Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018

Βαθμολογίες μαθητών με άριστα (18-20) στο μάθημα της Χημείας στις Πανελλαδικές 2018

Μπράβο παιδιά!!!    Συγχαρητήρια!!!
Για μια ακόμη φορά,  οι υψηλές επιδόσεις σας επισφράγισαν την άψογη συνεργασία μας κατά την προετοιμασία  σας για τις Πανελλαδικές εξετάσεις.

1. Καλύβα Έλλη                    (100+99)
19,9
2. Βαϊοπούλου Τριανταφυλλιά       (100+97)
19,7
3. Κυπρή Φένια
19,7
4. Τζιατζιάφη Βασιλική
19,7
5. Φιλίππου Γιώργος
19,7
6. Τσιάρα Ευρυδίκη
19,6
7. Νασιοπούλου Θεοδώρα
19,5
8. Φαλάρας Παναγιώτης
19,5
9. Μπεκιάρης Δημήτρης
19,4
10. Πατραμάνης Ισίδωρος
19,3
11. Τρελλοπούλου Αγγέλα
19,3
12. Αδάμος Μπερτ
19,2
13. Σπυρίδης Αλέξης
19
14. Ευθυμίου Δημήτρης
18,8
15. Τσόκου Ντανιέλα
18,8
16. Μπαλωμένου Μαρία
18,7
17. Ζαρούλα Κωνσταντίνα
18,6
18. Δούλου Χρύσα
18,5
19. Ράπτη  Κωνσταντίνα                    
18,5
20. Φιλιούση Νίνα
18,3
21. Ζαχάκη Χριστίνα
18,1
22. Τζέλλου Κωνσταντίνα 
18,1
23. Αρχοντής Παναγιώτης
18
24. Νημάς Θωμάς
18

    (*)    Οι βαθμοί αναρτώνται κατόπιν ενυπόγραφης συμφωνίας των μαθητών.

Πέμπτη 28 Ιουνίου 2018

Υπολογισμός μορίων-Πρόβλεψη εισαγωγής σε σχολές σύμφωνα τις περσινές βάσεις

Για τον υπολογισμό των μορίων πατήστε ΕΔΩ


Αποτέλεσμα εικόνας για μηχανογραφικο 2018

Για τις σχολές του μηχανογραφικού και τις αντίστοιχες περσινές βάσεις τους πατήστε ΕΔΩ
Μπορείτε να εισάγετε τα μόρια σας και να ελέγξετε σε ποις σχολές εισάγεστε με βάση τις περσινές βάσεις

Κυριακή 24 Ιουνίου 2018

Το νέο ύφος των θεμάτων στις Πανελλήνιες Εξετάσεις

 Του Στράτου Στρατηγάκη
 Μαθηματικού - Ερευνητή    
      (naftemporiki.gr)

Με την ολοκλήρωση του κυρίως μέρους των πανελληνίων εξετάσεων μπορούμε να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα για τα θέματα, το βαθμό δυσκολίας τους και την έκταση της ύλης που κάλυπταν. Τα συμπεράσματα αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τους υποψηφίους ως οδηγός για τις εξετάσεις της επόμενης χρονιάς, ώστε η μελέτη τους να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Βέβαια στην Ελλάδα ζούμε και μπορεί του χρόνου να αλλάξει το στυλ των θεμάτων, χωρίς καμία προειδοποίηση, αλλά η τάση που παρατηρείται τα δύο τελευταία χρόνια καλό θα είναι να παγιωθεί.
     Οι εισαγωγικές εξετάσεις έχουν σκοπό να ορίσουν ποιοι υποψήφιοι θα εισαχθούν στις περιζήτητες σχολές, ποιοι θα εισαχθούν στις υπόλοιπες και ποιοι δεν θα εισαχθούν σε καμία σχολή. Το ζητούμενο είναι, λοιπόν, η ομαλή κατανομή των υποψηφίων στη βαθμολογική κλίμακα. Συνεπώς οι θεματοδότες πρέπει να επινοήσουν ένα θέμα που δεν θα λύνει παρά μόνο το 10% των υποψηφίων, ένα άλλο που θα το λύνει μόνο το 20% των υποψηφίων, ώστε να επιτύχουν την ομαλή κατανομή των υποψηφίων στη βαθμολογική κλίμακα. 

Μέχρι πριν δύο χρόνια η εξέταση στα Μαθηματικά στηριζόταν στην ύλη κυρίως της Γ Λυκείου και η επίλυση των δύσκολων ασκήσεων απαιτούσε τεχνάσματα και τρικ που μάθαιναν οι υποψήφιοι ως μεθοδολογίες. Αυτή η λογική σκοτώνει τη γνώση και το μυαλό του υποψηφίου. Είχε επίσης ως αποτέλεσμα να χωρίζουν οι μαθητές τα Μαθηματικά σε χρήσιμα και «άχρηστα», για την εισαγωγή στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

Τα δύο τελευταία χρόνια βλέπουμε μια αλλαγή στις απαιτήσεις του διαγωνίσματος των Μαθηματικών. Ζητούνται γνώσεις και από προηγούμενες τάξεις, όπως πέρυσι με την τριγωνομετρία και φέτος με τη γεωμετρία. Αυτό σημαίνει ότι πηγαίνουμε προς την εξέταση των συνολικών γνώσεων του υποψηφίου στο μάθημα και όχι μόνο στην ύλη της Γ Λυκείου. Ο νέος τρόπος εξέτασης είναι πιο δίκαιος γιατί ο υποψήφιος εξετάζεται σε μεγαλύτερης έκτασης ύλη, μικρότερου βαθμού δυσκολίας στο κάθε θέμα. Θα πρέπει, βέβαια, οι θεματοδότες να μελετούν προσεκτικά τα στατιστικά στοιχεία των επιδόσεων, ώστε να μειωθεί το ποσοστό των υποψηφίων που γράφουν πολύ χαμηλούς βαθμούς. Πέρυσι οι υποψήφιοι της ομάδας προσανατολισμού οικονομίας και πληροφορικής που έγραψαν βαθμό μικρότερο του 5 στα 20 έφτασε το 50%! Θα δούμε τα φετινά στατιστικά να δούμε αν βελτιώθηκε το ποσοστό. Φυσικά οι επιδόσεις αυτές δεν έχουν επίπτωση στην εισαγωγή στις Ανώτατες Σχολές, αφού ο αριθμός των εισακτέων είναι προκαθορισμένος. Απλά εισήχθησαν πέρυσι μαθητές σε Πανεπιστημιακές Σχολές της Αθήνας με βαθμό στα Μαθηματικά κάτω από τη βάση.

Στη Χημεία ζητήθηκε κρίση και εφαρμογή των ορισμών. Όχι σε όλα τα θέματα, αλλά δεν μπορούσε ένας υποψήφιος να γράψει 20 αν δεν είχε σε βάθος γνώση των πραγμάτων. Δεν αρκούσαν οι μεθοδολογίες, που συνήθως διδάσκονται, για να φτάσει κανείς στο άριστα. 

Στη Βιολογία η παπαγαλία θα έφερνε σε αδιέξοδο όποιον μαθητή είχε προετοιμαστεί με αυτόν τον τρόπο. Η απαίτηση και εδώ ήταν όχι απλά η γνώση αλλά η βαθιά κατανόηση των εννοιών και η εξαγωγή συμπερασμάτων με βάση αυτή την κατανόηση.

Παρά τις επιμέρους διαφωνίες αρκετών εκπαιδευτικών, με ενστάσεις για ασάφειες στα θέματα των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας από την Ένωση Οικονομολόγων Εκπαιδευτικών, κάποιες διαμαρτυρίες για το Β2 της Φυσικής, η γενική εικόνα είναι ότι τα θέματα βρίσκονται σε σωστό δρόμο. Στηρίζονται όχι απλά στη γνώση της ύλης, αλλά στη βαθιά της κατανόηση που επιτρέπει την απάντηση σε ερωτήσεις κρίσης. Αυτός είναι, πιστεύω, ο κοινός παρονομαστής του νέου ύφους των θεμάτων. Πάνω σ’ αυτή την αρχή πρέπει να γίνει η προετοιμασία των υποψηφίων για τις επόμενες πανελλήνιες εξετάσεις.

Πρέπει, όμως, να οριστικοποιηθεί το ύφος τους και να γίνουν γνωστές οι απαιτήσεις των εξεταστών από τους υποψηφίους, ώστε να μην έχουμε αιφνιδιασμούς, που σημαίνει ότι κάποιοι είναι πιο τυχεροί που κατάφεραν να προβλέψουν την τάση. Αυτό είναι έξω από τη διαδικασία της μάθησης. Είναι σωστό να δημοσιεύονται πρότυπα διαγωνίσματα που θα δίνουν το ύφος και τη λογική των θεμάτων, ώστε οι υποψήφιοι να προετοιμάζονται στη σωστή κατεύθυνση και να σταματήσουν οι φήμες που κυκλοφορούν κάθε χρόνο για το τι θα εξεταστεί.

Παρασκευή 15 Ιουνίου 2018

H Χημεία και το Παγκόσμιο Κύπελλο

Τέλος σήμερα η Χημεία για τους μαθητές της Γ Λυκείου.
Καιρός για λίγο Mundial !!

