Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Γ΄ Λυκείου: Τα άπαντα... του Περιοδικού Πίνακα


1. Δείτε εδώ τον καλύτερο Περιοδικό Πίνακα στο διαδίκτυο στα Ελληνικά!  Πατήστε πάνω σε κάποιο από τα στοιχεία που θέλετε και δείτε όλες τις πληροφορίες γι' αυτό από τη  wikipedia.
2. On line πολλαπλής επιλογής στον Περιοδικό Πίνακα εδώ.
3. Οι τομείς του Π.Π. εδώ
4. Για φωτογραφίες και video των στοιχείων πατήστε εδώ (Αν πατήσετε πάνω στη φωτογραφία του στοιχείου τη βλέπετε σε μεγέθυνση και αν ξαναπατήστε πάνω της μπορείτε να δείτε και video με το στοιχείο). Επίσης εδώ  ένα πολύ καλοφτιαγμένο site που κλικάροντας σε κάθε στοιχείο του περιοδικού πίνακα , μας εμφανίζει να βιντεάκι με διάφορες πληροφορίες για το καθένα! Είναι μια προσπάθεια ενός group από το πανεπιστήμιο του Nottingham. 
                                   
5. Πολύ καλή εφαρμογή για τον Π.Π. εδώ. Πατήστε s,p, d, f να δείτε τους τομείς, ενώ βάζοντας μία χρονολογία στο Elements known in year βλέπετε ποια στοιχεία είχαν ανακαλυφθεί μέχρι τότε. Στο Temperature ρυθμίστε ποια θερμοκρασία θέλετε και δείτε τη φυσική κατάσταση όλων των στοιχείων. Περνώντας το ποντίκι πάνω από κάθε στοιχείο βλέπετε κάποιες πληροφορίες ενώ για περισσότερες πατήστε πάνω του. Με το clear filters ξεκινάτε από την αρχή.
6. Πολύ καλοί Π.Π: 12, ( , για ηλεκτρονιακή δομή των στοιχείων του Π.Π.), 456
7. Η τέχνη στην υπηρεσία του Περιοδικού Πίνακα. Αξίζει τον κόπο να επισκεφθείτε αυτήν  εδώ τη σελίδα. Πραγματικά καταπληκτικοί Περιοδικοί Πίνακες.
8. Τα ονόματα των χημικών στοιχείων στα Αγγλικά εδώ
9. Ακολουθεί μία παρουσίαση του Π.Π.  Διογένη Κοσμόπουλου:



10. Και το κλασσικό τραγούδι για τον Π.Π.:

Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

Γ΄ Λυκείου: Ηλεκτρονιακή δόμηση ατόμων (aufbau principle)

1. Κατανομή ηλεκτρονίων σε τροχιακά για άτομα στη θεμελιώδη κατάσταση.
Ξεκινήστε την παραπάνω εφαρμογή  πατώντας εδώ Επιλέξτε από τον Περιοδικό Πίνακα το στοιχείο που θέλετε και δείτε την κατανομή των  e σε τροχιακά.


2. Κατανομή ηλεκτρονίων σε τροχιακά για ιόντα στη θεμελιώδη κατάσταση.
Ξεκινήστε την εφαρμογή εδώ Επιλέξτε από τον Περιοδικό Πίνακα π.χ. Fe και δείτε την κατανομή των e του ατόμου του Fe. Μετά πατήστε Ιοnize και δείτε για το Fe2+. Αν πατήστε Ionize Again θα δείτε την κατανομή των e για το Fe3+.
3. Κανόνας του Hund
Δοκιμάστε εδώ ένα καταπληκτικό chemistry applet για να εμπεδώσετε τον κανόνα του Ηund (π.χ. προσπαθήστε να βάλετε πρώτα 2e στο 2px αντί του σωστού 1 στο 2px και 1 στο 2py).
Δυστυχώς έχει μόνο μέχρι Z=18.
ΟΔΗΓΙΕΣ: Πρώτα play , μετά επιλέξτε και σύρετε το 1s τροχιακό κ.λ.π. και αφήστε το εκεί που λέει drag objects here. Μετά σύρετε τα e και βάλτε τα μέσα στο τροχιακό. Πατήστε done για δείτε αν είναι σωστό.Συνεχίστε με το επόμενο στοιχείο που εμφανίζεται. Αν θέλετε να το παραβλέψετε πατήστε skip και πάτε στο επόμενο. Με το undo αναιρείται κάτι που κάνατε. Με το reser ξεκινάτε από την αρχή.
                                   

4. Δείτε εδώ τα e του ατόμου του Cl και πως δημιουργείται ο ομοιοπολικός δεσμός Cl-Cl.

Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

A΄ Λυκείου: Κατασκευή μορίων

 

ΟΔΗΓΙΕΣ: 
α) Επιλέξτε πάνω την καρτέλα "δημιουργία μορίου".  Κάτω εμφανίζονται δοχεία που περιέχουν διάφορα άτομα. Επιλέγοντας το κίτρινο τριγωνάκι στη λέξη κιβώτιο εμφανίζονται κι άλλα δοχεία με άτομα. Στόχος σας είναι να κατασκευάσετε τα μόρια που σας προτείνει η εφαρμογή: Τα δικά σας μόρια: Συλλογή 1   Αφού κατασκευάστε τα προτεινόμενα μόρια κάνοντας drag and drop (επιλέξτε μετακινήστε και αφήστε)  στα άτομα μη παραλείψετε να δείτε το πιο εντυπωσιακό: πατώντας στο 3D θα δείτε μία 3σδιάστατη κινούμενη εικόνα του μορίου που φτιάξατε! Μπορείτε τα μόρια να τα μετακινήσετε και να τα τοποθεσήσετε δεξιά στο χώρο που αναβοσβήνει.
Μόλις τελειώσετε μπορείτε να κάνετε την επόμενη συλλογή που θα σας προταθεί.
β) Επιλέξτε πάνω στην καρτέλα "συλλογή πολλών". Φτιάξτε περισσότερα του ενός μόρια με την ίδια διαδικασία. Π.χ. στόχος  2 Η2 σημαίνει κατασκευή 2 μορίων Η2   Με το επαναφορά κιβωτίου ξεκινάτε από την αρχή.
γ) Επιλέξτε πάνω στην καρτέλα "μεγαλύτερα μόρια.  Φτιάξτε μόρια που αποτελούνται από πολλά άτομα (αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη). Αν το μόριο που προσπαθείτε να φτιάξετε δεν υπάρχει δε σας αφήνει η εφαρμογή να συνεχίσετε...
Κατεβάστε την εφαρμογή από εδώ 
ή εκτελέστε την εφαρμογή κατευθείαν από εδώ

Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014

Α΄ Λυκείου: Κατασκευάστε ένα άτομο

  • Χρησιμοποιήστε τον αριθμό των πρωτονίων, νετρονίων και ηλεκτρονίων για να σχεδιάσετε ένα μοντέλο ενός ατόμου, να αναγνωρίσετε το αντίστοιχο χημικό στοιχείο και να προσδιορίσετε την μάζα και το φορτίο του.
  • Προβλέψτε πώς η προσθήκη ή απομάκρυνση ενός πρωτονίου, νετρονίου ή ηλεκτρονίου, θα μεταβάλλει το χημικό στοιχείο, το φορτίο και τη μάζα του.
  • Χρησιμοποιείστε το όνομα ενός στοιχείου, τη μάζα και το φορτίο του, για να προσδιορίσετε τον αριθμό των πρωτονίων, νετρονίων και ηλεκτρονίων.
  • Δώστε τον ορισμό του πρωτονίου, του νετρονίου, του ηλεκτρονίου, του ατόμου και του ιόντος.
 
 Οδηγίες: Πρέπει να επιλέξετε δεξιά (όπου υπάρχει) το +  στις επιλογές:  Στοιχείο, Σύμβολο, Μαζικός αριθμός, Ολικό φορτίο ώστε να βλέπετε τις όποιες αλλαγές κάνετε.
Στη συνέχεια μετακινήστε (drag and drop) (προσθέστε ή αφαιρέστε) πρωτόνια και νετρόνια στον πυρήνα (ώστε να βγαίνει η ένδειξη σταθερό) και ηλεκτρόνια στις τροχιές γύρω από τον πυρήνα.(για να φαίνονται οι τροχιές πρέπει να έχετε επιλέξει στο μοντέλο την ένδειξη τροχιακό).
Κάθε φορά παρατηρήστε δεξιά το σύμβολο το φορτίο και το μαζικό αριθμό του σωματιδίου που φτιάξατε (άτομο ή ιόν).
Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε την εφαρμογή στα ελληνικά η εδώ για να την χρησιμοποιήσετε κατευθείαν. Για να την τρέξετε online αλλά στα αγγλικά πατήστε εδώ (τρέχει σε HTML5 και ίσως κάποιοι browsers να μη τη τρέχουν σωστά)

Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

Καλή σχολική χρονιά!!!


Η γελοιογραφία αυτή δημοσιεύθηκε πριν αρκετά χρόνια στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. 
Διατηρεί την επικαιρότητά της, αφού τα θέματα που απασχολούν την παιδεία είναι και διαχρονικά και χρονίζοντα…!
Είναι του Γιάννη Κυριακόπουλου (ΚΥΡ), από τους μεγαλύτερους Έλληνες γελοιογράφους, με πολλά χρόνια παρουσίας στο χώρο της πολιτικής γελοιογραφίας-σάτιρας.
                                                ΚΑΛΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ!!!!!

Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2014

Γ΄Λυκείου: Τροχιακά s, p, d, f ... και η κυματοσυνάρτηση Ψ


1. Δείτε  για τις στιβάδες Κ, L δηλ. για τις υποστιβάδες 1s, 2s, 2p πως επικαλύπτονται τα τροχιακά τους: 1s, 2s, 2px, 2py, 2pz:
2. Παρακάτω μπορείτε να δείτε τα d τροχιακά:


3. Δείτε τώρα το απίθανο: Από το 1s έως το 3d τροχιακό. Πως ο ένας χώρος επικαλύπτει τον άλλο.


και μετά ...μουσικής:

4. Δείτε παρακάτω τα d τροχιακά:

5. Ακολουθούν τα f τροχιακά:

6. Τα g τροχιακά...

7. Για την κυματοσυνάρτηση Ψ:
ΣΧΟΛΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ: Οι κυματοσυναρτήσεις ψ που αποτελούν λύσεις της εξίσωσης Scrodinger, για το άτομο του υδρογόνου, ονομάζονται ατομικά τροχιακά.
Τα ατομικά τροχιακά αποτελούν συναρτήσεις της θέσης του ηλεκτρονίου στο άτομο δηλ. είναι είναι της μορφής ψ(x,y,z) όπου x, y, z  είναι οι συντεταγμένες που καθορίζουν τη θέση του e γύρω από τον πυρήνα.

Δείτε λοιπόν τι είναι τα x,y,z:
 
 
Από την εξίσωση Scrodinger π.χ. για n=2, l=1, ml=0 προκύπτει η κυματοσυνάρτηση ψ(2pz) που περιέχει τις μεταβλητές r,θ,φ.  Το τρισδιάστατο γράφημα του τετραγώνου της ψ(2pz) ως προς τις γωνίες θ,φ δίνει τον γνωστό αλτήρα στον άξονα z (στον οποίο υπάρχει πιθανότητα 90-99 % να βρεθεί το e).
Αυτό το σύνολο σημείων που υπάρχει πιθανότητα να βρεθεί το e λέγεται ηλεκτρονιακό νέφος 2pz ή απλά τροχιακό 2pz  (γι αυτό τη φράση ατομικό τροχιακό κανονικά πρέπει να την κρατάμε μόνο για το ψ).
Αν στη εξίσωση Scrodinger η τριάδα τιμών n,l, ml δεν είναι επιτρεπτή τότε προκύπτει ψ=0 (απουσία e).

Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014

Γ΄ Λυκείου: Υλοκυματική θεωρία της ύλης de Broglie

                                                                                                   
                                                             Louis De Broglie
"Στο ηλεκτρόνιο συνυπάρχουν το σωματίδιο και το κύμα"
Κάθε κινούμενο μικρό σωματίδιο (π.χ. το e) είναι και κύμα (έχει f και λ) και σωματίδιο (έχει ορμή p=m*υ)
Κάθε κινούμενο μικρό σωματίδιο π.χ. το e παρουσιάζει διττή φύση: σωματίδιο (έχει ορμή p=mu) και κύμα (έχει f και λ)
                                     
       Η φύση του φωτός, του ηλεκτρονίου και άλλων μικρών σωματιδίων είναι μία, δηλ. δεν αλλάζει συνεχώς, και ανάλογα με τις πειραματικές συνθήκες άλλοτε εκδηλώνεται ο σωματιδιακός και άλλοτε ο κυματικός χαρακτήρας. Δείτε τα παρακάτω παραδείγματα:

 α) Τι βλέπετε μία νέα κοπέλλα ή μία γριά;
                                                 

β) Τι βλέπετε ένα σαξοφωνίστα ή ένα γυναικείο πρόσωπο;
                                                              

 Απλά συνυπάρχουν και τα δύο...