Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015

Α΄Λυκείου: Μόρια-Άτομα-Ιόντα-Ατομικός αριθμός(Ζ)-Μαζικός αριθμός (Α)

1. Κατασκευή ατόμου



ΟΔΗΓΙΕΣ:
  • Χρησιμοποιήστε τον αριθμό των πρωτονίων, νετρονίων και ηλεκτρονίων για να σχεδιάσετε ένα μοντέλο ενός ατόμου, να αναγνωρίσετε το αντίστοιχο χημικό στοιχείο και να προσδιορίσετε την μάζα και το φορτίο του.
  • Προβλέψτε πώς η προσθήκη ή απομάκρυνση ενός πρωτονίου, νετρονίου ή ηλεκτρονίου, θα μεταβάλλει το χημικό στοιχείο, το φορτίο και τη μάζα του.
  • Χρησιμοποιείστε το όνομα ενός στοιχείου, τη μάζα και το φορτίο του, για να προσδιορίσετε τον αριθμό των πρωτονίων, νετρονίων και ηλεκτρονίων.
  • Δώστε τον ορισμό του πρωτονίου, του νετρονίου, του ηλεκτρονίου, του ατόμου και του ιόντος.

 Πρέπει να επιλέξετε δεξιά (όπου υπάρχει) το +  στις επιλογές:  Στοιχείο, Σύμβολο, Μαζικός αριθμός, Ολικό φορτίο ώστε να βλέπετε τις όποιες αλλαγές κάνετε.
Στη συνέχεια μετακινήστε (drag and drop) (προσθέστε ή αφαιρέστε) πρωτόνια και νετρόνια στον πυρήνα (ώστε να βγαίνει η ένδειξη σταθερό) και ηλεκτρόνια στις τροχιές γύρω από τον πυρήνα.(για να φαίνονται οι τροχιές πρέπει να έχετε επιλέξει στο μοντέλο την ένδειξη τροχιακό).
Κάθε φορά παρατηρήστε δεξιά το σύμβολο το φορτίο και το μαζικό αριθμό του σωματιδίου που φτιάξατε (άτομο ή ιόν).
Στις επιλογές υπάρχει και ένα σχετικό game!
Για να ξεκινήσει η εφαρμογή πατήστε ΕΔΩ


2. Κατασκευή μορίου
ΟΔΗΓΙΕΣ:
α) Επιλέξτε πάνω την καρτέλα "δημιουργία μορίου".  Κάτω εμφανίζονται δοχεία που περιέχουν διάφορα άτομα. Επιλέγοντας το κίτρινο τριγωνάκι στη λέξη κιβώτιο εμφανίζονται κι άλλα δοχεία με άτομα. Στόχος σας είναι να κατασκευάσετε τα μόρια που σας προτείνει η εφαρμογή: Τα δικά σας μόρια: Συλλογή 1   Αφού κατασκευάστε τα προτεινόμενα μόρια κάνοντας drag and drop (επιλέξτε μετακινήστε και αφήστε)  στα άτομα μη παραλείψετε να δείτε το πιο εντυπωσιακό: πατώντας στο 3D θα δείτε μία 3διάστατη κινούμενη εικόνα του μορίου που φτιάξατε! Μπορείτε τα μόρια να τα μετακινήσετε και να τα τοποθετήσετε δεξιά στο χώρο που αναβοσβήνει.
Μόλις τελειώσετε μπορείτε να κάνετε την επόμενη συλλογή που θα σας προταθεί.
β) Επιλέξτε πάνω στην καρτέλα "συλλογή πολλών". Φτιάξτε περισσότερα του ενός μόρια με την ίδια διαδικασία. Π.χ. στόχος  2 Η2 σημαίνει κατασκευή 2 μορίων Η2   Με το επαναφορά κιβωτίου ξεκινάτε από την αρχή.
γ) Επιλέξτε πάνω στην καρτέλα "μεγαλύτερα μόρια".  Φτιάξτε μόρια που αποτελούνται από πολλά άτομα (αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη). Αν το μόριο που προσπαθείτε να φτιάξετε δεν υπάρχει δε σας αφήνει η εφαρμογή να συνεχίσετε...
Κατεβάστε την εφαρμογή από ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου