Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

Γιατί τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς είναι δυσνόητα;

Είστε κι εσείς από εκείνους που βρίσκουν τελείως δυσνόητα και ασυνάρτητα τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς;  Σας φαίνονται κι εσάς  πως  οι στίχοι δεν έχουν καμιά συνέχεια, κανέναν ειρμό μεταξύ τους;
Δεν είστε οι μοναδικοί.

Για να θυμηθούμε τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα:

Αρχιμηνιά κι Αρχιχρονιά
Ψηλή μου δεντρολιβανιά (*)
Κι αρχή καλός μας χρόνος
Εκκλησιά με τ’ άγιο θόλος (*)
Άγιος Βασίλης έρχεται
Και δεν μας καταδέχεται (*)
Από την Καισαρεία
Συ είσ’ αρχόντισσα κυρία (*)
Βαστάει πένα και χαρτί
Ζαχαροκάντιο ζυμωτή (*)
Χαρτί-χαρτί και καλαμάρι
Δες και με το παλικάρι (*)
Το καλαμάρι έγραφε
Τη μοίρα του την έβλεπε(*)
Και το χαρτί ομίλει
Άγιε μου, άγιε μου καλέ Βασίλη (*)

Βγάλατε νόημα; Μάλλον όχι...

Ας δούμε τι εννοεί ο ποιητής:
Η ιστορία διαδραματίζεται στο Βυζάντιο. Σε εκείνα τα χρόνια οι φτωχοί και οι προερχόμενοι από τα χαμηλά στρώματα άνθρωποι δεν είχαν το δικαίωμα να απευθύνονται -να μιλούν- στους αριστοκράτες, παρά μόνο σε γιορτές όπου μπορούσαν να τους υμνούν και να τους εύχονται.
Κάποιος νεαρός λοιπόν, ταπεινής καταγωγής, ήταν ερωτευμένος με μία αρχοντοπούλα. Επειδή δεν ήταν δυνατόν ούτε κοινωνικά αποδεκτό να την πλησιάσει, έψαχνε μία ευκαιρία για να της εκμυστηρευτεί τα αισθήματά του. Ως τέτοια ευκαιρία βρήκε την περίοδο των εορτών και καταφέρνοντας να τρυπώσει σε μία χορωδία που έλεγε τα κάλαντα στην οικογένεια της αρχοντοπούλας, έψελνε ανάμεσα στους στίχους που ήταν αφιερωμένοι στον Μέγα Βασίλειο ένα ερωτικό ποίημα που είχε σκαρφιστεί ο ίδιος, ως «δεύτερη φωνή»!
Αρχίζει λοιπόν και βάζει ενδιάμεσους στίχους (αυτούς με τα αστεράκια (*) και τα bold γράμματα). Με αυτόν τον τρόπο και τα κάλαντα θα έλεγε, ακολουθώντας τους κοινωνικούς κανόνες, αλλά ταυτόχρονα θα έστελνε και το μήνυμα που ήθελε στην καλή του...
- Την αποκαλεί ψηλή, σαν δεντρολιβανιά.
- Επειδή ως αρχοντοπούλα φορούσε ένα από τα ψηλά, τα κωνικά καπέλα με το τούλι στην κορυφή, την παρομοιάζει με εκκλησιά με τον άγιο θόλο (θόλος εκκλησίας).
- Της λέει ότι δεν τον καταδέχεται (ο Αϊ-Βασίλης δεν έχει να κάνει!) γιατί είναι αρχόντισσα κυρία.
Ακολουθούν οι γαλιφιές! Τη λέει ζαχαροκάντιο ζυμωτή, δηλαδή φτιαγμένη από ζάχαρη (γλυκιά μου) και την παρακαλεί να του ρίξει μια ματιά, αν και είναι σίγουρος πως ξέρει τη μοίρα του.
Τέλος, αφού έχει πει ό,τι ήθελε να πει και προκειμένου να μην «καρφωθεί» και κληθεί να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της ασέβειάς του, επανέρχεται στο θέμα με έναν κενό περιεχομένου στίχο: άγιε μου, άγιε μου καλέ Βασίλη…
ΠΗΓΗ: www.makthes.gr/news/opinions/115126/

Έτσι προέκυψαν τα παράδοξα και ασυνάρτητα κάλαντα, που πέρασαν από γενιά σε γενιά και επικρατώντας άλλων έγιναν τα πιο διαδεδομένα σε όλο τον ελληνικό χώρο!
Δύο ποιήματα σε ένα!!!
Καλή Χρονιά να έχουμε...

Πέμπτη 25 Δεκεμβρίου 2014

Γ΄Λυκείου: Ογκομέτρηση εξουδετέρωσης

 1. Ογκομέτρηση είναι η διαδικασία ποσοτικού προσδιορισμού μιας ουσίας με μέτρηση του όγκου διαλύματος γνωστής συγκέντρωση μιας άλλης ουσίας (πρότυπο διάλυμα)

2. Δείτε καμπύλες ογκομέτρησης εξουδετέρωσης για όλες (!) τις περιπτώσεις εδώ 
Επιλέξτε ανάμεσα στο συνδυασμό  strong(ισχυρό) ή weak (ασθενές) οξύ (acid) και strong ή weak  base (βάση) καθώς και έναν από τους δείκτες  Πορτοκαλί του μεθυλίου, Μπλε της βρομοθυμόλης ή Φαινολοφθαλείνη. Πατήστε Reset επιλέξτε το είδος ογκομέτρησης και μετά πατήστε Start .

3. Από τις καλύτερες προσομοιώσεις ογκομέτρησης εδώ (ακολουθήστε τις οδηγίες)

4. Μπορούν οι μαθητές να κατεβάσουν από εδώ μία επαναληπτική άσκηση (με τις απαντήσεις) που ετοίμασα με τα σημαντικότερα ερωτήματα για την ογκομέτρηση.

5.  Επίσης αρκετά καλές προσομοιώσεις εδώ ,  εδώ  εδώ  εδώ και εδώ

6.  Η  πολύ καλή ιστοσελίδα (κυρίως για καθηγητές) του Ivano Gebhardt Rolf Gutz  για την ογκομέτρηση. Τα ...άπαντα της ογκομέτρησης εδώ

Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2014

Γ΄ Λυκείου: Πρωτολυτικοί δείκτες

1. Πατήστε εδώ για να δείτε τα χρώματα στην κλίμακα του pH για τους κυριότερους δείκτες.
Αφού διαλέξτε ένα δείκτη π.χ. μπλε της βρομοφαινόλης δείτε την καμπύλη ογκομέτρησης επιλέγοντας 1 από τα 4 κουτάκια (π.χ. strong acid, strong base) και πρoσπαθήστε να εξηγήσετε αν ο δείκτης που επιλέξατε είναι κατάλληλος.
Μπλε της βρομοφαινόλης (2,8-4,6)
2. Ο μηχανισμός δράσης των δεικτών:

                   

3. Μερικοί δείκτες ακόμα  εδώ

Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

Περιοδικός Πίνακας: New song σε slow edition

 Τα τραγούδια για τον Περιοδικό Πίνακα κυκλοφορούν εδώ και αρκετό καιρό.
Αυτό που ακολουθεί (SLOW "The NEW Periodic Table Song (In Order)" (AsapSCIENCE Music)  είναι η τελευταία έκδοση σε ποιο αργό ρυθμό για να παρακολουθούμε πιο εύκολα τα στοιχεία.

Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

Γ΄ Λυκείου: Ρυθμιστικά διαλύματα


Τύπος Ηenderson-Hasselbalch
1. Με την εφαρμογή εδώ παρασκευάστε διάφορα Ρ.Δ. και μετρήστε το pH τους (ακολουθήστε τις οδηγίες). Τα  Ρ.Δ. είναι στο part II. Μη ξεχνάτε μετά την επιλογή των διαλυμάτων π.χ. NH3-NH4Cl να πατάτε insert probes  στο πεχάμετρο και μετά την ένδειξη να πατάτε remove probes. Στο part I μπορείτε να μετρήσετε το pH άλλων διαλυμάτων (μη Ρ.Δ).

2. Επίσης  για παρασκευές ρυθμιστικών διαλυμάτων πατήστε  εδώ
Πατώντας New Target εμφανίζεται με κόκκινο βέλος το pH του ρυθμιστικού διαλύματος που θέλουμε να παρασκευάσουμε. Επιλέγουμε εκείνο το ρυθμιστικό διάλυμα που έχει pKa όσο το δυνατόν πιο κοντά στην τιμή pH που θέλουμε. Π.χ. αν με το κόκκινο βέλος μας υποδείξει να παρασκευάσουμε Ρ.Δ με pH=6,51 επιλέγουμε το Ρ.Δ.  Η2CO3/NaHCO3  με pKa=6,38. Στη συνέχεια ρυθμίζουμε τις [Η2CO3] και [NaHCO3] ώστε στο μπλε βέλος πετύχουμε την τιμή 6,51. Αυτό συμβαίνει π.χ. αν βάλουμε τις τιμές [Η2CO3]=0,11M  και [ΝαΗCO3]=0,15M

3. Στην εφαρμογή εδώ προσθέστε HCl-NaOH  
α) σε 100 mL νερό (με pH=7) 
β) 100 mL διαλύματος NaCl (με pH=7) 1Μ   
γ) 100 mL  Ρ.Δ. Na2CO3 1M - NaHCO3 1M (με pH=4,74) και παρατήστε τις μικρές μεταβολές στο pH του Ρ.Δ.
4. Για την προσθήκη ισχυρών οξέων ή ισχυρών βάσεων σε ρυθμιστικό διάλυμα πατήστε  εδώ


Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014

Μετράνε οι βαθμοί του σχολείου για την εισαγωγή στις σχολές και πόσο;

Έντονη ανησυχία διακατέχει γονείς και μαθητές για το πόσο θα μετράνε οι βαθμοί του σχολείου στην εισαγωγή στις ανώτατες σχολές. Η αλήθεια είναι ότι δεν γνωρίζουμε ακριβώς πόσο θα μετράνε οι βαθμοί του σχολείου για την εισαγωγή στις ανώτατες σχολές γιατί δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη οι συντελεστές βαρύτητας σε κάθε τμήμα, ώστε να μπορούμε να μιλήσουμε με ακρίβεια. Μπορούμε, όμως, να κάνουμε μία, αρκετά ακριβή, προσέγγιση.
Στον υπολογισμό των μορίων που θα συγκεντρώσει ο υποψήφιος των εξετάσεων του 2016  συμμετέχουν οι βαθμοί των τεσσάρων μαθημάτων στα οποία εξετάζεται ο υποψήφιος στις πανελλήνιες εξετάσεις και ο Βαθμός Προαγωγής και Απόλυσης (Β.Π.Α.). Ένα από τα τέσσερα πανελληνίως εξεταζόμενα μαθήματα πολλαπλασιάζεται με ένα συντελεστή βαρύτητας, που πιθανόν δεν θα είναι ο ίδιος για όλα τα τμήματα κάθε πεδίου, αλλά θα είναι διαφορετικός για κάθε τμήμα, τον οποίο θα ανακοινώνει το Υπουργείο Παιδείας μέχρι την 31η Μαρτίου κάθε έτους και θα ισχύει για τις εξετάσεις της επόμενης χρονιάς, σύμφωνα με το νόμο που μόλις ψηφίστηκε.
Ο Βαθμός Προαγωγής και Απόλυσης (ΒΠΑ) είναι ένας βαθμός που προκύπτει από τους γενικούς μέσους όρους και των τριών τάξεων του λυκείου πολλαπλασιασμένους με συντελεστές. Πρόκειται, δηλαδή, για ένα σταθμισμένο μέσο όρο, που σημαίνει ότι οι βαθμοί των τριών τάξεων έχουν διαφορετική βαρύτητα στον υπολογισμό του. Ο ΒΠΑ υπολογίζεται με βάση τον παρακάτω τύπο:
                         

Έτσι δημιουργείται ένας πέμπτος βαθμός, που, όμως, δεν αποτελεί το 1/5 δηλαδή το 20% των μορίων του υποψηφίου, γιατί δεν είναι αυτόνομος, αλλά εξαρτάται από τους βαθμούς στα τέσσερα πανελληνίως εξεταζόμενα μαθήματα. Υπόκειται, δηλαδή, ο Β.Π.Α. σε διαδικασία προσαρμογής στο μέσο όρο των πανελληνίως εξεταζομένων μαθημάτων.

Η προσαρμογή

Δεν επιτρέπεται ο ΒΠΑ να έχει απόσταση μεγαλύτερη της μίας μονάδας από το μέσο όρο των 4 πανελληνίως εξεταζομένων μαθημάτων. Αν απέχει περισσότερο της μίας μονάδας, τότε αλλάζει μέσω μιας περίπλοκης διαδικασίας που θα αναλύσουμε με τα κατάλληλα παραδείγματα.
  • Αν ο Β.Π.Α. είναι υψηλότερος από το μέσο όρο των βαθμών των τεσσάρων πανελληνίως εξεταζομένων μαθημάτων περισσότερο από μία μονάδα, τότε αλλάζουν οι βαθμοί και των τριών τάξεων του λυκείου και μειώνονται μέχρι να φτάσουν στη μία μονάδα από το μέσο όρο των πανελληνίων εξετάσεων. Προσοχή αυτή η μείωση δεν έχει καμία σχέση με το απολυτήριο λυκείου που δεν αλλάζει για κανένα λόγο.
Ας δούμε ένα παράδειγμα: Ένας υποψήφιος διαγωνίζεται στις πανελλήνιες εξετάσεις και γράφει μέσο όρο 12 στα τέσσερα μαθήματα. Στον πίνακα βλέπουμε τον υπολογισμό του Β.Π.Α. του.
                      
Βλέπουμε ότι ο Β.Π.Α. του υποψηφίου μειώνεται από το 17,25 στο 13. Διαπιστώνουμε επίσης ότι το 16 που είχε ο υποψήφιος στη Β Λυκείου δεν επηρέασε πολύ τον αρχικό Β.Π.Α., αφού ο συντελεστής του βαθμού της Α Λυκείου είναι ο μικρότερος.
  • Ένας άλλος υποψήφιος έχει μέσο όρο στα τέσσερα μαθήματα των πανελληνίων εξετάσεων 18 και οι βαθμοί του Λυκείου που δίνουν το Β.Π.Α. είναι αυτοί του πίνακα.
                               
Όταν ο Β.Π.Α. είναι μικρότερος του μέσου όρου των πανελληνίων εξετάσεων περισσότερο από μία μονάδα, τότε αυξάνονται οι βαθμοί των τριών τάξεων του λυκείου, μόνο για τον υπολογισμό του Β.Π.Α., όχι μέχρι να φτάσουν σε απόσταση μίας μονάδας από το Β.Π.Α., αλλά κατά μία μονάδα μόνο. Γι' αυτό το 15 της Α Λυκείου έγινε 16 και όχι 17, το 16 της Β Λυκείου έγινε 17 και το 18 μένει 18, καθώς είναι ίδιο με το μέσο όρο των πανελληνίων.
Παρατηρούμε ότι η διαδικασία μείωσης του Β.Π.Α είναι διαφορετική από τη διαδικασία αύξησης του Β.Π.Α., πράγμα που κατά τη γνώμη μου δεν είναι σωστό. Νομίζω ότι χρειάζεται βελτίωση το συγκεκριμένο σημείο.

Τελικά η συμμετοχή των βαθμών του σχολείου στην εισαγωγή υποψηφίου με το νέο σύστημα είναι πολύ μικρή, καθώς οι βαθμοί του σχολείου δεν κατοχυρώνονται, αλλά αλλάζουν ανάλογα με την επίδοση στις πανελλήνιες. Ένας μαθητής, δηλαδή, που έχει 19 στο Β.Π.Α. και γράψει 12 στις πανελλήνιες θα δει το 19 να μετατρέπεται σε 13. Αυτό σημαίνει ότι ο Β.Π.Α. δεν είναι το 20% (το 1/5) των βαθμών, αλλά τελικά θα είναι το πολύ +1 μονάδα ή - λίγο παραπάνω από μία μονάδα από το μέσο όρο των πανελληνίων εξετάσεων. Υπολογίστε και τον άγνωστο, μέχρι στιγμής, συντελεστή βαρύτητας σε ένα μάθημα από τα πανελληνίως εξεταζόμενα που μειώνει ακόμη περισσότερο τη συμμετοχή του Β.Π.Α στα συνολικά μόρια του υποψηφίου.
Σκεφθείτε, ακόμη, ότι ο βαθμός της Γ Λυκείου συμμετέχει στη διαμόρφωση του Β.Π.Α. κατά 45% και ο βαθμός αυτός προκύπτει κατά το μεγαλύτερο μέρος τους από τα μαθήματα στα οποία θα διαγωνιστεί ο υποψήφιος στις πανελλήνιες και θα δείτε ότι η συμμετοχή του Β.Π.Α. στα μόρια του υποψηφίου είναι τελικά πολύ μικρή. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι περίπου + ή - 200 μόρια περίπου, με την επιφύλαξη ότι δεν γνωρίζουμε αν τα μόρια θα υπολογίζονται όπως μέχρι σήμερα με άριστα το 20.000. Η συμμετοχή του προφορικού βαθμού σε κάθε μάθημα των πανελληνίων εξετάσεων με το ισχύον σύστημα είναι + ή - 600 μόρια. Μειώνεται δηλαδή η συμμετοχή του προφορικού βαθμού σε σχέση με το ισχύον σύστημα, παρ' ότι ακούγεται βαρύγδουπο και αγχωτικό για τους μαθητές ότι θα μετράνε οι βαθμοί και των τριών τάξεων του λυκείου για την εισαγωγή τους στις ανώτατες σχολές.
Θα αναρωτηθείτε γιατί να μετράνε τελικά οι βαθμοί του σχολείου, αφού ουσιαστικά δεν επηρεάζουν σημαντικά την εισαγωγή. Υποθέτω, ότι σκέφτηκε ο νομοθέτης πως θέλει να μετράνε οι βαθμοί, ώστε να δώσει αξία στο λύκειο, αλλά θέλει να μετράνε λίγο για να μη δημιουργηθούν παρατράγουδα με εξαγορά βαθμών και άλλα τέτοια δύσοσμα. Και νομίζω ότι έχει δίκιο.

Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014

29oς Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Χημείας - 47η Ολυμπιάδα Χημείας

                                          logo
Δείτε την προκήρυξη και την ύλη για τον 29ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Χημεία  εδώ

Η Ένωση Ελλήνων Χημικών (Ε.Ε.Χ.) προκηρύσσει τον 29ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Χημείας (Π.Μ.Δ.Χ.) στις 28 Μαρτίου 2015, ημέρα Σάββατο (ώρα 8.30 π.μ.).
Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές των Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξεων των Γενικών Λυκείων, καθώς και των ΕΠΑ.Λ, Δημοσίων και Ιδιωτικών, χωρίς να αποκλείεται η συμμετοχή μαθητών από άλλη τάξη της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Οι μαθητές της Α΄ τάξης του Λυκείου εξετάζονται σε θέματα σχετικά με την ύλη της Α΄ τάξης, οι μαθητές της Β΄ τάξης του Λυκείου εξετάζονται σε θέματα σχετικά με την ύλη της Α΄ και Β΄ τάξης, ενώ οι μαθητές της Γ΄ τάξης του Λυκείου εξετάζονται σε θέματα σχετικά με την ύλη της Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξης.
Στο διαγωνισμό αυτό η Ε.Ε.Χ. θα βραβεύσει 10 μαθητές από την Α΄ Λυκείου, 10 μαθητές από τη Β’ Λυκείου και 15 μαθητές από τη Γ’ Λυκείου.
• Οι ενδιαφερόμενοι μαθητές θα καταθέσουν σχετική γραπτή δήλωση στο Διευθυντή του σχολείου τους μέχρι τις 10 Μαρτίου 2015. 
Από το διαγωνισμό θα επιλεγούν οι 10 μαθητές που εξετάστηκαν στα θέματα της Γ΄ Λυκείου που θα συγκεντρώσουν τη μεγαλύτερη βαθμολογία, καθώς και οι ισοβαθμήσαντες με αυτούς.
• Η Ε.Ε.Χ. θα φροντίσει για την άσκησή τους και στη συνέχεια για την επιλογή της τελικής ομάδας των τεσσάρων (4) μαθητών που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην 47η Διεθνή Ολυμπιάδα Χημείας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στo Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, 20-29 Ιουλίου του 2015.
Δείτε το site της 47ης Ολυμπιάδας Χημείας εδώ 

                                             Icho 2015

Εκρηκτικές ...ευχές

Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014

Είμαστε κενοί κατά 99,999999999%


Aν αφαιρεθεί το κενό από τα άτομα όλων των ανθρώπων , ολόκληρη η  ανθρώπινη φυλή θα μπορούσε να χωρέσει στον όγκο ενός κύβου ζάχαρης!!!

Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

Γ΄Λυκείου: Επίδραση κοινού ιόντος


1. Θεωρία και ασκήσεις στην ελληνική εφαρμογή εδώ (πατήστε είσοδος και θεωρία ή ασκήσεις για να επιλέξτε επίδραση κοινού ιόντος).
2. Στην εφαρμογή εδώ επιλέξτε HF, equilibrate και παρατηρήστε τις τιμές των [ΗF], [H3O+], pH, [F-] Mετά, με το mol/L [F-] to add προσθέστε στο διάλυμα ιόντα F- (π.χ. 0,02 mol/L). Ξαναπατήστε equilibrate και παρατηρήστε τις νέες τιμές στο pH, [H3O+], [F-], [HF]. Επειδή η ισορροπία μετατοπίστηκε αριστερά μειώθηκε η [Η3Ο+] (άρα το pH αυξ). αυξήθηκε η [ΗF] ενώ η [F-] παρέμεινε αυξημένη (βλπ. τείνει να αναιρεθεί η μεταβολή). Με  το reset κάνετε επανεκκίνηση της εφαρμογής.
3. Παρακάτω μία βασική άσκηση για ξεκίνημα στην Ε.Κ.Ι. μεταξύ ισχυρού και ασθενή ηλεκτρολύτη με κοινό ιόν. Μπορείτε πατώντας κάτω δεξιά στο βέλος να την αποθηκεύσετε.