Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

Mundial χωρίς Χημεία δε γίνεται

                 

                mundial-spray
Σπρέυ διαιτητών στο Μουντιάλ της Βραζιλίας. 
Πώς λειτουργεί και ποιά η χημεία του; 
Η σύσταση του είναι απλή και περιέχει νερό (~80%), βουτάνιο (~20%), επιφανειοδραστικές ουσίες (surfactants ~1%) και διάφορα άλλα συστατικά (~2%). 
Το βουτάνιο διογκώνεται όταν απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα και δημιουργούνται μικρά σταγονίδια βουτανίου καλυμένα απο νερό στο έδαφος. 
Σε λίγα δευτερόλεπτα το βουτάνιο εξατμίζεται και μένει στο έδαφος το νερό και η επιφανειοδραστική ουσία που εξαφανίζονται στο χώμα. 

 ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ:

                                           
Μπορεί το γκολ του Σαμαρά στον αγώνα με την Ακτή Ελεφαντοστού να μας λύτρωσε στα τελευταία λεπτά αλλά η ιστορία έχει επαναληφθεί πολύ πιο παλιά....
Δείτε το προφητικό video με τον Χάρρυ Κλύν.

Απίστευτη προφητεία: Από τους έγχρωμους αντιπάλους, το πέναλτυ στο 90΄ ακόμα και οι πανηγυρισμοί στο τέλος...

Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

Επαναληπτικές Πανελλαδικές εξετάσεις στη Χημεία

Δείτε εδώ τα θέματα Χημείας-Βιοχημείας από τις Επαναληπτικές Εξετάσεις του 2014 για την Τεχνολογική Κατεύθυνση.
Δείτε εδώ τα θέματα Χημείας από τις Επαναληπτικές Εξετάσεις του 2014 για τη Θετική Κατεύθυνση.

Κυριακή 22 Ιουνίου 2014

Αποτελέσματα Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Χημείας Γ' Λυκείου


 Δείτε τα Πανελλαδικά αποτελέσματα για βαθμολογίες 60-100 εδώ
Από τους 18 επιτυχόντες (69-95,5) του Ν. Καρδίτσας οι 11 (ποσοστό 61 % !!!) ήταν μαθητές μου με βαθμολογία 83-95,5.

 Οι βαθμολογίες:
1. Πυργιώτης Αποστόλης ..................... 95,5 (1ος στο Ν. Καρδίτσας)
2. Λυκοτσέτας Ευάγγελος .....................91,5
3. Αναγνωστόπουλος Κων/νος...............91
4. Μπάμος Γιώργος ...............................90
5. Ζάρρα Κων/να.....................................89
6. Μαργιόλα Μαρία-Σουμέλα...............88
7. Οικονόμου Αικατερίνη ......................87
8. Ρουμελιώτη Χριστίνα ........................85
9. Μπαζάνης Βασίλης ...........................85
10. Τοπούζης Παναγιώτης ....................83,5
11. Ρουμελιώτη Μαρία .........................83

 Μπράβο παιδιά!!!
Εύχομαι και στις Πανελλαδικές  άριστα!

Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

"Διαβάζοντας" το μηχανογραφικό - Κατάθεση έως τις 14 Ιουλίου

Με την εφαρμογή του σχεδίου Αθηνά, που περιελάμβανε συγχωνεύσεις και μετονομασίες σχολών, οι σχολές απέκτησαν μεγάλα ονόματα και περίεργους διαχωρισμούς σε κατευθύνσεις. Απαιτείται, λοιπόν, ξενάγηση για να μπορούν οι υποψήφιοι να καταλάβουν τις ονομασίες, ώστε να κάνουν τις επιλογές που τους ενδιαφέρουν.
Η συγχώνευση των τμημάτων μετέτρεψε, σε ορισμένες περιπτώσεις, τα τμήματα σε κατευθύνσεις ενός τμήματος. Ο διαχωρισμός σε κατευθύνσεις γίνεται είτε στην αρχή στο 1ο  εξάμηνο και ονομάζεται εισαγωγική κατεύθυνση επειδή ο υποψήφιος δηλώνει στο μηχανογραφικό του και εισάγεται κατευθείαν εκεί, είτε στο 5ο εξάμηνο και ονομάζεται κατεύθυνση προχωρημένου εξαμήνου και ο υποψήφιος την επιλέγει κατά τη διάρκεια της φοίτησής του στο τμήμα.
Όταν ο διαχωρισμός γίνεται στο 1ο εξάμηνο οι κατευθύνσεις αναφέρονται χωριστά στο μηχανογραφικό και η εισαγωγή του υποψηφίου γίνεται στην κατεύθυνση του τμήματος που θα δηλώσει και μόνο. Το πτυχίο που, τελικά, θα πάρει ο υποψήφιος με την αποφοίτησή του θα δίνει τα επαγγελματικά δικαιώματα της συγκεκριμένης και μόνο κατεύθυνσης, όπως παλαιά συνέβαινε με το αυτόνομο τμήμα.
Στο παράδειγμα του πίνακα 1 το τμήμα με κωδικό 252 δίνει τα επαγγελματικά δικαιώματα του μαθηματικού και το τμήμα με τον κωδικό 218 δίνει τα δικαιώματα του οικονομολόγου, αλλά και του αναλογιστή. Στο όνομά τους το πρώτο μέρος αναφέρει το όνομα του ενιαίου τμήματος, σε παρένθεση η έδρα του τμήματος και μετά την – βρίσκεται το πραγματικό όνομα, το πτυχίο του οποίου αποκτά τα επαγγελματικά δικαιώματα με την αποφοίτησή του ο φοιτητής. Δηλαδή στο παράδειγμά μας το τμήμα Μαθηματικών (Σάμος) - Στατιστικής και Αναλογιστικών - Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών δεν χορηγεί πτυχίο με τα επαγγελματικά δικαιώματα του Μαθηματικού, αλλά του αναλογιστή, του Χρηματοοικονομικού Συμβούλου ή του Στατιστικού και επιτρέπει την εγγραφή του πτυχιούχου στο οικονομικό επιμελητήριο.  Βλέπουμε δηλαδή, ότι ο τίτλος του τμήματος μπορεί να μπερδέψει τους υποψηφίους, που πρέπει να κοιτάξουν την εισαγωγική κατεύθυνση για να καταλάβουν σε ποιες σπουδές αναφέρεται. Φυσικά πρέπει να τονίσουμε ότι δεν επιλέγουμε με βάση τον τίτλο, απλά πρέπει να μπορούμε να τον αποκρυπτογραφήσουμε για να έχουμε μια πρώτη ιδέα. Αυτό έγινε με στόχο η διοικητική ενοποίηση των τμημάτων να φέρει εξοικονόμηση πόρων και να μειώσει τις θέσεις εργασίας των διοικητικών υπαλλήλων.
Πίνακας 1: Κατευθύνσεις 1ου εξαμήνου
Παλαιά Ονομασία
Ονομασία σύμφωνα με το σχέδιο Αθηνά
Κωδικός Αριθμός
Μαθηματικών Αιγαίου (Σάμος)
Μαθηματικών (Σάμος) – Μαθηματικών
252
Στατιστικής και Αναλογιστικών-Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών Αιγαίου (Σάμος)
Μαθηματικών (Σάμος) - Στατιστικής και Αναλογιστικών - Χρηματοοικονομικών Μαθ.
218

Όταν ο διαχωρισμός γίνει στο 5ο εξάμηνο και χαρακτηριστεί κατεύθυνση προχωρημένου εξαμήνου, τότε οι υποψήφιοι εισάγονται στο τμήμα και μετά από δύο χρόνια σπουδών σε μαθήματα κορμού (κοινά σε όλους τους φοιτητές) επιλέγουν την κατεύθυνση στην οποία θα συνεχίσουν τις σπουδές τους. Στο παράδειγμα του πίνακα 2 έχουμε το αρχικό τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων που έχει δύο εισαγωγικές κατευθύνσεις τη Διοίκηση Επιχειρήσεων και τη Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων, που απαιτεί εξέταση στο ειδικό μάθημα της ξένης γλώσσας. Οι δύο κατευθύνσεις δηλώνονται χωριστά στο μηχανογραφικό δελτίο. Όσοι εισαχθούν στο πρώτο τμήμα με κωδικό 734 όταν φτάσουν στο 5ο εξάμηνο θα επιλέξουν αν θα ακολουθήσουν την κατεύθυνση “Διοίκηση Πληροφορικών Συστημάτων”  ή θα ακολουθήσουν την κατεύθυνση “Διοίκηση Επιχειρήσεων”.
Οι κατευθύνσεις, λοιπόν, που μπορεί να έχει ένα τμήμα αν διαχωρίζονται με – είναι εισαγωγικές δηλαδή η φοίτηση ξεκινά από το 1ο εξάμηνο, ενώ αν αναφέρονται μέσα σε παρένθεση αφορούν μελλοντικό διαχωρισμό κατά τη διάρκεια της φοίτησης. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα κάνουν λάθη οι υποψήφιοι χαμένοι στα πολύπλοκα ονόματα.
Πίνακας 2: κατεύθυνση προχωρημένου εξαμήνου
Ονομασία σύμφωνα με το σχέδιο Αθηνά
Κωδικός Αριθμός
Διοίκησης Επιχειρήσεων (Γρεβενά) - Διοίκηση Επιχειρήσεων (Κατ.: 1. Διοίκηση Πληροφορικών Συστημάτων. 2. Διοίκηση Επιχειρήσεων)
734
Διοίκησης Επιχειρήσεων (Γρεβενά) - Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων και Επιχειρήσεων  Φιλοξενίας
770


Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014

Αναλυτικά προγράμματα σπουδών Χημείας Α΄, Β΄ Γ΄ Λυκείου για το Νέο Λύκειο

Μπορείτε να δείτε εδώ την πρόταση της Επιτροπής που συγκρότησε η Ένωση Ελλήνων Χημικών 
για τα αναλυτικά προγράμματα σπουδών για τη Χημεία Α, Β και Γ Λυκείου που 
θα ισχύσουν από το σχολικό έτος 2015-2016 σύμφωνα με το νέο σύστημα εισαγωγής (Νέο Λύκειο).
Η πρόταση θα κατατεθεί στη Συνέλευση των Αντιπροσώπων της ΕΕΧ στις 28/6/14. 
Το κείμενο που θα διαμορφωθεί τελικά θα αποτελέσει τη θέση της ΕΕΧ και 
θα αποσταλεί στο Υπουργείο Παιδείας.

Βάσεις 2013 κατά φθίνουσα σειρά

1. Μπορείτε να κατεβάσετε από εδώ τις βάσεις του 2013 (και του 2012) κατά φθίνουσα σειρά για να κάνετε τις πρώτες συγκρίσεις εν αναμονή της ανακοίνωσης των βαθμολογιών.
Προσωπική μου εκτίμηση (αν και λίγο παρακινδυνευμένη) είναι ότι για φέτος (λόγω ανόδου των βάσεων) οι συγκρίσεις καλύτερα να γίνουν με τις βάσεις του 2012 για πιο ασφαλή συμπεράσματα παρά του 2013. Βέβαια μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών και των στατιστικών θα γίνει άλλη εκτίμηση προφανώς.
2. Επίσης χρήσιμο είναι και το αρχείο με τις προτιμήσεις των σχολών για το 2013 το οποίο μπορείτε να κατεβάσετε από εδώ
3. Μπορείτε εδώ να υπολογίσετε τα μόρια (με βάση τις βαθμολογίες που εκιμάτε ότι θα πάρετε). Επιλέγοντας "εμφάνιση σχολών" μπορείτε με βάση τα μόρια που συμπληρώνετε να δείτε και να εκτυπώσετε (σύμφωνα με τις βάσεις του 2013) τις σχολές που εισάγεστε.
4. Το επίσημο Μηχανογραφικό 2014 κατεβάστε το από εδώ

                                                        Καλά αποτελέσματα!

Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014

Οι πρώτες εκτιμήσεις για τις βάσεις

Πηγή: Καθημερινή 7/6/14
Αποκατάσταση της... τάξης θα υπάρξει φέτος στο ρετιρέ των ΑΕΙ. Όπως δείχνουν οι εκτιμήσεις για τις πανελλήνιες εξετάσεις, για την εισαγωγή στην πλέον υψηλόβαθμη σχολή, την Ιατρική Αθηνών, αναμένεται να απαιτηθούν τουλάχιστον 19.000 μονάδες, όριο το οποίο δεν ξεπέρασε πέρυσι η βάση της σχολής για πρώτη φορά από το 2002.

Οι προβλέψεις για όλα τα πεδία.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Καθημερινή, μεγάλη μερίδα υποψηφίων έχει πάει καλύτερα σε σχέση με πέρυσι, με αποτέλεσμα να προβλέπεται βελτίωση στο "κατώφλι εισαγωγής" (πέρυσι ήταν στις 4.267 μονάδες σε ΤΕΙ) και υπερσυγκέντρωση των υποψηφίων σε μεσαίες βαθμολογίες, μεταξύ 12 και 15.

Από την άλλη, όπως και κάθε χρόνο, οι βάσεις θα κινηθούν με διαφορετικές "ταχύτητες" και πρόσημο, καθώς θα συναρτηθούν με τις αυξομειώσεις στον αριθμό των θέσεων εισαγωγής σε κάθε σχολή και, ευρύτερα, επιστημονικό πεδίο.

Αλλωστε, η φετινή χρονιά έχει μία ιδιαιτερότητα, αφού καταργήθηκαν οι ειδικές κατηγορίες υποψηφίων (παιδιά τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών, με κοινωνικά κριτήρια) και οι θέσεις τους θα προστεθούν σε αυτές των υποψηφίων γενικής σειράς, με αποτέλεσμα να προκύψει τεχνητή αύξηση θέσεων που θα επηρεάσει τις βάσεις εισαγωγής.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, στις εξετάσεις προσήλθαν 79.618 υποψήφιοι Ημερήσιων και 661 Εσπερινών Λυκείων. Με βάση τις πληροφορίες, από την έως σήμερα βαθμολόγηση των γραπτών, στα μαθήματα Γενικής Παιδείας προκύπτουν τα ακόλουθα:

- Στη Νεοελληνική Γλώσσα, ο μέσος υποψήφιος φαίνεται ότι δεν δυσκολεύτηκε με το θέμα της ανθρωπιστικής κρίσης που κλήθηκε να αναπτύξει, καθώς ήταν μεταξύ όσων διδάσκονται στα φροντιστήρια. Ετσι, πολλοί το ανέπτυξαν σε γενικές γραμμές, όμως έχασαν τις λεπτομέρειες (π.χ. τεκμηριωμένη διαπραγμάτευση ιδιαίτερων πτυχών του θέματος), οι οποίες θα εξασφάλιζαν το Αριστα. Ετσι, οι βαθμολογίες δείχνουν αύξηση των γραπτών πάνω από 10, αλλά όχι και των αρίστων.

- Για δεύτερο μάθημα Γενικής Παιδείας, η συντριπτική πλειονότητα των υποψηφίων επιλέγει μεταξύ Βιολογίας και Μαθηματικών. Οι βαθμολογίες είναι πολύ καλύτερες σε σχέση με πέρυσι στα Μαθηματικά και ελαφρώς καλύτερες στη Βιολογία.

Ποιές είναι οι εκτιμήσεις για τα μαθήματα κατεύθυνσης

1ο Ε.Π. (Θεωρητικών Επιστημών): Στα Αρχαία, που είναι το πρώτο μάθημα υψηλής βαρύτητας του πεδίου, μειώθηκε το ποσοστό των γραπτών κάτω από τη βάση (51,89% πέρυσι) και η βελτίωση των επιδόσεων διαχέεται αναλογικά στις βαθμολογικές κλίμακες 10-15 και 15-20.

Ετσι, και λόγω της μείωσης των θέσεων (ενδεικτικά από 19.146 πέρυσι στα πανεπιστήμια σε 18.690 φέτος) διαμορφώνονται ανοδικές τάσεις. Βέβαια, καθοριστικής σημασίας είναι η εξέταση την προσεχή Τρίτη της Ιστορίας, δεύτερου μαθήματος βαρύτητας για το πεδίο.

2ο και 4ο Ε.Π. (σχολές Θετικών Επιστημών, πολυτεχνεία): Στα Μαθηματικά κατεύθυνσης (πρώτο μάθημα βαρύτητας για τα δύο πεδία), πέρυσι είχαν σημειωθεί τα υψηλότερα ποσοστά της επταετίας γραπτών κάτω από τη βάση. Φέτος, οι επιδόσεις βελτιώθηκαν σημαντικά, γεγονός που θα δημιουργήσει αντίβαρο στην πτωτική πίεση που θα ασκήσει στις βάσεις των δύο πεδίων η αύξηση των θέσεων (από 9.918 σε 10.480 στα ΑΕΙ του 2ου πεδίου, και από 7.224 σε 7.525 για το 4ο πεδίο).

