ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ "ΚΕΝΤΡΟΝ" Υψηλάντου 11 ΚΑΡΔΙΤΣΑ τηλ. 6973774834 35ος χρόνος διδάσκοντας Χημεία...
Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012
Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012
Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012
Γ΄ Γυμνασίου: Πυρίτιο - Γυαλί
1. Παραγωγή γυαλιού
2. Διαμόρφωση γυαλιού
3. Ιδιότητες γυαλιού
4. Δημιουργία γυάλινων αντικειμένων από φυσητό γυαλί σε εργαστήριο στην Αίγυπτο
Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012
Γάλλιο (Ga): Ένα χημικό στοιχείο που λιώνει στην ...παλάμη μας!
Είναι μέταλλο, αλλά λιώνει μέσα στην χούφτα του χεριού ή αν το βυθίσουμε σε ένα ζεστό υγρό (Σ.Τ=30 οC). Σπάει όπως το γυαλί και διαβρώνει το αλουμίνιο, όταν έρχεται σε επαφή μαζί του, ενώ συμπεριφέρεται αλλόκοτα όταν συναντάται με το θειικό οξύ. Δεν είναι τοξικό για τον άνθρωπο, εκτός αν ενωθεί με άλλα χημικά στοιχεία, οπότε γίνεται επικίνδυνο για την υγεία. Το βρίσκουμε στις πλακέτες ηλεκτρονικών μικροσυσκευών που χρησιμοποιούμε καθημερινά. Οι ιδιόμορφες ιδιότητες και η απροσδόκητη συμπεριφορά του το κάνουν να είναι ένα παράξενο και εντυπωσιακό χημικό στοιχείο: Πρόκειται για το Γάλλιο (Ga).
Το περίεργο μέταλλο έχει μερικές δημοφιλείς εφαρμογές: Χρησιμοποιείται από πολλούς επιστήμονες σε… φάρσες. Η πιο αγαπημένη τους είναι να προσφέρουν ζεστό τσάι στους επισκέπτες τους μαζί με ένα κουταλάκι από γάλλιο και στη συνέχεια να παρατηρούν πώς αντιδρούν τα ανυποψίαστα θύματα όταν βλέπουν με έκπληξη το κουτάλι να λιώνει στα χέρια τους ή μέσα στο ζεστό ρόφημα. Επίσης πολλοί σπεύδουν στα χημικά εργαστήρια για να παρακολουθήσουν πώς μια κουταλιά Γάλλιου πάλλεται σαν ζωντανή καρδιά μέσα σε ένα δοχείο με θειικό οξύ, ενώ άλλοι γίνονται θεατές στη μάχη «μέταλλο εναντίον μετάλλου» παρατηρώντας το γάλλιο να διαβρώνει ένα κουτάκι αλουμινίου.
Το Γάλλιο είναι ένα σπάνιο αργυρόλευκο μέταλλο, μαλακό και εύτηκτο. Ο Γάλλος χημικός Paul Emile Francois Lecoq de Boisbaudran που το ανακάλυψε πρώτος το 1875 το βάφτισε gallium εμπνευσμένος από τη λέξη Gallia, το παλιό λατινικό όνομα της χώρας του. Δεν το συναντάμε σε ελεύθερη μορφή στη φύση αλλά κρυμμένο μέσα σε ορυκτά. Ο λόγος που λιώνει εύκολα στην παλάμη είναι το χαμηλό σημείο τήξης του στους 30 περίπου βαθμούς Κελσίου. Όταν όμως έρθει σε επαφή με ένα κομμάτι στερεοποιημένου μετάλλου, ξαναγίνεται στερεό. Πολύ χρήσιμο στην βιομηχανία οπτικοηλεκτρονικών εφαρμογών και στην κατασκευή ημιαγωγών, κοινών καθρεπτών, λέιζερ, LEDs και θερμομέτρων, συνεχίζει να ξαφνιάζει τους επιστήμονες που ανακαλύπτουν ολοένα και περισσότερες νέες χρήσεις του.
Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012
Β΄Λυκείου: Καμπύλη αντίδρασης
1. Με την εφαρμογή εδώ μπορείτε να κατασκευάσετε καμπύλες αντίδρασης
Επιλέξτε αντίδραση στο Reaction, συγκέντρωση στο αντιδρών από το Initial Concentration και κρατήστε πατημένο το React να γίνει η καμπύλη (από το Simulation Speed επιλέγετε το πόσο αργά η γρήγορα θέλετα να γίνει η καμπύλη). Στη συνέχεια αλλάξτε την αρχική συγκέντρωση του αντιδρώντος και επαναλάβετε τη διαδικασία.
2. Για τον υπολογισμό της μέσης ταχύτητας από την καμπύλη (για καθηγητές μόνο) δείτε εδώ.
3. Επίσης περισσότερα για τις καμπύλες εδώ
2. Για τον υπολογισμό της μέσης ταχύτητας από την καμπύλη (για καθηγητές μόνο) δείτε εδώ.
3. Επίσης περισσότερα για τις καμπύλες εδώ
Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012
Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012
Γ΄Λυκείου: Ακριβείς τιμές Κa και Κb
Οι σταθερές ιοντισμού των ασθενών οξέων και βάσεων σπάνια χρησιμοποιούνται με την πραγματική τους τιμή για τη λύση των ασκήσεων για λόγους ευκολίας των πράξεων π.χ. να βγαίνει το pH κ.λ.π Δείτε εδώ τις πραγματικές τιμές των Κa και Κb.
Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012
Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012
Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012
Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)