Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014

Α΄ Λυκείου: Κατασκευάστε ένα άτομο

  • Χρησιμοποιήστε τον αριθμό των πρωτονίων, νετρονίων και ηλεκτρονίων για να σχεδιάσετε ένα μοντέλο ενός ατόμου, να αναγνωρίσετε το αντίστοιχο χημικό στοιχείο και να προσδιορίσετε την μάζα και το φορτίο του.
  • Προβλέψτε πώς η προσθήκη ή απομάκρυνση ενός πρωτονίου, νετρονίου ή ηλεκτρονίου, θα μεταβάλλει το χημικό στοιχείο, το φορτίο και τη μάζα του.
  • Χρησιμοποιείστε το όνομα ενός στοιχείου, τη μάζα και το φορτίο του, για να προσδιορίσετε τον αριθμό των πρωτονίων, νετρονίων και ηλεκτρονίων.
  • Δώστε τον ορισμό του πρωτονίου, του νετρονίου, του ηλεκτρονίου, του ατόμου και του ιόντος.
 
 Οδηγίες: Πρέπει να επιλέξετε δεξιά (όπου υπάρχει) το +  στις επιλογές:  Στοιχείο, Σύμβολο, Μαζικός αριθμός, Ολικό φορτίο ώστε να βλέπετε τις όποιες αλλαγές κάνετε.
Στη συνέχεια μετακινήστε (drag and drop) (προσθέστε ή αφαιρέστε) πρωτόνια και νετρόνια στον πυρήνα (ώστε να βγαίνει η ένδειξη σταθερό) και ηλεκτρόνια στις τροχιές γύρω από τον πυρήνα.(για να φαίνονται οι τροχιές πρέπει να έχετε επιλέξει στο μοντέλο την ένδειξη τροχιακό).
Κάθε φορά παρατηρήστε δεξιά το σύμβολο το φορτίο και το μαζικό αριθμό του σωματιδίου που φτιάξατε (άτομο ή ιόν).
Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε την εφαρμογή στα ελληνικά η εδώ για να την χρησιμοποιήσετε κατευθείαν. Για να την τρέξετε online αλλά στα αγγλικά πατήστε εδώ (τρέχει σε HTML5 και ίσως κάποιοι browsers να μη τη τρέχουν σωστά)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου