Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016

Ασπιρίνη: 27 Φεβρουαρίου 1900


Σαν σήμερα το 1900 o Γερμανός χημικός Fellix Hofman της Bayer  ανακοίνωσε την ανακάλυψη της ασπιρίνης. 

Aspirin3Dan.gif

Ακετυλο-σαλικυλικό οξύ

Μία αναλυτική παρουσίαση για την ασπιρίνη ΕΔΩ
Και μία προσομοίωση για την ασπιρίνη ΕΔΩ  (Πατήστε Quickstart)

Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Τα σχολικά βιβλία Χημείας έως και το 1980


Μπορείτε να κατεβάσετε από   ΕΔΩ  όλες τις εκδόσεις των σχολικών βιβλίων Χημείας (1828-1980) από τη συλλογή ψηφιοποιημένων αρχείων του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π). Απλά πληκτρολογήσετε στο αναζήτηση τη λέξη χημεία και θα σας βγάλει 256(!) εγγραφές.
Ένα δείγμα από το αρχείο:
το βιβλίο Οργανικής Χημείας 1980 του Γ. Βάρβογλη (πατήστε πάνω δεξιά για Download ή για να το ξεφυλίσετε)
          

Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

Τι γίνεται όταν ανάβει ένα σπίρτο;

Πόση χημεία κρύβει άραγε το άναμμα ενός σπίρτου;
Δείτε το video σε super slow motion:


Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016

Εκτιμήσεις για πτώση βάσεων το 2016

Μεγάλες ανατροπές αναμένονται φέτος στις βάσεις εισαγωγής στα τμήματα των πανεπιστημίων και ΤΕΙ της χώρας. Η αναθεώρηση των επιστημονικών πεδίων, τα λιγότερα εξεταζόμενα μαθήματα και η απουσία της προσμέτρησης των προφορικών σχολικών βαθμών θα διαφοροποιήσουν τις βάσεις εισαγωγής που, στην πλειονότητα των τμημάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, θα κινηθούν πτωτικά. 
Ενδεικτικά, οι βάσεις στις περιζήτητες Ιατρικές Σχολές εκτιμάται ότι θα «πέσουν» τουλάχιστον 600 μόρια, ενώ μεγαλύτερη -περί τα 700 μόρια- θα είναι η πτώση στις Νομικές Σχολές. Στις υψηλόβαθμες Οικονομικές Σχολές και στα περιζήτητα τμήματα του Πολυτεχνείου, η πτώση αναμένεται να ξεπεράσει τα 1.000 μόρια. 
Θεαματική «βουτιά» 4.000 και πλέον μορίων αναμένεται να κάνουν οι βάσεις εισαγωγής στα παιδαγωγικά τμήματα, χωρίς μάλιστα να αποκλείεται το ενδεχόμενο στην περιφέρεια να μείνουν ακόμη και κενές θέσεις και οι βάσεις εισαγωγής να κατρακυλήσουν πολύ κάτω από το 10. Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι βάσεις εισαγωγής του 2016 δεν θα είναι συγκρίσιμες με τις περσινές και έτσι οι υποψήφιοι θα πρέπει να συμπληρώσουν τα μηχανογραφικά τους δελτία από μηδενική βάση. 
Πατήστε στην εικόνα για μεγέθυνση
Πανελλαδικές: «Βουτιά» έως 4.000 μόρια για την εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ (πίνακες) Ειδικότερα, το νέο σύστημα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση προβλέπει διπλές πανελλαδικές εξετάσεις, καθώς οι απόφοιτοι των προηγουμένων ετών μπορούν να επιλέξουν να διαγωνιστούν είτε με το παλαιό σύστημα των έξι ή εφτά μαθημάτων είτε με το νέο σύστημα των τεσσάρων ή πέντε μαθημάτων. Η δυνατότητα αυτή, όπως εξηγεί στην «ΗτΣ» ο εκπαιδευτικός - φροντιστής κ. Γιώργος Χατζητέγας, δημιουργεί ένα εξαιρετικά σύνθετο εξεταστικό τοπίο, καθώς ο τελικός αριθμός των εισακτέων καθορίζεται από τον αριθμό των αποφοίτων που θα επιλέξουν να διαγωνιστούν με το παλαιό σύστημα.
 Όπως διαφαίνεται, πάντως, από τις δηλώσεις συμμετοχής των αποφοίτων λυκείου στις πανελλαδικές εξετάσεις, το μεγαλύτερο ποσοστό επέλεξε τελικά να διαγωνιστεί με το νέο σύστημα των τεσσάρων μαθημάτων.
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, το 37,8 % των μαθητών έχει επιλέξει την ομάδα προσανατολισμού των Ανθρωπιστικών Σπουδών, το 35,8% την ομάδα προσανατολισμού των Θετικών Σπουδών και μόλις το 26,4% την ομάδα προσανατολισμού των Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής. Με βάση τα παραπάνω δεδομένα οι πανελλαδικές εξετάσεις του 2016 διαφέρουν σημαντικά από τις προηγούμενες. Πώς, λοιπόν, θα κυμανθούν οι βάσεις εισαγωγής στα πανεπιστήμια και ΤΕΙ;
Πτώση των βάσεων 
Μια απόπειρα αποτύπωσης της πορείας των αναμενόμενων βάσεων εισαγωγής σε 43 σχολές των πέντε επιστημονικών πεδίων, επιχείρησε ο κ. Χατζητέγας, λαμβάνοντας υπόψιν τις ακόλουθες παραδοχές:
  • τις πρώτες προτιμήσεις των υποψηφίων 
  • τον παρόμοιο βαθμό δυσκολίας των θεμάτων. 
Επιπροσθέτως, ελήφθησαν υπόψη:
  • ο νέος αλγόριθμος υπολογισμού των μορίων με τα 4 μαθήματα 
  • η αναδιάταξη των επιστημονικών πεδίων και η κατανομή των υποψηφίων στους προσανατολισμούς των σπουδών. 
  • η επιλογή του 5ου μαθήματος. 
Οι νέες βάσεις προσμετρήθηκαν με βάση τις επιδόσεις των υποψηφίων του 2015 οι οποίοι εισήχθησαν οριακά στα αντίστοιχα τμήματα και οι επιδόσεις τους στα μαθήματα τα οποία θα εξεταστούν στο πλαίσιο του νέου συστήματος.
Βάσει των παραπάνω , υπογραμμίζει ο κ. Χατζητέγας, προκύπτει ότι οι βάσεις στις περιζήτητες σχολές, όπως στις Ιατρικές, θα παρουσιάσουν πτώση τουλάχιστον 600 μορίων σε σχέση με πέρυσι (η Ιατρική της Αθήνας αναμένεται να «πέσει» στις 18.500 μόρια).
Μεγαλύτερη θα είναι η πτώση στις Νομικές Σχολές (κοντά στα 17.500 μόρια αναμένεται ότι θα βρεθεί αυτή της Αθήνας), ενώ στις υψηλόβαθμες Οικονομικές Σχολές και στα περιζήτητα τμήματα του Πολυτεχνείου η πτώση αναμένεται να ξεπεράσει τα 1.000 μόρια.
Επίσης, η πτώση των βάσεων αναμένεται ότι θα είναι εντυπωσιακή -πιθανότατα θα ξεπεράσει τα 2.000 μόρια- στα τμήματα μεσαίας και χαμηλής ζήτησης.
Στην περίπτωση των παιδαγωγικών τμημάτων, οι βάσεις θα κάνουν «βουτιά» η οποία μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και τα 4.000 μόρια (π.χ. στο παιδαγωγικό Ιωαννίνων). Μάλιστα, δεν πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο κάποια περιφερειακά τμήματα των παιδαγωγικών σχολών να παρουσιάσουν εξαιρετικά χαμηλές βάσεις εισαγωγής μερικών χιλιάδων μορίων μόνο, καθώς μόλις το 6% του συνόλου των υποψηφίων όλων των προσανατολισμών φαίνεται να επιλέγουν το συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο.
Σημειώνεται ότι τα παιδαγωγικά τμήματα έχουν απομονωθεί στο 4ο επιστημονικό πεδίο, το οποίο παρουσιάζει εξαιρετικά χαμηλή ζήτηση, καθώς η πρόσβαση σε αυτό εξασφαλίζεται με την επιλογή πέμπτου μαθήματος, των Μαθηματικών γενικής παιδείας για τους υποψηφίους των Ανθρωπιστικών Σπουδών και της Ιστορίας γενικής παιδείας για τους υποψηφίους των άλλων προσανατολισμών.  

«Κλειδώνει» η 16η Μαΐου 
Η 16η Μαΐου είναι η ημερομηνία η οποία συγκεντρώνει τις μεγαλύτερες πιθανότητες για να ξεκινήσουν φέτος οι πανελλαδικές εξετάσεις. Τα σχολεία θα επαναλειτουργήσουν μετά τις γιορτές του Πάσχα, στις 9 Μαΐου, και βάσει του νόμου πριν από την έναρξη των εξετάσεων πρέπει να μεσολαβήσει ένα τριήμερο διακοπής. Σημειώνεται ότι οι απολυτήριες εξετάσεις στην Γ΄ τάξη Ημερησίου Γενικού Λυκείου και στη Δ΄ τάξη Εσπερινού Γενικού Λυκείου θα διεξαχθούν μετά τη λήξη των πανελλαδικών εξετάσεων.
Πηγή: www.imerisia.gr (Χαρά Καλημέρη)

Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016

Ενημερωτικοί Οδηγοί Επαγγελματικού Προσανατολισμού

Ενημερωτικοί Οδηγοί Επαγγελματικού Προσανατολισμού από το ΚΕΣΥΠ Κατερίνης:

1. Οδηγός Σπουδών για την Ανώτατη Εκπαίδευση, για τους μαθητές των Γενικών Λυκείων. Περιέχει στοιχεία για το νέο σύστημα εισαγωγής, χρήσιμες συμβουλές για την συμπλήρωση του Μηχανογραφικού, συνοπτική παρουσίαση  σχολών και τμημάτων της Ανώτατης Εκπαίδευσης ανά Επιστημονικό Πεδίο, κ.α. για τους μαθητές των Γενικών Λυκείων, 432  σελίδων, 
Κατεβάστε σε αρχείο pdf από ΕΔΩ

2. Οδηγός Σπουδών Γενικού Λυκείου.  
Περιέχει στοιχεία για τη δομή και τη λειτουργία των Γενικών Λυκείων,  41 σελίδων.
Κατεβάστε σε αρχείο pdf από ΕΔΩ

Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016

Γ΄Λυκείου: Υβριδισμός

1.  Δείτε εδώ , εδώ  κι εδώ πως δημιουργεί υβριδικά τροχιακά (sp3, sp2, sp) το άτομο του άνθρακα.
2. Υβριδικά τροχιακά στο C2 H6 (αιθάνιο), C2H4 (αιθένιο), C2H2 (αιθίνιο) εδώ
3.  Στο video που ακολουθεί φαίνονται τα sp υβριδικά τροχιακά που χρησιμοποιεί το Be (Βηρύλλιο) στην ένωση BeCl2                                        

                      

4.  Στο video που ακολουθεί φαίνονται τα sp2 υβριδικά τροχιακά που χρησιμοποιεί το B (Βόριο) στην ένωση BF

                    

5.  Ερωτήσεις στον υβριδισμό: 1234

6.  Στο βίντεο που ακολουθεί δείτε όλα τα είδη υβριδισμού (sp3, sp2, sp)
                   

7. Φυσικά υπάρχουν κι άλλα είδη υβριδισμού:
Για sp3d , sp3d2 και τα άλλα γνωστά είδη υβριδισμού πατήστε εδώ

8. Δείτε πως οι πυρήνες όλων των ατόμων στο μόριο του αιθυλενίου βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο και οι πυρήνες όλων των ατόμων στο μόριο του ακετυλενίου βρίσκονται στην ίδια ευθεία-επίπεδο: 
Ακετυλένιο
Αιθυλένιο
Περισσότερα εδώ

9.  Υβριδισμό εμφανίζει και το Ν , Ο κ.λ.π.
Το Ν στη θεμελιώδη κατάσταση έχει ηλεκτρονιακή δομή:
 Αν το άτομο Ν χρησιμοποιούσε στην αμμωνία ΝΗ3 για τον σχηματισμό ομοιοπολικών δεσμών τα τρία αμιγή p ατομικά τροχιακά του, η γωνία του του δεσμού Η-Ν-Η θα ήταν 90 μοίρες. Επειδή όμως η γωνία δεσμού είναι 107,3  μοίρες, συμπεραίνουμε ότι το Ν χρησιμοποιεί sp3 υβριδικά τροχιακά. Με υβριδισμό του 2s και των 2p τροχιακών δημιουργούνται τέσσερα sp3 υβριδικά τροχιακά στα οποία τοποθετούνται 5 e.
 Με επικάλυψη των τριών ημισυμπληρωμένων sp3 υβριδικών τροχιακών με το 1s ατομικό τροχιακό του Η σχηματίζονται 3σ δεσμοί (Ν-Η). Το τέταρτο συμπληρωμένο sp3 υβριδικό τροχιακό καταλαμβάνει την τέταρτη κορυφή του τετραέδρου (μη δεσμικό ζεύγος e)
ΣΗΜ:  Τα παραπάνω δεν αναφέρονται στο σχολικό βιβλίο της Γ΄Λυκείου και ως εκ τούτου το Ν θεωρούμε ότι σχηματίζει "πάντα" δεσμούς με τα τρία p αμιγή τροχιακά π.χ. στο Ν2.  Στην ΝΗ3 όμως όπως βλέπουμε δεν ισχύει αυτό.
Προσομοιώσεις για ενώσεις του Ν και Ο που εμφανίζουν υβριδισμό εδώ κι εδώ

10. Κατεβάστε από εδώ μία παρουσίαση (σε ppsx ) για τον υβριδισμό από το συνάδελφο Σιάπκα Δημήτρη.

Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2016

Τι είναι τα “βαρυτικά κύματα” που ακούμε από χτες ότι ανακαλύφθηκαν;


Μετά από 19 χρόνια ερευνών, η επιστημονική κοινότητα ανακοίνωσε χτες την ανακάλυψη των βαρυτικών κυμάτων που προέβλεψε ο Einstein. Τι ακριβώς είναι όμως αυτά; Η ιστοσελίδα phdcomics δημιούργησε ένα θαυμάσιο κόμικ με την εκλαϊκευμένη επεξήγηση που χρειαζόμασταν εμείς οι μη ειδικοί. Αυτή είναι η απόδοσή του στα Ελληνικά από το Θεοφάνη Παπαμιχαήλ (www.http://antikleidi.com)



Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016

Αιτήσεις για τις Πανελλαδικές εξετάσεις 2016

Από 11 Φεβρουαρίου έως 29 Φεβρουαρίου θα κατατεθούν από τους μαθητές στα σχολεία τους οι αιτήσεις για συμμετοχή στις Πανελλαδικές εξετάσεις.
Μπορείτε να κατεβάσετε την παρακάτω αίτηση για τις Πανελλαδικές 2016 με το νέο σύστημα (πατήστε πάνω δεξιά για full screen ή download)
           
Περισσότερα για τις σχετικές εγκυκλίους- οδηγίες για τον τρόπο κατάθεσης ΕΔΩ

Γ΄ Λυκείου: Θεωρία δεσμού σθένους- Δεσμοί σ και π


σ δεσμοί

1. Η θεωρία δεσμού σθένους για τα μόρια Η2, ΗCl, Br2, H2S και PH3.  Πατήστε  εδώ και επιλέξτε πρώτα Valence Atimic Orbitals και στη συνέχεια επιλέξτε το μόριο που προτιμάτε.

π δεσμός
2. Επίσης για τη θεωρία δεσμού σθένους (επιλέξτε: valence bond theory)  και για σ,π δεσμούς (επιλέξτε: pi bonding) πατήστε εδώ  Επίσης μπορείτε από στο molecular orbital theory μπορείτε να δείτε για τη θεωρία των μοριακών τροχιακών.

3. Για την  ενέργεια του συστήματος Η-Η σε συνάρτηση με την απόσταση των πυρήνων των δύο ατόμων Η μπορείτε να δείτε εδώ
Η ενέργεια του συστήματος Η-Η σε συνάρτηση με την απόσταση των πυρήνων των δύο ατόμων Η
                                                        

Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

Η ύλη στον 30ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Χημείας

Η Διοικούσα Επιτροπή της ΕΕΧ διοργανώνει τον 30ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Χημείας (ΠΜΔΧ)ο οποίος θα διεξαχθεί το Σάββατο 19 Μαρτίου 2016.
Η εξεταστέα ύλη για τις 3 τάξεις του Λυκείου: ΕΔΩ

Σύλλογος Φροντιστών Καρδίτσας: Κοπή πίτας


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 7/2/2016 
Οι Εκπαιδευτικοί Φροντιστές της Καρδίτσας έκοψαν το βράδυ του Σαββάτου 6/2/16 την πίτα τους στην ετήσια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Παυσίλυπο. 
2016 02 06 21.05.04
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε σύσσωμο το ΔΣ και τα μέλη του συλλόγου, ανταλλάσσοντας ευχές για μια δημιουργική χρονιά.
Στην ολιγόλεπτη ομιλία ο πρόεδρος του Συλλόγου Δασκαλόπουλος Ιωάννης αναφέρθηκε, μεταξύ των άλλων, στις δυσκολίες της νέας χρονιάς με το προωθούμενο φορολογικό και ασφαλιστικό νομοσχέδιο και ευχαρίστησε τα μέλη που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΔΣ για συμμετοχή στη γενική απεργία της περασμένης Πέμπτης.
Τονίστηκε, ότι το κλείσιμο των φροντιστηρίων, που έγινε για πρώτη φορά και για μία μέρα, έγινε για να μπορέσουν οι εκπαιδευτικοί φροντιστές να συνεχίσουν να διδάσκουν νόμιμα στα φροντιστήρια κι όχι παράνομα κρυμμένοι σε σπίτια. 
2016 02 06 21.05.31
                                        Το φλουρί έπεσε στο συνάδελφο Κ. Χαρκοπλιά. 
Όλοι του ευχόμαστε να είναι πάντα τυχερός.
Το ΔΣ

Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016

Γ΄Λυκείου: Θέματα όλων των τύπων Πανελλαδικών 2000-2015 στο ΚΕΦ. 5

Τα θέματα των Πανελλαδικών (2000-2015) μόνο από το Κεφάλαιο 5 (Οξέα-Βάσεις & Ιοντική ισορροπία). Για download πατήστε κάτω αριστερά.

Τα θέματα των Επαναληπτικών Πανελλαδικών (2000-2015) μόνο από το Κεφάλαιο 5 (Οξέα-Βάσεις & Ιοντική ισορροπία). Για download πατήστε κάτω αριστερά Τα θέματα των Πανελλαδικών Ομογενών (2000-2015) μόνο από το Κεφάλαιο 5 (Οξέα-Βάσεις & Ιοντική ισορροπία). Για download πατήστε κάτω αριστερά Τα θέματα των Πανελλαδικών & Επαναληπτικών Πανελλαδικών Τεχνολογικής (μόνο χημεία) (2000-2015) μόνο από το Κεφάλαιο 5 (Οξέα-Βάσεις & Ιοντική ισορροπία). Για download πατήστε κάτω αριστερά. Τα θέματα των Πανελλαδικών και Επαναληπτικών Πανελλαδικών Εσπερινού (Θετική & Τεχνολογική) (2000-2015) μόνο από το Κεφάλαιο 5 (Οξέα-Βάσεις & Ιοντική ισορροπία). Για download πατήστε κάτω αριστερά.

Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2016

Υποβολή Αίτησης–Δήλωσης συμμετοχής στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2016 των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ

                             pannelinies2

Όλοι οι υποψήφιοι για συμμετοχή στις Πανελλαδικές εξετάσεις του 2016 των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ), για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, πρέπει να υποβάλουν στο Λύκειό τους Αίτηση-Δήλωση υποψηφιότητας συμμετοχής στις εξετάσεις αυτές.
Η προθεσμία ορίζεται από την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου ως και την Δευτέρα 29  Φεβρουαρίου για όλους τους υποψηφίους που επιθυμούν να συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ) είτε με το παλιό-καταργούμενο σύστημα είτε με το νέο σύστημα. Επισημαίνεται ότι η ανωτέρω προθεσμία (11-29 Φεβρουαρίου) είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της δεν γίνεται δεκτή καμία Αίτηση-Δήλωση.
 Τις επόμενες μέρες θα σταλούν στα Λύκεια οι σχετικές εγκύκλιοι με τα αντίστοιχα υποδείγματα της Αίτησης-Δήλωσης. Ο υποψήφιος θα μπορεί να προμηθεύεται την Αίτηση – Δήλωση που αναλογεί στην περίπτωσή του είτε από το διαδίκτυο, είτε από το Λύκειό του. Στη συνέχεια  θα συμπληρώνει την Αίτηση - Δήλωση σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στο έντυπο και θα προσέρχεται στο Λύκειό του, για την οριστική ηλεκτρονική υποβολή της.
Στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας www.minedu.gov.gr, στο σύνδεσμο Εξετάσεις θα αναρτηθούν τα κατά περίπτωση υποδείγματα της Αίτησης-Δήλωσης και οι σχετικές εγκύκλιοι που θα περιγράφουν πλήρως τη διαδικασία και τα αναλυτικά δικαιολογητικά για κάθε κατηγορία υποψηφίου (ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ, μαθητής ή απόφοιτος, παλιό ή νέο σύστημα).

Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2016

Γ Λυκείου: Χημική Ισορροπία- Αμφίδρομες αντιδράσεις- Απόδοση-Καμπύλες αντίδρασης


1. Στις αμφίδρομες αντιδράσεις αποκαθίσταται δυναμκή ισορροπία ανάμεσα στα μόρια των αντιδρώντων και προϊόντων. Παράδειγμα δυναμικής ισορροπίας φαίνεται στην παρακάτω εικόνα.
Όση ποσότητα νερού προστίθεται στο δοχείο η ίδια ακριβώς απομακρύνεται. Έτσι η ποσότητα του νερού στο δοχείο παραμένει ίδια.
Αν κλείσουμε τις βρύσες πάλι η ποσότητα του νερού παραμένει σταθερή. Αυτή τη φορά όμως έχουμε στατική ισορροπία. H δυναμική ισορροπία σε μία αντίδραση: εδώ
2. Μία πολύ καλή εφαρμογή για την αμφίδρομη αντίδραση: Ν2(g) + 3H2(g) <=> 2NH3(g)  εδώ
Μπορείτε να αυξομειώσετε τον αριθμό των μορίων, τη θερμοκρασία και τον όγκο του δοχείου.      Πατήστε on για να δείτε τις καμπύλες αντίδρασης.
3.  Διαγράμματα συγκέντρωσης-χρόνου στις αμφίδρομες αντιδράσεις: 1 και 2 (πατήστε run).
4. Επίσης εδώ  δείτε πως αποκαθίσταται χημική ισορροπία. Παρατηρήστε των αριθμό των μορίων των αντιδρώντων  Reactant A, Reactant B πως αρχικά μειώνονται και των αριθμό των μορίων του προϊόντος Product που αυξάνονται. Στην κατάσταση ισορροπίας αυτοί οι αριθμοί παραμένουν ίδιοι.
5. Καμπύλες αντίδρασης (C-t) για την αμφίδρομη αντίδραση: <=> Β  Πατήστε εδώ και επιλέξτε αν θα ξεκινήστε με το Α (80 of A and 0 of B)  ή με το B ( 0 of A and 40 of B). Επιλέξτε start και on για να δείτε το διάγραμμα. Επίσης μπορείτε να επιλέξετε διαφορετικές θερμοκρασίες.
6. Δυναμική ισορροπία για την: Η2+F2 <=> 2ΗF και  καμπύλες αντίδρασης εδώ
7. Αν στο ίδιο δοχείο και στην ίδια θερμοκρασία ξεκινήσουμε με 10 mol H2 + 10 mol I2  ή με 20 mol HI καταλήγουμε στην ίδια σύσταση στην κατάσταση ισορροπίας: 2 mol H2 - 2 mol I2  - 16 mol HI:
Πατήστε στην εικόνα για μεγέθυνση