Τρίτη 31 Μαΐου 2016

Συντελεστής ανάλογα με τον αριθμό σχολών του μηχανογραφικού


   Ακόμη ένα πόρισμα για την εκπαίδευση κατατέθηκε, από ακόμη μία επιτροπή που προσπάθησε να αναμορφώσει το εκπαιδευτικό μας σύστημα σε λίγους μήνες. Πρόκειται για την υπό τον κ. Λιάκο επιτροπή. Ανάμεσα στα άλλα σημαντικά, και πολλές φορές πολύ σωστά που αναφέρει το πόρισμα, υπάρχει και μία καινοφανής πρόταση για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα να εισάγονται φοιτητές σε σχολές χωρίς να το επιθυμούν, απλά και μόνο επειδή είχαν τη δυνατότητα να τη δηλώσουν στο μηχανογραφικό τους. Για να αναλύσουμε την πρόταση ας δούμε το παράδειγμα δύο μαθητών που επιθυμούν να σπουδάσουν Ιατρική.
   Πέρα από τις αντιρρήσεις που μπορεί να έχουμε στην επιλογή τους, η περίπτωσή τους μπορεί να είναι διαφωτιστική. Έστω, λοιπόν, ο ένας κάτοικος Αλεξανδρούπολης και ο άλλος κάτοικος Αθηνών. Και οι δύο συγκέντρωσαν στις εισαγωγικές εξετάσεις 18.200 μόρια. Θα εισαχθούν και οι δύο στην Ιατρική Αλεξανδρούπολης. Η Ιατρική Αθήνας έχει υψηλότερη βάση, λόγω πολύ μεγαλύτερης ζήτησης. Ο πληθυσμός του λεκανοπεδίου Αττικής είναι, όπως βλέπουμε στον πίνακα, 2.872.928 κάτοικοι και διαθέτει 190 θέσεις στην Ιατρική. Στην Αλεξανδρούπολη ο πληθυσμός του νομού είναι 146.376 κάτοικοι και οι προσφερόμενες θέσεις είναι 150. Λογικό είναι λοιπόν η Ιατρική Αθήνας να έχει υψηλότερη ζήτηση, που δίνει μεγαλύτερη βάση.
   Οι θέσεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση δεν είναι κατανεμημένες σύμφωνα με τον πληθυσμό κάθε περιφέρειας. Αυτό δημιουργεί τη διαφορά των βάσεων στις σχολές ίδιου επιστημονικού αντικειμένου σε διάφορες πόλεις. Από την άλλη οι κάτοικοι των περιφερειακών πόλεων δεν έχουν όλες τις σχολές στον τόπο τους, άρα και αυτοί ξενιτεύονται πολλές φορές για να σπουδάσουν. Αυτό το έχει δεχτεί μέχρι τώρα η κοινωνία μας (έχοντας και την ελπίδα της μετεγγραφής) και λειτουργεί μέχρι τώρα εξασφαλίζοντας ότι όσοι έχουν τα ίδια μόρια (που μεταφράζει ο κόσμος σε ίδιες ικανότητες) μπορούν να σπουδάσουν στην ίδια σχολή, αν, φυσικά, τη δηλώσουν στο μηχανογραφικό τους.
   Η πρόταση της υπό τον κ. Λιάκο επιτροπής ανατρέπει αυτή τη θεμελιώδη αρχή. Δεν θα μπορούν πια όσοι έχουν τα ίδια μόρια να σπουδάσουν στην ίδια σχολή. Ουσιαστικά ακυρώνει την αξία του διαγωνισμού για την εισαγωγή γιατί βάζει επιπρόσθετα κριτήρια με αποτέλεσμα το τελικό αποτέλεσμα, η εισαγωγή ή όχι του υποψηφίου στη σχολή της επιθυμίας του, να εξαρτάται και από τον παράγοντα τύχη. Ας δούμε πώς λειτουργεί η πρόταση. Η λογική της πρότασης είναι να αντιμετωπίσει το φαινόμενο να εισάγονται φοιτητές σε σχολές στις οποίες δεν θέλουν, στην πραγματικότητα ,να φοιτήσουν, αλλά προέκυψε η εισαγωγή τους από τη δυνατότητα των υποψηφίων να δηλώνουν όλες τις σχολές ενός ή δύο επιστημονικών πεδίων. Αυτό δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα και στους ίδιους και στα ΑΕΙ, με ένα από τα αποτελέσματα να είναι η εγκατάλειψη των σπουδών ή η δημιουργία των λεγόμενων αιώνιων φοιτητών.
   Στην τελική βαθμολογία του υποψηφίου προστίθεται ένας αριθμός μορίων που εξαρτάται από τον αριθμό των σχολών που δήλωσε ο υποψήφιος στο μηχανογραφικό του. Αν ο υποψήφιος δηλώσει μία μόνο σχολή στο μηχανογραφικό του, τότε παίρνει επιπλέον 1.000 μόρια. Αν δηλώσει δύο σχολές παίρνει 650 μόρια για την 1η σχολή και 350 μόρια για τη 2η σχολή. Αν δηλώσει τρεις σχολές παίρνει 550 για την 1η, 300 για τη 2η και 150 για την τρίτη. Αν δηλώσει τέσσερις σχολές παίρνει 45ο για την 1η, 300 για τη 2η και από  125 για την τρίτη και την τέταρτη. Αυτό συνεχίζεται μέχρι τη 10η σχολή και μετά δεν παίρνει κανένα μόριο για τις σχολές πέρα από τη 10η.
   Στο παράδειγμα των υποψηφίων για την Ιατρική με 18.200 μόρια και τόπο κατοικίας ο ένας την Αθήνα και ο άλλος την Αλεξανδρούπολη το σύστημα αυτό θα λειτουργούσε ως εξής: Ο υποψήφιος που μένει στην Αλεξανδρούπολη θα δήλωνε μόνο την Ιατρική Αλεξανδρούπολης, θα έπαιρνε τα επιπλέον 1.000 μόρια θα έφτανε τα 19.200 θα έμπαινε στην Ιατρική της πόλης του και θα ήταν ευτυχής. Ο άλλος υποψήφιος, με τόπο διαμονής την Αθήνα, θα είχε διλήμματα. Αν δηλώσει μόνο την Ιατρική Αθήνας θα έπαιρνε τα επιπλέον 1.000 μόρια, αλλά αυτό δεν θα του εξασφάλιζε τίποτα, αφού αν έκαναν το ίδιο οι περισσότεροι υποψήφιοι το ίδιο, δεν θα περνούσε πουθενά. Θα έμενε, δηλαδή, εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με 18.200 μόρια. Αυτό γιατί η βάση στην Αθήνα είναι πολύ υψηλή.    Θέλοντας να σπουδάσει Ιατρική και βλέποντας ότι δεν έχει πολλά μόρια, ώστε να πετύχει στην Αθήνα, θα δήλωνε στο μηχανογραφικό του και τις επτά Ιατρικές Σχολές, με την ελπίδα να σπουδάσει αυτό που θέλει. Έτσι θα έπαιρνε 300 μόρια για την Ιατρική Αθήνας και 100 μόρια για την Ιατρική Αλεξανδρούπολης. Θα κινδύνευε να μείνει εκτός όλων των σχολών, αφού θα μπορούσε ένας υποψήφιος με 17.350 μόρια να δηλώσει μόνο Αλεξανδρούπολη και να του πάρει τη θέση. Θα αναγκαζόταν, τελικά, να δηλώσει μόνο Αλεξανδρούπολη και να πάρει το ρίσκο ή να πετύχει εκεί ή να μην σπουδάσει τίποτα.
    Το θεωρείτε λογικό, να ξοδέψει τόσο χρόνο για διάβασμα και να έχει μία μόνο ευκαιρία σε μία μόνο σχολή;
Το θεωρείτε λογικό η επιτυχία του να εξαρτάται από τον αριθμό των σχολών που θα δηλώσει;
Το θεωρείτε λογικό η επιτυχία του να εξαρτάται όχι από τις επιδόσεις των ανταγωνιστών του, αλλά από τον αριθμό σχολών που δήλωσαν στο μηχανογραφικό τους;
Υπάρχει κάποια χώρα στον κόσμο που να υποχρεώνει τον υποψήφιο να κάνει αίτηση εισαγωγής σε ένα μόνο Πανεπιστήμιο; Θα μου πείτε δεν τον υποχρεώνει αυτό το σύστημα. Θα αντιτείνω ότι, αν θέλει να έχει σοβαρές πιθανότητες επιτυχίας, θα αναγκαστεί να το κάνει.
   Όλα αυτά γίνονται γιατί η προσπάθεια της επιτροπής είναι να λύσει ένα υπαρκτό πρόβλημα, την εισαγωγή σε σχολή από σπόντα, με τεχνικά μέσα. Μάλιστα έθεσαν προτεραιότητα όχι το μαθητή, που αγωνίζεται να χαράξει την πορεία του στο μέλλον αλλά την εξυπηρέτηση των Πανεπιστημίων.     Θεωρώ απαράδεκτο να στερείς τις σπουδές σ' ένα παιδί που έχει κοπιάσει και έχει αριστεύσει. Το πρόβλημα προκύπτει γιατί προσπαθούν να αντιγράψουν ένα άλλο λύκειο, που λειτουργεί σε χώρες με πολύ μικρότερη ζήτηση για σπουδές, στην Ελλάδα που η ζήτηση για σπουδές είναι πολύ μεγαλύτερη για λόγους κοινωνικούς και οικονομικούς. Αυτά συμβαίνουν όταν επιτροπές καλούνται να αναμορφώσουν το εκπαιδευτικό μας σύστημα σε τρεις μήνες. Μεταφέρουν εκπαιδευτικά συστήματα άλλων χωρών στην Ελλάδα, που έχει διαφορετικές κοινωνικοοικονομικές συνθήκες. Μετά απορούν γιατί ακόμη μία εκπαιδευτική μεταρρύθμιση απέτυχε. Μετά από τόσες αποτυχημένες προσπάθειες, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, έχουμε καμία ελπίδα να το καταλάβουν ότι δεν γίνονται έτσι οι μεταρρυθμίσεις;
Του Στράτου Στρατηγάκη
Mαθηματικού - ερευνητή
stratig@yahoo.com

Δευτέρα 30 Μαΐου 2016

Οι εκφωνήσεις-απαντήσεις των θεμάτων Χημείας (Πανελλαδικές 2016)



 Οι εκφωνήσεις για τους μαθητές που εξετάζονται με το ΝΕΟ σύστημα :ΕΔΩ

Οι εκφωνήσεις για τους μαθητές που εξετάζονται με το ΠΑΛΑΙΟ σύστημα: ΕΔΩ

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ:
Νέο σύστημα
Παλαιό σύστημα

Δείτε και τα στατιστικά του συνάδελφου Μπαλτζόπουλου Α ΕΔΩ

Κυριακή 29 Μαΐου 2016

Χη (μία) κι απόψε!

Παραμονή εξετάσεων στη Χημεία
 θυμήθηκα μία παλιά "άσκηση" 
Χημικής Ισορροπίας:

Την παραπάνω αμφίδρομη αντίδραση Κ(g) <=> M(g) σε όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς προσπάθησα να την κάνω μονόδρομη. Προσπάθησα λίγο πριν τις εξετάσεις να έχει απόδοση 100%! Πιστεύω να τα κατάφερα γι' αυτό είμαι αισιόδοξος για αύριο.
Και μη ξεχνάτε: Διαβάζουμε ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ την εκφώνηση!
           Πάμε παιδιά!!!    
    Χη(μία) κι απόψε!

Πέμπτη 26 Μαΐου 2016

Τι σχέση έχουν οι Motörhead με τη Χημεία;

                Τι σχέση έχουν οι Motörhead με τη Χημεία;

Περισσότεροι από 100.000 θαυμαστές του Ίαν «Λέμι» Κίλμιστερ –του μπασίστα και τραγουδιστή των Motörhead που έφυγε πέρσι από τη ζωή– ζητούσαν επιτακτικά να δοθεί το όνομά του σε ένα στοιχείο που προστέθηκε πριν από λίγους μήνες στον Περιοδικό Πίνακα. 

