Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Γ΄ Λυκείου: Αυτοϊοντισμός του νερού-pH


Sorensen (1868-1939)-Δανός Χημικός που εισάγαγε την έννοια του pH

1. Δείτε τον αυτοϊοντισμό του νερού εδώ κι εδώ
2. Δείτε την κλίμακα του pH και την αντίστοιχη [Η3Ο+] εδώ
3. Επίδραση της θερμοκρασίας στην Κw εδώ
4. Μετρήστε εδώ με πεχάμετρο το pH διαφόρων διαλυμάτων. Αφού επιλέξτε οξύ, βάση κ.λ.π. ρυθμίστε τη συγκέντρωση και τον όγκο του διαλύματος και βυθίστε το ηλεκτρόδιο (insert probes) για να γίνει η μέτρηση. Με το remove probeς αφαιρέστε τα ηλεκτρόδια για να κάνετε άλλη μέτρηση. 
5. Δείτε εδώ διάγραμμα μεταβολής του pH σε σχέση με την [Η3Ο+] (μετακινήστε με το ποντίκι το pH) και δείτε την τιμή της [Η3Ο+] ).
6. Δείτε εδώ τη μεταβολή του pH όταν προσθέτουμε οξύ ή βάση.
7. Ελέγξτε το pH πραγμάτων όπως ο καφές, το σάλιο και το σαπούνι για να προσδιορίσετε αν είναι όξινο, βασικό ή ουδέτερο. Δέστε τον σχετικό αριθμό των ιόντων υδροξειδίου και οξωνίου στη λύση. Κάντε εναλλαγές μεταξύ λογαριθμικής και γραμμικής κλίμακας. Εξερευνήστε εάν η αλλαγή της μάζας ή η διάλυση με νερό επηρεάζει το pH. Ακόμη, μπορείτε να σχεδιάσετε το δικό σας υγρό!Πολύ καλή προσομοίωση στα ελληνικά!!! από το Πανεπιστήμιο του ... Colarado.Ξεκινήστε πατώντας εδώ (πατήστε εκτέλεση τώρα και περιμένετε να φορτώσει ή αποθηκεύστε το applet).
8.  Ποια η διαφορά μεταξύ ισχυρών και ασθενών οξέων; Χρησιμοποίησε εργαστηριακές συσκευές μέσα από τον υπολογιστή σου για να βρείς! Βούτηξε το χαρτί ή το πεχάμετρο μέσα στο διάλυμα για να μετρήσεις το pH ή τοποθέτησε τα ηλεκτρόδια για να μετρήσεις την αγωγιμότητα. Στη συνέχεια δες πως η συγκέντρωση και η ισχύς του οξέος επηρεάζουν το pH. Μπορεί το διάλυμα ενός ισχυρού και το διάλυμα ενός ασθενούς οξέος να έχουν το ίδιο pH;
Πολύ καλή προσομοίωση στα ελληνικά!!! από το Πανεπιστήμιο του ... Colarado.Ξεκινήστε πατώντας εδώ (πατήστε εκτέλεση τώρα και περιμένετε να φορτώσει ή αποθηκεύστε το applet).
9. Δείτε μία ακόμη εφαρμογή στο pH εδώ  κι ένα ...game εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου