Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

Α΄Λυκείου: Αντιδράσεις μεταθετικές & οξειδοαναγωγής


Δείτε αντιδράσεις μεταθετικές & οξειδοαναγωγής σε μοριακό επίπεδο στην εφαρμογή (στα ελληνικά) εδώ  Με το μικροεφαρμογή 1 και μετά start έχουμε εκκίνηση της εφαρμογής. Για να περάσετε σε άλλες αντιδράσεις όπως και σε ερωτήσεις που θα ελέγξετε τις γνώσεις σας πατήστε το τριγωνάκι κάτω δεξιά.
Επιλέγοντας άσκηση1 κάνετε μία online άσκηση με 25 ερωτήσεις στις αντιδράσεις (μεταθετικές και οξειδοαναγωγικές)

Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

A΄Λυκείου: Αντιδράσεις διπλής αντικατάστασης

1. Σχηματισμός λευκού ιζήματος κατά την ανάμιξη διαλύματος AgNO3 με διάλυμα NaCl:

                       

2. Σχηματισμός αερίου CO2  κατά την επίδραση διαλύματος ΗCl σε σκόνη Na2CO3:
                         

Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

Πρόγραμμα Σπουδών του μαθήματος «Χημεία» της Α΄ και Β' τάξης Γενικού Λυκείου και της ομάδας προσανατολισμού των Θετικών Σπουδών της Γ' τάξης Γενικού Λυκείου.

Δείτε εδώ το  ΦΕΚ με το πρόγραμμα σπουδών του μαθήματος «Χημεία» της Α΄ και Β' τάξης Γενικού Λυκείου και της ομάδας προσανατολισμού των Θετικών Σπουδών της Γ' τάξης Γενικού Λυκείου.
Βέβαια όπως είθισται η εξεταστέα/διδακτέα ύλη πάντα είναι μικρότερη από αυτή που περιλαμβάνει το ΦΕΚ. Αυτή ανακοινώνεται με την έναρξη της σχολικής χρονιάς κάθε φορά.
Υπομονή λοιπόν...

Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

Α΄Λυκείου: Συμπλήρωση συντελεστών σε χημικές εξισώσεις


α. Ισορροπήστε μια χημική εξίσωση.
β. Αναγνωρίστε ότι σε μια χημική αντίδραση ο αριθμός των ατόμων κάθε στοιχείου διατηρείται.
γ. Περιγράψτε τη διαφορά μεταξύ των συντελεστών και των δεικτών σε μια χημική αντίδραση
δ. Κάντε μετατροπές από τη συμβολική στη μοριακή αναπαράσταση της ύλης.
Ξεκινήστε την προσομοίωση εδώ (με το Introduction ισοσταθμίζετε τη σύνθεση της αμμωνίας ή την αποσύνθεση του νερού ή την καύση του μεθανίου. Επάνω δεξιά στο tools επιλέγετε έναν από τους 2 διαθέσιμους τρόπους για να ελέγχετε αν είναι σωστή η ισοστάθμιση. Αφού καταλάβετε πως λειτουργεί η προσομοίωση επιλέξτε Games και ισοσταθμίστε αρκετές εξισώσεις σε 3 επίπεδα δυσκολίας)

Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015

Μπαρ...χημικών

Υπάρχει ένα μπαρ στην Αθήνα που φτιάχνει κοκτέιλ σε δοκιμαστικούς σωλήνες
Το MoMix φτιάχνει εδώ και δύο χρόνια τα πιο ανατρεπτικά, μοριακά κοκτέιλ της πόλης.

MOMIX BAR ERGASTIRIO
Το ότι τα πανεπιστήμια θα καλούσαν bartenders να μιλήσουν στους φοιτητές δεν το περίμενε κανείς. Σίγουρα όχι εμείς, που αν ξέραμε στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο πως η Χημεία θα μας βοηθούσε κάποτε να απολαύσουμε το Molecular Mystic ή το Hugo’s Brunch θα προσέχαμε μάλλον περισσότερο τις εξισώσεις που σημείωνε μάταια ο καθηγητής μας στον πίνακα. Κι όμως. Σχεδόν σαν ροκ σταρς υποδέχθηκαν την ομάδα του MoMix οι φοιτητές του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών όταν κλήθηκαν να μιλήσουν για τη φιλοσοφία της δουλειάς τους. Το ίδιο και στο Athens Science Festival ως προσκεκλημένοι της Ένωσης Ελλήνων Χημικών ενώ τώρα οι ιδιοκτήτες του μπαρ συζητάνε το ενδεχόμενο συνεργασίας με πανεπιστήμιο του εξωτερικού, ώστε η εφαρμογή της χημείας στο bartending να αποτελέσει μέρος του ακαδημαϊκού του προγράμματος.

MOMIX BAR ERGASTIRIO

              MOMIX BAR ERGASTIRIO

«Μία από τις πιο ωραίες στιγμές αυτών των δύο χρόνων, εκτός από τις παραπάνω προσκλήσεις που δεχτήκαμε, ήταν η συμμετοχή μας στην έκθεση “Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις”. Eκεί είχαμε την ευκαιρία να παίξουμε με ελληνικά προϊόντα- με ρακόμελο, μαστίχα, βινσάντο. Παρουσιάσαμε για παράδειγμα “χαβιαράκια” από ρακόμελο με φρέσκο μήλο, κανέλα και σως από μέλι ή  σφαιρίδια με μαστίχα και πάστα βαλσάμικου αρωματισμένη με φράουλα στα οποία βάζαμε μέσα και κουκουνάρι που το καβουρδίζαμε και το αφήναμε να ψηθεί με λίγο δύοσμο και λεμόνι. Ή το βινσάντο που το συνδυάσαμε με μεθυσμένα φρούτα. Ήταν εντυπωσιακή η ανταπόκριση του κόσμου που ήθελε να μάθει τα πάντα. Κι ασφαλώς θα θέλαμε πολύ να δούμε τέτοια κοκτέιλ στα ξενοδοχεία της  χώρας ως πρεσβευτές των προϊόντων μας» λέει ο Άρης Χατζηαντωνίου.  Μαζί με τον Θοδωρή Κουτσόβουλο, υπεύθυνο επικοινωνίας της επιχείρησης, ξεκίνησαν το MoMix Μοlecular Mixology Bar με τη φιλοδοξία να προσφέρουν  μια διαφορετική εμπειρία στο ποτό. Και μάλλον τα έχουν καταφέρει καλά, αφού μόλις επέστρεψαν από ταξίδι στο Μεξικό όπου κλήθηκαν για να μελετήσουν τις πιθανές χρήσεις της τεκίλα και από το Λονδίνο όπου έφτιαξαν κοκτέιλ για το Halloween πάρτυ του Rextail Bar &Restaurant.


«Ο κόσμος έχει ταυτίσει τη μοριακή με τους ατμούς και τις σφαίρες. Στην ουσία όμως πρόκειται για έρευνα, για γνώση που μας βοηθάει να κατανοήσουμε τους νόμους της χημείας και να εξηγήσει τη συμπεριφορά των υλικών ώστε να τους χρησιμοποιήσουμε και να επιτύχουμε καλύτερα γευστικά αποτελέσματα. Δεν πρόκειται δηλαδή για μια «τερατογένεση» αλλά για το πώς να επιτύχεις μια σωστή ξεκάθαρη γεύση», προσθέτει ο Άρης, ο οποίος ξεκίνησε ως απλός bartender και άρχισε να γοητεύεται από την επιστήμη όταν είδε ότι του προσέφερε εργαλεία για να υλοποιήσει τα κοκτέιλ που φανταζόταν.

MOMIX BAR ERGASTIRIO

           MOMIX BAR ERGASTIRIO

MOMIX BAR ERGASTIRIO

Σχεδόν 40 προτάσεις θα βρει κανείς στον κύβο που βρίσκεται πάνω στα τραπέζια του MoMix. Κοκτέιλ που ακονίζουν τα γευστικά μας κριτήρια με παιχνίδια γεύσεων και υφών. Στο Hugo’s Brunch για παράδειγμα το εκχύλισμα από παλαιωμένο ρούμι συνδυάζεται με μάνγκο, πορτοκάλι, βανίλια Μαδαγασκάρης και λικέρ πεπόνι. Ή το κρεμώδες Molecular Mystique με βάση το gin συνδυάζει το χάδι της μαστίχας  με κάρδαμο, βανίλια και limoncello.

MOMIX BAR ERGASTIRIO

«Ο καλύτερος πελάτης για εμένα είναι εκείνος που θα μού επιστρέψει το ποτό», λέει χαμογελώντας ο Άρης.  «Κι αυτό γιατί σημαίνει πως δίνει σημασία και πως αναζητά κάτι συγκεκριμένο. Μαζί μπορούμε τελικά να οδηγηθούμε στο γευστικό αποτέλεσμα που θέλει ο καθένας». Σήμερα, η ομάδα «κρούσης» απαρτίζεται από bartenders, χημικούς τροφίμων, διατροφολόγους, ζαχαροπλάστες και γιατρούς. Εδώ, στο εργαστήριο το νέο τους στρατηγείο πειραματίζονται πάνω στα υλικά και στους συνδυασμούς τους. Όπως την έρευνα που κάνουν εδώ και καιρό για τον καφέ και τους καλύτερους δυνατούς συνδυασμούς τους με επιδόρπια, πρότζεκτ που ενδεχομένως θα έχουμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε την άνοιξη.  Αυτή τη περίοδο μπορούμε ωστόσο να γευτούμε κάποιες πρώτες προτάσεις finger food, όπως κρακεράκια με «χαβιαράκια» μπύρας και σως μοχίτο. Ή εκείνη την αντίστροφη ελιά που θα δοκίμαζε ακόμα και ο Bond, ο James Bond, αφού με το δάγκωμά της ξεχύνεται στο στόμα ένα μικρό martini.

