήμες σπέρνουν τον πανικό στους μαθητές της Β Λυκείου. Ιδού μερικές απορίες που δημιουργούνται:
Για την εισαγωγή στην Ιατρική θα χρειαστεί να δώσουν εξετάσεις στα μαθηματικά ή όχι;
Για την εισαγωγή στην ψυχολογία θα εξεταστούν στα Μαθηματικά ή τα Αρχαία;
Για την εισαγωγή στη Γυμναστική Ακαδημία σε ποια μαθήματα θα εξεταστούν οι υποψήφιοι;
Υπάρχουν και πολλά άλλα παρόμοια ερωτήματα, που βασανίζουν τα παιδιά και πρέπει να απαντηθούν γρήγορα και οριστικά, για να σταματήσουν να νιώθουν οι μαθητές πειραματόζωα ενός συστήματος που δεν μπορεί, τόσα χρόνια, να σχεδιαστεί μέχρι τέλους.
Ο Υπουργός Παιδείας κ. Μπαλτάς δήλωσε ότι σε δύο χρόνια θα εφαρμοστεί ένα νέο σύστημα που θα αποσυνδέει το λύκειο από τις εισαγωγικές εξετάσεις. Πάρα πολύ ωραία, ας ελπίσουμε ότι θα είναι όσο πιο δίκαιο γίνεται. Δεν γίνεται, όμως, να ασχολούμαστε με το επόμενο σύστημα εισαγωγής όταν δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θα γίνει του χρόνου. Πρέπει να ξεκαθαριστεί το θέμα γιατί οι φήμες που κυκλοφορούν ανεξέλεγκτες "σκοτώνουν" τις εφηβικές ψυχές.
ΣΤΡΑΤΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΑΚΗΣ
Μαθηματικός - ερευνητής
http://www.naftemporiki.gr


Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

11 Μαρτίου: Πανελλήνια Ημέρα Χημείας



Το μήνυμα του Π.Τ. Θεσσαλίας της ΕΕΧ
Χημεία: η ζωή μας, το μέλλον μας!

    Με αυτό το σύνθημα γιορτάστηκε το 2011 το Διεθνές έτος Χημείας και με τις ίδιες καθοριστικής σημασίας λέξεις κρίνεται σκόπιμο να επιχειρηθεί η παρουσίαση της ταυτότητας της επιστήμης η οποία συμπορεύεται ανά τους αιώνες με τη ζωή και τα επιτεύγματά της καθορίζουν το παρόν και το μέλλον της ανθρωπότητας.
   Η συνεισφορά της επιστήμης της Χημείας στην τεχνολογική και στην οικονομική ανάπτυξη, καθώς και στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του κοινωνικού συνόλου είναι αναγνωρισμένη σε διεθνές επίπεδο. Είναι η επιστήμη της οποίας οι απαρχές φτάνουν στον προϊστορικό άνθρωπο και στην αγωνιώδη προσπάθειά του να κατασκευάσει υλικά και σκεύη απαραίτητα για την επιβίωσή του, ενώ στα επιτεύγματά της στηρίζεται σήμερα η βελτίωση της ποιότητας της ζωής και η ευημερία των πολιτών με νέες προοπτικές στην εξυπηρέτηση των αναγκών του ανθρώπου, πλαισιωμένες από τις αρχές της βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης  και με απόλυτο σεβασμό στο Περιβάλλον το οποίο αποτελεί παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.
    Ο ποιητής Κωστής Παλαμάς μέσα από τους στίχους του «Ω κορωνίδα των επιστημών/ θαυματουργή Χημεία/ που μέσα από τα σκύβαλα/ στολίδια βγάζεις και πετράδια», εκφράζοντας το θαυμασμό του, δίνει και ένα σαφή ορισμό του μεγαλείου αυτής της επιστήμης. Πράγματι, η Χημεία είναι θαυματουργή, γιατί η ίδια ως επιστήμη έδωσε εξηγήσεις σε πολλά ανεξήγητα φαινόμενα του φυσικού κόσμου και γιατί συνεργάζεται και στηρίζει άλλες θετικές επιστήμες, όπως η Ιατρική, η Βιολογία και η Φυσική, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων του σύγχρονου κόσμου.
   Η Χημεία είναι η επιστήμη που μελετά τη δομή, τις ιδιότητες και τις μεταβολές της ύλης, συνθέτει νέα υλικά, έχει καθοριστικό ρόλο στον έλεγχο και στην ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής, ασχολείται με την ποιότητα και την προστασία του Περιβάλλοντος, καθώς και με την επάρκεια και την ποιότητα βασικών αγαθών τα οποία διευκολύνουν την καθημερινότητα και βελτιώνουν τις συνθήκες διαβίωσης.
   Όλοι οι οργανισμοί και ο ανθρώπινος οργανισμός είναι ένα θαυμαστό χημικό εργαστήριο! Η φύση ολόκληρη βρίσκεται σε μια αδιάκοπη αλληλουχία χημικών αντιδράσεων! Όλες οι φυσιολογικές και νοητικές μας λειτουργίες, όπως η ανάπτυξη, η αναπνοή, η πέψη, αλλά και η έκφραση των συναισθημάτων μας δεν είναι παρά μια σειρά από χημικές αντιδράσεις! Τα φυτά αποτελούν το τελειότερο φυσικό εργαστήριο, γιατί με το νερό και το διοξείδιο του άνθρακα που είναι ανόργανες ενώσεις, με τη βοήθεια του ήλιου παράγουν τη γλυκόζη, που είναι το βασικότερο οργανικό μόριο. 
   Ας παρακολουθήσουμε, λοιπόν, με μια ενδεικτική αναφορά πώς η Χημεία εμπλέκεται στην καθημερινή μας ζωή όσο ίσως καμία άλλη από τις θετικές επιστήμες, έχοντας ως στόχο την εξυπηρέτηση των αναγκών του ανθρώπου και τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής:
  • Τα υλικά που χρησιμοποιούμε για τις καθημερινές μας ανάγκες, όπως μέταλλα, γυαλί, χαρτί, πλαστικές και κεραμευτικές ύλες, υφάσματα και χιλιάδες συναφή προϊόντα είναι «δώρα» της Χημείας  προς τον άνθρωπο και τις ανάγκες του πολιτισμού του.
  •  Τα οικοδομικά υλικά από τον απλό ασβέστη και το τσιμέντο έως τα σύνθετα σύγχρονα υλικά που βελτιώνουν τις κατασκευές με τις μονωτικές τους ιδιότητες, τα χρώματα που προστατεύουν και βελτιώνουν την αισθητική των χώρων, τα απορρυπαντικά και τα διάφορα άλλα καθαριστικά προϊόντα που μας ακολουθούν σε όλες μας τις δραστηριότητες, τα λιπάσματα που έδωσαν άλλες διαστάσεις στην αγροτική παραγωγή, είναι, επίσης, δημιουργήματα της Χημείας.                                    
  • Τα καύσιμα, όπως η βενζίνη και το πετρέλαιο, είναι προϊόντα της φυσικής και χημικής επεξεργασίας του αργού πετρελαίου το οποίο παράγεται σε ένα άλλο χημικό εργαστήριο που βρίσκεται στα έγκατα της γης και του οποίου τη λειτουργία φροντίζει η ίδια η φύση με τους δικούς της  νόμους. Αν για λίγο σκεφτούμε τη ζωή μας χωρίς τα καύσιμα, τότε θα κατανοήσουμε και το μέγεθος αυτής της προσφοράς στον άνθρωπο!
  •  Ένας από τους σημαντικότερους τομείς της Χημείας ο οποίος στηρίζει την ιατρική επιστήμη, είναι ο τομέας της φαρμακευτικής Χημείας. Τα φάρμακα από την απλή ασπιρίνη και την πενικιλίνη έως τα χιλιάδες άλλα σύνθετα παρασκευάσματα στα οποία προσβλέπει με αγωνία η ανθρωπότητα  είναι, επίσης, επιτεύγματα της χημικής επιστήμης.
  • Ο τομέας των τροφίμων που σήμερα γνωρίζει αλματώδη ανάπτυξη, οφείλει την πρόοδό του αυτή στην επιστήμη της Χημείας. Η Χημεία των τροφίμων αποτελεί έναν ολόκληρο κλάδο αυτής της επιστήμης που ασχολείται με την παραγωγή, την επεξεργασία και τη συντήρηση των τροφίμων και προσφέρει πολλές εναλλακτικές λύσεις στον άνθρωπο να μπορεί να προστατεύει τα τρόφιμα από τις αλλοιώσεις, αλλά και να βελτιώνει τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά.
      Η επιστήμη της Χημείας είναι ένα εργαλείο στα χέρια του ανθρώπου ο οποίος καλείται να το αξιοποιήσει προς όφελος της ανθρωπότητας. Τα μεγάλα οικολογικά προβλήματα, όπως η καταστροφή της στιβάδας του όζοντος, το φαινόμενο του θερμοκηπίου και η ρύπανση του Περιβάλλοντος γενικότερα που είναι αποτελέσματα της αλόγιστης χρήσης των χημικών ουσιών και του σύγχρονου τρόπου διαβίωσης, δεν αφορούν την επιστήμη, αλλά τον άνθρωπο που είτε από άγνοια είτε από συμφέρον κάνει κακή χρήση των επιτευγμάτων της Χημείας. Ο Μαξ Βέμπερ, ο διαπρεπής κοινωνιολόγος και συγγραφέας του περασμένου αιώνα, έγραφε: «Ο σύγχρονος άνθρωπος ξέρει πολύ λιγότερα πράγματα για τα εργαλεία που χρησιμοποιεί, απ’ όσα ήξερε ο πρωτόγονος άνθρωπος για τα δικά του». Πράγματι, πολλά από τα σύγχρονα παγκόσμια προβλήματα προέκυψαν, γιατί ο άνθρωπος δεν προέβλεψε σωστά τις συνέπειες από τη χρήση των εργαλείων που είχε στα χέρια του.  
     Στις ημέρες μας πληθαίνουν οι φωνές των επιστημόνων που  ζητούν επαγρύπνηση και λήψη μέτρων για τη σωτηρία του πλανήτη. Τα τελευταία χρόνια γίνεται μια παγκόσμια προσπάθεια να περιοριστούν οι εκπομπές ρύπων και να υπάρξει καταγραφή και περιορισμός των ουσιών και των προϊόντων που είναι επικίνδυνα για τον άνθρωπο και για τη φύση. Στο σημείο αυτό θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθεί η Πράσινη Χημεία η οποία αποτελεί νέα φιλοσοφία και πρακτική για την επιστήμη της Χημείας και την αειφόρο ανάπτυξη. Η Πράσινη Χημεία υπηρετεί τους ίδιους σκοπούς, όπως η παραδοσιακή χημεία, δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στις μεθόδους και στις εφαρμογές, οι οποίες θα συντελέσουν στην παραγωγή ασφαλέστερων προϊόντων και μη επικίνδυνων  για το περιβάλλον και τα οικοσυστήματά του.
   Προφανώς, η Χημεία ως επιστήμη έχει απεριόριστες δυνατότητες και δεν εξαντλείται. Λύνει προβλήματα, ανοίγει δρόμους και προσφέρει νέες προοπτικές στην ανάπτυξη στο πλαίσιο της αρχής της αειφορίας και της βιωσιμότητας με απόλυτο σεβασμό στην περιβαλλοντική ισορροπία και τους αέναους φυσικούς νόμους.
      Η 11η Μαρτίου καθιερώθηκε ως Πανελλήνια Ημέρα Χημείας από το 1995 ακριβώς για αυτό το λόγο: να αναδειχθούν τα επιτεύγματα και η συνεισφορά της επιστήμης της Χημείας στην ανθρωπότητα, αλλά και να αναγνωριστεί ο ρόλος της στην επίλυση οξύτατων κοινωνικών προβλημάτων με οικουμενικές διαστάσεις. Η απομόνωση της Χημείας και ο παραγκωνισμός της είναι ζήτημα εθνικής σημασίας σε επίπεδο οικονομικής, βιομηχανικής και κοινωνικής ανάπτυξης. Η πλημμελής γνώση και η άγνοια οδηγούν σε προβλήματα που σχετίζονται άμεσα με την υγεία, το περιβάλλον και την προστασία του, την ποιότητα των τροφίμων και των καταναλωτικών αγαθών, τη σχετική επιστημονική έρευνα και την ενημέρωση των πολιτών. Σε περίοδο πρωτόγνωρης οικονομικής ύφεσης, παρακμής της περιβαλλοντικής συνείδησης, αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου και παγκοσμιοποίησης των καταναλωτικών αγαθών, η Χημεία καλείται να συνεισφέρει στην προώθηση της επιστημονικής σκέψης, στην υγιή επιχειρηματικότητα, στην πληροφόρηση των πολιτών του 21ου αιώνα  και στην προστασία του περιβάλλοντος.
        Η θέση της επιστήμης της Χημείας  είναι δίπλα στον άνθρωπο για τον άνθρωπο. Η γνώση της αποτελεί εφόδιο ζωής και μοχλό ανάπτυξης και προς την κατεύθυνση αυτή στοχεύει η Πανελλήνια Ημέρα Χημείας γιατί, εν κατακλείδι:  η Χημεία είναι η ζωή και το μέλλον μας!    

