ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ "ΚΕΝΤΡΟΝ" Υψηλάντου 11 ΚΑΡΔΙΤΣΑ τηλ. 6973774834 35ος χρόνος διδάσκοντας Χημεία...
Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2019
Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2019
Top 5 επικινδυνότερων χημικών ενώσεων!
5. Τριφθοριούχο χλώριο
Το κατασκεύασε ο στρατός του Χίτλερ στο Β’ παγκόσμιο πόλεμο, ως τρόπο πυρπόλησης των εχθρών, στη μορφή βόμβας. Τελικά όμως, δε χρησιμοποιήθηκε ποτέ! Ακόμα και οι ίδιοι οι ναζί, το κατέταξαν στα πιο επικίνδυνα χημικά προϊόντα της εποχής! Σε μία διαρροή, που έγινε το 1950 στην Αμερική, κάηκε 1 μέτρο τσιμεντένιο πάτωμα και μετά άλλο τόσο χώμα με χαλίκια.
4. Αζίδιο του αζιδοαζιδίου
Πρόκειται για το πιο εκρηκτικό χημικό παράγωγο, που φτιάχτηκε σε εργαστήριο. Είναι τόσο εύκολα πυρπολίσιμο, που δεν φτάνουν οι κλίμακες μέτρησης εκρηκτικότητας, για να μετρήσουν τη δύναμη του!
Πως ανατινάσσεται; Βάλε στο μυαλό σου, μια βόμβα από κάποιο video game. Ναι, καλά κατάλαβες! Το μετακινείς, το αγγίζεις, το διαλύεις, το αφήνεις στην ησυχία του και μπουμ! Να και κάτι, που δε θα ήθελες να δεις ποτε, από κοντά!
3. Διμεθυλικό Κάδμιο
Είναι η πιο τοξική ουσία, που φτιάχτηκε ποτέ και ανατινάζεται και εύκολα. Ενα εκατομμυριοστό του γραμμαρίου ανά 1000 λίτρα αέρα, είναι αρκετό, για να σε σκοτώσει.
Επιπλέον, το διμεθυλικό κάδμιο είναι και εξαιρετικά καρκινογόνο. Αν χυθεί κάτω πως το καθαρίζεις; Την πάτησες! Αν του ρίξεις νερό, ανατινάζεται, αν το τρίψεις, αναζωπυρώνει, αν το αφήσεις να στεγνώσει, σχηματίζει υπεροξείδιο του διμεταλλικού καδμίου, το οποίο ανατινάζεται με την τριβή.
2. Θειική ακετόνη
Το τεράστιο αρνητικό αυτής της ουσίας είναι ότι μυρίζει πολύ άσχημα! Είναι, επίσημα, η πιο βρωμερή ουσία, που έχεις μυρίσει ποτέ. Έχεις πάει ποτέ σε πηγές νερού με αυξημένο θείο; Αν ναι, τότε σίγουρα, μπορείς να καταλάβεις το ένα χιλιοστό, από τη βρωμιά του.
Μπορείς να μυρίσεις μια σταγόνα θειοακετόνης από μισό χιλιόμετρο μακριά! Το 1960 ένα φιαλίδιο θειοακετόνης έμεινε, κατά λάθος, ανοιχτό για μερικά δευτερόλεπτα και το εστιατόριο του πανεπιστημίου, που ήταν 200 μέτρα μακριά, έκλεισε για 2 εβδομάδες. Στη Γερμανία, πάλι, ύστερα από διαρροή, εκκενώθηκε ολόκληρη πόλη!
1. Φθοροαντιμονικό οξύ
Το θειικό οξύ, γνωστό και ως βιτριόλι είναι αρκετά δυνατό. Το Φθοροαντιμονικό οξύ είναι δέκα τετράκις εκατομμύρια φόρες, πιο δυνατό, από το θειικό οξύ. Ενώ οι υπόλοιπες όξινες ενώσεις, αδρανοποιούνται, κάποια στιγμή, η συγκεκριμένη ουσία, δε σταματά ποτέ!
Δεν έχουμε και πολλές πληροφορίες, γύρω από το συγκεκριμένο οξύ, γιατί δε μπορεί να αποθηκευτεί πουθενά, καθώς λιώνει μπουκάλια και δοκιμαστικούς σωλήνες. Ο μόνος τρόπος να το αποθηκεύσεις, είναι να χρησιμοποιήσεις ένα πανάκριβο υλικό, από το οποίο κατασκευάζονται τα αλεξίσφαιρα γιλέκα!
Οι αλλαγές που προαναγγέλει η Κεραμέως
Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως σε συνέντευξή της στο «Βήμα», δήλωσε ότι στο μέλλον θα υπολογίζονται σταδιακά για την εισαγωγή στα ΑΕΙ οι επιδόσεις των υποψηφίων και στις τρεις τάξεις του Λυκείου.
Παράλληλα αποκαλύπτει ότι από το σχολικό έτος 2020-2021 θα λειτουργήσουν στη χώρα περισσότερα από δέκα νέα πρότυπα σχολεία επιπλέον των πειραματικών σχολείων, στα οποία η εισαγωγή θα γίνεται με εξετάσεις. Αλλάζουν όμως και οι πρυτανικές εκλογές στα ΑΕΙ, επιστρέφει το ενιαίο ψηδοφέλτιο πρυτάνεων – αντιπρυτάνεων και μπαίνει στην «πρώτη γραμμή» η ηλεκτρονική ψήφος.
Ξεκινάτε τη νέα χρονιά με δύο νομοσχέδια, ένα για τα πανεπιστήμια και ένα για τα σχολεία. Γέφυρα για τις δύο βαθμίδες είναι το εξεταστικό σύστημα. Τι έχετε σκεφτεί για το νέο αυτό σύστημα; Θα παραμείνουν και την επόμενη χρονιά τα 6ωρα μαθήματα ανά πανελλαδικά εξεταζόμενο μάθημα στη Γ’ Λυκείου; Πώς θα «επανέλθει» η Γ’ Λυκείου στη βαθμίδα του Λυκείου;
«Πρώτη μας προτεραιότητα, όπως τονίζουμε με κάθε ευκαιρία, είναι να ενισχύσουμε την εκπαίδευση από κάτω προς τα πάνω, ξεκινώντας από τα «θεμέλια» της εκπαιδευτικής διαδικασίας, που δεν είναι άλλα από το νηπιαγωγείο. Το 2020 προχωρούμε με τα νέα προγράμματα σπουδών στο νηπιαγωγείο, την καθολική εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης, καθώς και την αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό των προγραμμάτων σπουδών σε Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο. Ταυτόχρονα, συνεχίζουμε με τον εξορθολογισμό του συστήματος εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ειδικά στον βαθμό που το ισχύον σύστημα ακυρώνει, σε μεγάλο βαθμό, τον ρόλο της Γ’ Λυκείου. Επεξεργαζόμαστε, για παράδειγμα, τον επανασχεδιασμό των επιστημονικών πεδίων και των ομάδων προσανατολισμού για τους μαθητές που του χρόνου θα πάνε στη Γ’ Λυκείου και μελετάμε τις προϋποθέσεις για την προσμέτρηση, σταδιακά, της επίδοσης σε όλες τις τάξεις τους Λυκείου για την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο. Θέλουμε, επίσης, τα Ιδρύματα να έχουν πιο βαρύνοντα λόγο στον καθορισμό του αριθμού των εισακτέων τους, στη λογική της ενισχυμένης ελευθερίας και αυτονομίας που προωθούμε και με ένα πλέγμα άλλων παρεμβάσεών μας. Βάσει πάντα ενός συνεκτικού σχεδίου, σταδιακά, μεθοδικά και χωρίς να αναστατώσουμε τον σχεδιασμό των μαθητών και των οικογενειών τους. Θα υλοποιήσουμε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις σε βάθος χρόνου, βήμα-βήμα, συνομιλώντας και βάζοντας στην εξίσωση όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και λαμβάνοντας πάντα υπ’ όψιν τις ανάγκες των μαθητών».