Ο Λέμι υπήρξε, για πολλούς, η προσωποποίηση του heavy metal, και έτσι οι οπαδοί του θέλησαν να δοθεί το όνομά του σε ένα… σούπερ heavy μέταλλο του Περιοδικού Πίνακα. Απευθύνθηκε λοιπόν στο Διαδίκτυο ένα κάλεσμα συλλογής υπογραφών υπέρ του συγκεκριμένου αιτήματος και 100.000 άνθρωποι συμφώνησαν σε αυτή την εισήγηση. Ως αποτέλεσμα, οι επιστήμονες βρέθηκαν αντιμέτωποι με μια διόλου ευκαταφρόνητη αριθμητικά ομάδα ατόμων που πρότειναν το νέο στοιχείο, βαρύ μέταλλο 115, να ονομαστεί «Λέμιουμ»! 

Ο εμπνευστής της εκστρατείας δήλωσε σχετικά: «Ο Λέμι ήταν η δύναμη της φύσης και έδινε την αίσθηση του μετάλλου, του αξίζει το δικό του χημικό στοιχείο». 

Προς το παρόν, πάντως, το τεχνητό αυτό στοιχείο έχει την προσωρινή ονομασία Ununpentium και την τελική απόφαση για το επίσημο όνομα θα ληφθεί από τους ερευνητές που το δημιούργησαν πρώτοι.

Τρίτη 17 Μαΐου 2016

200.000 προβολές σελίδας

Φτάσαμε αισίως και στις 200.000 επισκέψεις στο blog!!!
Όσο θα υπάρχει μεταξύ των αναρτήσεων του blog και των επισκεπτών του, καλή...χημεία
θα συνεχίζουμε  ακάθεκτοι και με περισσότερη όρεξη!!!

Κυριακή 15 Μαΐου 2016

Καλή επιτυχία!

Πάμε παιδιά! Με ψυχραιμία!
Αύριο Δευτέρα ξεκινάτε να ξεφυλλίζετε ένα διαφορετικό βιβλίο:
«Οι δοκιμασίες της ζωής»
Κεφάλαιο 1: Πανελλαδικές
Πιστέψτε με,  έχει κι άλλα  πιο ενδιαφέροντα κεφάλαια παρακάτω το βιβλίο αυτό…
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!

Δύσκολα ή εύκολα θέματα στις Πανελλαδικές;


Η αγωνία των υποψηφίων, κάθε χρόνο, για το βαθμό δυσκολίας των θεμάτων είναι πολύ μεγάλη. Ανησυχούν όλοι πως θα γράψουν, ελπίζοντας να γράψουν καλά.
Υπάρχει περίπτωση να γράψουν καλά, αλλά η βαθμολογία τους να μην αρκεί για να πετύχουν στη σχολή που θέλουν. Άλλες φορές δεν γράφουν καλά, αλλά η βαθμολογία τους αποδεικνύεται, τελικά, αρκετή για την επιτυχία στη σχολή της επιθυμίας τους.
Αυτό γίνεται γιατί για να πετύχει κάποιος σε περιζήτητη σχολή δεν αρκεί να γράψει καλά, αλλά να γράψει καλύτερα από τους υπόλοιπους υποψηφίους, που διεκδικούν θέση στην ίδια σχολή. Ας μην ξεχνάμε ότι οι πανελλαδικές εξετάσεις αποτελούν ένα διαγωνισμό συμπλήρωσης θέσεων.
Κάτω από αυτό το πρίσμα δεν έχει σημασία ο βαθμός δυσκολίας των θεμάτων, αφού εκείνο που μετράει είναι ο αριθμός των εισακτέων. Αφού οι θέσεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση είναι 69.650, θα περάσουν οι 69.650 πρώτοι, ανεξάρτητα του πόσο καλά έγραψαν.
Αν τα θέματα είναι δύσκολα, τότε θα περάσουν με χαμηλή βαθμολογία. Αν τα θέματα είναι εύκολα θα περάσουν με υψηλή βαθμολογία. Δεν έχει νόημα, λοιπόν, η κλασική αγωνία του υποψηφίου για το βαθμό δυσκολίας των θεμάτων.
Στον πίνακα 1 βλέπουμε ότι το 2015 είχαμε λίγους αριστούχους της θεωρητικής κατεύθυνσης με αποτέλεσμα να πέσει η βάση της Νομικής Αθήνας στα 18.223 μόρια. Αντίθετα το 2012 είχαμε 3.100 αριστούχους με αποτέλεσμα η βάση να εκτιναχθεί στο 18.879. Όμοια το 2015 είχαμε 1361 αριστούχους στη θετική κατεύθυνση με αποτέλεσμα η βάση της Ιατρικής Αθήνας να πέσει στα 18.923 μόρια, ενώ το 2014 είχαμε 2791 αριστούχους με αποτέλεσμα η βάση να εκτιναχθεί στα 19.233 μόρια.
Συνεπώς δεν κρίνει η δυσκολία των θεμάτων πόσοι θα εισαχθούν. Αυτό κρίνεται από τον αριθμό των εισακτέων, που καθορίζεται κάθε χρόνο από το Υπουργείο Παιδείας. Το ζητούμενο από τα θέματα είναι να πετύχουν την ομοιόμορφη κατανομή των υποψηφίων στη βαθμολογική κλίμακα.
Τα πολύ εύκολα θέματα συσσωρεύουν πολλούς υποψηφίους σε πολύ υψηλές βαθμολογίες με αποτέλεσμα αυτοί που γράφουν 18 να μην πετυχαίνουν στη σχολή της επιθυμίας τους. Αυτοί που έγραψαν 18 έχασαν το 19 πιθανόν από μία απροσεξία, από κάποια λεπτομέρεια και αυτό τους κοστίζει την εισαγωγή τους στη σχολή της 1ης προτίμησης.
Στο διάγραμμα βλέπουμε τις βαθμολογίες στο μάθημα της Φυσικής Κατεύθυνσης μαθητών της θετικής κατεύθυνσης με το παλαιό, προφανώς, σύστημα. Η θετική κατεύθυνση συγκέντρωνε πολλούς καλούς μαθητές, ήταν η κατεύθυνση ελίτ με το προηγούμενο σύστημα. Το 2008 το 42,01% των υποψηφίων έγραψε στη Φυσική πάνω από 18.
Αυτό σημαίνει ότι το 18 δεν αρκούσε για την επιτυχία σε περιζήτητη σχολή, αφού σχεδόν οι μισοί υποψήφιοι έγραψαν πάνω από 18. Αντίθετα το 2015 έγραψε πάνω από 18, στο ίδιο μάθημα, μόλις το 5,18% των υποψηφίων.
Εδώ έχουμε ισοπέδωση προς τα κάτω. Και στις δύο αυτές περιπτώσεις είναι αδύνατο να ξεχωρίσουν οι πολύ καλά διαβασμένοι από τους άριστους. Συνεπώς τα θέματα και στις δύο αυτές περιπτώσεις είναι ακατάλληλα για ένα διαγωνισμό συμπλήρωσης θέσεων. Το 2013 τα θέματα ήταν πιο κατάλληλα για ένα διαγωνισμό αφού το ποσοστό των αριστούχων ήταν 9,82%.
Οι υποψήφιοι, λοιπόν, δεν μπορούν να γνωρίζουν την ώρα που θα γράφουν αν τα θέματα είναι δύσκολα ή εύκολα, αν είμαστε σε χρονιά δύσκολη ή εύκολη, γιατί έχει παρατηρηθεί ότι κάποιες χρονιές είναι εύκολα τα θέματα στα περισσότερα μαθήματα και κάποιες άλλες χρονιές είναι δύσκολα στα περισσότερα μαθήματα.
Απαραίτητο είναι, λοιπόν, να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους ακόμη και αν δουν ότι δεν μπορούν να πετύχουν υψηλή βαθμολογία. Ας προσπαθήσουν να γράψουν όσο καλύτερα μπορούν και θα φανεί αργότερα τι κατάφεραν. Κι αν δεν τα καταφέρουν σε κάποιο μάθημα να πετύχουν το στόχο τους να μην απογοητευτούν.
Δεν μπορούν να γνωρίζουν αν οι βαθμοί τους θα είναι αρκετοί για να τους εξασφαλίσουν την εισαγωγή τους στη σχολή που επιθυμούν ούτε όταν ανακοινωθούν οι βαθμολογίες γύρω στις 21 Ιουνίου. Θα το μάθουν μόνο όταν ανακοινωθούν οι βάσεις, γύρω στις 27 Αυγούστου.
Ειδικά φέτος που έχουμε νέο σύστημα με λιγότερα μαθήματα δεν θα μπορούμε να έχουμε ακρίβεια στην εκτίμηση των βάσεων, συνεπώς θα περιμένουμε την ανακοίνωση των βάσεων για να δούμε.

Σάββατο 14 Μαΐου 2016

Λύσεις ΟΕΦΕ 2016 Β ΄ Φάση (Γ - Β - Α Λυκείου)



Πατήστε πάνω δεξιά (fullscreen) και ξεφυλλίστε το αρχείο σε μεγέθυνση. Για βγείτε από τη λειτουργία αυτή του fullscreen πατήστε στο πληκτρολόγιό σας Esc.
Για download πατήστε ΕΔΩ

Παρασκευή 13 Μαΐου 2016

Γ΄Λυκείου: Επανάληψη θεωρίας (on line tests)

                                              
Δημιούργησα  online Σ-Λ με βάση τη θεωρία και μόνο, του σχολικού βιβλίου (όχι δηλ. κρίσεως ή Σ-Λ που απαιτούν πράξεις κ.λ.π.) ώστε ο μαθητής να εξασφαλίσει ότι έχει κατανοήσει πλήρως τα βασικά σημεία της θεωρίας. Η αρίθμηση των κεφαλαίων είναι αυτή του σχολικού βιβλίου ώστε το τεστ να μπορεί να γίνει κατά ενότητες.
Ο μαθητής εισάγει κάποιο όνομα  (αν ζητάει κωδικό εισάγετε τη λέξη:  ΚΕΝΤΡΟΝ)
Επιλέγει True(ΣΩΣΤΟ) ή False (Λάθος) και στο τέλος Submit για να δει το ποσοστό επιτυχίας του.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 (40 Ερωτήσεις)

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2-3-4 (Συμπλήρωση  3  πινάκων) (οχι on line test)
Θερμοχημεία-Ταχύτητα-Χημική ισορροπία (3 πίνακες)

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 (78 Ερωτήσεις)
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5.1 -Ιοντικά υδατικά διαλύματα- Οξέα-Βάσεις κατά Brönsted-Lowry (19 Ερωτ.)
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5.2 Εξισώσεις διάστασης ή ιοντισμού οξέων και βάσεων- 5.3 Ιοντισμός του νερού -pH - Διαλύματα ισχυρών οξέων-βάσεων  (24 Ερωτ.)
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5.3 Διαλύματα ασθενών οξέων/ασθενών βάσεων - Nόμοs αραίωσης του Ostwald - Σχέση που συνδέει την Κa οξέος και την Κb της συζυγούς βάσης  (12 Ερωτ.)
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5.4 Επίδραση κοινού ιόντος- 5.5 Ρυθμιστικά διαλύματα  (10 Ερωτ.)
Γ Λυκείου: 5.6 Δείκτες - Ογκομέτρηση (Οξυμετρία –Αλκαλιμετρία)  (13 Ερωτ.)

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 (77 Ερωτήσεις)
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6.1 Τροχιακά-Κβαντικοί αριθμοί-Γραφική απεικόνιση ατομικών τροχιακών (16 Ερωτ.)
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6.2 Αρχές δόμησης πολυηλεκτρονιακών ατόμων  (10 Ερωτ.)
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6.3-Περιοδικός Πίνακας 6.4-Ατομική ακτίνα , Ενέργεια ιοντισμού  (20 Ερωτ.)
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6.4 Lewis  (10 Ερωτ.) {Για τους εξεταζόμενους με το παλαιό σύστημα}

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 (91 Ερωτήσεις)
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7.1 Δεσμοί σ,π -Υβριδισμός (31 Ερωτ.)
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7.3 Προσθήκη-Απόσπαση-Υποκατάσταση  (24 Ερωτ.)
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7.3 Πολυμερισμός-Οξειδοαναγωγή-Οξέα,Βάσεις  (28 Ερωτ.)
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7.4 Αλογονοφορμική-Διακρίσεις  (8 Ερωτ.)