Επίσης δείτε εδώ το μήνυμα της ΕΕΧ. 

Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

Οι σχολές που σχετίζονται με διατροφή και τρόφιμα

Περισσότεροι από 21.000 είναι οι υποψήφιοι που επιλέγουν στο μηχανογραφικό τμήματα που σχετίζονται με τη Διατροφή, τη Διαιτολογία, την Τεχνολογία Τροφίμων και την Οινολογία-Τεχνολογία Ποτών, καθιστώντας τις συγκεκριμένες σχολές εξαιρετικά δημοφιλείς ακόμη και για αριστούχους υποψηφίους. 
13 είναι τα σχετικά τμήματα που υπάρχουν στο μηχανογραφικό και τα οποία είναι διάσπαρτα σε τρία διαφορετικά επιστημονικά πεδία (2ο, 3ο, 4ο).
Την περσινή χρονιά οι θέσεις που διατέθηκαν για την κατηγορία του 90% έφτασαν τις 1.202, ενώ συνολικά δόθηκαν 1.322 για όλους τους υποψηφίους. Τις θέσεις διεκδίκησαν από το 90% 4.544 υποψήφιοι από το 2ο Επιστημονικό Πεδίο, 9.871 από το 3ο Ε.Π. και 6.843 από το 4ο Ε.Π.

Σε ορισμένα τμήματα, μάλιστα, το ποσοστό επιτυχίας για όσους το δήλωσαν στην κορυφή του μηχανογραφικού ήταν χαμηλό, στοιχείο ενδεικτικό για το αντίκρισμα που έχουν τα συγκεκριμένα πτυχία στην αγορά εργασίας.
Στην κορυφή της λίστας, τόσο για τη βάση εισαγωγής όσο και το ποσοστό επιτυχίας, συναντάμε το Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής (Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο). Η βάση διαμορφώθηκε στα 17.631, επιλέχθηκε συνολικά από 4.243 υποψηφίους, ενώ 256 από αυτούς το δήλωσαν στην κορυφή του μηχανογραφικού (ποσοστό επιτυχίας 38,67%).
Πολύ υψηλή ήταν η ζήτηση και στο Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων του ΤΕΙ Αθήνας, με τη βάση να φτάνει τα 12.250 μόρια. Το τμήμα επιλέχθηκε συνολικά από 6.829 υποψηφίους, ενώ κατάφερε να εισαχθεί το 48,25% όσων το δήλωσαν ως πρώτη προτίμηση.
Τις εντυπώσεις μεταξύ των 13 τμημάτων που παρουσιάζουμε σήμερα κερδίζει και το Τμήμα Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών του ΤΕΙ Αθήνας. Το 56,55% των υποψηφίων που το έβαλε στην πρώτη θέση του μηχανογραφικό πέρασε τις πύλες του ιδρύματος. Η βάση εισαγωγής κάθε άλλο παρά απαγορευτική είναι, καθώς οι περσινοί υποψήφιοι χρειάστηκαν 10.719 μόρια.
ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΑΝΑ ΤΜΗΜΑ
                                   ΤΜΗΜΑ
ΒΑΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ
ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΙΣΑΚΤΕΩΝ
ΣΥΝΟΛΟ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΩΝ
Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου (Γεωπονικό)
15.448
112
4.554
Τεχνολογίας Τροφίμων (ΤΕΙ Ιονίων Νήσων - Αργοστόλι)
8.511
108
6.612
Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής (Χαροκόπειο)
17.631
99
4.243
Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής (Πανεπιστήμιο Αιγαίου - Λήμνος)
11.258
113
3.011
Διατροφής και Διαιτολογίας (ΤΕΙ Θεσσαλονίκης)
14.586
69
9.871
Διατροφής και Διαιτολογίας (ΤΕΙ Κρήτης - Σητεία)
11.929
103
7.439
Διατροφής και Διαιτολογίας (ΤΕΙ Θεσσαλίας - Καρδίτσα)
12.616
87
7.852
Τεχνολογίας Τροφίμων (ΤΕΙ Θεσσαλονίκης)
11.421
69
6.843
Τεχνολογίας Τροφίμων (ΤΕΙ Αθήνας)
12.25
69
6.829
Τεχνολογίας Τροφίμων (ΤΕΙ Θεσσαλίας- Καρδίτσα)
9.316
110
6.438
Τεχνολογία Τροφίμων (ΤΕΙ Πελοποννήσου - Καλαμάτα)
9.387
107
6.129
Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών (ΤΕΙ Αθήνας)
10.719
69
6.007
Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών (ΤΕΙ Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης - Δράμα)
8.145
87
5.833

Περισσότερο στο ειδικό αφιέρωμα της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ  εδώ