Ετσι, εκτιμάται ότι οι βάσεις θα κινηθούν στα ίδια επίπεδα με τα περυσινά. Βέβαια, πολλά θα κριθούν την Τρίτη όταν θα εξετασθεί η Φυσική, δεύτερο μάθημα βαρύτητας του πεδίου.

3ο Ε.Π. (επιστήμες Υγείας): Η Βιολογία κατεύθυνσης δυσκόλεψε τους υποψηφίους, όχι όμως και τους άριστα προετοιμασμένους που "χτυπούν" τα ρετιρέ των Ιατρικών. Ετσι, σε συνδυασμό με τα ευκολότερα Μαθηματικά κατεύθυνσης η τάση είναι ελαφρώς ανοδική. Χθες, οι υποψήφιοι εξετάστηκαν στη Χημεία, δεύτερο μάθημα βαρύτητας.

5ο Ε.Π. (επιστήμες Οικονομίας και Διοίκησης): Τα θέματα των Μαθηματικών Γ.Π. (δεύτερο μάθημα βαρύτητας του πεδίου) ήταν απλά. Ομως, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για βάσεις στα ίδια επίπεδα με το 2013, καθώς οι θέσεις εισακτέων αυξήθηκαν, ενώ λιγότεροι υποψήφιοι επέλεξαν το πεδίο. 

Δευτέρα 9 Ιουνίου 2014

Σχόλια για τα θέματα Χημεία Θετικής 2014

Σχόλια για τα θέματα Χημείας Θετικής του εξαίρετου συναδέλφου χημικού Αντώνη Μπαλτζόπουλου:

Την Παρασκευή 6/6/2014 οι μαθητές της Θετικής Κατεύθυνσης διαγωνίστηκαν στην Χημεία. Οι εντυπώσεις που άφησε η εξέταση είναι ανάμεικτες αλλά οι πλειοψηφία των μαθητών ( και των συναδέλφων ) έδωσε αρνητικό βαθμό στην φετινή θεματοδοσία.
Θα προσπαθήσω να δω την εξέταση όσο πιο ψύχραιμα ( και δίκαια ) μπορώ, εξετάζοντας τόσο επιμέρους θέματα της όσο και την συνολική εικόνα της. Προφανώς θα γράψω την άποψη μου και θα χρησιμοποιήσω αναλυτικούς πίνακες που προκύπτουν από την προσωπική εκτίμηση ( την έκφραση «από την εμπειρία που απέκτησα διδάσκοντας το μάθημα xx χρόνια» την μισώ αφάνταστα ) και χωρίς να υπάρχει κανένα επίσημο στοιχείο ακόμα ( από τα κέντρα διόρθωσης κτλ )
Κατά αρχάς …
Ψυχολογικές ανατροπές
Οι μαθητές μπήκαν να εξεταστούν στην Χημεία περιμένοντας μια εύκολη εξέταση. Τα 4 μαθήματα που προηγήθηκαν δεν προκάλεσαν με τα θέματα τους και προφανώς όλοι περίμεναν να μην συμβεί αυτό στην Χημεία ( και εγώ μαζί ). Δεν γκρίνιαξε κανείς στα Μαθηματικά κατεύθυνσης ( αληθεύει ότι εάν εξαιρέσεις το Γ1, το υπόλοιπο Γ και Δ ήταν πιο δύσκολο από πέρυσι ? ) αφού όλοι (?) έφταναν συναντώντας λογικές δυσκολίες μέχρι το 9 – 11 .
Η εξέταση στην Χημεία δεν ήταν η αναμενόμενη και αυτό πολλαπλασίασε τις αρνητικές εντυπώσεις.
Χημεία – Rest of the world : 0 – 1 

Τα θέματα ήταν πραγματικά πολλά.
Οι μαθητές παρέδωσαν τα τετράδια τους στο 3ωρο. Στην πόλη μου, σε Λύκειο-εξεταστικό κέντρο με 2 τμήματα Θετικής κανένας μαθητής δεν έδωσε κόλλα πριν την λήξη της εξέτασης , κανείς δεν πήγε για κατ***ρημα … κανείς δεν σήκωσε κεφάλι για 3 ώρες. Εκκλησία !!!
Όταν πήρα τα θέματα , έκανα 40 με 45 λεπτά για να τα λύσω. Για να βρω τον χρόνο που χρειάζεται ένας μαθητής για να λύσει ένα διαγώνισμα , πολλαπλασιάζω τον χρόνο μου με το 4 ( για τον καλό μαθητή ) Έτσι σύμφωνα με τους υπολογισμούς μου , ο καλός μαθητής θα ήθελε 2 ώρες και 40 λεπτά έως 3 ώρες για να λύσει όλα τα θέματα ενώ ένας μέτριος ( εάν μπορούσε να ανταπεξέλθει  ) θα είχε προβλήματα.
Χημεία – Rest of the world : 0 – 2

Η κλοπή των μορίων στο Β1α.
Ουσιαστικά μιλάμε για μία κλοπή 2 μορίων. Μια «ημίσωστη» και «ημιλάθος» πρόταση, που δεν ήθελε να εξετάσει τίποτα συγκεκριμένο. Μια απρόσεκτα διατυπωμένη πρόταση που έδειχνε ατζαμοσύνη. Είμαι 100% σίγουρος ότι πρόκειται για  ατζαμοσύνη ( και δεν υπάρχει πονηριά ) αλλά εφόσον έβαλαν τέτοιο θέμα ( που πέρασε και από 5 «χέρια» πριν «βγεί στον αέρα» ) θα κάτσουν να τα ακούσουν. Τους «τα χώνει» δικαίως όλος ο κόσμος ( δεν νομίζω τόσο οι μαθητές … αυτοί μάλλον έβαλαν ένα Σ/Λ και προχώρησαν ). Όταν θεματοδοτούν θέματα Πανελληνίων, οφείλουν να είναι πιο προσεκτικοί.
Μόλις το διάβασα …. Στραβοκατάπια … είπα από μέσα μου «ωχ εδώ θα γίνει της …τάνας» και έβαλα ένα φοβισμένο Λ.
Χημεία – Rest of the world : 0 – 3

Τι ήθελε ο θεματοδότης στο Δ4 …
Τι ζητούσε ο θεματοδότης στο Δ4 ; Ζητούσε να συγκριθεί το μέγεθος της αραίωσης που θα προκαλούσε το ίδιο αποτέλεσμα ( ΔpH=1 … μείωση εφόσον μελετούσαμε βασικά διαλύματα ) σε 3 διαλύματα.
Για τα 2 πρώτα δεν υπήρχε πρόβλημα ( 4 μονάδες ), για το 3ο (ΡΔ) υπήρχε θέμα. Έπρεπε ο μαθητής να απαντήσει με μια θεωρητική απάντηση ( και κατ’ ευθείαν να αναρωτηθεί εάν η «ναυαρχίδα του διαγωνίσματος» … το Δ4 … μπορεί να λυθεί «θεωρητικά» ) ή να μελετήσει αριθμητικά πότε η οδηγία που έγινε το διαγώνισμα περί προσεγγίσεων έπαυε να ισχύει ( γιατί αλλιώς δεν έβγαινε αποτέλεσμα !!! ) και πολλά άλλα μυστήρια. Ειλικρινά δεν το καταλαβαίνω. Υπήρχαν χίλια δυο πράγματα που θα μπορούσαν να κάνουν στο Y6 του ερωτήματος Δ3 και φαίνεται ότι επέλεξαν το χειρότερο.
Χημεία – Rest of the world : 0 – 4

Ημίχρονο … ανασύνταξη.
Για να κάνουμε μια μικρή παύση. Μπορούμε να θεωρήσουμε ότι έχουν χαθεί 2+2 μόρια , τα οποία – μάλλον - έχουν χαθεί από όλους !!!
Αυτό έχει και θετική πλευρά. Εφόσον η εξέταση είναι συγκριτική, το γεγονός ότι όλοι χάνουν τα ίδια μόρια δεν έχει καμία επίπτωση στη μάχη των πανελληνίων. Απλά θα πρέπει να θεωρηθεί ότι το φετινό άριστα στην Χημεία είναι το 96. Ωστόσο θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η θεμελιώδης στρέβλωση του συστήματος των  Κατευθύνσεων επιτρέπει μαθητές που διαγωνίζονται σε διαφορετικά μαθήματα ( Τεχνολογική Κατεύθυνση ) να επιλέγουν ίδιες σχολές , οπότε ( και μη γνωρίζοντας τι έχει συμβεί στην Ανάπτυξη Εφαρμογών ) ενδεχομένως η παραπάνω θέση μου να μην είναι απολύτως ορθή.  

Η κατανομή των θεμάτων βάση δυσκολίας
Η κατάταξη των θεμάτων – πάντα κατά την άποψη μου – με βάση την δυσκολία τους είναι η παρακάτω:
                        


Η κατανομή της δυσκολίας των θεμάτων είναι υποδειγματική. Εύκολα μέχρι το 10…. Με σοβαρότητα μέχρι το 15 … δύσκολα μέχρι το 20 19,5.
Είναι κρίμα που μια τόσο ωραία κατανομή δυσκολίας στα θέματα , «θάφτηκε» εξεταστικά από τον παράγοντα «χρόνο» και επικοινωνιακά από τις «εξυπνάδες» του B1α και μέρους του Δ4.
Ωστόσο εδώ θα ήθελα να κάνω μια στάση και να ξαναγυρίσω στο Β1α και στο Δ4. Ωραία, ο μαθητής που πήγαινε για το 100 … το έχασε .
Τι έχει συμβεί στον μαθητή που πήγαινε για το 18 …. Ή σε αυτόν που πηγαινε για το 15 ?
Μήπως έχουμε από την μία το πιο δύσκολο 100αρι αλλά από την άλλη ένα νορμάλ 85-90 και ίσως ένα από τα ευκολότερα 60-70 ?
Η πλειοψηφία των μαθητών στην Θετική πηγαίνουν για 100 στην Χημεία ή για έναν καλό βαθμό ( από 85 και πάνω ) ?
Μήπως οι πρώτοι που πρέπει να αποκαταστήσουν την αίγλη του 100, είμαστε εμείς οι καθηγητές ?

Η πρόβλεψη μου ... 
                                              

Χημεία – Rest of the world : 1 – 4

Η κατανομή των θεμάτων μέσα στην ύλη
Παρά τις γκρίνιες για παραγκωνισμό του κεφαλαίου της Ατομικής Θεωρίας μια πιο προσεκτική μελέτη των θεμάτων δίνει 16 μονάδες στο 1ο κεφάλαιο.
( Α3 + Α4 + Β1α + Β2β = 5 + 5 + 2 + 6 = 16 )
Αντίστοιχα αποδίδονται 39 μονάδες στην μελέτη της ιοντικής ισορροπίας (Α5 + Β1β + Β1γ + Β2γ + Β2δ + Δ1 + Δ2α + Δ3 + Δ4 = 5 + 2 + 2 + 3 + 4 + 5 + 3 + 9 + 6 = 39)
Ενώ στην εξέταση της οργανικής δίνονται 45 μονάδες ( Α1 + Α2 + Β1δ + Β1ε + Β2α + Γ + Δ2β = 5 + 5 + 2 + 2 + 4 + 25 + 2 = 45 )
Εάν δε κάποιος θεωρήσει ότι το ερώτημα περί διαφορών σ και π δεσμών ( Β2α – 4 μονάδες ) ανήκει στην ατομική θεωρία ( εγώ εκεί το διδάσκω ) παρόλο που που παρουσιάζεται στο κεφάλαιο της οργανικής …. θα προέκυπτε ένα 20 – 39 – 41
Εάν θεωρήσουμε ότι η απόδοση θεμάτων ανά κεφάλαιο είναι
Οργανική : Γ + Β/3 + Α/3 = 5/3 Θ = 5/3*25 = 42 μονάδες
Ιοντική : Δ + Β/3 + Α/3 = 5/3 Θ = 42 μονάδες
Ατομική : Β/3 + Α/3 = 2/3 Θ =  16 μονάδες
… θα κατέληγα ότι υπάρχει μία εξαιρετική κατανομή της ύλης που εξετάστηκε.
Χημεία – Rest of the world : 2 – 4

Πράξεις γιοκ
Έχω την αίσθηση ότι το φετινό διαγώνισμα της Χημείας Θετικής Κατεύθυνσης είχε τα λιγότερα και ευκολότερα μαθηματικά που έχουμε δει. Εκτιμώ ότι ήταν συνειδητή επιλογή, την οποία επικροτώ.
Είχαμε πράξεις στο Β2γ + Β2δ*+Γ3+ Δ2α+Δ3+Δ4**=3+4+12+3+9+4=35 μ και το κυριότερο είχαμε εύκολα μαθηματικά σε όλα αυτά ( μόλις πριν από 2 χρόνια ψάχναμε τα 5α δεκαδικά ).
Τέτοια μαθηματική προσέγγιση των θεμάτων θέλουμε. Τα μαθηματικά να είναι τα εργαλεία για να αναδείξουμε την χημεία των ερωτημάτων.
Χημεία – Rest of the world : 3 – 4

Δυστυχώς κάπου εδώ έχουμε την λήξη και έτσι το «όνειρο» της ανατροπής δεν θα πραγματοποιηθεί.
Θες το «γκόλ» από τα αποδυτήρια ( ή κόντρα στο εξεταστικό ρεύμα της φετινής εξέτασης ) , θες τα αυτογκόλ ( θέματα Β1α + μέρος του Δ4 ) θες η πίεση του χρόνου, δυστυχώς -  σε μια χρονιά που όλα πήγαιναν καλά -…( η Χημεία στα 4 μαθήματα των νέων κατευθύνσεων … η Τράπεζα θεμάτων που μοιάζει να μην αγγίζει επικίνδυνα την Χημεία ) αφήνουμε την κορυφαία στιγμή με μια πικρή εξεταστική γεύση και αυτό γιατί το «επιδόρπιο» ήταν μάπα και όχι το «κυρίως πιάτο»
Η νέα ομάδα θεματοδότησης έπεσε θύμα της ίδιας της της απειρίας. Είναι πραγματικά πολύ κρίμα , σε μία χρονιά που τα θέματα
…  σταμάτησαν να ζητούν αυτούσια θεωρία από το βιβλίο
… επανέφεραν την θέση των μαθηματικών στο ρόλο τους ως εργαλείο για την κατανόηση των χημικών φαινομένων της Γ Λυκείου
… επανήλθαν τα «δεντράκια» οργανικής
… ξαναγυρίσαμε στα 5 εύκολα πολλαπλής επιλογής του Α θέματος
είναι κρίμα που αυτό με το οποίο ασχολούνται όλοι να είναι η αστοχία στην διατύπωση 2 ερωτημάτων των 4 μονάδων ( και 2 λεπτών στην απάντηση ).
Πραγματικά τέτοιο αυτογκόλ δεν έχω ξαναδεί !!!!

Μια ( δύο ) πρόταση … 
Εκτιμώ ότι το πλήθος των καθηγητών των σχολείων μέσα στις επιτροπές επιλογής θεμάτων πρέπει να αυξηθεί. Δεν ξέρω ποια είναι η αναλογία αυτή την στιγμή αλλά εκτιμώ ότι πρέπει να είναι πλειοψηφία και με δύναμη στην θέση τους. Κανείς δεν ξέρει καλύτερα τους μαθητές από αυτούς που τους διδάσκουν τόσα χρόνια. Οι πανεπιστημιακοί και οι σύμβουλοι πρέπει να υπάρχουν αλλά να μην έχουν κυρίαρχο ρόλο στην θεματοδοσία.
Επίσης εκτιμώ ότι Ένωση Ελλήνων Χημικών πρέπει να πάρει επισήμως θέση για σημεία του σχολικού βιβλίου (και ασκήσεις του) και με μια ανακοίνωση της να επισημάνει τις παρανοήσεις και τα λάθη που υπάρχουν, έχοντας για γνώμονα ότι απευθύνονται σε μαθητές λυκείου. Θεωρώ υποκριτικό να γκρινιάζεις για το Β2β , μια ερώτηση του σχολικού βιβλίου που ανέχεσαι επί 15 χρόνια.
Θα ζητούσα να γίνει ένα κάλεσμα προς όλους τους Χημικούς που εμπλέκονται στην διαδικασία της διδασκαλίας της Χημείας στα Λύκεια ( δημόσια – ιδιωτικά – φροντιστήρια ) να μαζευτούν τα σημεία του σχολικού βιβλίου που χρήζουν διευκρίνησης και κλείσει – μια για πάντα - αυτό το θέμα με τις ανοικτές πληγές του σχολικού βιβλίου. 
Είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξει μεγάλη συμμετοχή ....
Καλά αποτελέσματα 
Αντώνης Μπαλτζόπουλος-Χημικός
Πτολεμαΐδα Κοζάνης

Σάββατο 7 Ιουνίου 2014

Η κλιμάκωση του βαθμού δυσκολίας στη Χημεία Θετικής

Μία εκτίμηση για την κλιμάκωση του βαθμού δυσκολίας στα θέματα ΧΗΜΕΙΑΣ ΘΕΤΙΚΗΣ (του συναδέλφου Μπαλτζόπουλου Αντώνη) με την οποία συμφωνώ απόλυτα.

Θεωρώ ότι μέχρι το 80 έπρεπε να φτάσουν όλοι οι στοιχειωδώς προετοιμασμένοι μαθητές.
Εκτιμώ ότι στην κλίμακα 80-90 θα υπάρχουν περισσότεροι μαθητές απ' ότι πέρσι.
Επίσης θεωρώ, για τα φετινά θέματα Χημείας, οποιαδήποτε βαθμολογία υποψηφίου πάνω από 92  είναι πάρα πολύ καλή και μέσα στο παιχνίδι για εισαγωγή σε υψηλόβαθμες σχολές.


Η θέση της Ένωσης Ελλήνων Χημικών για τα θέματα Χημείας Θετικής

                             Δελτίο Τύπου - Πανελλήνιες Εξετάσεις στη ΧΗΜΕΙΑ
                                                            Παρασκευή, 06-06-2014


Σήμερα Παρασκευή  6-6/2014 εξετάστηκε το μάθημα «Χημεία» Θετικής κατεύθυνσης στις Πανελλήνιες Εξετάσεις .
Η Ένωση Ελλήνων Χημικών (ΕΕΧ), έχει με επανειλημμένες παρεμβάσεις της τονίσει ότι  η εξέταση των μαθημάτων θα πρέπει να στοχεύει στον έλεγχο των ουσιαστικών γνώσεων των μαθητών, της κριτικής τους ικανότητας και της ικανότητας να συνδυάζουν τις γνώσεις τους για να καταλήξουν σε συμπεράσματα. Για την εξυπηρέτηση αυτών των στόχων τα θέματα θα πρέπει να χαρακτηρίζονται από σαφήνεια ως προς τη διατύπωση των ερωτημάτων, επιστημονική ακρίβεια, μεγάλο εύρος, ώστε να καλύπτουν όλη τη διδακτέα ύλη, να μην απαιτούν στείρα απομνημόνευση και κυρίως να μη μετατρέπουν την εξέταση σε αγώνα δρόμου, όπου η ποσότητα υπονομεύει την ποιότητα .
Η ΕΕΧ παρακολουθώντας τις σημερινές εξετάσεις, όπως προβλέπει ο ρόλος της ως σύμβουλου  του κράτους σε θέματα Χημείας και Χημικής Εκπαίδευσης,  κατέληξε στις ακόλουθες παρατηρήσεις:
Σε ότι αφορά στο εύρος και την έκταση της εξέτασης τα θέματα καλύπτουν μεγάλο μέρος της ύλης, παρότι δε θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ενδεικτικά των πιο σημαντικών στοιχείων της, ιδίως σε ότι αφορά στο 1ο κεφάλαιο.
Σε ότι αφορά στην έκταση των θεμάτων, εκτιμούμε ότι είναι πάρα πολλά και στερούν από το μαθητή τη δυνατότητα να τα επεξεργαστεί αναλυτικά και να τα απαντήσει με επάρκεια, καθώς του δημιουργούν άγχος σε σχέση με το χρόνο.
Σε ότι αφορά στο βαθμό δυσκολίας, πολλά από τα θεωρητικά θέματα είναι υψηλού βαθμού δυσκολίας, διότι απαιτούν λεπτομερή  γνώση της εξεταζόμενης Χημείας. Θεωρούμε ατυχείς τις επιλογές :
1. Β1.α: με βάση τη διατύπωση υπάρχει το ενδεχόμενο ορισμένοι μαθητές να θεωρήσουν διαφορετικούς τους ομοιοπολικούς από τους ημιπολικούς δεσμούς και να θεωρήσουν την πρόταση σωστή. Δεν ελέγχεται η κατανόηση του σχηματισμού ομοιοπολικών δεσμών, αλλά το αν έχει προσέξει ο μαθητής τη διατύπωση: «αλλά θεωρείται ως μια ειδική περίπτωση του ομοιοπολικού δεσμού» , δηλαδή την απομνημόνευση.
2. Β2.β:Παρότι είναι ερώτηση του σχολικού βιβλίου, η απάντησή της δεν είναι μονοσήμαντη, διότι αφορά στα στοιχεία της 2ης ομάδας από τις κύριες ομάδες, αλλά και άλλων ομάδων από το d τομέα του Περιοδικού Πίνακα. Για να είναι σωστή η ερώτηση, θα έπρεπε ο θεματοδότης να έχει προσθέσει  ότι πρόκειται για στοιχείο των τομέων s και p. Αυτό θα πρέπει να ληφθεί υπόψη για τη σύνταξη οδηγιών εξέτασης από την  Επιτροπή και κατά τη διόρθωση των γραπτών, γιατί ενδέχεται να οδηγήσει στο να αδικηθούν οι μαθητές οι οποίοι έχουν κατανοήσει την ύλη τους καλύτερα.
3. Γ1. Γράφεται στο τέλος ότι απαιτείται η αναγραφή χημικών εξισώσεων, με τον κίνδυνο οι μαθητές να μη το προσέξουν.
              

Σε ότι αφορά στα θέματα Γ και Δ (ασκήσεις)εκτιμούμε ότι:
1. το θέμα Γ εξετάζει μεγάλο μέρος της ύλης  της  οργανικής Χημείας, επομένως έχει μεγάλη διακριτική ικανότητα, αλλά είναι εξαιρετικά μεγάλης έκτασης.
2.  Το θέμα Δ δεν εμφανίζει καμία  ιδιαίτερη δυσκολία και δε μπορεί να ελέγξει την ποιότητα των γνώσεων των μαθητών, γιατί τα ερωτήματα δεν είναι διαβαθμισμένης δυσκολίας. Ειδικά το ερώτημα Δ4, δεν είναι σαφώς διατυπωμένο, ώστε να γίνεται κατανοητό αν απαιτείται θεωρητική αιτιολόγηση για τη διάταξη των όγκων του νερού ή μαθηματική επεξεργασία, όπως πρέπει σε ένα τέταρτο θέμα. Αν το ζητούμενο είναι η μαθηματική επεξεργασία, θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να δούμε τι υπολογισμό θα περίμενε για το ρυθμιστικό διάλυμα.
Συνολικά, τα θέματα του μαθήματος «Χημεία» κρίνονται πολύ απαιτητικά ως προς την ποσότητα,  για καλά προετοιμασμένους μαθητές,  αλλά χωρίς την απαραίτητη σαφήνεια και στόχευση, ώστε να διακρίνουν μεταξύ των μαθητών  αυτούς που έχουν κατανοήσει την Χημεία καλύτερα.
Η ΕΕΧ με ανακούφιση βλέπει το παρόν εξεταστικό σύστημα να βαίνει προς το τέλος του, οφείλοντας για άλλη μια φορά να στηλιτεύσει, το ότι δίνει τη δυνατότητα να διεκδικούν μαθητές από διαφορετικές κατευθύνσεις, οι οποίοι εξετάζονται σε διαφορετικά θέματα διαφορετικής  δυσκολίας τις ίδιες θέσεις στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, γεγονός που αποτελεί παραβίαση της αρχής της ισονομίας και των ίσων ευκαιριών.  

Προτεινόμενες απάντήσεις από την Ένωση Ελλήνων Χημικών εδώ

Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014

Απαντήσεις-Σχόλια στη Χημεία Θετικής Κατεύθυνσης



Πατήστε πάνω στην εικόνα για μεγέθυνση

Τα θέματα ήταν πάρα πολλά και για καλά διαβασμένους μαθητές.
Κακή διαβάθμιση δυσκολίας και πολύ κακή διατύπωση στο Σ-Λ  Β1(α)
Πραγματικά λυπάμαι για κάποιους μαθητές μου που έχασαν το 100 από τα 2 μόρια της παραπάνω πολύ κακής διατύπωσης. Προτείνω να ληφθούν σωστά και το Σ και το Λ.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
Η εκφώνηση αναφέρει ότι γίνονται οι προσεγγίσεις. 'Ετσι αν στο Δ4 προσπάθησε να υπολογίσει κάποιος το ω (που δε  χρειάζεται βέβαια αλλά ποιος του το απαγορεύει;) με προσεγγίσεις καταλήγει σε άτοπο.
Αν κάποιος όμως αγνοήσει την οδηγία (!!!!) και δεν κάνει προσέγγιση στην αραίωση του Ρ.Δ. Δ6 θα βρει ω~27000V. Άρα τελικά ψ<χ<ω.
Κύριοι θεματοδότες μιλάμε για πολύ παραπλανητική οδηγία στους μαθητές. Επιστημονικά απαράδεκτη. Να αποκαταστήσετε όλες τις αδικίες το συντομότερο γιατί οι σκεπτόμενοι μαθητές δε σας φταίνε σε τίποτα.

Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

Καλή επιτυχία αύριο και στη Χημεία!

Οι εξετάσεις συνεχίζονται και μέχρι τώρα όλα κυλούν ομαλά χωρίς γκρίνιες για περίεργα και ακραία θέματα.
Εύχομαι και αύριο η επιτροπή για τα θέματα Χημείας να ακολουθήσει την ίδια λογική με τα θέματα της Χημείας Τεχνολογικής: όχι εντυπωσιασμούς, όχι ακρότητες στους υπολογισμούς και όχι ανούσια αποστήθιση. Σαφήνεια στις εκφωνήσεις και λογική διαβάθμιση στο βαθμό δυσκολίας.

 ΥΓ για τους μαθητές μου:
 Παιδιά, όσο αυτό είναι δυνατόν, ήρεμα και όχι υπερβολές λίγο πριν τις εξετάσεις. Σας διαβεβαιώνω ότι έχετε προετοιμαστεί όλη αυτή τη χρονιά στη Χημεία πάρα πολύ καλά, ακόμη και για πολύ δύσκολες εξετάσεις. Ξεκινήστε αύριο το πρωί με σιγουριά και αυτοπεποίθηση έχοντας στο μυαλό σας ότι απλά φρόντισα  να είστε πανέτοιμοι για την ημέρα αυτή!  
Από σας θέλω αύριο να διαβάσετε τις εκφωνήσεις π ρ ο σ ε κ τ ι κ ά και το μυαλό σας να πάει πρώτα στο   α π  λ ό και π ρ ο φ α ν έ ς και όχι στο ειδικό θέμα.