Ποιες αλλαγές σκέφτεστε για την επόμενη χρονιά στην καθημερινότητα των σχολείων;
«Η καλλιέργεια νέων δεξιοτήτων είναι κατά τη γνώμη μας απαραίτητη. Εκτός από τη σφαιρική προσέγγιση και την εμβάθυνση σε γνωστικά αντικείμενα, πρέπει να παρέχονται στους νέους επιπλέον εφόδια που θα τους επιτρέπουν να αναλύουν και να αξιοποιούν καλύτερα την παρεχόμενη γνώση και να προσαρμόζονται ευέλικτα σε ένα ραγδαία μεταβαλλόμενο επαγγελματικό και κοινωνικό περιβάλλον. Ο εμπλουτισμός αυτός δρομολογείται άμεσα – ανάμεσα σε άλλα – με την προσθήκη νέων θεματικών στο σχολικό πρόγραμμα σπουδών, όπως ο εθελοντισμός, η επιχειρηματικότητα, η σεξουαλική αγωγή, η καταπολέμηση των εξαρτήσεων, αλλά και με την αναμόρφωση των υφιστάμενων σχολικών προγραμμάτων και εγχειριδίων. Επιπρόσθετα προωθούμε την αξιοποίηση εργαλείων, όπως το πολλαπλό βιβλίο, που προάγουν την κριτική σκέψη και άλλες ήπιες δεξιότητες των μαθητών. Τέλος, μελετάμε μία σειρά από ρυθμίσεις που θα αποσκοπούν στο να δώσουν μεγαλύτερη ελευθερία και αυτονομία στις σχολικές μονάδες, π.χ. αναφορικά με τη διενέργεια σχολικών εκδρομών και τη συμμετοχή μαθητών σε διεθνείς διαγωνισμούς».
Πώς θα προχωρήσετε στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών;
«Σχεδιάζουμε ένα ολοκληρωμένο σύστημα αξιολόγησης πρώτα των σχολικών μονάδων και εν συνεχεία των εκπαιδευτικών, με αποκλειστικό στόχο τη διαρκή βελτίωση, την επιβράβευση αλλά και την αναβάθμιση του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου συνολικά. Η αξιολόγηση θα συνδέεται με την αντιμετώπιση αδυναμιών σε επίπεδο σχολικής μονάδας και με την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, που θα είναι εστιασμένη στις ανάγκες τους. Πιστεύουμε και επενδύουμε στους δασκάλους και στους καθηγητές μας».
Η Τράπεζα Θεμάτων την επόμενη χρονιά στις προαγωγικές εξετάσεις του Λυκείου θα αφορά ένα ποσοστό των θεμάτων που θα επιλεγούν ή συνολικά θα επιλέγονται τα θέματα από αυτή; Μήπως αποτελεί το βασικό βήμα για ένα νέο εξεταστικό σύστημα, καθώς εξασφαλίζεται έτσι η διαφάνεια στην επιλογή των θεμάτων για τα ΑΕΙ;
«Η Τράπεζα Θεμάτων αποτελεί ένα βασικό βήμα για ένα νέο εξεταστικό σύστημα. Και αυτό γιατί μελετάμε, όπως ανέφερα προηγουμένως, να προσμετράται – για την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο – σταδιακά η επίδοση του μαθητή στις τρεις τάξεις του Λυκείου και καίριος πυλώνας της αλλαγής αυτής είναι η Τράπεζα Θεμάτων που διασφαλίζει διαφάνεια, αδιαβλητότητα, κοινούς βαθμούς δυσκολίας και αντικειμενικότητα. Πρόθεσή μας είναι να την επαναφέρουμε άμεσα, από το ερχόμενο δηλαδή σχολικό έτος, με ορισμένες ωστόσο προσαρμογές ώστε να αξιοποιηθεί η εμπειρία από την προηγούμενη εφαρμογή της. Σε κάθε περίπτωση οι εγγυήσεις λειτουργίας της Τράπεζας Θεμάτων, στην κατεύθυνση της καταπολέμησης της παπαγαλίας και της ενίσχυσης της κριτικής σκέψης, εκτός από την επεξεργασμένη ποιότητα των θεμάτων και τη σωστή κατάταξή τους στις ζώνες της ευκολίας ή της δυσκολίας, περνούν εν κατακλείδι μέσα από την καθιέρωση μιας σχετικά εκτεταμένης προς εξέταση ύλης, αλλά και από το πλήθος των ερωτήσεων που πρέπει να είναι το μεγαλύτερο δυνατό».
Θα υπάρξουν πολιτικές ενίσχυσης της εκπαιδευτικής διαδικασίας που συνδέονται με τον διαγωνισμό της PISA;
«Είναι σίγουρο πως τα αποτελέσματα του διαγωνισμού PISA για το 2018 καταδεικνύουν μια χρόνια παθογένεια του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Χρειάζονται δομικές και ουσιαστικές παρεμβάσεις. Και αυτό, ξεκινώντας από τα «θεμέλια», δηλαδή από το ίδιο το νηπιαγωγείο, καθώς έχει αποδειχθεί ότι οι γνώσεις και οι εμπειρίες που προσλαμβάνουν τα παιδιά μέχρι την ηλικία των 6 ετών διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην ψυχοκοινωνική και παιδαγωγική ανάπτυξή τους και βελτιώνουν σημαντικά τις μελλοντικές μαθησιακές τους επιδόσεις σε κρίσιμες δεξιότητες, όπως αυτές που αξιολογεί η PISA. Αποδίδουμε πολύ μεγάλη σημασία λοιπόν στην καλλιέργεια ήπιων δεξιοτήτων, όπως η κριτική σκέψη (π.χ. μέσω καθιέρωσης του πολλαπλού βιβλίου) και η συνεργατικότητα (π.χ. μέσω ομαδικών εργασιών). Να επιβραβεύεται η επιδίωξη για συνεχή αυτοβελτίωση και όχι να συντηρούνται πρότυπα ήσσονος προσπάθειας και εξίσωσης προς τα κάτω. Οι πρωτοβουλίες μας ευθυγραμμίζονται ακριβώς προς αυτή την κατεύθυνση. Σε βάθος χρόνου, με μέθοδο, σχέδιο και συνέπεια, μπορούμε να βελτιώσουμε το επίπεδο των δεξιοτήτων των μαθητών μας και αν μη τι άλλο να δούμε τη χώρα μας σε μια καλύτερη παγκόσμια κατάταξη. Αυτός είναι ο προσανατολισμός μας και αυτόν τον στόχο υπηρετούμε».
Τι θα κάνετε με τη βάση εισαγωγής στις Πανελλαδικές;
«Είναι αδιανόητο να εισάγεται κανείς στο πανεπιστήμιο με βαθμό 8 στα 20, όπως συνέβη στις τελευταίες πανελλαδικές εξετάσεις. Βεβαίως η ελάχιστη βάση εισαγωγής, για την οποία έχουμε μιλήσει πολύ δημοσίως, είναι ανάμεσα σε προτεινόμενες αντιδράσεις στην παθογένεια αυτή, αλλά σίγουρα δεν είναι πανάκεια. Πρέπει να αναζητήσουμε τα βαθύτερα αίτια στο σχολείο και να επιφέρουμε δομικές αλλαγές σε αυτό, όπως η ενίσχυση της προσχολικής εκπαίδευσης, η ενδυνάμωση του αυτόνομου παιδαγωγικού ρόλου του Λυκείου, οι στοχευμένες παρεμβάσεις αναφορικά με το Εθνικό Απολυτήριο και οι προαγωγικές εξετάσεις από τάξη σε τάξη. Χρειάζεται μελέτη και συνέργειες με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς μέχρι να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα».
Ποια είναι τα σχέδιά σας για τα πρότυπα και πειραματικά σχολεία;
«Εργαζόμαστε εντατικά ούτως ώστε από το σχολικό έτος 2020-2021 να λειτουργήσει σημαντικός αριθμός νέων πρότυπων σχολείων επιπλέον των πειραματικών σχολείων, καθώς επίσης να μπουν οι βάσεις και για πρότυπα Επαγγελματικά Λύκεια. Από τον ερχόμενο Ιούνιο επαναθεσμοθετούμε ένα σύστημα εξετάσεων εισαγωγής και τη θέσπιση κριτηρίων με αυξημένα ακαδημαϊκά προσόντα για το εκπαιδευτικό προσωπικό. Στόχος μας, η ανασύσταση και ενίσχυση των δύο αυτών δικτύων, που αποτελούν ένα εξαιρετικό εκπαιδευτικό εργαστήριο εθνικών διαστάσεων για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή της εκπαιδευτικής πολιτικής. Αξίζει να σημειωθεί πως τα πρότυπα και πειραματικά σχολεία έχουν λειτουργήσει στην πράξη ως νησίδες αριστείας και καινοτομίας. Γι’ αυτό και έχουμε θέσει ως βασική προτεραιότητα την ενίσχυσή τους και την αποκατάσταση της μεγάλης ζημιάς που προκάλεσαν οι ιδεοληψίες της προηγούμενης κυβέρνησης. Να διευκρινίσουμε ότι πρόκειται για δίκτυα σχολείων με διαφορετικό προφίλ και διακριτή στόχευση, καθώς τα πρότυπα σχολεία απευθύνονται σε ένα μαθητικό κοινό υψηλών ικανοτήτων, παρέχοντας την ευκαιρία και το πλαίσιο σε αυτά τα παιδιά να αναπτύξουν σε υψηλό επίπεδο τα ταλέντα και τις δυνατότητές τους. Τα πειραματικά είναι σχολεία πιλοτικής εφαρμογής εκπαιδευτικών καινοτομιών, με αποστολή τη διάχυση των καινοτόμων πρακτικών σε ολόκληρο το εκπαιδευτικό σύστημα. Επιπλέον, έχουν διαφορετικά κριτήρια επιλογής μαθητικού δυναμικού».
Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2019
Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2019
Η Χημεία των Χριστουγέννων
Από τα Χημικά Χρονικά (της Ελένη Τέλλα)
Για download πατήστε πάνω δεξιά
- Το άρωμα του φυσικού Χριστουγεννιάτικου Δέντρου
- Τα LED Χριστουγεννιάτικα Φωτάκια
- Οι ασημένιες Χριστουγεννιάτικες μπάλες
- Το τεχνητό χιόνι
- Τα Χριστουγεννιάτικα καμπανάκια
- Gingerbread Cookies!
- Candy Cane!
- Η Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα!
- Η Σαμπάνια!
- Το χαρτί και η ταινία περιτυλίγματος!
- Οι κροτίδες Party Popper!
- Το λουλούδι Αλεξανδρινό!
Για download πατήστε πάνω δεξιά
Infografic για κάθε χημικό στοιχείο
Στο πλαίσιο του διεθνούς εορτασμού του έτους 2019 για την 150η επέτειο της πρώτης δημοσίευσης, από τον Ρώσο επιστήμονα Ντιμίτρι Μεντελέγιεφ, του Περιοδικού Πίνακα η ιστοσελίδα της Royal Society of Chemistry (https://www.rsc.org/) δημοσίευσε 118 infografics με τις 3 κυριότερες χρήσεις των στοιχείων του Π.Π. τα οποία συγκέντρωσα σε ένα 1 αρχείο pdf
Για download πατήστε πάνω δεξιά
Για download πατήστε πάνω δεξιά
Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2019
Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2019
Προσδιορισμός Σχετικής Μοριακής Μάζας (Mr) Αερίου
Στόχος της συγκεκριμένης εργαστηριακής άσκησης είναι να προσδιορίσουμε πειραματικά τη σχετική μοριακή μάζα (Mr) μιας αέριας χημικής ένωσης. Η συγκεκριμένη πειραματική διαδικασία μπορεί να απλοποιηθεί ώστε να πραγματοποιηθεί από μαθητές Α΄ Λυκείου μετά τη διδασκαλία της καταστατικής εξίσωσης ιδανικών αερίων.(Χρονάκης Αντώνης)
Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2019
Η αλλαγή της αλλαγής
Το σχέδιο της κυβέρνησης για το σχολείο του αύριο προβλέπει εθνικό Απολυτήριο που θα προκύπτει από τους βαθμούς και των τριών τάξεων του Λυκείου και θα αποκτάται μέσω εξετάσεων σε θέματα που θα προέρχονται εξ ολοκλήρου (;) από τράπεζα θεμάτων. Το Εθνικό Απολυτήριο θα αποτελεί το εισιτήριο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Συμπεραίνουμε, λοιπόν, ότι η εφαρμογή του νέου αυτού συστήματος θα ξεκινήσει από τους μαθητές της φετινής Γ Γυμνασίου, γιατί δεν γίνεται να εφαρμοστεί από τους μαθητές που βρίσκονται φέτος στην Α Λυκείου και μέχρι να ψηφιστεί ο απαιτούμενος νόμος θα έχει τελειώσει η χρονιά. Ούτε, φυσικά, προλαβαίνει να ετοιμαστεί η τράπεζα θεμάτων. Η λογική λέει, λοιπόν, ότι το 2020, το 2021 και το 2022 θα βαδίσουμε με το υπάρχον σύστημα. Αν μας διευκρινίσουν τα κενά που ακόμα υπάρχουν στο εξεταστικό σύστημα, όπως πως θα αποκτούν το απολυτήριο Λυκείου (με περιφερειακές ή ενδοσχολικές εξετάσεις) οι μαθητές αυτά τα τρία χρόνια και ποιες σχολές θα περιλαμβάνει κάθε επιστημονικό πεδίο, τότε θα ξέρουμε πως θα πορευτούμε τα επόμενα τρία χρόνια των Πανελλαδικών Εξετάσεων.