MOMIX BAR ERGASTIRIO

MOMIX BAR ERGASTIRIO
Και σίγουρα δεν περιμένεις να δοκιμάζεις το κοκτέιλ σου αναλύοντας τις προκλήσεις της εκχύλισης και της γαλακτοματοποίησης σ’ ένα μπαρ, αλλά να η ευκαιρία. Εντάξει, σήμερα δεν θα κρατάμε σημειωματάρια, θα δοκιμάζουμε το μοριακό ποτό μας υπό τη συνοδεία κρουστών και θα παρακολουθήσουμε βίντεο από τις καλύτερες στιγμές αυτού του ταξιδιού.

MoMix : Κελεού 1-5, Κεραμεικός τηλ. 697 49 04 486. (Το δεύτερο MoMix βρίσκεται στη Γλυφάδα, Ποσειδώνος 81 & Δούσμανη 3, Στοά Colosseum Center).
Πηγή: http://popaganda.gr/ MEΛΙΝΑ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
Φωτογραφίες: Άγγελος Χριστοφιλόπουλος / FOSPHOTOS

Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

Γ΄ Λυκείου: Υβριδισμός


Τέσσερα sp3 υβριδικά τροχιακά

Τρία sp2 υβριδικά τροχιακά (μπλε χρώμα)

Δύο sp υβριδικά τροχιακά (μπλε χρώμα)

1. Εδώ  θα βρείτε τις 3 βασικές περιπτώσεις υβριδισμού (sp3, sp2, sp). Πατήστε Hybridization scheme και επιλέξτε τον τύπο υβριδισμού που θέλετε. Μετά επιλέξτε hybridization για να δείτε ποια τροχιακά υβριδοποιούνται και δείτε το αποτέλεσμα πατώντας Resulting orbitals. 
2. Δείτε εδώ  και πώς δημιουργούνται τα υβριδικά τροχιακά sp, sp2, sp3  (επίσης μπορείτε να δείτε και τα εκτός ύλης υβριδικά τροχιακά sp3d και sp3d2). Eπίσης μπορείτε να δείτε εδώ κι εδώ
3. Υβριδικά τροχιακά του C στο C2 H6 (αιθάνιο), C2H4 (αιθένιο), C2H2 (αιθίνιο) εδώ
4. Στο video που ακολουθεί φαίνονται τα sp υβριδικά τροχιακά που χρησιμοποιεί το Be (Βηρύλλιο) στην ένωση BeCl2

             

5. Στο video που ακολουθεί φαίνονται τα sp2 υβριδικά τροχιακά που χρησιμοποιεί το B (Βόριο) στην ένωση BF3

             

6.  Στο video που ακολουθεί δείτε όλα τα είδη υβριδισμού (sp3, sp2, sp)

             

7. Κατεβάστε από εδώ (ylikonet.gr) μία παρουσίαση (αρχείο ppsx) του συναδέλφου χημικού Σιάπκα Δημήτρη για τον υβριδισμό του ατόμου C.
8. Ερωτήσεις στον υβριδισμό: 1,  23 .

Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2015

Γ΄Λυκείου: Θεωρία δεσμού σθένους- σ,π δεσμοί

σ δεσμοί

1. Η θεωρία δεσμού σθένους για τα μόρια Η2, ΗCl, Br2, H2S και PH3.  Πατήστε  εδώ και επιλέξτε πρώτα Valence Atimic Orbitals και στη συνέχεια επιλέξτε το μόριο που προτιμάτε.

π δεσμός
2. Επίσης για τη θεωρία δεσμού σθένους (επιλέξτε: valence bond theory)  και για σ,π δεσμούς (επιλέξτε: pi bonding) πατήστε εδώ  Επίσης μπορείτε από στο molecular orbital theory μπορείτε να δείτε για τη θεωρία των μοριακών τροχιακών.

3. Για την  ενέργεια του συστήματος Η-Η σε συνάρτηση με την απόσταση των πυρήνων των δύο ατόμων Η μπορείτε να δείτε εδώ