Σάββατο 28 Απριλίου 2012

Γ΄Γυμνασίου: Επανάληψη

ΓΙΝΕ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥΧΟΣ γ΄ Γυμνασίου -Χαρκοπλιάς Κώστας
Γίνε εκατομμυριούχος αρκεί να γνωρίζεις καλά ... τη Χημεία της Γ΄ Γυμνασίου.
Απαντήστε στις ερωτήσεις εδώ (δυστυχώς το ετοίμασα σε greeklish. To site δεν επιτρέπει Ελληνικά)

Μυστικά διατροφής για αποδοτικό διάβασμα στις εξετάσεις

Διατροφή και εξετάσεις

Οι κόποι μιας ολόκληρης χρονιάς κρίνονται σε λίγες στιγμές. Στιγμές που ο οργανισμός πρέπει να αντέξει στη δοκιμασία του έντονου άγχους και να ανταποκριθεί στις υψηλές απαιτήσεις για συγκέντρωση, ετοιμότητα, διαύγεια και μέγιστη πνευματική απόδοση. Για αυτό όσο απαραίτητο είναι το μεθοδικό διάβασμα, άλλο τόσο απαραίτητη είναι, την περίοδο αυτή, η σωστά οργανωμένη διατροφή.

Τα απαραίτητα συστατικά για δυνατό μυαλό:

Σε περιόδους μεγάλης πνευματικής καταπόνησης, αυξημένης ψυχικής πίεσης και έντονου στρες, ορισμένα θρεπτικά συστατικά παίζουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο…

- Ακόρεστα λιπαρά οξέα: αποτελούν το οικοδομικό υλικό των νευρικών κυττάρων, τα οποία θρέφουν και προστατεύουν. Βοηθούν επίσης στην καταπολέμηση του άγχους και στη βελτίωση της διάθεσης. Παχιά ψάρια, ελαιόλαδο, ταχίνι, ξηροί καρποί, κρόκος αβγού, αβοκάντο και μη υδρογονωμένα φυτικά λίπη και έλαια αποτελούν τις υγιεινότερες πηγές τους.

- Αμινοξέα: απολύτως απαραίτητα για τη βιοσύνθεση νευροδιαβιβαστών, χημικών ουσιών που επηρεάζουν την καλή λειτουργία του εγκεφάλου. Ιδιαίτερα χρήσιμο αμινοξύ για τον πνευματικά εργαζόμενο μαθητή είναι η τρυπτοφάνη, πρόδρομη ουσία της σεροτονίνης. Η ομαλή παραγωγή σεροτονίνης σχετίζεται με την καλή διάθεση, τη μείωση του άγχους, την τόνωση και την καλή λειτουργία της μνήμης. Τρυπτοφάνη υπάρχει κυρίως σε ζυμαρικά, γαλοπούλα, γαλακτοκομικά (ειδικά στα τυριά), ψάρια, όσπρια και ξηρούς καρπούς.

- Αντιοξειδωτικά: βοηθούν τον οργανισμό να αντιμετωπίσει την υπερπαραγωγή ελευθέρων ριζών, επιβλαβών ουσιών που δημιουργούνται σε μεγαλύτερες ποσότητες κατά τις περιόδους έντονου στρες, όπως είναι η εξεταστική περίοδος. Μεγάλες ποσότητες αντιοξειδωτικών περιέχουν κυρίως τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, τρόφιμα που δεν θα πρέπει να λείπουν ποτέ από το καθημερινό διαιτολόγιο.

- Βιταμίνες Β: συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, στη μείωση της πνευματικής κόπωσης, στον καλύτερο μεταβολισμό των υδατανθράκων και στην αύξηση των επιπέδων ενέργειας. Υπάρχουν κυρίως σε ανεπεξέργαστα δημητριακά, όσπρια, ξηρούς καρπούς, γαλακτοκομικά, κρέας, ψάρια και λαχανικά.

- Γλυκόζη: προέρχεται από το μεταβολισμό των υδατανθράκων. Αποτελεί τη μοναδική πηγή ενέργειας του εγκεφάλου και επομένως χρειάζεται περισσότερο από οτιδήποτε άλλο σε όσους διαβάζουν εντατικά. Πιτυρούχο ψωμί, νιφάδες βρώμης, σκούρο ρύζι, ζυμαρικά, δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης, πατάτες, όσπρια, φρούτα, λαχανικά και μέλι αποτελούν τις καλύτερες πηγές ωφέλιμων υδατανθράκων.

- Μαγνήσιο: συμβάλλει στη χαλάρωση του νευρικού συστήματος, ενώ συγχρόνως αυξάνει την αυτοσυγκέντρωση και την αντίσταση στην κόπωση. Σε περίπτωση ανεπαρκούς πρόσληψης, οι ορμόνες του στρες αυξάνονται σημαντικά, γεγονός που μπορεί να εντείνει τον εκνευρισμό ή να προκαλέσει κατάθλιψη. Πλούσιες πηγές μαγνησίου είναι τα πράσινα λαχανικά και επίσης όσπρια, καρύδια, δημητριακά ολικής άλεσης, μπανάνες, αβοκάντο, ρύζι, στάρι, σπανάκι, μανιτάρια και η πικρή σοκολάτα.

- Σίδηρος: αναγκαίος για την οξυγόνωση και την εύρυθμη λειτουργία του εγκεφάλου. Η μακροχρόνια έλλειψη σίδηρου μπορεί να προκαλέσει αδυναμία συγκέντρωσης, ευερεθιστότητα, νευρικότητα και δυσκολίες στη μάθηση. Πιο αφομοιώσιμες πηγές σιδήρου είναι το συκώτι και τα κόκκινα κρέατα. Ποσότητες σιδήρου περιέχονται επίσης σε πουλερικά, ψάρια, αβγά, δημητριακά πρωινού, αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς, όσπρια και σκούρα πράσινα λαχανικά.

Τσαμπούρη Περιστέρα  εκπαιδευτικός Οικιακής Οικονομίας

Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Β΄ Γυμνασίου: Επανάληψη Κεφάλαια 1.1 - 2.11

ΧΑΡΚΟΠΛΙΑΣ ΚΩΣΤΑΣ - ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΚΕΝΤΡΟΝ
Β΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ (1.1-2.11)

Επανάληψη (32 ερωτήσεις) στα κεφάλαια 1.1 έως 2.11
Λύστε (με κεφαλαία γράμματα) το σταυρόλεξο εδώ
Με το check solution δείτε αν απαντήσατε σωστά στις ερωτήσεις.
Αν θέλετε μπορείτε από το printable pdf να το κατεβάσετε στο PC σας  να το εκτυπώσετε και μετά να το λύσετε.

Τρίτη 17 Απριλίου 2012

Γ΄Λυκείου: Μετατόπιση ισορροπίας με τη ρύθμιση του pH


Η αύξηση του pH με την προσθήκη διαλύματος βάσης (NaOH) μετατοπίζει την παραπάνω ισορροπία προς τα δεξιά και το πορτοκαλί χρώμα διαλύματος διχρωμικών ιόντων που είναι σε ισορροπία με χρωμικά ιόντα μετατρέπεται σε κίτρινο διότι η ισορροπία μετατοπίζεται προς τα δεξιά (ελαττώνεται η συγκέντρωση ιόντων Η+).
Η ελάττωση του pH με την προσθήκη διαλύματος οξέος (HCl) μετατοπίζει την ισορροπία αριστερά και το κίτρινο χρώμα ξαναμετατρέπεται σε πορτοκαλί (αυξάνεται η συγκέντρωση των ιόντων Η+)
Δείτε το video που ακολουθεί:

Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

Το μεγάλο πειραματόζωο: η Α΄ Λυκείου

Πρώτα ο μαθητής; Δε νομίζω!!!
Για μία ακόμη φορά η Α΄ Λυκείου αποτέλεσε το πειραματόζωο από αυτούς που δεν είναι σε θέση ούτε ένα προγραμματισμό να κάνουν της ύλης και το κυριότερο να τον εφαρμόσουν.
Πόσο μάλλον να ετοιμάσουν ένα σύστημα εισαγωγής για τα πανεπιστήμια.
Το σλόγκαν για το νέο Λύκειο έλεγε αυτό που τώρα ακούγεται σαν ανέκδοτο: Πρώτα ο μαθητής!!!
Εδώ  θα βρείτε (μη το θεωρείτε και οριστικό) το ωρολόγιο πρόγραμμα των μαθημάτων της Β΄ Λυκείου). Απλά ξαναγυρίσαμε την Α΄ Λυκείου στις 3 γνωστές κατευθύνσεις.
Θα μου πείτε και τι έγινε;
Διαβάστε εδώ  τις απόψεις του συναδέλφου Μ. Αλισαβάκη. Συμφωνώ απόλυτα...

Κυριακή 8 Απριλίου 2012

10.000 συνολικές προβολές σελίδας


Όταν στις 20 Αυγούστου 2011 ξεκίνησα αυτή την προσπάθειά μου (ερασιτεχνική κατά βάση αλλά με πολύ μεράκι και αγάπη για τη Χημεία) δεν ήξερα αν λόγω του φόρτου εργασίας θα μπορούσα να τη στηρίξω αξιοπρεπώς. Φρόντισα έτσι, όσο μπορούσα στον ελεύθερο χρόνο μου, να δείξω σε μαθητές και συναδέλφους ότι το διαδίκτυο είναι μία αστείρευτη πηγή άρθρων, παρουσιάσεων, video και απλών εφαρμογών (οι περισσότερες δυστυχώς στα αγγλικά) για διδασκαλία διαφόρων εννοιών χημείας αλλά και για την κατανόησή τους.
Μετά από 7 περίπου μήνες οι 10.000 συνολικές προβολές σελίδας και τα εκατοντάδες mail (με σχόλια, ιδέες, απορίες σε ασκήσεις και παρατηρήσεις), μου δίνουν δύναμη να συνεχίσω!
Ευχαριστώ!

Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

Β΄ Λυκείου: Οξείδωση - Αναγωγή

Το Mg δίνει 2e σε δύο κατιόντα Η+
1. Οξείδωση είναι η ένωση ενός στοιχείου με το οξυγόνο ή η αφαίρεση υδρογόνου από μια χημική ένωση.
Οξείδωση ενός στοιχείου είναι η αποβολή ηλεκτρονίων απ’ αυτό.  
Οξείδωση είναι η αύξηση του αριθμού οξείδωσης ενός στοιχείου.
Αναγωγή είναι η ένωση ενός στοιχείου με το υδρογόνο ή η αφαίρεση οξυγόνου από μια χημική ένωση.
Αναγωγή ενός στοιχείου είναι η πρόσληψη ηλεκτρονίων απ’ αυτό.
Αναγωγή είναι η ελάττωση του αριθμού οξείδωσης ενός στοιχείου.
Δείτε παραδείγματα των παραπάνω ορισμών στις εφαρμογές: 1  και 2


2.  Δείτε εδώ την αντίδραση  2Br- + Cl2 = Br2 + 2Cl-

Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Γ Λυκείου: On line test


Πηγαίνεται Φροντιστήριο Προοπτική Αλεξανδρούπολη πατήστε έναρξη και επιλέξτε τη σωστή απάντηση σε 259 ερωτήσεις (κάποιες που είναι εκτός ύλης προσπεράστε τις). Αν επιλέξτε πίνακα αποτελεσμάτων μπορείτε από εκεί να ελέγξετε τις απαντήσεις ή να επιλέξετε ποιες ερωτήσεις θέλετε.