Ως προς την τράπεζα θεμάτων υπάρχουν κάποια προβλήματα που προέκυψαν κατά την πρώτη εφαρμογή της που έγινε κυριολεκτικά στο πόδι. Κατ’ αρχάς πρόκειται για μία πρόταση του ΟΟΣΑ που σκοπό έχει να έχουμε αντικειμενική αξιολόγηση των μαθητών με το μικρότερο δυνατό κόστος και είναι πολύ καλή ιδέα. Ανοικτή ή κλειστή είναι το ερώτημα που προκύπτει, με την κάθε μία εκδοχή να έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν, στην προηγούμενη εφαρμογή της, ήταν κυρίως δύο: Στα μαθήματα που είχαν μικρή ύλη, προκειμένου να δημιουργηθούν πολλές ερωτήσεις έφτασαν να ζητούνται ασήμαντες λεπτομέρειες, πέρα από κάθε παιδαγωγική λογική. Η δεύτερη παρενέργεια ήταν ότι οι μαθητές αρνούνταν να λύσουν οποιαδήποτε άσκηση δεν περιλαμβανόταν στην τράπεζα θεμάτων και, γενικά, ενδιαφέρονταν μόνο για ό,τι θα μπορούσε να τους εξασφαλίσει καλό βαθμό. Η αλήθεια είναι όμως ότι με την τράπεζα θεμάτων οι μαθητές άρχισαν να διαβάζουν και αυτό είναι πολύ καλύτερο από αυτό που ακολούθησε μετά την κατάργησή της, όπου οι μαθητές σταμάτησαν να διαβάζουν, αφού γνώριζαν καλά ότι, χωρίς καμία προσπάθεια, θα περάσουν στην επόμενη τάξη, θα πάρουν απολυτήριο λυκείου και θα περάσουν και στο Πανεπιστήμιο.
Το μεγαλύτερο, όμως, πρόβλημα είναι ότι με αυτά τα μέτρα επιστρέφουμε στο 2014 και ξηλώνεται οτιδήποτε νομοθετήθηκε από τότε. Αυτό είναι, εν μέρει, λογικό γιατί η μείωση των εξεταζομένων μαθημάτων και η προαγωγή από τη μία τάξη στην άλλη χωρίς καθόλου κόπο έφερε τη διάλυση του σχολείου και την αφασία των μαθητών. Όμως δεν γίνεται κάθε φορά που αλλάζει η κυβέρνηση να έχουμε συνολική ανατροπή στην εκπαίδευση. Ας θυμηθούμε ότι η προσπάθεια για το νέο Λύκειο της κας Διαμαντοπούλου δεν έγινε νόμος όταν Υπουργός Παιδείας ήταν ο κ. Μπαμπινιώτης γιατί η ΝΔ ήθελε να ψηφίσει αυτή το Νέο Λύκειο, όταν θα ερχόταν στην εξουσία, πράγμα που έγινε δια του κ. Αρβανιτόπουλου. Ξηλώθηκε αυτό όταν έγινε κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, για να ξηλωθεί τώρα αυτό που δημιούργησε ο ΣΥΡΙΖΑ, και να επιστρέψουμε στο 2014. Μπορούμε με ασφάλεια να προβλέψουμε ότι όταν αλλάξει πάλι η κυβέρνηση, γιατί αυτό κάποια στιγμή θα γίνει, η νέα κυβέρνηση θα ξηλώσει το σύστημα που τώρα ευαγγελίζεται ο κ. Αντωνίου και πάει λέγοντας.
Είναι προφανές ότι δεν μπορεί έτσι να προχωρήσει η χώρα μας μπροστά. Ο κόσμος αλλάζει με ιλιγγιώδεις ταχύτητες και εμείς παίζουμε ακόμη με το Εθνικό Απολυτήριο, που πρώτος είχε προσπαθήσει να καθιερώσει ο Γιώργος Παπανδρέου πριν από 22 χρόνια και ακόμη δεν έχει εφαρμοστεί. Εμείς μένουμε πίσω συνεχώς και η απόστασή μας από τις χώρες που προοδεύουν όλο και μεγαλώνει. Θυμάστε που έλεγε ο Ανδρέας Παπανδρέου ότι δεν θα γίνουμε τα γκαρσόνια της Ευρώπης, θεωρώντας ότι έχουμε πολύ καλύτερες προοπτικές; Τώρα παρακαλούμε να γίνουμε τα γκαρσόνια της Ευρώπης και προσπαθούμε να αυξήσουμε τη ροή των τουριστών, τα χρήματα που φέρνουν και να αυξήσουμε την τουριστική σεζόν. Φαίνεται ότι χάνουμε οριστικά το τρένο της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, όπως χάσαμε και τα προηγούμενα, οπότε ο τουρισμός θα είναι η μόνη ελπίδα μας.
Αν θέλουμε να προχωρήσει η χώρα μας θα πρέπει να απαιτήσουμε από το πολιτικό προσωπικό να συνεννοηθεί και να χαράξει κοινή γραμμή για την εκπαίδευση για τα επόμενα είκοσι χρόνια, που δεν θα αλλάζει κάθε φορά που θα έχουμε κυβερνητική αλλαγή. Επειδή το πολιτικό προσωπικό δεν δείχνει, μέχρι τώρα, καμία τέτοια διάθεση πρέπει εμείς οι πολίτες να πιέσουμε, ώστε να γίνουν οι απαραίτητοι συμβιβασμοί και να εκπονηθεί το σχέδιο για τα επόμενα 20 χρόνια, που θα μας επιτρέψει να αποκτήσουμε αξιοπρεπή εκπαίδευση και, κυρίως, μέλλον ως χώρα.
Του Στράτου Στρατηγάκηnaftemboriki.gr
Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2019
Netflix: ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΗΜΕΙΑΣ E08S03
Στις οδηγίες στις 8-10-2019 κατά λάθος είχαν εξαιρέσει αρκετές ασκήσεις από το ΚΕΦ. 3 οπότε το διόρθωσαν.
Για τις ιδιότητες των υγρών (όπως και τις ασκήσεις 74,75,76,77 Β τεύχος σελ. 248-249 που τις έχουν εκτός χωρίς λόγο) θα περιμένουμε τη season 4 της σειράς ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΗΜΕΙΑΣ
Για τις ιδιότητες των υγρών (όπως και τις ασκήσεις 74,75,76,77 Β τεύχος σελ. 248-249 που τις έχουν εκτός χωρίς λόγο) θα περιμένουμε τη season 4 της σειράς ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΗΜΕΙΑΣ
Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2019
202 πειράματα με υλικά καθημερινής χρήσης
To «Ένας Φανταστικός, Φυσικός κόσμος!» είναι ένα εκπληκτικό δωρεάν βιβλίο σε ηλεκτρονική μορφή (PDF) από τον πολύπειρο Φυσικό Μανόλη Κουσλόγλου, μέσα από το οποίο παρουσιάζονται 202 πειράματα φυσικής με υλικά που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητα μας.
Στόχος του βιβλίου είναι να προσφέρει μια πλήρη περιγραφή του κάθε πειράματος, ώστε να αποτελέσει ένα καλό εγχειρίδιο για όσους πειραματίζονται με απλά υλικά στις Φυσικές Επιστήμες ενώ τα πειράματα αυτά, κατατάσσονται σε ενότητες, έτσι ώστε ο αναγνώστης να μπορεί εύκολα να εντοπίζει τον τομέα της φυσικής που τον ενδιαφέρει. Αξίζει να σημειωθεί, ότι κάθε πείραμα που υπάρχει στο βιβλίο παρουσιάζεται ως εξής:
α. Τίτλος πειράματος
β. Σύντομη εισαγωγή
γ. Υλικά
δ. Διαδικασία
ε. Τι παρατηρούμε
Στ. Εξήγηση
ζ. Ιδέα παρουσίασης στην τάξη
η. Αστοχίες/παρατηρήσεις
Επομένως, και όπως καταλαβαίνουμε, πρόκειται για μια προσεγμένη δουλειά, άξια συγχαρητηρίων που μπορεί ο κάθε μαθητής ή ενήλικας να χρησιμοποιήσει για τις δικές του ανάγκες δίχως να αντιμετωπίσει προβλήματα και κυρίως χωρίς να του γεννιούνται απορίες κατά τη διάρκεια των πειραμάτων.
Τέλος, να αναφέρουμε ότι όλα τα πειράματα που παρουσιάζονται στο βιβλίο, χρειάστηκε να εκτελεσθούν, να δοκιμασθούν και τελικά να απορριφθούν άλλα τόσα.
Είδος αρχείου: PDF
Μέγεθος: 5.5 MB
Σελίδες: 240
Συγγραφέας: Μανόλης Κουσλόγλου
Εκδόσεις/πηγή: saitapublications.gr
Πειράματα Χημείας στη σελίδα: 87
DOWNLOAD: ΕΔΩ
Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019
Συνδυαστικό διαγώνισμα (ΚΕΦ. 1-4) με βάση την ενότητα της Χημικής Ισορροπίας
Για DOWNLOAD πατήστε πάνω δεξιά
Για ενδεικτικές λύσεις-απαντήσεις πατήστε ΕΔΩ
Θυμίζω τα άλλα διαγωνίσματα της ομάδας μας:
Θερμοχημεία & Χημική Κινητική
Διαμοριακές δυνάμεις
Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2019
Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019
Οι νέες οδηγίες για τη Χημεία Γ Λυκείου
Με ΚΙΤΡΙΝΟ ότι προστέθηκε σε σχέση με τις προηγούμενες οδηγίες:
Αφαίρεσαν τα ΚΟΚΚΙΝΑ:
και επίσης αφαίρεσαν:
Δηλ το ιξώδες , τάση ατμών κλπ πάλι εντός ύλης ή παραλείφθηκαν κατά λάθος ?
Όπως και οι ασκήσεις 34-56 είναι εκτός ύλης στο κεφ.3 ή παραλείφθηκαν κατά λάθος ?
Στην 6.4 θέλουν όντως εκτός τις 74, 75, 76, 77, 79 ή κάτι άλλο θέλουν να πουν γιατί οι ασκήσεις αυτές δεν έχουν λόγο να είναι εκτός!!
Δηλ το ιξώδες , τάση ατμών κλπ πάλι εντός ύλης ή παραλείφθηκαν κατά λάθος ?
Όπως και οι ασκήσεις 34-56 είναι εκτός ύλης στο κεφ.3 ή παραλείφθηκαν κατά λάθος ?
Στην 6.4 θέλουν όντως εκτός τις 74, 75, 76, 77, 79 ή κάτι άλλο θέλουν να πουν γιατί οι ασκήσεις αυτές δεν έχουν λόγο να είναι εκτός!!
Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2019
Σχετικά με τις οδηγίες για την ύλη Χημείας Γ΄Λυκείου
Από το μέλος της επιτροπής συγγραφής των σχολικών βιβλίων Τάσο Κάλλη:
ΧΗΜΕΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ
Μερικές σκέψεις και διαφωνίες μου για τις οδηγίες του Υπουργείου ....
Οι σκέψεις μου δόθηκαν στο ΙΕΠ μέσω του Υπουργείου στις 25 Σεπτεμβρίου , αλλά καμμία επικοινωνία δεν υπηρξε - την οποία ζήτησα ως μέλος της συγγραφικής ομάδας των σχολικών βιβλίων Χημείας - με τον υπεύθυνο Χημικό του ΙΕΠ , αν βεβαίως υφίσταται ...
Άγνωστος βεβαίως ο Χημικός που έδωσε τις οδηγίες !
Διαφωνώ με τις οδηγίες στα εξής
ΧΗΜΕΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ
Μερικές σκέψεις και διαφωνίες μου για τις οδηγίες του Υπουργείου ....
Οι σκέψεις μου δόθηκαν στο ΙΕΠ μέσω του Υπουργείου στις 25 Σεπτεμβρίου , αλλά καμμία επικοινωνία δεν υπηρξε - την οποία ζήτησα ως μέλος της συγγραφικής ομάδας των σχολικών βιβλίων Χημείας - με τον υπεύθυνο Χημικό του ΙΕΠ , αν βεβαίως υφίσταται ...
Άγνωστος βεβαίως ο Χημικός που έδωσε τις οδηγίες !
Διαφωνώ με τις οδηγίες στα εξής
ΤΕΥΧΟΣ Β
Η παράγραφος 3.4 για την οποία δόθηκαν οδηγίες δεν είναι στη Διδακτέα - Εξεταστέα ύλη .
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: Θερμοχημεία
Με δεδομένο ότι θα δίνονται οι θερμοχημικές εξισώσεις πρέπει να διδαχθούν και οι Ασκήσεις - Προβλήματα :
18 σελ.63 και
33 σελ.65
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: Χημική Κινητική
Α. Οι λεζάντες και οι εικόνες δεν είναι στην πρώτη σελίδα της παραγράφου 3.1 , αλλά στην 3.2 .
Β. Θα πρέπει να μην διδαχθεί το σχήμα 3.5 , γιατί δεν έχει σαφή εξήγηση και δημιουργεί προβλήματα στην κατανόησή του από τους υποψηφίους .
Γ. Η διευκρίνηση που δίνεται για το παράδειγμα 3.3 να αγνοηθεί , γιατί παραπέμπει σε εξήγηση μετά το σχήμα 3.12 που βρίσκεται σε παράγραφο εκτός ύλης ( παράγραφος 3.4 ) .
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 : Χημική Ισορροπία
Να μην διδαχθεί το πρόβλημα 58 της σελίδας 132 , γιατί η λύση του στηρίζεται στην κινητική απόδειξη του νόμου χημικής ισορροπίας που είναι εκτός ύλης .
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 : Οξέα - Βάσεις και Ιοντική ισορροπία
Α. Να μην διδαχθούν το γ ερώτημα του προβλήματος 117 ( σελ. 197 ) και το πρόβλημα 120 ( σελ. 198 ) γιατί είναι εκτός ύλης .
Β. Να διδαχθούν το α και το β από τα ερωτήματα του προβλήματος 123 ( σελ. 199 ) αφού παρόμοιο πρόβλημα έχει ζητηθεί στις εξετάσεις και είναι εντός ύλης ) .
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 : Ηλεκτρονιακή δομή των ατόμων και Περιοδικός Πίνακας
Α. Δεν πρέπει να ζητηθεί η ερμηνεία του Πίνακα 6.5 στη σελίδα 220 , γιατί εδώ και μερικά χρόνια οι μαθητές στην Α’ Λυκείου δεν διδάσκονται τα όξινα , τα βασικά και τα επαμφοτερίζοντα οξείδια .
Β. Να μην διδαχθούν τα προβλήματα 26 και 28 ( εκτός λογικής και σκέψης της θεωρίας ) .
Γ. Να μην διδαχθεί η άσκηση 54 αφού οι μαθητές δεν μπορούν να απαντήσουν με βάση τη θεωρία .
Δ. Από την άσκηση 58 είναι εκτός ύλης και το ερώτημα α .
Ε. Πρέπει να διδαχθούν από τα γενικά προβλήματα τα : 74 , 75 , 76 και 77.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 : Οξειδοαναγωγή - Ηλεκτρόλυση
Α. Με δεδομένα τα αντιδρώντα και προιόντα πρέπει να διδαχθούν και οι ασκήσεις 32 , 33 και 35 .
Β. Πρέπει να διδαχθεί και το πρόβλημα 56 αφού είναι εντός ύλης και παρόμοιο έχει ζητηθεί στις εξετάσεις .
Αναμενω τις παρατηρησεις και τις ενστάσεις των αγαπητων συναδελφων ...
Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2019
Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2019
Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2019
Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2019
Διαγώνισμα στα κεφάλαια Θερμοχημεία και Χημική Κινητική
Στο Δ2α το σωστό είναι <<στιγμιαία ταχύτητα κατανάλωσης>> αντί για <<στιγμιαία αντίδραση κατανάλωσης>>
Για Download πάνω δεξιά
ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΕΔΩ
Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2019
Επαναληπτικές Πανελλαδικές Χημείας 2019
Εκφωνήσεις: ΧΗΜΕΙΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ 2019
Σύντομες απαντήσεις:
ΘΕΜΑ Α
Α1->δ Α2->δ Α3->α Α4->γ Α5 -> Λ Λ Σ Σ Λ
ΘΕΜΑ Β
Β1 α-> F β-> i (Na Mg) ii (Co, Ni) iii (Br, F) γ -> παρόμοιες δ-> ...3d6
B2 α) 1->A 2->B β) i
B3 α) το διάλυμα μεθυλαμίνης β) ίδιο γ) στο διάλυμα μεθυλαμίνης (στο Β3 έπρεπε να δίνει ότι ισχύουν οι προσεγγίσεις).
Β4 Η αντίδραση είναι εξώθερμη και τη 2η φορά η θ αυξάνεται οπότε η απόδοση μειώνεται δηλ η [Γ] τη 2η φορά είναι μικρότερη
ΘΕΜΑ Γ
Γ1 Β: 2-προπανόλη κλπ
Γ2 0,206 g (η άσκηση κανονικά είναι λάθος διότι και το ΑCOONa αντιδρά με HCl
ΘΕΜΑ Δ
Δ1 Συντελεστές: 3 2 2 -> 3 2 2 2
Δ2 α) 1.120.000 L CH4 β) 937.500 L CO2 (Eίναι 125.000/3 mol CO2 και δίνει η εκφώνηση 22,4/3=7,5) (Σχόλιο: Λίγοι μαθητές θα το έλυναν λόγω κακής διατύπωσης)
Δ3 8,25 mol
Δ4 C2H5-C(CH3)2MgX
Δ5 1/11 L
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στο Δ3 εκ παραδρομής ζητάει την Κc της αντίδρασης (3) ενώ το σωστό είναι της (5)
Σύντομες απαντήσεις:
ΘΕΜΑ Α
Α1->δ Α2->δ Α3->α Α4->γ Α5 -> Λ Λ Σ Σ Λ
ΘΕΜΑ Β
Β1 α-> F β-> i (Na Mg) ii (Co, Ni) iii (Br, F) γ -> παρόμοιες δ-> ...3d6
B2 α) 1->A 2->B β) i
B3 α) το διάλυμα μεθυλαμίνης β) ίδιο γ) στο διάλυμα μεθυλαμίνης (στο Β3 έπρεπε να δίνει ότι ισχύουν οι προσεγγίσεις).
Β4 Η αντίδραση είναι εξώθερμη και τη 2η φορά η θ αυξάνεται οπότε η απόδοση μειώνεται δηλ η [Γ] τη 2η φορά είναι μικρότερη
ΘΕΜΑ Γ
Γ1 Β: 2-προπανόλη κλπ
Γ2 0,206 g (η άσκηση κανονικά είναι λάθος διότι και το ΑCOONa αντιδρά με HCl
ΘΕΜΑ Δ
Δ1 Συντελεστές: 3 2 2 -> 3 2 2 2
Δ2 α) 1.120.000 L CH4 β) 937.500 L CO2 (Eίναι 125.000/3 mol CO2 και δίνει η εκφώνηση 22,4/3=7,5) (Σχόλιο: Λίγοι μαθητές θα το έλυναν λόγω κακής διατύπωσης)
Δ3 8,25 mol
Δ4 C2H5-C(CH3)2MgX
Δ5 1/11 L
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στο Δ3 εκ παραδρομής ζητάει την Κc της αντίδρασης (3) ενώ το σωστό είναι της (5)
Πέμπτη 29 Αυγούστου 2019
Τρίτη 20 Αυγούστου 2019
Παρασκευή 28 Ιουνίου 2019
Βαθμολογίες στη Χημεία (Πανελλαδικές 2019)
Μπράβο παιδιά!!!
Πέρασε και φέτος μία πολύ δύσκολη χρονιά.
Βρεθήκατε μπροστά σε θέματα με ασάφειες , δύσκολα και πάρα πολλά!
Η έγκαιρη όμως διδασκαλία στο φροντιστήριο δύσκολων και πρωτότυπων θεμάτων (διαφορετικής λογικής από αυτήν του σχολικού βιβλίου) σας προστάτευσε από το Βατερλώ που επικράτησε Πανελλαδικά στη Χημεία.
Μόλις 4 % Πανελλαδικά από 90-100 (πέρσι το ποσοστό ήταν 24%)
Μόλις 15 % Πανελλαδικά από 80-100 …
Αυτοί είναι οι μαθητές μου που ανήκουν στο 15 %
που ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ έγραψε πάνω από 16
Σωτηρόπουλος Ηλίας 2ος Λ.Παλαμά (98+95)
|
96,5
|
Γκαβαλέκας
Πολύκαρπος 1ος(3οΛ.Καρδίτσας)
|
94
|
Καραγιάννης Γιώργος 2ος (3ο Λ.Καρδίτσας)
|
92
|
Χασιώτης Σταύρος 1ος (4ο Λ.Καρδίτσας)
|
91,5
|
Τσόκου Ντανιέλα 1η (Λ.Μουζακίου)
|
87,5
|
Λεοντίδου Ξένη 3η (4ο Λ.Καρδίτσας)
|
87
|
Κωστοπούλου Μαρία
|
85,5
|
Αγγελίδη Αφροδίτη
|
85
|
Σιούρτου Σεραφούλα
|
85
|
Φαλάρας Απόστολος
|
84,5
|
Μανώλης Θωμάς
|
84
|
Τσιώτας
Γιώργος
|
82,5
|
Οικονόμου
Ευαγγελία
|
80
|
Τσιλομήτρου Μαρία
|
80
|
Πέμπτη 27 Ιουνίου 2019
Δευτέρα 24 Ιουνίου 2019
Παρασκευή 21 Ιουνίου 2019
Δευτέρα 17 Ιουνίου 2019
Παρασκευή 14 Ιουνίου 2019
Σχόλια για τα σημερινά θέματα Χημείας
Αψυχολόγητα πολλά και δύσκολα τα θέματα σήμερα γι αυτό και ο χρόνος σε πολλούς δεν έφτασε.
Απευθύνονταν σε μαθητές που είχαν κατανοήσει σε βάθος όλες τις λεπτομέρειες της θεωρίας.
Διατηρήθηκε και φέτος η λογική της εξέτασης σε χημικές ουσίες οι οποίες παρουσιάζουν βιολογικό, φαρμακευτικό και βιομηχανικό ενδιαφέρον, καταδεικνύοντας έτσι τις διάφορες εφαρμογές της Χημείας στην καθημερινή μας ζωή.
Θεωρώ ότι όποιος πήρε το μήνυμα από τα περσινά θέματα θα έπρεπε να είχε προετοιμάσει (ως ένα βαθμό βέβαια) σε ανάλογα θέματα τους μαθητές του για φέτος...
Ούτε βέβαια από τη σχολική διδασκαλία (βλπ. σχολικό βιβλίο) ο μαθητής ήταν προετοιμασμένος για τέτοια θέματα
Μερικές αστοχίες τώρα διότι κανένας δεν είναι...Πάπας:
Β2β: Ατομική ακτίνα ιόντος!! Κακοδιατυπωμένο έως άστοχο. Προβλημάτισε και δίχασε στις απαντήσεις πολλούς συναδέλφους. Οι θεματοδότες ετοίμασαν πρώτα την απάντηση και μετά προσπάθησαν να κάνουν την ερώτηση.
Γ3: Τα προιόντα αντιδρούν με διάλυμα KMnO4 ...
Έπρεπε να λέει τα οργανικά προιόντα γιατί και το NaCl αντιδρά!!!
Δ2: Λαμβάνεται δείγμα από τα προιόντα της καταλυτικής αντίδρασης δηλ από την αντίδραση (1) μιας και στη (2) δεν είχαν τον καταλύτη
Που είναι το Ν2 στα προιόντα της (1); Πουθενά ...
Αυτό μπέρδεψε τους μαθητές που έμαθαν να ψειρίζουν τις εκφωνήσεις
ΛΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ
ΛΥΣΕΙΣ ΟΕΦΕ
ΑΛΛΑ ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ:
α) Μπαλτζόπουλος Αντώνης-Χημικός
β) Ενωση Ελλήνων Χημικών
γ) ΟΕΦΕ
ΛΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ
ΛΥΣΕΙΣ ΟΕΦΕ
ΑΛΛΑ ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ:
α) Μπαλτζόπουλος Αντώνης-Χημικός
β) Ενωση Ελλήνων Χημικών
γ) ΟΕΦΕ
Είναι ο μαθητής που απάντησε στο Β1β pH=8 |
Δευτέρα 10 Ιουνίου 2019
Πέμπτη 6 Ιουνίου 2019
Καλή επιτυχία!
Αγαπητές μαθήτριες, αγαπητοί μαθητές
Αύριο θα αρχίσετε να ξεφυλλίζετε κι ένα άλλο βιβλίο:
"Το βιβλίο της ζωής"
Κεφάλαιο 1ο: Πανελλαδικές
Με τον καιρό θα γνωρίσετε και τα άλλα κεφάλαια του βιβλίου αυτού. Είναι εξίσου ή και περισσότερο σημαντικά από το 1ο κεφάλαιο. Όλα όμως έχουν ένα κοινό σημείο: απαιτούν αγώνες, υπομονή, επιμονή και θυσίες.
Αύριο είναι ο πρώτος σταθμός στο ταξίδι για την Ιθάκη.
Δεν είναι η ίδια η Ιθάκη!
Εύχομαι κάθε επιτυχία!!!
Τετάρτη 5 Ιουνίου 2019
Σπάνιες γαίες
Το υπερόπλο των σπάνιων γαιών επιστρατεύει η Κίνα
Οι σπάνιες γαίες (ή και λανθανίδες) είναι 17 μέταλλα (χημικά στοιχεία) και αποτελούν βασικά συστατικά για την κατασκευή εκατοντάδων προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, από κινητά τηλέφωνα και στρατιωτικό εξοπλισμό μέχρι μπαταρίες ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων και τουρμπίνες αιολικής ενέργειας.
Από την Κίνα προέρχεται το 90% της παγκόσμιας παραγωγής σπάνιων γαιών. Ενδεχόμενη μείωση της παραγωγής τους θα δημιουργούσε τεράστια προβλήματα στις χώρες όπου εξάγονται, όπως στις ΗΠΑ που την τριετία 2014-2017 κάλυψαν το 80% των αναγκών τους σε «υψηλής τεχνολογίας μέταλλα» από την Κίνα. Αποτελούν, λοιπόν, οι σπάνιες γαίες το τέλειο μέσο πίεσης στην κλιμακούμενη εμπορική σύγκρουση;
«Μην πείτε ότι δεν σας προειδοποιήσαμε» επισημαίνουν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κίνας. «Θα γίνουν οι σπάνιες γαίες το όπλο της Κίνας στην αδικαιολόγητη πίεση των ΗΠΑ; Η απάντηση δεν αποτελεί μυστικό».
Εν μέσω της έντονης εικοτολογίας που καλλιεργεί τους τελευταίους μήνες για πιθανά αντίποινα, το Πεκίνο φροντίζει κάθε τόσο να κατεβάζει παράλληλα τους τόνους. Όπως δήλωσε ο Κινέζος υφυπουργός Εμπορίου Γουάνγκ Σοουέν, ο οποίος διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διαμάχη και στις διαπραγματεύσεις με την Ουάσιγκτον: «Έχουμε τα μεγαλύτερα αποθέματα σπάνιων γαιών στον κόσμο. Θέλουμε να διασφαλίσουμε τις ανάγκες άλλων χωρών. Ωστόσο, είναι απαράδεκτο εάν άλλες χώρες χρησιμοποιούν σπάνιες γαίες από την Κίνα για να εμποδίσουν την ανάπτυξή της».
Ο «αποκλεισμός» της Huawei
Η παραπάνω απειλή, αν και αρκετά αποδυναμωμένη, συνιστά την απάντηση του Πεκίνου στις αμερικανικές «προκλήσεις». Έτσι «διαβάζει» η κινεζική ηγεσία την απόφαση της Ουάσινγκτον να βάλει την κινεζική Huawei και λόγω υπονοιών για οικονομική κατασκοπεία σε μαύρη λίστα, καθιστώντας ουσιαστικά αδύνατη τη συνεργασία της με αμερικανικές επιχειρήσεις.
Η Huawei, η οποία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής κινητών τηλεφώνων στον κόσμο, προχώρησε τις τελευταίες μέρες σε μείωση της παραγωγής της, όπως έγραψε η «South China Morning Post» του Χονγκ-Κονγκ.
Η Κίνα από τη μεριά της προχώρησε το περασμένο Σαββατοκύριακο στην επιβολή νέων δασμών σε χιλιάδες αμερικανικά προϊόντα, ενώ σταμάτησε τις αγορές σόγιας από τις ΗΠΑ.
Σε επίσημο έγγραφο το Πεκίνο επιρρίπτει τις ευθύνες της κλιμακούμενης έντασης στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα κατηγορεί την Ουάσιγκτον ότι προσέρχεται κάθε τόσο στις διαπραγματεύσεις με νέες απαιτήσεις.
Εκπρόσωπος του Πεκίνου παρουσίασε το περασμένο Σαββατοκύριακο τη νέα στρατηγική της Ουάσινγκτον, επισημαίνοντας: «Δεν θέλουμε εμπορικό πόλεμο, αλλά δεν τον φοβόμαστε, θα δώσουμε μάχες αν χρειαστεί. Επ’ αυτού η θέση της Κίνας δεν έχει αλλάξει».
Στη Χημεία Σπάνιες Γαίες (ΣΓ) καλούνται τα μέταλλα (χημικά στοιχεία) τα οξείδια των οποίων είναι γαιώδους μορφής και ονομάστηκαν έτσι λόγω της εξαιρετικής σπανιότητάς τους. Αυτά τα μέταλλα λέγονται και λανθανίδες, εκ του ονόματος του πρώτου στοιχείου της κατηγορίας αυτών στον Περιοδικό πίνακα. Παρουσιάζουν σχεδόν τις ίδιες φυσικές και χημικές ιδιότητες.
Στην κατηγορία αυτή υπάγονται τα ακόλουθα χημικά στοιχεία, τα οποία μόνο για λόγους ευκολίας υποδιαιρούνται σε τρεις υποομάδες:
·1η Υποομάδα: Λανθάνιο, Δημήτριο, Πρασεοδύμιο, Νεοδύμιο, Προμήθειο και Σαμάριο. Κύριες πηγές των στοιχείων αυτής της υποομάδας είναι τα ορυκτά μοναζίτης, τσερίτης και αλλανίτης.
Αλλανίτης |
Μοναζίτης |
Σαμάριο
2η Υποομάδα: Ευρώπιο, Γαδολίνιο και Τέρβιο. Κύριες πηγές των στοιχείων αυτής της υποομάδας είναι τα ορυκτά σαμαρσκίτης και μερικά είδη ξενοτίμου.
Ξενότιμο |
Σαμαρσκίτης |
Ευρώπιο
3η Υποομάδα: Δυσπρόσιο, Όλμιο, Ύτριο, Έρβιο, Θούλιο, Υτέρβιο και Λουτέτσιο. Κύριες πηγές των στοιχείων αυτής της υποομάδας είναι τα ορυκτά γαδολινίτης, ξενότιμο, ευξενίτης και φεργκιουσονίτης.
Υττέρβιο
Θούλιο
Λουτήτιο
Το μεγαλύτερο παγκοσμίως ορυχείο εξόρυξης ΣΓ στο Bayan Obo, Μπαοτού, Εσωτερική Μογγολία, Κίνα
Λόγω της βιομηχανικής τους μοναδικότητας σε εφαρμογές και χρήσεις προϊόντων υψηλής τεχνολογίας (λέιζερ, κινητά τηλέφωνα, οθόνες υγρών κρυστάλλων κ.α.) και στις λεγόμενες «πράσινες» τεχνολογίες (στις μπαταρίες των υβριδικών αυτοκινήτων, στα φωτοβολταϊκά, στους λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης, στις τουρμπίνες των ανεμογεννητριών) η ζήτηση των σπάνιων γαιών αυξάνεται συνεχώς.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που προκύπτει από την εξόρυξη και επεξεργασία των σπάνιων γαιών είναι η ραδιενέργεια, η οποία συνδέεται με την παρουσία υψηλών συγκεντρώσεων ουρανίου (U) και θορίου (Th) κι άλλων ραδιενεργών στοιχείων, των οποίων η περιβαλλοντική διαχείριση έχει ειδικές απαιτήσεις αδειοδότησης (τουλάχιστον στη Β. Αμερική και στην Ε.Ε.), ενώ ταυτόχρονα είναι ιδιαίτερα δαπανηρή.
Το Bayan-Obo, το μεγαλύτερο «κοίτασμα» σπάνιων γαιών του κόσμου που βρίσκεται στην Εσωτερική Μογγολία της Κίνας (διαθέτει περισσότερα από 40 εκατ. τόνους REE ορυκτών και μετά από 40 και πλέον χρόνια εξόρυξης έχει εξορυχθεί μόλις το 35%) περιέχει μοναζίτη - μπαστναζίτη (Bastnasite) και ελαφρές γαίες δημητρίου (Ce), υττρίου (Y) και λανθανίου (La). Ωστόσο, περιέχει και θόριο (Th) το οποίο ανιχνεύεται στα απορρίμματα (tailings) της εκμετάλλευσης, δημιουργώντας εστίες μόλυνσης του εδάφους και των νερών στην ευρύτερη περιοχή Baotou.
Μπαστναζίτης
|
Τρίτη 4 Ιουνίου 2019
Σάββατο 1 Ιουνίου 2019
Το βιβλίο Β΄ Λυκείου ΚΕΦ.1 με τη νέα ύλη
Η νέα ύλη από το ΚΕΦ. 1 από το βιβλίου "ΧΗΜΕΙΑ Β΄ Γενικού Λυκείου (Θετικής Κατεύθυνσης) των Σ. Λιοδάκη, Δ. Γάκη, Δ. Θεοδωρόπουλου, Αν. Κάλλη (ΕΚΔΟΣΗ 2009)"
Θυμίζω τα εντός ύλης:
1.1«Διαμοριακές δυνάμεις - Μεταβολές φυσικών καταστάσεων - Νόμος μερικών πιέσεων»
ΕΚΤΟΣ από την υποενότητα «Μεταβολές κατάστασης της ύλης» και την υποενότητα «Αέρια – Νόμος μερικών πιέσεων του Dalton»
1.2«Προσθετικές ιδιότητες διαλυμάτων», ΜΟΝΟ η υποενότητα «Ώσμωση και Ωσμωτική πίεση», χωρίς την «αντίστροφη ώσμωση»
ΣΗΜ: Τα υπόλοιπα από τη νέα ύλη περιλαμβάνονται στο βιλίο της Γ (βλπ.ΕΔΩ)
Για download πατήστε πάνω δεξιά
Θυμίζω τα εντός ύλης:
1.1«Διαμοριακές δυνάμεις - Μεταβολές φυσικών καταστάσεων - Νόμος μερικών πιέσεων»
ΕΚΤΟΣ από την υποενότητα «Μεταβολές κατάστασης της ύλης» και την υποενότητα «Αέρια – Νόμος μερικών πιέσεων του Dalton»
1.2«Προσθετικές ιδιότητες διαλυμάτων», ΜΟΝΟ η υποενότητα «Ώσμωση και Ωσμωτική πίεση», χωρίς την «αντίστροφη ώσμωση»
ΣΗΜ: Τα υπόλοιπα από τη νέα ύλη περιλαμβάνονται στο βιλίο της Γ (βλπ.ΕΔΩ)
Για download πατήστε πάνω δεξιά
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)