Πατήστε στην εικόνα για μεγέθυνση

Τα θέματα Πανελλαδικών εξετάσεων στη Χημεία

ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ:  Σε pdf :  ΕΔΩ      (σε docx:   ΕΔΩ )

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ: Από την Ομοσπανδία Εκπαιδευτικών  Φροντιστών  Ελλάδας: ΕΔΩ

ΣΧΟΛΙΑ:   Τα θέματα είναι  απαιτητικά και με αρκετά σημεία-παγίδες αλλά γράφονται στο 3ωρο. Οι πολλές αιτιολογήσεις (αδύνατο σημείο αρκετών μαθητών) θα αφαιρέσει μόρια γιατί άλλο το ξέρω κι άλλο το εξηγώ σωστά. Τα πολλά υποερωτήματα βοηθούν βέβαια στο να μην υπάρχει μαζική απώλεια μονάδων από μία λάθος απάντηση, αλλά φτάνουν στη "χημική φλυαρία"  Π.χ. στοιχειομετρία με λόγια για να βρούμε τα mol του HCN!!
Οι διατυπώσεις γενικά σαφείςς αλλά στην αντίδραση με ΚΜnO4/H+ θα μπορούσε να δίνει το Η2SO4 (εδώ δίνεται το ελαικό οξύ, το Η2SO4 θα ήταν κόπος;)
Εκτιμώ ότι οι καλοί μαθητες (σε σχέση με πέρσι) θα κινηθούν λιγότερο στο 99-100 και περισσότερο στο 95-98 (αυτές θεωρώ είναι βαθμολογίες που σε κρατάνε στη διεκδίκηση υψηλόβαθμων σχολών ).

Σημ: Το πρωτότυπο Β2γ έχει την ίδια ιδέα με το Β4, από το διαγώνισμα του φροντιστηρίου μας : http://charkopl.blogspot.com/2018/01/1-5-6.html

ΣΧΟΛΙΑ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ: Eδώ

ΣΧΟΛΙΑ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ: ΕΔΩ

Πέμπτη 7 Ιουνίου 2018

Καλή επιτυχία!



Με αφορμή την έναρξη των Πανελλαδικών την Παρασκευή δίνω ένα απόσπασμα από το «Αναφορά στον Γκρέκο» του Νίκου Καζαντζάκη:

    «Στην Τρίτη τάξη είχαμε δάσκαλο τον Περίανδρο Κρασάκη. Αυτός είχε μανία με την καθαριότητα. Κάθε μέρα επιθεωρούσε τα χέρια μας, τ’ αυτιά μας, τη μύτη, τα δόντια, τα νύχια. Δεν έδερνε, δεν παρακαλούσε, μα έλεγε:
      –Ζώα, αν δεν πλένεστε κάθε μέρα με σαπούνι, δε θα γίνετε ποτέ σας ανθρώποι. Τι θα πει μαθές άνθρωπος; Αυτός που πλένεται με σαπούνι. Τα μυαλό δε φτάνει, κακομοίρηδες, χρειάζεται και σαπούνι. Πώς θα παρουσιαστείτε στο Θεό με τέτοια χέρια; Πηγαίνετε έξω στην αυλή να πλυθείτε.            
      Ώρες μας έπαιρνε τ’ αυτιά ποια φωνήεντα είναι μακρά, ποια βραχέα και τι τόνο να βάλουμε, οξεία ή περισπωμένη. Κι εμείς ακούγαμε τις φωνές στο δρόμο, τους μανάβηδες, τους κουλουρτζήδες, τα γαϊδουράκια που γκάριζαν και τις γειτόνισσες που γελούσαν και περιμέναμε πότε να χτυπήσει το κουδούνι, να γλιτώσουμε. Κοιτάζαμε το δάσκαλο να ιδρώνει απάνω στην έδρα, να λέει, να ξαναλέει και να θέλει να καρφώσει στο μυαλό μας τη γραμματική, μα ο νους μας ήταν έξω στον ήλιο και στον πετροπόλεμο. Γιατί πολύ αγαπούσαμε τον πετροπόλεμο και συχνά πηγαίναμε στο σκολειό με το κεφάλι σπασμένο. 
      Μια μέρα, ήταν άνοιξη, χαρά Θεού, τα παράθυρα ήταν ανοιχτά κι έμπαινε η μυρωδιά από μιαν ανθισμένη μανταρινιά στο αντικρινό σπίτι. Το μυαλό μας είχε γίνει κι αυτό ανθισμένη μανταρινιά και δεν μπορούσαμε πια ν’ ακούμε για οξείες και περισπωμένες. Κι ίσια ίσια ένα πουλί είχε καθίσει στο πλατάνι της αυλής του σκολειού και κελαηδούσε. Τότε πια ένας μαθητής, χλωμός, κοκκινομάλλης, που ’χε έρθει εφέτο από το χωριό, Νικολιό τον έλεγαν, δε βάσταξε, σήκωσε το δάχτυλο:
        –Σώπα, δάσκαλε, φώναξε. Σώπα, δάσκαλε, ν’ ακούσουμε το πουλί!»

Αγαπητοί μου μαθητές και μαθήτριες
Δεν είναι μόνο οι Πανελλαδικές που θα κάνουν τα όνειρά σας πραγματικότητα.
Η ζωή έχει κι άλλους τρόπους να ελευθερώνει όνειρα που οι Εξετάσεις κρατάνε φυλακισμένα.
Τη στιγμή της ελευθερίας θα την καταλάβετε. 
Θα είναι τότε που οι δάσκαλοι θα έχουν σωπάσει…