Οι αλλαγές συνεχίζονται και στην Α' Τάξη Λυκείου, ειδικά στον τρόπο των εξετάσεων, με την εισαγωγή πανελλαδικού τύπου εξετάσεις και τους βαθμούς να προσμετρούνται στις μέχρι το τέλος.
Τα θέματα των εξετάσεων
Μια εβδομάδα πριν τις εξετάσεις, θα δημοσιοποιηθούν σε όλα τα μαθήματα τα θέματα των εξετάσεων, τα οποία θα συμπεριληφθούν στην τράπεζα θεμάτων. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας "ΤΟ ΕΘΝΟΣ".Η Τράπεζα των Θεμάτων για κάθε μάθημα θα περιλαμβάνει περισσότερα από 300 θέματα τα οποία θα δημοσιοποιηθούν όλα μια εβδομάδα πριν από την έναρξη των εξετάσεων. τα θέματα θα ανέβουν τόσο στην ιστοσελίδα του ΙΕΠ αλλά και στη Διεύθυνση Εκδόσεων του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων (ΙΤΥΕ)-Διόφαντος.
Θέματα για εξετάσεις ανάλογα με κλήρωση και τις επιλογές του καθηγητή
Οι καθηγητές θα έχουν περίπου μια εβδομάδα στη διάθεσή τους από τη στιγμή που θα δημοσιοποιηθούν όλα τα ερωτήματα που θα συμπεριληφθούν στη Τράπεζα Θεμάτων, προκειμένου να μπορέσουν να επιλέξουν το 50% των θεμάτων που θα βάλουν οι ίδιοι ώστε να μη συμπέσουν με αυτά που θα κληρωθούν.
Επί της ουσίας δηλαδή οι μαθητές κάθε σχολείου θα εξετάζονται σε διαφορετικά θέματα ανάλογα με την κλήρωση και τις επιλογές του καθηγητή κάθε μαθήματος αλλά τελικά τα θέματα που θα κληθούν να απαντήσουν θα είναι διαβαθμισμένης δυσκολίας και έτσι όλοι θα μπορούν να ανταποκριθούν ανάλογα με τις δυνατότητές τους.
Μαθήματα επιλογής θα ορίζονται από τους καθηγητές
Σχετικά με τα μαθήματα επιλογής, όλα τα θέματα θα τα ορίζει ο αρμόδιος καθηγητής που διδάσκει το μαθημα, και όχι η τράπεζα Θεμάτων
Το πρόγραμμα των εξετάσεων
Tο πρόγραμμα των εξετάσεων θα καταρτιστεί από το κάθε σχολείο ξεχωριστά και θα σταλεί στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου προκειμένου να συμπεριληφθεί στο Κεντρικό Σύστημα Διαχείρισης της Τράπεζας Θεμάτων. Οι εξετάσεις αναμένονται να ξεκινήσουν στα τέλη Μαΐου και θα διαρκέσουν δέκα μέρες περίπου.
Οδηγίες προς τους καθηγητές και τους διευθυντές για το πρόγραμμα
Η διαδικασία που θα θα ακολουθηθεί μέχρι τη στιγμή που θα φτάσουν τα θέματα των εξετάσεων στα χέρια των μαθητών είναι αρκετά πολύπλοκη και οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να ακολουθήσουν πιστά τις οδηγίες που θα στείλει στα σχολεία το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής μέσω του υπουργείου Παιδείας. Αρχικά οι διευθυντές των 1.300 γενικών λυκείων της χώρας σε συνεργασία με τους καθηγητές που διδάσκουν στην Α' λυκείου θα καταρτίσουν το πρόγραμμα εξετάσεων του κάθε σχολείου για όλα τα μαθήματα και στη συνέχεια θα το στείλουν στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου
Μία ώρα πριν ξεκινήσουν οι εξετάσεις ανοίγει το σύστημα της τράπεζας θεμάτων
Οπως γράφει και το ΕΘΝΟΣ, μόλις μία ώρα πριν ξεκινήσουν οι εξετάσεις θα "ανοίγει" το κεντρικό σύστημα της τράπεζας των θεμάτων. Ο καθηγητής που διδάσκει το μάθημα σε κάθε τμήμα μέσω ενός ειδικού κωδικού που θα έχει θα μπαίνει στην τράπεζα θεμάτων ώστε να γίνει η κλήρωση του 50% των θεμάτων στα οποία θα εξεταστούν οι μαθητές. Στη συνέχεια ο καθηγητής θα συμπληρώνει τα δικά του θέματα και θα ξεκινάει η εξέταση. Στη συνέχει η βαθμολόγηση θα γίνεται αποκλειστικά από τον καθηγητή της κάθε τάξης.
ΣΗΜ: Όσοι επιθυμούν να στείλουν θέματα στην τράπεζα θεμάτων μπορούν να δουν λεπτομέρειες εδώ
ΣΗΜ: Όσοι επιθυμούν να στείλουν θέματα στην τράπεζα θεμάτων μπορούν να δουν λεπτομέρειες εδώ