Σάββατο 7 Μαΐου 2016

Συμβουλές για τις εξετάσεις

ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΙΣ  ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Καθώς πλησιάζει η έναρξη των Πανελληνίων εξετάσεων, η νευρικότητα σας και το στρες αυξάνει. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό.
Κάποια πράγματα όμως μπορούν να σας βοηθήσουν να φτάσετε στις εξετάσεις με καθαρό μυαλό:
Μια εβδομάδα πριν από τις πανελλήνιες
Προσπαθήστε να ρυθμίσετε το βιολογικό σας ρολόι . Προσπαθήστε να κοιμάστε στις 11 το βράδυ και να ξυπνάτε στις 6 το πρωί . Αυτές θα είναι πάνω – κάτω οι ώρες ύπνου στις 15 ημέρες των πανελληνίων.
ΠΡΟΣΟΧΗ !!!
1. ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΔΙΑΙΤΑ στην περίοδο των εξετάσεων.
2. ΔΕΝ ΔΟΚΙΜΑΖΟΥΜΕ ΝΕΕΣ ΤΡΟΦΕΣ (κίνδυνος αλλεργιών) στην περίοδο των εξετάσεων
3. Κάνουμε σουτάκια ... δεν παίζουμε μπάσκετ ;-) ( και σπάσουμε κανένα χεράκι )


Την προηγούμενη ημέρα των Πανελληνίων

- Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να προσέξετε είναι αναμφισβήτητα ο ποιοτικός ύπνος, ο οποίος είναι απολύτως απαραίτητος για να επαναφορτίσετε τις μπαταρίες σας. Η ολονύχτια μελέτη είναι αναποτελεσματική και αντιπαραγωγική. Πρέπει να γνωρίζετε ότι ο οργανισμός μας χρειάζεται από μία έως τρεις ημέρες για να συνέλθει από μια νύχτα αϋπνίας. Η ολονύχτια μελέτη δεν αποτελεί λοιπόν τον καλύτερο τρόπο για να ξεκινήσετε τις Πανελλήνιες εξετάσεις. Σε περίπτωση αϋπνίας, μια βόλτα κάνοντας βαθιές αναπνοές, πριν από τον ύπνο, θα σας βοηθήσει να διώξετε το άγχος και να χαλαρώσετε.
- Ένα γεύμα πλούσιο σε υδατάνθρακες -και όχι σε πρωτεΐνες και λιπαρά- θα έχει μια χαλαρωτική επίδραση και θα βοηθήσει στο να κοιμηθείτε.

Την ημέρα των εξετάσεων

Για να είστε σε άριστη φυσική και πνευματική κατάσταση την ημέρα των εξετάσεων ακολουθήσετε το παρακάτω πρόγραμμα:
- Αφιερώστε λίγο χρόνο για το πρωινό: ειδικά κατά τη διάρκεια των εξετάσεων είναι το γεύμα που δεν πρέπει να χάσετε! Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο, ότι οι διανοητικές σας επιδόσεις θα είναι καλύτερες αν φάτε το πρωί, και αυτό διότι το πρωινό φέρνει νέα ενέργεια στον εγκέφαλο.
- Πάρτε μαζί σας ένα μπουκάλι νερό για να πίνετε κατά τη διάρκεια της εξέτασης
Τι να πάρω μαζί μου για την ώρα της εξέτασης των Πανελληνίων
-    Δελτίο εξεταζόμενου πανελληνίων
-    2 στυλό ανεξίτηλου μπλε ( που σου αρέσει να γράφεις με αυτά )
-    1 σβήστρα
-   1 μπουκαλάκι κρύο νερό ή χυμό ( μην ανησυχείς … θα ζεσταθεί … μην το πιείς πριν μπεις στην αίθουσα και τρέχεις συνέχεια για … )
-    Να φοράς ( έχεις !!!! ) ρολόι ( οπωσδήποτε )
-    Γεωμετρικά όργανα ( προφανώς όχι για την έκθεση … ρώτα τον μαθηματικό σου ή τον φυσικό σου)

Τι να ΜΗΝ πάρεις
-    Το κινητό. Δεν επιτρέπεται η κατοχή κινητού κατά την διαδικασία της γραπτής εξέτασης. Η κατοχή κινητού οδηγεί σε μηδενισμό της κόλλας ( ακόμα και εάν αυτό είναι κλειστό … υπάρχει πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ).Εάν δεν μπορείς να ζήσεις χωρίς αυτό … οι πανελλήνιες είναι μια καλή αρχή για να μάθεις
-    Αριθμομηχανή ( κομπιουτεράκι ) και blanco. Δεν επιτρέπεται η χρήση τους.
-    Το ασανσέρ πηγαίνοντας στο σχολείο για την εξέταση. Πριν από 5 χρόνια, στον Πειραιά κλείστηκαν μαθητές στο ασανσέρ και μετά «έτρεχαν» σαν τρελοί ( ναι συμβαίνουν ΚΑΙ αυτά ). Στην επιστροφή κάνε ότι θες.   


ΠΡΟΣΟΧΗ
-    Μην ακούς τα «θέματα του προαυλίου». Θα αγχωθείς χωρίς λόγο. Μακριά από συμμαθητές σου που συζητούν με στυλ «αυτό το διάβασες ?» ή «αυτό θα πέσει σίγουρα» κτλ
-    Υπομονή ( ειδικά την 1η μέρα τα θέματα μπορεί να αργήσουν πολύ )
-    Το χθεσινό μάθημα το έδωσες εχθές. Σήμερα δίνεις άλλο μάθημα. Ο βαθμός πρόσβασης είναι το άθροισμα στην εξέταση 6 μαθημάτων και όχι 1 ή 2. Μην αφήσεις μια κακή εξέταση να επηρεάσει τις υπόλοιπες αλλά και ούτε μια καλή να σε εφησυχάσει.
-    Καθαρό μυαλό
-    Εμπιστεύσου το διάβασμά σου
-    Πήγαινε με τα πόδια στο εξεταστικό κέντρο ( σχολείο ). Το περπάτημα , η πρωινή δροσιά , η ησυχία , θα σε βοηθήσουν στην προετοιμασία σου για την εξέταση.

Μην ξεχνάς
Πρώτα απ’ όλα σκέψου πως δεν είσαι ο μόνος. Χιλιάδες παιδιά έρχονται αντιμέτωπα με τις πανελλήνιες εξετάσεις για την εισαγωγή τους σε κάποια σχολή.

Δεν είσαι, όμως, μόνος σου και για έναν άλλο σημαντικό λόγο. Έχεις δίπλα σου την οικογένεια σου, τους φίλους σου και τους καθηγητές σου που μπορούν να σε στηρίξουν, όταν τους το ζητήσεις και όχι μόνο.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΑΙ ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
( Πώς να γράφουμε καλύτερα στις εξετάσεις )

     Είναι γεγονός πως αν θελήσουμε να μάθουμε το πιο σωστό τρόπο για να γράφουμε σωστά και με σύστημα στις πανελλήνιες εξετάσεις, θα λάβουμε αρκετές απόψεις οι οποίες αρκετές φορές είναι και αντιδιαμετρικά αντίθετες. 
   Με συζητήσεις που είχαμε με μαθητές που έδωσαν πανελλήνιες εξετάσεις τις προηγούμενες χρονιές, και ύστερα από τις σκέψεις που εξέφρασαν, διαφοροποιήσαμε λίγο τις θεωρούμενες "αποδεκτές" πρακτικές. 
   Παρακάτω λοιπόν παραθέτουμε τις προτάσεις που συγκεντρώσαμε, χωρίς να επιμένουμε πως αυτές είναι οι σωστές τεχνικές που πρέπει να ακολουθούνται. Απλώς παρουσιάζουμε κάποιες προτάσεις που ίσως να βοηθήσουν στην προσπάθεια απόκτησης καλύτερου αποτελέσματος στις πανελλήνιες εξετάσεις.

Καταρχήν αποφύγετε να διαβάσετε όλα τα θέματα από την αρχή.
Αρκετοί μαθητές μόλις παίρνουν τα θέματα, κοιτάζουν κατευθείαν το τελευταίο θέμα για να διαπιστώσουν πόσο δύσκολο είναι. Αν όντως είναι δύσκολο, τότε τους απογοητεύει, τους καταστρέφει την ψυχολογία (επειδή δεν πρόκειται να γράψουν 20) και συνήθως κάνουν λάθη μετά από αυτό ακόμα και σε θέματα που γνωρίζουν.

