Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

Γ΄Λυκείου: 25 ερωτήματα κατάλληλα για Δ θέμα

Από το συνάδελφο χημικό Παύλο Μπασδάρα (http://www.basdaras.gr/)  25 ερωτήματα κατάλληλα για Δ4 (θέμα Δ) αλλά ... για καλά προετοιμασμένους μαθητές!

      
 Κατεβάστε το αρχείο από εδώ
Τα θέματα περιέχονται στο υπό έκδοση Β΄  τόμο Χημεία Γ΄Λυκείου.
Ο Α΄ τόμος
                         

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

Γ΄Λυκείου: Οι ασκήσεις του σχολικού βιβλίου Χημείας Γ΄ (Κεφ. 1-4) που θα πρέπει να διδαχθούν

Στις 2-12-15 δόθηκαν διευκρινίσεις για την ύλη των Κεφαλαίων 1-4 της Χημείας Γ΄Λυκείου. Βλπ. σχετικά ΕΔΩ.
Μεταξύ άλλων τονίστηκε και ποιες ασκήσεις του σχολικού βιβλίου θα πρέπει οι καθηγητές να διδάξουν. Στο αρχείο που ακολουθεί με κίτρινη επισήμανση είναι οι εντός ύλης ασκήσεις που όμως ΔΕΝ είναι απαραίτητο, σύμφωνα με τις διευκρινίσεις που δόθηκαν, να διδαχθούν.
Τώρα αυτό σημαίνει ότι κάποιες παρόμοιες σαν αυτές τις ασκήσεις εξαιρούνται από τις εξετάσεις;
Κανείς δεν γνωρίζει... 
Για download πατήστε πάνω δεξιά στην προεσκόπιση.

     

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016

Tα επαγγέλματα που θα ανακάμψουν έως το 2020

Κατασκευές, εστίαση, γεωτεχνολογία, υγεία, μεταφορές. 
Αυτοί είναι οι κλάδοι που αναμένεται να έχουν τη μεγαλύτερη ανάκαμψη έως το 2020, προσφέροντας θέσεις εργασίας. Βέβαια, για να ανταποκριθούν στο διεθνοποιημένο τοπίο της αγοράς εργασίας, οι νέοι πρέπει να αναπτύξουν βασικές δεξιότητες σε επιστήμες διαφορετικές αυτής που έχουν σπουδάσει. Παράλληλα, η ελληνική οικονομία θέλει εξειδικευμένους τεχνίτες, καταδεικνύοντας την ανάγκη για στροφή προς την κατάρτιση, την ίδια στιγμή που η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας χωρίς στρατηγική προκρίνει χαμηλής ζήτησης και δαπανηρής λειτουργίας τμήματα ΤΕΙ.
Πατήστε στην εικόνα για μεγέθυνση

Ειδικότερα, με βάση έρευνα του καθηγητή του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Παν. Αθηνών, Παναγιώτη Πετράκη και της ομάδας του (http://indeepanalysis.gr/prooptikes-apasxolishs-sthn-ellhnikh-oikonomia-mexri-to-2020) σχετικά με τις προοπτικές των κλάδων και των επαγγελμάτων της ελληνικής αγοράς εργασίας έως το 2020, όπως προκύπτουν από το βιβλίο «The Rebirth of the Greek labor market: Building Toward 2020 After the Global Financial Meltdown», τη μεγαλύτερη ανάκαμψη στην απασχόληση αναμένεται να έχουν οι τομείς των κατασκευών, της εστίασης, της φυτικής-ζωικής παραγωγής, της υγείας καθώς και των μεταφορών. Στον αντίποδα, οι κλάδοι που θα σημειώσουν κάμψη μέχρι το 2020 σε όρους απασχόλησης είναι το εμπόριο, ενώ ακολουθούν η δημόσια διοίκηση και η άμυνα, η παραγωγή κλωστοϋφαντουργικών υλών, ειδών ενδυμασίας και δερμάτινων ειδών και οι νομικές και λογιστικές δραστηριότητες.
Αύξηση στη ζήτηση θα καταγραφεί και για ειδικευμένους τεχνίτες στον πρωτογενή τομέα παραγωγής, την υγεία και την παροχή ατομικής φροντίδας, λόγω της γήρανσης του πληθυσμού. Στην άλλη πλευρά, η έρευνα (παρουσιάστηκε σε ημερίδα του Ε-Learning του ΕΚΠΑ και του In Deep Analysis) δείχνει ότι η μεγαλύτερη κάμψη της απασχόλησης αναμένεται στην κατηγορία των πωλητών, ενώ ακολουθούν οι τεχνίτες επεξεργασίας ξύλου και ένδυσης και οι απασχολούμενοι στην παροχή υπηρεσιών προστασίας.
Παράλληλα, επαγγέλματα κλάδων όπως η εκπαίδευση, ο πολιτισμός, το περιβάλλον και η πληροφορική, προβλέπεται να έχουν θετικές προοπτικές. Πρόκειται για κλάδους οι οποίοι πέρα από το γεγονός ότι απασχολούν σημαντικό αριθμό εργαζομένων, αναμένεται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο μέλλον αφού είναι νευραλγικοί για την ελληνική οικονομία.
Ωστόσο, όπως ανέφερε ο κ. Πετράκης, ιδιαίτερα σημαντικό είναι κάθε επιστήμονας-επαγγελματίας να διαθέτει βασικές γνώσεις και δεξιότητες από άλλους τομείς. «Τα προβλήματα που παρουσιάζονται σήμερα δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν μεμονωμένα. Ετσι, η γνώση διαφόρων επιστημών θα πρέπει να συνδυάζεται ώστε να υπάρχει μια περισσότερο σφαιρική προσέγγιση που να οδηγεί σε καλύτερη κατανόηση και άρα αντιμετώπιση των προβλημάτων» ανέφερε, προσθέτοντας ότι δεν χρειάζεται η... συλλογή πτυχίων αλλά απλώς επιμόρφωση. Βέβαια, το μήνυμα της έρευνας αφορά και τους πανεπιστημιακούς, οι οποίοι δημιουργούν τόσο τμήματα «κλειστά», περιχαρακωμένα και χωρίς την έννοια της διεπιστημονικότητας.
Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Σάββατο 19 Μαρτίου 2016

30ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Χημείας 2016 - Eκφωνήσεις θεμάτων

Σήμερα Σάββατο 19/3/2016 διεξήχθησε σε όλη την χώρα με απόλυτη επιτυχία ο 30ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Χημείας.
Ένωση Ελλήνων Χημικών
Δείτε τις εκφωνήσεις των θεμάτων ανά τάξη:
Γ΄ Λυκείου
Β΄ Λυκείου
Α΄ Λυκείου 

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

Οι αντιδράσεις του HCOOH

Οι αντιδράσεις που δίνει το HCOOH (video του Α. Χρονάκη)
ΣΗΜ: Για τους μαθητές με βάση το σχολικό βιβλίο οι αντιδράσεις HCOOH +Tollens και HCOOH + Fehling είναι εκτός ύλης.


Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016

Αριθμός εισακτέων σε ΑΕΙ-ΤΕΙ 2015-2016

Κατά 1655 αυξάνονται για το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 οι θέσεις στα τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης τις οποίες θα διεκδικήσουν οι υποψήφιοι/ες.Δηλαδή καταγράφεται συνολικά μια αύξηση των θέσεων κατά  2,42% σε σχέση με πέρσι (2.000 περισσότεροι στα ΤΕΙ σε σχέση με πέρσι και 345 λιγότεροι στα Πανεπιστήμια).
  • ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΙΣΑΚΤΕΩΝ ΑΕΙ ΓΙΑ ΤΟ 2016 ΕΔΩ
  • ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΙΣΑΚΤΕΩΝ ΤΕΙ ΓΙΑ ΤΟ 2016 ΕΔΩ 

Δευτέρα 14 Μαρτίου 2016

Καλή Σαρακοστή!

Ο Quasi-Kite χαρταετός πέταξε για να επιδείξει το νομπέλ Χημείας, με το οποίο βραβεύθηκε το 2011 ο Ισραηλινός καθηγητής Dan Shechtman για την ανακάλυψη των ημι-κρυστάλλων. H ανακάλυψη έγινε το 1982 και προκάλεσε τεράστια έκπληξη και ενθουσιασμό στον επιστήμονα καθώς ο κρύσταλλος του εμφάνιζε πενταπλή συμμετρία πέρα από τους κανόνες της κρυσταλλογραφίας που επιτρέπουν μόνο διπλή, τριπλή, τετραπλή ή εξαπλή συμμετρία.

KITE_NOT_FEAT
Βήμα 5.10.11Τάσος Καφαντάρης
Στοκχόλμη 
Η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών ανακοίνωσε σήμερα ότι το εφετινό βραβείο Νομπέλ Χημείας – ύψους 10 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών, ήτοι ενός περίπου εκατ. ευρώ – απονέμεται στον καθηγητή επιστήμης υλικών του ισραηλιτικού πολυτεχνείου Technion, Ντάν Σέχτμαν (Dan Shechtman). Ο λόγος; Η εκ μέρους του ανακάλυψη ενός νέου τύπου κρυστάλλων, των λεγόμενων ημικρυστάλλων (quasicrystals). 
Κρύσταλλοι πενταπλής συμμετρίας 
Συνέβη από έναν… μη χημικό… όταν δεν έπρεπε: Τον Απρίλιο του 1982, ο μηχανολόγος και μεταλλογράφος Ντάν Σέχτμαν βρισκόταν σε εκπαιδευτική άδεια από το πανεπιστήμιο John Hopkins των ΗΠΑ (NBS). Το πρωί της 8ης Απριλίου κοίταξε στο ηλεκτρονικό του μικροσκόπιο έναν κρύσταλλο από ταχέως ψυχθέν κράμα αλουμινίου και μαγγανίου και… καθάρισε τα γυαλιά του. Ξανακοίταξε και σιγουρεύτηκε ότι αυτό που έβλεπε ήταν αντίθετο στο κλασικό «θεώρημα περιορισμού» της κρυσταλλογραφίας. Δηλαδή, ενώ κατά το θεώρημα αυτό οι κρύσταλλοι μπορούν να εμφανίζουν περιοδική συμμετρία κατά τη διάταξη των ατόμων τους (διπλή, τριπλή, τετραπλή ή εξαπλή συμμετρία εκ περιστροφής), ο κρύσταλλος που έβλεπε εμφάνιζε πενταπλή συμμετρία (απεριοδική). Ταραγμένος, ο Σέχτμαν άρχισε να κάνει μετρήσεις και να κρατάει σημειώσεις. Διαπίστωσε ότι η αναλογία των αποστάσεων μεταξύ των ατόμων του περίεργου αυτού κρυστάλλου σχετιζόταν με τον περίφημο Χρυσό Λόγο του Πυθαγόρα. 
Αμφισβήτηση και επιμονή 
Αυτό που επακολούθησε, αρχικά, ήταν αυτό που συχνότατα συμβαίνει σε όσους τολμούν να αμφισβητήσουν την καθεστώσα γνώση: Όταν ο Σέχτμαν έγραψε εργασία με τα ευρήματά του, του ζητήθηκε να παραιτηθεί από το εργαστήριο όπου εργαζόταν. «Γνώριζα ότι το σχήμα της περίθλασης δεν οφειλόταν σε διδύμους (που προκύπτουν από μια συνήθη κρυσταλλική ατέλεια)», δήλωσε σε κατοπινή συνέντευξή του, «αλλά δεν είχα καμία εξήγηση για το τι πραγματικά συνέβαινε». Μη μπορώντας να θεμελιώσει θεωρητικά τα πειραματικά του δεδομένα, πιθανότατα θα είχε πέσει στην αφάνεια αν δεν τύχαινε να δείξει την εργασία του στον John Cahn, εξέχοντα ερευνητή στην επιστήμη των υλικών. Ακολουθώντας τις συμβουλές του Cahn και του Denis Gratias – ειδικού στη μαθηματική κρυσταλλογραφία στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών (CNRS) της Γαλλίας – ο Σέχτμαν και ο συνάδελφός του στο Technion, Άιλαν Μπλεχ (Ilan Blech) υπέβαλαν από κοινού στο περιοδικό Physical Review Letters, τον Οκτώβριο του 1984, μια αναθεωρημένη εκδοχή της εργασίας. Δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο του 1984, περισσότερα από δύο χρόνια μετά το αρχικό πείραμα του Σέχτμαν. 
Αναγνώριση και τιμές 
Από τότε, η εργασία αυτή έχει ανεβεί στην 8η θέση παγκοσμίως των δημοσιεύσεων αναφοράς (most cited). Ερευνητές από κάθε μήκος και πλάτος της Γης αποδύθηκαν σε έναν αγώνα δρόμου για την διερεύνηση και υλοποίηση τέτοιων απεριοδικών κρυστάλλων, των «ημικρυστάλλων» ή «οιωνεί κρυστάλλων» (quasicrystals) όπως επικράτησε να λέγονται, μολονότι η Διεθνής Ένωση Κρυσταλλογράφων (IUC) τους ενέταξε επίσημα στους κρυστάλλους. Μέχρι στιγμής, οι ερευνητές που ακολούθησαν τα ίχνη του Σέχτμαν έχουν καταφέρει να δομήσουν εργαστηριακά εκατοντάδες νέα είδη ημικρυστάλλων, άλλους με διεδρική συμμετρία και άλλους με εικοσαεδρική. Σαν να μην έφτανε όμως αυτό, εντόπισαν σε ποταμό της Ρωσίας και ορυκτά που εμπεριέχουν φυσικά σχηματισμένους ημικρυστάλλους. Τέλος, μία σουηδική εταιρεία εντόπισε ημικρυστάλλους σε σε ένα είδος ατσαλιού, όπου η παρουσία τους καταλήγει να ενισχύει το ατσάλι. Η πρακτική εφαρμογή του ευρήματος του Σέχτμαν έχει ήδη αρχίσει, με πρώτους αποδέκτες του τους πετρελαιοκινητήρες και τα τηγάνια της κουζίνας. Ο 70χρονος σήμερα Ντάνιελ Σέχτμαν δικαίως επιβραβεύθηκε ως ο άνθρωπος που… δικαίωσε τον Πυθαγόρα. 
       Χημικές διαμορφώσεις χαρταετού 
 Στην υπερμοριακή Χημεία ο Χαρταετός χρησιμοποιείται και για να περιγράψει την διαμόρφωση υπερμοριακών δομών που έχουν ανοιχτή επιφάνεια. Στο παρακάτω σχήμα παρατηρείται η ενάλλαγη διαμόρφωσης μίας υπερμοριακής δαγκάνας από την κλειστή (πάνω στο σχήμα-Vase) στην ανοιχτή μορφή του Χαρταετού (κάτω στο σχήμα-Kite). Η συγκεκριμένη έρευνα αφορά την μελέτη υπερμοριακών δυναμικών υποδοχέων. 
                               KITE_CONFORM
 Πηγή βιβλιογραφίας & εικόνας : https://www.pinterest.com/pin/351632683380823198/ & http://www.diederich.chem.ethz.ch/research/supramolec_nano.html.

