Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2017

Ασυνήθιστα ονόματα χημικών ενώσεων

Μπορείτε ΕΔΩ να βρείτε μία ατέλειωτη λίστα με ασυνήθιστα ονόματα χημικών ενώσεων.
Ένα δείγμα:


Μπορείτε να κατεβάσετε και το σχετικό βιβλίο (σε pdf):
από ΕΔΩ

Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2017

Γ΄Λυκείου: σ,π δεσμοί - Υβριδισμός


1.  Δείτε εδώ , εδώ  κι εδώ πως δημιουργεί υβριδικά τροχιακά (sp3, sp2, sp) το άτομο του άνθρακα.
2. Υβριδικά τροχιακά στο C2 H6 (αιθάνιο), C2H4 (αιθένιο), C2H2 (αιθίνιο) εδώ
3.  Στο video που ακολουθεί φαίνονται τα sp υβριδικά τροχιακά που χρησιμοποιεί το Be (Βηρύλλιο) στην ένωση BeCl2                                        

                      

4.  Στο video που ακολουθεί φαίνονται τα sp2 υβριδικά τροχιακά που χρησιμοποιεί το B (Βόριο) στην ένωση BF

                    

5.  Ερωτήσεις στον υβριδισμό: 1234  5

6.  Στο βίντεο που ακολουθεί δείτε όλα τα είδη υβριδισμού (sp3, sp2, sp)
                   

7. Φυσικά υπάρχουν κι άλλα είδη υβριδισμού:
Για sp3d , sp3d2 και τα άλλα γνωστά είδη υβριδισμού πατήστε εδώ

8. Δείτε πως οι πυρήνες όλων των ατόμων στο μόριο του αιθυλενίου βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο και οι πυρήνες όλων των ατόμων στο μόριο του ακετυλενίου βρίσκονται στην ίδια ευθεία-επίπεδο: 
Ακετυλένιο
Αιθυλένιο
Περισσότερα εδώ

9.  Υβριδισμό εμφανίζει και το Ν , Ο κ.λ.π.
Το Ν στη θεμελιώδη κατάσταση έχει ηλεκτρονιακή δομή:
 Αν το άτομο Ν χρησιμοποιούσε στην αμμωνία ΝΗ3 για τον σχηματισμό ομοιοπολικών δεσμών τα τρία αμιγή p ατομικά τροχιακά του, η γωνία του του δεσμού Η-Ν-Η θα ήταν 90 μοίρες. Επειδή όμως η γωνία δεσμού είναι 107,3  μοίρες, συμπεραίνουμε ότι το Ν χρησιμοποιεί sp3 υβριδικά τροχιακά. Με υβριδισμό του 2s και των 2p τροχιακών δημιουργούνται τέσσερα sp3 υβριδικά τροχιακά στα οποία τοποθετούνται 5 e.
 Με επικάλυψη των τριών ημισυμπληρωμένων sp3 υβριδικών τροχιακών με το 1s ατομικό τροχιακό του Η σχηματίζονται 3σ δεσμοί (Ν-Η). Το τέταρτο συμπληρωμένο sp3 υβριδικό τροχιακό καταλαμβάνει την τέταρτη κορυφή του τετραέδρου (μη δεσμικό ζεύγος e)
ΣΗΜ:  Τα παραπάνω δεν αναφέρονται στο σχολικό βιβλίο της Γ΄Λυκείου και ως εκ τούτου το Ν θεωρούμε ότι σχηματίζει "πάντα" δεσμούς με τα τρία p αμιγή τροχιακά π.χ. στο Ν2.  Στην ΝΗ3 όμως όπως βλέπουμε δεν ισχύει αυτό.
Προσομοιώσεις για ενώσεις του Ν και Ο που εμφανίζουν υβριδισμό εδώ κι εδώ

10. Κατεβάστε από εδώ μία παρουσίαση (σε ppsx ) για τον υβριδισμό από το συνάδελφο Σιάπκα Δημήτρη.

Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017

Τέσσερα μαθήματα στις Πανελλαδικές, από το 2020


Τέσσερα θα είναι τα μαθήματα στα οποία θα εξετάζονται οι απόφοιτοι Λυκείου για να εισαχθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, από το 2020. Τότε, για τους μαθητές της φετινής Γ΄ Γυμνασίου, θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά το εξεταστικό σύστημα το οποίο σήμερα μελετά η κυβέρνηση και το οποίο, παρότι ορίζεται ως νέο, αποτελεί μια παραλλαγή του ισχύοντος, ως προς τον αριθμό των κατ’ ελάχιστον τεσσάρων εξεταζομένων μαθημάτων.

Η κυβέρνηση, δρώντας με πολιτικούς όρους, εξαντλεί τις «κόκκινες γραμμές» για την εξεταστική διαδικασία και δεν προκρίνει μια αύξηση του αριθμού, η οποία θα προκαλούσε μεγαλύτερο άγχος, προσπάθεια και οικονομικό κόστος για τους 18χρονους και τις οικογένειές τους.

Άλλωστε, μετά τη μεταρρύθμιση επί υπουργίας Γεράσιμου Αρσένη στα τέλη της δεκαετίας του ’90, όταν οι μαθητές εξετάζονταν και στα 13 μαθήματα του Λυκείου, οι επόμενοι υπουργοί Παιδείας (Πέτρος Ευθυμίου, Μαριέττα Γιαννάκου, Αννα Διαμαντοπούλου, Κώστας Αρβανιτόπουλος) –με πολιτικά και παιδαγωγικά επιχειρήματα ο καθένας– μείωσαν σταδιακά τον αριθμό των υποχρεωτικά εξεταζόμενων μαθημάτων σε εννέα, έξι και τώρα τέσσερα, κατήργησαν τις εξετάσεις στη Β΄ Λυκείου και τη βάση του 10. Παράλληλα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», εξετάζεται η εισαγωγή των αποφοίτων Λυκείου μόνο με το απολυτήριό τους σε ομάδα σχολών ΑΕΙ/ΤΕΙ χαμηλής ζήτησης.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) Γεράσιμος Κουζέλης, ο σχεδιασμός οριστικοποιείται στα ακόλουθα εξεταζόμενα μαθήματα:
1. Ελληνική Γλώσσα, για όλους τους υποψηφίους.
2. Δύο μαθήματα, η επιλογή των οποίων θα προσανατολίζει τους μαθητές σε επιστημονικό κλάδο σχολών. Βεβαίως, τα δύο αυτά μαθήματα θα είναι προκαθορισμένα από τα ΑΕΙ/ΤΕΙ. Εξετάζεται εάν οι βαθμοί στα δύο μαθήματα θα πολλαπλασιάζονται με συντελεστή βαρύτητας για τις συνολικές μονάδες κάθε υποψήφιου.
3. Ένα μάθημα επιλογής, το οποίο ο υποψήφιος θα μπορεί να το συνδυάσει με ένα από τα δύο άλλα, ώστε να του δώσει μια εναλλακτική πρόσβαση σε άλλο πανεπιστημιακό ή τεχνολογικό ίδρυμα.

Με βάση τον σχεδιασμό αυτό, είναι ευκρινές ότι οι ισορροπίες και τα «κλειδιά» του υπάρχοντος συστήματος δεν θα αλλάξουν ιδιαίτερα αφού και με το ισχύον σύστημα:
• Οι υποψήφιοι εξετάζονται στη Νεοελληνική Γλώσσα.
• Οι υποψήφιοι εξετάζονται σε δύο μαθήματα που τους προσανατολίζουν σε συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο σχολών. Για παράδειγμα, όσοι στοχεύουν στις φιλολογίες πρέπει να εξετασθούν σε Αρχαία και Ιστορία, ενώ για την πρόσβαση από τις θετικές επιστήμες απαραίτητες είναι η Φυσική και Χημεία. Τα Μαθηματικά είναι απαραίτητα για Πολυτεχνεία και Φυσικό και η Βιολογία το τέταρτο μάθημα για Ιατρικές.

Υπάρχει ένα πέμπτο μάθημα το οποίο εάν θέλει ο υποψήφιος μπορεί να δηλώσει, με στόχο να διευρύνει τις επιλογές του για σχολές. Για τον λόγο αυτό το ισχύον σύστημα ονομάζεται 4+1. Το σχεδιαζόμενο από το ΙΕΠ σύστημα είναι ακόμη πιο «φιλολαϊκό» καθώς ορίζει ότι το τέταρτο μάθημα θα εξασφαλίζει εναλλακτική πρόσβαση σε ΑΕΙ/ΤΕΙ.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μελετήσουν τον χάρτη του σημερινού εξεταστικού συστήματος για να κατανοήσουν σε ποια βασικά μαθήματα θα κληθούν το 2020 να εξετασθούν –και άρα να προετοιμασθούν– με βάση τον επιστημονικό κλάδο στον οποίο θέλουν να σπουδάσουν. Οι τελικές μονάδες για την εισαγωγή στα ΑΕΙ/ΤΕΙ θα προκύπτουν μόνο από τον βαθμό στα τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα.

Βασική διαφορά με το ισχύον σύστημα είναι ότι, στο σχεδιαζόμενο, τα κρίσιμα μαθήματα θα διδάσκονται περισσότερες ώρες (τουλάχιστον εξάωρα την εβδομάδα) και σε βάθος. «Θα ξεβολέψει πολύ κόσμο, διότι το σύστημα θα σπάσει παγιωμένες νοοτροπίες εντός του σχολείου», παρατηρεί ο κ. Κουζέλης.

Αντίθετα, ανατροπές σχεδιάζονται στο Απολυτήριο, ο βαθμός του οποίου θα προκύπτει από τον μέσο όρο των προφορικών βαθμών στα δύο τετράμηνα και των βαθμών στις πανελλαδικές εξετάσεις. Οι βαθμοί των δύο τετραμήνων θα μετρούν κατά 80% στον μέσο όρο και ο βαθμός των εξετάσεων κατά 20%. Μάλιστα, εξετάζεται μόνο το Απολυτήριο να δίνει πρόσβαση σε σχολές χαμηλής ζήτησης, ωστόσο έμπειροι εκπαιδευτικοί παράγοντες ερμηνεύουν την εν λόγω πρόβλεψη ως κενή περιεχομένου ρύθμιση, μόνο για τα μάτια του ΣΥΡΙΖΑ, που μιλούσε προεκλογικά για ελεύθερη πρόσβαση. Οπως ανέφερε στην «Κ» στέλεχος του υπουργείου Παιδείας, «ουσιαστικά και σήμερα υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση στις χαμηλής ζήτησης σχολές, καθώς εισάγονται υποψήφιοι με 3, 4, και 5...».

Υποχρεωτικό μάθημα τα Θρησκευτικά
Τα Θρησκευτικά παραμένουν υποχρεωτικά για όλους τους μαθητές. Το ΙΕΠ πρότεινε στα νέα αναλυτικά προγράμματα της Β΄ και Γ΄ Λυκείου το μάθημα να μετατραπεί σε επιλογής. Για να μη ρίξει επιπλέον... λάδι στη φωτιά που άναψε με τα νέα προγράμματα σπουδών –για το θέμα έχει ορισθεί έκτακτη συνεδρίαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος την προσεχή Τετάρτη και Πέμπτη–, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας αποφάσισε να διατηρήσει τα Θρησκευτικά υποχρεωτικά. Άλλωστε, η υποχρεωτικότητα του μαθήματος συμφωνήθηκε ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Βέβαια, και στις δύο τάξεις το μάθημα θα διδάσκεται μία ώρα την εβδομάδα, δηλαδή θα χάσει μία ώρα από τη Β΄ Λυκείου όπου σήμερα είναι δίωρο (στην Γ΄ είναι ωριαίο).

Από την άλλη, διάφορες ειδικότητες θα αντιδράσουν εάν, όπως προτείνει το ΙΕΠ για τη Β΄ και την Γ΄ Λυκείου, τα μαθήματά τους είτε μετατραπούν σε επιλογής είτε μειωθούν οι εβδομαδιαίες ώρες διδασκαλίας τους. Ενδεικτικές είναι οι αντιδράσεις της Πανελλήνιας Ενωσης Φιλολόγων, διότι με την πρόταση του ΙΕΠ, τα Αρχαία στη Β΄ Λυκείου, στην ύλη των οποίων περιλαμβάνεται η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, γίνονται επιλογής. Το υπουργείο Παιδείας επιτέθηκε στην ΠΕΦ ότι σπεύδει να δημιουργήσει εσφαλμένες εντυπώσεις. «Επιδίωξή μας είναι να διασφαλιστεί ουσιαστικό περιεχόμενο στο Λύκειο, ώστε ο τίτλος του να απηχεί κάτι για την κοινωνία και την αγορά εργασίας», ανέφερε στην «Κ» ο αντιπρόεδρος του ΙΕΠ Παύλος Χαραμής.

Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2017

Γ΄Λυκείου: Επανάληψη (ασκήσεις-θεωρία) Νο 4

                          
Σ’ ένα δοχείο όγκου 2L  αναμιγνύονται 0,5 mol αέριας NH3 και 0,6  mol στερεού CuO οπότε πραγματοποιείται η αντίδραση:  
NH3 (g) + CuO (s)  A(g)   B (s)  H2O(g)  ΔΗ <0

Δ1.  Να βρεθούν ποια είναι τα προϊόντα Α(g), Β(s) και να συμπληρωθούν οι συντελεστές στην παραπάνω αντίδραση.

Δ2.  Η αντίδραση ολοκληρώνεται τη χρονική στιγμή t1 sec. Αν  η  μέση  ταχύτητα  κατανάλωσης της ΝΗ3 στο χρονικό διάστημα 0-t1 είναι  4×10-3 Μ/s να βρεθεί:
α) η τιμή του t1 και
β) κατά τη διάρκεια της αντίδρασης απορροφάται ή ελευθερώνεται ενέργεια;                                                                        
                                                                   
Δ3.  Από  το  αέριο μείγμα που περιέχεται στο δοχείο, μετά  την ολοκλήρωση της αντίδρασης,  απομακρύνονται οι υδρατμοί (Η2Ο(g) και το υπόλοιπο μείγμα διοχετεύεται σε δοχείο σε κατάλληλες συνθήκες  οπότε αποκαθίσταται η ισορροπία: 
2NH3(g)      <=>     Ν2(g) + 3Η2(g) (1)    
Αν στην κατάσταση ισορροπίας  ισχύει: [Ν2]=2[Η2] να βρεθεί η σύσταση του μίγματος ισορροπίας σε mol.   
                                            
Δ4.  Η ποσότητα  της ΝΗ3 που περιέχεται στην κατάσταση ισορροπίας διαλύεται σε νερό και προκύπτει διάλυμα (Y1) όγκου 400 mL με pH=x.
α) Να βρεθεί ο βαθμός ιοντισμού της ΝΗ3 στο διάλυμα Υ1 και η τιμή του x.
β) Αν επαναλάβουμε ακριβώς το ίδιο πείραμα, αλλά η ισορροπία (1) αποκατασταθεί σε δοχείο μεγαλύτερου όγκου το διάλυμα Υ1 θα έχει:    
i. pH=x     ii. pH>x     iii. pH<x
γ) Πόσα L νερό πρέπει να προστεθούν στο διάλυμα Y1 ώστε να μεταβληθεί το pH του κατά μισή μονάδα;
δ) Πόσα L NH3 (σε STP) πρέπει να προσθέσουμε στο διάλυμα Υ1 ώστε να μεταβληθεί ο βαθμός ιοντισμού της ΝΗ3 κατά 50 %. Κατά την προσθήκη της ΝΗ3 δεν μεταβάλλεται ο όγκος του διαλύματος.

Όλα τα διαλύματα βρίσκονται σε θερμοκρασία 25οC, όπου Κw=10-14.
Για την ΝΗ3: Κb=2×10-5.
Τα αριθμητικά δεδομένα του προβλήματος επιτρέπουν τις γνωστές προσεγγίσεις.
(Απ: Δ2) α) t1=50 s β) ελευθερώνεται 
Δ3) 0,02 mol- 0,24 mol – 0,12 mol

Δ4) α)0,02, χ=11 β ) iii  γ) 3,6 L, δ) 1,344 L)

Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017

Τα θέματα Χημείας στο διαγωνισμό EUSO 2017

Η Πανελλήνια Ένωση Υπευθύνων Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών «ΠΑΝΕΚΦΕ» www.panekfe.gr/euso/docs διοργάνωσε Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό για την επιλογή δύο τριμελών ομάδων μαθητών Λυκείου που θα συμμετάσχουν στην 15 η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών – EUSO 2017. 
Η 15 η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών – EUSO 2017 θα πραγματοποιηθεί στην Κοπεγχάγη της Δανίας από 7 έως 14 Μαΐου 2017.
Τα θέματα εδώ:Θεσσαλονίκη και Αθήνα