Ο κανόνας είναι πιο απλός. 
Κοιτάμε το πρώτο θέμα-ερώτημα και μόνο. Αν είμαστε σίγουροι ότι το ξέρουμε, το γράφουμε και πηγαίνουμε στο επόμενο. Αν δεν είμαστε σίγουροι το αφήνουμε και πηγαίνουμε στο επόμενο.
Σκοπός είναι να γράφουμε πάντα τα θέματα που γνωρίζουμε.
Έτσι όταν φτάσουμε στο τέταρτο θέμα θα έχουμε συγκεντρώσει ήδη αρκετές μονάδες, θα έχουμε εξασκηθεί στην προσέγγιση των θεμάτων, και θα έχουμε καλύτερη ψυχολογία για τα επόμενα θέματα. Όταν περάσουμε όλα τα θέματα από μία φορά (είτε τα γράψαμε είτε όχι), επιστρέφουμε σε όσα αφήσαμε, επιλέγοντας από αυτά που έμειναν όποιο θεωρούμε πλεόν πιό εύκολο.
Διαβάζουμε κάθε θέμα προσεκτικά και αργά, ώστε να κατανοήσουμε πλήρως τι ζητείται
Ακόμα και κατά τη διάρκεια της απάντησης, επιστρέφουμε και ξαναδιαβάζουμε το θέμα ώστε να σιγουρέψουμε ότι δεν ξεφύγαμε και απαντάμε σε κάτι άλλο διαφορετικό από αυτό που ζητείται. 
Δεν χρειάζεται να φτάσουμε στο σημείο, αφού γράψουμε σελίδες ολόκληρες,  να διαπιστώσουμε ότι δεν έχουν σχέση με το θέμα και να αναγκαστούμε να τις σβήσουμε, ξεκινώντας πάλι από την αρχή, με περισσότερο άγχος και λιγότερο διαθέσιμο χρόνο.
Ερωτήσεις που φαίνονται γνωστές και εύκολες, χρειάζονται περισσότερη προσοχή
Συχνά σε ερωτήσεις που μας φαίνονται γνωστές - εύκολες δεν δίνουμε την απαραίτητη προσοχή και απαντάμε σχεδόν απερίσκεπτα και γρήγορα. Έτσι όμως ξεφεύγουν ορισμένες λεπτομέρειες της ερώτησης. Μία λέξη που λείπει ή άλλαξε ίσως να διαφοροποιεί όλο το πνεύμα της ερώτησης! 
Διαβάζουμε λοιπόν με την ίδια σοβαρότητα όλες τις ερωτήσεις, και σκεφτόμαστε καλά τις απαντήσεις, ώστε να είμαστε σίγουρου πως αυτό που γράφουμε είναι πραγματικά αυτό που μας ζητείται.
Χρησιμοποιείστε λειτουργικά το πρόχειρο (τις τελευταίες σελίδες του τετραδίου)
Δεν υπάρχει κάποιος κανόνας για το αν πρέπει πρώτα λύνουμε τα θέματα στο πρόχειρο ή όχι. Κάθε μαθητής διαμορφώνει το δικό του τρόπο. Εάν είναι σίγουρος για την απάντηση μπορεί να απαντήσει κατ' ευθείαν στο καθαρό. Αν όχι, τότε μάλλον θα δοκιμάσει στο πρόχειρο.
Το βέβαιο είναι ότι κάποια στιγμή, όλοι χρειάζονται και καταφεύγουν στο πρόχειρο.
Διαβάζοντας ένα θέμα μας έρχονται διάφορες σκέψεις που ακόμα ίσως να μην είμαστε σε θέση να εξακριβώσουμε κατά πόσο και πώς χρειάζονται ή ακόμα και αν σχετίζονται με το θέμα. Προφανώς χρειάζεται να γράψουμε αυτές τις σκέψεις κάπου για να μην τις ξεχάσουμε και να μπορέσουμε αργότερα να ελέγξουμε τη χρησιμότητά τους.
Αυτό ακριβώς κάνουμε στο πρόχειρο. Καταγράφουμε και ελέγχουμε τις σκέψεις μας.
Έτσι στην έκθεση επιλέγουμε τα επιχειρήματα που θα χρησιμοποιήσουμε, αλλά και τη σειρά με την οποία θα τα παρουσιάσουμε, ενώ στα μαθηματικά, ελέγχουμε με πράξεις, αν η σκέψεις μας οδηγούν στο ζητούμενο.
Το βασικό ερώτημα βέβαια παραμένει, αν δηλαδή πρέπει να λύνουμε πρώτα ολόκληρο το θέμα στο πρόχειρο και μετά να το αντιγράφουμε στο καθαρό, ή όχι. 
Η απάντηση ίσως να γίνει πιο εύκολη, αν θεωρήσουμε το πρόχειρο σαν το θρανίο και το τρόπο που το χρησιμοποιούν οι μαθητές όλη τη χρονιά. Σε κάθε διαγώνισμα έχουν την τάση να μουντζουρώνουν στο θρανίο, να σημειώνουν μία λέξη που τους παραπέμπει κάπου, να κάνουν πράξεις, να γράφουν κάποιο τύπο που ίσως να ξεχάσουν, να ξεκινήσουν την αρχή από μία παράγραφο που σκέφτονται να αναπτύξουν. 
Πάντως σχεδόν κανένας μαθητής δεν γράφει στο θρανίο ολόκληρα θέματα με σκοπό να τα αντιγράψει μετά στο καθαρό. 
Κάπως έτσι πρέπει να είναι και η χρήση του πρόχειρου. Δεν χρειάζεται να τα γράφουμε όλα πρώτα εκεί. Γράφουμε στο πρόχειρο ότι και όσα χρειαζόμαστε μέχρι να πάρουμε μπρός και να είμαστε σίγουροι για την ορθότητα αυτών που θα γράψουμε στη συνέχεια. Αν δεν νιώθουμε άνετα αλλιώς, τότε ναι, θα χρειαστεί να γραφτούν πρώτα όλα στο πρόχειρο. Η επιλογή είναι φυσικά των μαθητών, αρκεί να μην ξεχαστούν και σπαταλήσουν πολύ χρόνο.
Προσέξτε την εμφάνιση του γραπτού σας
Είναι γεγονός πως οι περισσότεροι μαθητές σήμερα, δυστυχώς δεν γνωρίζουν πως πρέπει να γράφουν ένα διαγώνισμα, ώστε να έχει πλήρη και ολοκληρωμένη μορφή. 
Συνήθως παραδίδονται γραπτά, πολλές φορές ανορθόγραφα, με ελλείψεις και λάθη στη γραμματική, σαφώς μη εμφανίσιμα και αρκετές φορές με ασυναρτησίες και ασύνδετες σκέψεις. Βέβαια δεν υπάρχουν μονάδες για την εμφάνιση του γραπτού, επηρεάζουν όμως σημαντικά τους βαθμολογητές, όπου μέσα στο 'χάος' ξεχωρίζει ένα προσεγμένο γραπτό. 
Σε αυτήν την κατεύθυνση προσέξτε λίγο τα γράμματα που κάνετε (ιδίως στην πρώτη σελίδα η οποία είναι η βιτρίνα του γραπτού).
Είναι τα σχήματα καθαρά και μεγάλα ή πρόκειται για προχειροδουλειά;
Χρησιμοποιείτε όργανα για να κάνετε σχήματα ή τα κάνετε με το χέρι; (αλήθεια υποστηρίζετε ακόμα ότι μπορείτε να κάνετε ένα κύκλο με το χέρι και χωρίς διαβήτη;). 
Ξεχωρίζουν οι προτάσεις και οι παράγραφοι στα όσα γράφετε; Μήπως έχετε την τάση να γράφετε και έξω από τα περιθώρια των σελίδων ή να στριμώχνεται τις λέξεις για να χωρέσουν όλα σε μία σειρά;
Και το πιο σημαντικό. Αφήνετε 2-3 κενές σειρές ανάμεσα στα ερωτήματα και τα θέματα για να ξεχωρίζουν. ( όχι για τον εξεταστή ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΕΣΕΝΑ ώστε να ελέγξεις εάν έχεις απαντήσει ΣΕ ΟΛΑ ΘΕΜΑΤΑ )

Κατανοήστε την 'φιλοσοφία' του τρόπου απάντησης
Στην αρχή κάθε απάντησης, πάντα αναφέρουμε πιο ερώτημα αναπτύσσουμε (Θέμα 1β.). 
Σαφώς και δεν χρειάζεται να γράφουμε τις απαντήσεις με τη σειρά. Μπορούμε να ξεκινήσουμε από το "Θέμα 1γ" να συνεχίσουμε στο "Θέμα 4β" και μετά να επιστρέψουμε στο "Θέμα 1α". Για αυτό το λόγο είναι σημαντικό να αναφέρουμε που θέμα αναπτύσσουμε. Μην θεωρείτε πως είναι υποχρέωση του βαθμολογητή να βρει τί κάνετε και τί εννοείτε. 
Αν αργότερα ενώ απαντήσατε στο "θέμα 3β" θελήσετε να συμπληρώσετε κάτι που θυμηθήκατε στο θέμα 2α που έχετε ήδη γράψει προηγουμένως και δεν έχει χώρο, δεν βάζουμε αστεράκια σαν παραπομπές. Επιστρέψτε στο τέλος στο "Θέμα 2α" και συμπληρώστε κάποια παραπομπή όπως "συνεχίζεται μετά το θέμα 3β" ή κάτι παρόμοιο. Μετά το θέμα 2α ξεκινήστε καινούργια παράγραφο και σημειώστε ότι πρόκειται για τη 'Συνέχεια του ερωτήματος 2α'. 
Στην ουσία δεν αφήνουμε τίποτα στην τύχη. Εξηγούμε οτιδήποτε κάνουμε, βάζουμε τίτλους και αναφορές και στην ουσία προσπαθούμε να κάνουμε τη δουλειά του βαθμολογητή λίγο πιο εύκολη.
Δεν υπάρχει θέμα που δεν γνωρίζετε την απάντηση!
Για το τέλος αφήσαμε το πιο παράλογο. Είναι δυνατό να γνωρίζουν όλοι οι μαθητές όλες τις απαντήσεις; Σαφώς και όχι. Αρκετά συχνά σε κάποια ερωτήματα δεν ξέρουμε τί να γράψουμε είτε επειδή δεν διαβάσαμε τη συγκεκριμένη ενότητα, είτε επειδή 'κόλλησε το μυαλό'.
Το θέμα είναι πως ακόμα και σε θέματα που δεν γνωρίζετε την απάντηση, σίγουρα έχετε κάποιες ιδέες. 
Η παρότρυνση η δική μας είναι να γράφετε αυτές τις ιδέες σας.
Μην αφήνετε κάποιο θέμα κενό από απάντηση. Μην αφήνετε τον βαθμολογητή να σας βάλει «μηδέν» σε κάποιο θέμα χωρίς να νοιώθει τύψεις. Αν αφήσετε κάποιο θέμα χωρίς απάντηση, το σίγουρο είναι ότι δεν πρόκειται να πάρετε καμία μονάδα σε αυτό. Αν γράψετε κάτι, που ίσως να θεωρείτε ότι είναι και λάθος, δεν έχετε να χάσετε απολύτως τίποτε! Αν όμως αυτό που γράφετε είναι μέρος της απάντησης, τότε σίγουρα θα πάρετε και τις μονάδες που του αναλογούν.
Εκτός να θέλετε και εσείς να μένετε με το παράπονο ότι το είχατε στο πρόχειρο σωστό, αλλά δεν ήσασταν σίγουρος/η και για αυτό δεν το περάσατε στο καθαρό.
Όπως καταλαβαίνετε και εσείς οι πανελλήνιες εξετάσεις φαίνεται να έχουν και να ακολουθούν τη δική τους φιλοσοφία. Η ουσία είναι πως οι πανελλήνιες είναι ένα είδος εξετάσεων και ακολουθούν τη φιλοσοφία που επικρατεί σε κάθε είδους εξετάσεις και γραπτούς διαγωνισμούς. 
Σαφώς και δεν δίνεται ανάλογη σημασία για το συγκεκριμένο ζήτημα στα σχολεία. Η εξήγηση πως στα σχολεία προσφέρονται γενικές και αναγκαίες γνώσεις και δεν πρέπει να στοχεύει αποκλειστικά και μόνο στην επιτυχία στις εξετάσεις, προφανώς και δεν ευσταθεί. Οι πανελλήνιες εξετάσεις είναι μέρος της σχολικής εκπαίδευσης και τα σχολεία οφείλουν να προετοιμάσουν τους μαθητές τους όσο το δυνατό καλύτερα και από όλες τις πτυχές για το συγκεκριμένο θέμα.
Ελπίζουμε τα προηγούμενα να βοηθήσουν τη προσπάθεια σας για όσο το δυνατόν καλύτερη παρουσία στις πανελλήνιες εξετάσεις. Αφήνουμε μόνο μία παράκληση για το τέλος.

·         Αφήστε τα θεωρητικά θέματα που ζητούν εξηγήσεις … τελευταία.

Οι μαθητές δεν νοιώθουν ασφάλεια για την πληρότητα της απάντησης τους στην εξήγηση ενός θεωρητικού θέματος ( μορφής «εξηγήστε γιατί είναι σωστή η παρακάτω πρόταση ) με αποτέλεσμα να πλατειάζουν και να γράφουν κατεβατά 1 σελίδας για να εξηγήσουν 1 πρόταση ( και το θέμα έχει 5 προτάσεις !!! ). Απαντήστε σε αυτά τα θέματα αφού έχετε λύσει τα υπόλοιπα και αφήστε τον χρόνο να ρυθμίσει την έκταση της απάντηση σας. Ο εξεταστής ψάχνει λέξεις / φράσεις κλειδιά που απαντούν στο ερώτημα και είναι χαλαρός στην «σάλτσα» που συνοδεύει την απάντηση.
Όταν τελειώσετε και με το τελευταίο ερώτημα, μη σηκωθείτε να φύγετε αμέσως.
Αφού τελειώσατε καθίστε λίγο ακόμα. Ηρεμήστε, χαλαρώστε και ρίξτε ακόμα μία ματιά στα θέματα. Κάνετε έναν έλεγχο αν απαντήσατε όντως σε όλα τα θέματα όπως νομίζετε. Μήπως ξεχάσατε να γράψετε κάποιο θέμα ή κάποιο ερώτημα, ενώ έχετε την εντύπωση ότι το έχετε γράψει.
Αν διαπιστώσατε ότι θέλετε να προσθέσετε κάτι, έχετε το χρόνο για να το κάνετε.
Αν δεν διαπιστώσατε καμία εκκρεμότητα της τελευταίας στιγμής, μπορείτε να αποχωρήσετε ήρεμοι και χαλαροί.
Όταν τελειώσετε και με το τελευταίο ερώτημα, μη σηκωθείτε να φύγετε αμέσως.
ΟΧΙ ΔΕΝ ΕΚΑΝΑ ΛΑΘΟΣ .... ΞΑΝΑΔΕΙΤΕ ΕΑΝ ΕΧΕΤΕ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ !!!!!!!!!!!
Καλή επιτυχία
( παρεμπιπτόντως  δεν υπάρχει «κακή» επιτυχία )

Για την αντιγραφή …
Αντώνης Μπαλτζόπουλος
Χημικός

Τρίτη 3 Μαΐου 2016

Τελικό Επαναληπτικό Διαγώνισμα Χημείας 2016 (παλαιό σύστημα)

Και να μη ξεχνάμε βέβαια και τους υποψηφίους που θα εξεταστούν με το παλαιό σύστημα.
Ακολουθεί ένα επαναληπτικό διαγώνισμα που αν εξαιρέσουμε το Α1 και το Β3β είναι κατάλληλο και για τους μαθητές που θα διαγωνιστούν με το νέο σύστημα.
           

Κυριακή 1 Μαΐου 2016