Σάββατο 12 Μαρτίου 2016

Όλες οι αναρτήσεις Χημείας στο ylikonet.gr

Για να διευκολύνω όσους ψάχνουν τις αναρτήσεις Χημείας στο ylikonet.gr, έκανα μία πρώτη απόπειρα να συγκεντρώσω σε 1 αρχείο pdf, αυτές που δημοσίευσαν οι συνάδελφοι κατά καιρούς στο ιστολόγιο του ylikonet, έως και 10-3-16.


Κατεβάστε το αρχείο (1460 σελ.- 132ΜΒ) από ΕΔΩ

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

11 Μαρτίου: Πανελλήνια Ημέρα Χημείας


           Η 11η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από το 1995 ως η Πανελλήνια ημέρα Χημείας. 

  Η Χημεία είναι η βασική επιστήμη, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής ζωής των πολιτών, μελετά και συνθέτει νέα υλικά, ανακαλύπτει νέες ενώσεις, με στόχο τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής, την προστασία της υγείας ατομικής και δημόσιας και με εξειδικευμένους ελέγχους διασφαλίζει την ποιότητα των αγαθών, τη δημόσια υγεία και την προστασία του περιβάλλοντος. 
  Η Χημεία είναι εκείνη η επιστήμη που μελετάει την ίδια τη ζωή και τις μεταβολές της από το μακρόκοσμο μέχρι το μικρόκοσμο. Ερμηνεύει τη δομή του φυσικού κόσμου αλλά και των κινδύνων που το απειλούν. Εφοδιάζει με γνώση όχι μόνο τον θετικό επιστήμονα αλλά και τον αυριανό πολίτη γιατί η κατανόησή της είναι το όχημα για την ανάπτυξη της συνείδησης που οφείλει να έχει ο πολίτης του 21ου αιώνα προκειμένου να διαχειριστεί, να αντιμετωπίσει με επιτυχία την περιβαλλοντική και τις καταναλωτικές κρίσεις και να αποκτήσει τη δυνατότητα να μετέχει ενεργά στη λήψη αποφάσεων. 
   Η Χημεία συντελεί καθοριστικά στη διαμόρφωση κοσμοαντίληψης. Είναι αναγκαίο να συνειδητοποιήσουμε ως κοινωνία, ότι η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, η οικονομική και η τεχνολογική ανάπτυξη και επομένως η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του κοινωνικού συνόλου συνδέονται άμεσα με την ανάπτυξη της επιστήμης της Χημείας και των εφαρμογών της στη χώρα μας. 
   Η Πανελλήνια ημέρα Χημείας έχει ως στόχους, την υπόμνηση σε όλους μας της τεράστιας σημασίας της Επιστήμης για τον άνθρωπο και το περιβάλλον, της συμβολής της στην οικοδόμηση του σύγχρονου κόσμου, του έργου που έχουν επιτελέσει οι έλληνες χημικοί προσφέροντας επί μακρά σειρά ετών τις υπηρεσίες τους στην κοινωνία μέσα από τους τομείς της ευθύνης τους, αλλά και την ανάδειξη του ρόλου που μπορεί να έχει η Χημεία στην οικοδόμηση ενός καλύτερου αύριο.

Σάββατο 5 Μαρτίου 2016

Οι αναρτήσεις μου στο ylikonet.gr


Οι αναρτήσεις μου στo Νο1 φόρουμ Φυσικής-Χημείας μέχρι και τον Φεβρουάριο 2016.
 
         
 Για download  ή μεγέθυνση πατήστε πάνω δεξιά